Een bierbehandeling voor een champagneprijs? (Nederlandse wijnen)

Het is een avond met gedreven sceptische wijnvrienden aan tafel. We proeven Nederlandse wijnen. Niet bij iedereen zo favoriet, toch wint de nieuwsgierigheid het meestal. Zijn onze vooroordelen onterecht of krijg je met Nederlandse wijnen een bierbehandeling voor een champagneprijs?

Wijnbouw breidt zich steeds verder uit in onze Nederlandse provincies; momenteel zijn er zo’n 150 wijngaarden. Naast de bekendere wijnen uit het zuidelijk gelegen Limburg en Zeeland zijn er ook wijnen uit provincies waarvan je ze niet verwacht! Klassieke druivenrassen zoals Chardonnay staan hier voornamelijk tussen rassen die beter resistent zijn tegen ziektes (wel heel nodig met ons koude en nattere klimaat) De zo gehete hybride druivenrassen.

Laat ik in dit ‘Trump’ tijdperk even werken aan jouw vaderlandslievend gevoel! Uit (bijna) elke provincie valt een wijn te ontdekken..

Guy Houben - RAAR wijnen - www.guyhouben.com-54Limburg
Voor menig Hollander een stukje buitenland in Nederland. Voor de wijn één van de succesvolste gebieden om druiven te verbouwen door het heuvelachtige gebied met een mergelbodem. In het Maasdal en Leudal rondom Maastricht liggen kleinschalige familiebedrijven. De één met meer succes dan de ander. Denk aan De Apostelhoeve en Wijngoed Thorn. Stan Beurskens van Sint Martinus te Vijlen werkt graag met vruchtbare kruisingen. Als het aan hem ligt komen er binnenkort de eerste Limburgse ‘Appellations’.

Dagje Maastricht? Loop dan zeker even binnen bij het sjieke pand van Thiessen Wijnkoopers. Het aanbod is ongelooflijk mooi (tevens hofleverancier) en de lokalen waar geproefd wordt, zien er bijna prinselijk uit.

Clever tip Limburg; Wijngaard Raarberg, Raar Blanc de Blancs Brut (100% Chardonnay)
Méthode Traditionelle, verkrijgbaar bij Colaris te Weert.

DSC07408Zeeland
De provincie met de meeste zonuren per jaar in Nederland..
Wijnhoeve De Kleine Schorre is er eentje om te bezoeken voordat je mosselen (of andere ziltige Zeeuwse zaligheden) op tafel zet want deze wijn smaakt er perfect bij! In Zeeland is er een jaarlijkse traditie van het kronen van een Wijnkoningin tijdens de wijnfeesten in augustus. (Zet in je agenda; 4 & 5 augustus 2017) Vorig jaar september heb ik de Wijnkoningin van dit jaar, Nadien Visser, mogen ontmoeten als onderdeel van het KLM proefpanel. Met 100 andere KLM’ers hebben we door middel van blind proeven de heerlijkste wijn van deze wijnhoeve uitgekozen om uit te schenken in de Business Class.

Clever tip Zeeland; Kleine Schorre, Schouwen-D@uiveland Blanc (Pinot Blanc, Auxerrois)
Verkrijgbaar bij De Kleine Schorre zelf en deze wordt dus ook met regelmaat geschonken in de Business Class van KLM. Mits er voldoende flessen voorradig zijn (!).

DSC_1322Noord-Brabant
Mijn eerste glas Brabantse wijn kreeg ik tijdens de Wijn-Spijs Wandeling in Breda bij wijnbar ‘Pinot’ (Tip). Een frisse witte wijn van Wijngaard Dassemus. Er schijnen nog meer mooie wijngaarden te liggen rondom Breda, de fietstocht staat op de planning! Ik waarschuw nog wel een keer wanneer je beter niet de weg op kan gaan in deze omgeving.
Tijdens de wijnavond proeven we zowel een witte als een rode wijn van Wijngaard De Linie in Made (een dorpje net boven Breda). De ‘Elzas mix’ van 7 druiven ruikt naar honing en boerderijdieren (wel favoriet bij mij) In de smaak bloemig en een beetje stoffig met een bittertje op het einde. Niet verkeerd! Over de rode variant werd er het volgende geroepen; “Je oogst kleuters’. Need I say more?

Clever tip Noord-Brabant; Wijngaard Dassemus (Solaris)
Het beste te vergelijken met een Sauvignon Blanc met een bloemig karakter.

DSC07510Gelderland
Bekend van de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek! (Zet in je agenda; Nederlandse Wijnfeesten op 22, 23, 24 september 2017) Wijnhoeve De Colonjes opent elk jaar haar deuren met een rondleiding en proeverij samen met omliggende wijngaarden Klein Amerika en Van Ditshuizen. Wil je ook een beetje sportiviteit? Schrijf je in voor wijnvatrollen! Hilarisch toch.

Clever Tip Gelderland; Oranjewijn Wijngaard van Ditshuizen te Groesbeek (Souvignier Gris; kruising tussen een Cabernet Sauvignon x Bronner. Witte druiven gevinifieerd als een rode wijn met een paar maanden houtopvoeding).
Ontkurkt deze oranjewijn op Koningsdag!

Utrecht
Een leuke verrassing op onze proefavond is een wijn uit de provincie Utrecht! Rook, rubber, vuursteen, natte kranten.. dit moet wel een hele speciale fles zijn!? En wel een wijn uit Zeist van Hoog Beek & Royen op de Utrechtse Heuvelrug. Even Eerlijk; de wijn was helaas over de top. De oxidatieve tonen waren te aanwezig om de wijn goed te kunnen beoordelen. Met voornamelijk vrienden en vrijwilligers is het behoud van dit stukje Utrechts Landschap de voornamelijkste doelstelling.

Overijssel
Zelf denk ik dan meteen aan Roelof en Ilse van Wijngaard Hof van Twente. De initiatiefnemers van wijn in de tropen op Curaçao, waar ik een rondleiding heb gekregen toen er nog geen vuiltje aan de lucht leek. (zie vorige post).
In Overijssel ontbreekt het niet aan enthousiasme om de wijn op de kaart te zetten; regionale initiatieven d.m.v. crowdfunding zijn er volop. De verbinding met de horeca speelt hierbij een grote rol.

20170414_094558Noord-Holland
Misschien wel de aangenaamste verrassing krijgen we als we ‘Sophie’ van familiewijngaard Zwirs de avond na de wijngroep nog eens op tafel zetten. De wijn heeft zich kunnen openen. Honing, perzik en bloemetjes. Deze wijn schenk je prima uit op een mooie lentedag. Als je dan ook nog eens iemand in je gezelschap hebt met dezelfde naam…

Clever tip Noord-Holland; Familiewijngaard Zwirs, Sophie (Johanniter, Souvignier Gris)
Van het etiket alleen al word je blij!

Het klimaat verandert in Nederland, waardoor wijnbouw steeds meer mogelijkheden krijgt in ons landje. Voorlopig is het pionieren met wespen, schimmels, vogels, hagel en hopen op een aantal stabiele zonnige maanden naar september/ oktober toe! Wat zal het ons in de toekomst gaan brengen? Samen met Prins Pils druiven stampen op de Wadden eilanden?

Ciao, Leonie

Ps. Alle wijnen die we hebben geproefd die avond nog even voor je op een rijtje…

IMG-20170414-WA0000

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *