Blijf lekker in je zomerbubbel! (Champagne)Volgens de Canadezen en Amerikanen staat de Indian Summer voor de deur! Deze doet je wellicht aan een mooie nazomer denken met wat koelere avonden. Laat het zo zijn dat de zomerse weersomstandigheden in ons landje pas écht lekker op gang komen. Piet belooft zelfs dat het kwik voorlopig niet onder de 20 graden zal gaan duiken. Niks is daarom lekkerder dan om een koud glas Champagne door je keel te laten glijden. Blijf jij ook nog even lekker in je zomerbubbel hangen? Hoezo ‘oudewijvenzomer’!

15145061832_8a87c9223f-1Champagne; de beroemde Franse mousserende wijn die niet mag ontbreken op de meest exclusieve feestjes en evenementen. Ben ik iets te enthousiast als ik zeg dat deze wijn überhaupt niet mag ontbreken in je koelkast?

Alleen wijn uit de streek Champagne die op de traditionele manier gemaakt wordt, volgens de zogenaamde ‘Méthode Traditionelle’, mag Champagne genoemd worden. Heb je dus een fles bubbels waar ‘Crémant’ of ‘Blanquettes’ opstaat, dan heb je wellicht een heel mooi exemplaar te pakken, maar komt deze uit een andere regio in Frankrijk.

Eind van deze maand wordt de oogstdatum bepaald en zullen de druivenplukkers met de hand de niet helemaal rijpe druiven binnen halen om deze vervolgens zo spoedig mogelijk te persen in het desbetreffende wijnhuis. De alcoholische gisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks (een enkeling in eiken vaten). Deze basiswijn wordt koel gehouden als de wijnmaker een tweede gisting wilt voorkomen; de malolactische gisting. (Appelzuren zetten zich om in melkzuren en dit geeft een mildere wijn). De assemblage, het mengen van de wijn uit verschillende jaargangen (een uitzondering is de Vintage Champagne; wijn uit één jaargang) kan beginnen voordat de wijn in de fles verder zal rijpen.

In wat voor stijl Champagne heb jij zin? De druiven die jij uiteindelijk terug kan vinden in je bruisende glas zijn Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. In mindere mate kunnen dit ook Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane en Petit Meslier zijn. Een kwestie van smaak.
Het suikergehalte van de Champagne die jij drinkt is afhankelijk van de hoeveelheid liqueur de tirage, een mengsel van suiker, die vóór de gisting op fles wordt toegevoegd aan de wijn. De liqueur d’expédition, die pas na het verwijderen van de restanten van de gist wordt toegevoegd, zal het uiteindelijke zoetheidgehalte bepalen. Het verwijderen van deze gisten na het rijpen op de fles wordt rémuage genoemd.

Pupitre

Pupitre

Als je nu een wijnzaak of wijnbar inloopt zie je vaker zo’n houten rek, een pupitre, staan. Vroeger werd deze rijping namelijk met de hand gestuurd. Tegenwoordig wordt dit machinaal gedaan. Tja, iets minder romantisch. De restanten van de gist hopen zich op in de hals van de fles en worden verwijderd. Met druk wordt de gistprop die in de bevroren hals van de fles zit eruit geschoten. Now we’re talking! (dit noem je met een Franse slag, dégorgement) Hoe weet je nou hoe zoet de Champagne is die jij koopt? Je ziet op het etiket kreten als ‘brut’ en ‘doux’ staan. In volgorde van droog naar zoet, met steeds iets meer grammen suiker per liter heb je; extra brut, brut, demi-sec, sec, doux.

Elk gebied in de Champagne heeft zijn eigen stijl. De 3 meest bekende gebieden zijn Montagne de ReimsVallée de la Marne (juist, richting Disneyland) en Côte des Blancs. Dan heb je nog de Côte de Sézanne en helemaal in het zuiden de Côte des Bar. De Route-Touristique-Du-Champagne slingert dwars door de wijngaarden rondom Reims, Épernay en Chalons-sur-Champagne. Dit smaakt nu al naar meer. De Champagnestreek is op een paar uur rijden vanaf Utrecht toch een heerlijke bestemming voor tijdens deze Indian Summer? Op naar deze dorpen met een Cru, Grand Cru of Premier Cru status!

Eerlijk is eerlijk, mijn eigen koelkast ligt ook niet alleen vol met Champagne, maar met een mooie variatie van Franse Crémants, Spaanse Cava en Italiaanse Prosecco. Om de simpele reden dat Champagne best wel aan de prijs kan zijn en ik eenmaal graag varieer. Nu heb ik iets leuks ontdekt! Een toegankelijke aanbieder van bijzondere Champagne met een verhaal. Geen poespas met dure merken, wel een hele mooie bubbel én rechtstreeks van de boer; Champagenefique! (over Champagnefique).

Nóg een reden om lekker in je zomerbubbel te blijven hangen; namelijk om te vieren dat de ‘bubbeltax’, een extra accijns op mousserende wijnen, vanaf volgend jaar wordt afgeschaft en dat betekent natuurlijk meer bubbel voor je geld. Proost op Hubrecht Duijker! Ainsi soit-il.

Ciao, Leonie

Bronnen; WSET via de Wijnstudio en Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *