Bordeaux geluk met een Stellenbosch twist (Tokara)Ik kijk letterlijk tegen hem op. Hij is minimaal twee koppen groter dan ik ben; Karl Lambour. De General Manager en wijnmaker van Wine Estate Tokara te Stellenbosch (Zuid Afrika) is een echte recht door zee, vriendelijke Afrikaner met baie veel verstand van (wijn)zaken. Hoe uit zich dit in de wijnen?

Tokara Stellenbosch

We ontmoeten elkaar bij het culinair warenhuis Qeuze te Utrecht in een stijlvolle lounge met keuken én proeftafel. Geloof me, dit is een setting waar je graag proeft en je ervaringen deelt. Het voelt qua sfeer een beetje alsof ik met mijn eigen wijngroep aan tafel zit. Maar dan wel met de wijnmaker erbij..

Culinair warenhuis Qeuze

Je zult maar een zoon hebben die Tomas heet en een dochter met de naam Kara. Juist, Tokara. Karl wilt ons een goed beeld geven van de omgeving rondom het wijnhuis net buiten Stellenbosch. Mij niet onbekend. Drones zijn hiervoor een ideaal middel. We krijgen een aantal adembenemende beelden te zien met een aangenaam glas Blanc de Blancs Cap Classique in onze handen. (juist, de op Champagne manier gemaakte mousserende wijn van Zuid Afrika). Ik bedenk me ‘hoe het komt dat ik hier nog niet eerder ben geweest?’ meteen gevolgd door de gedachte ‘hier ga ik zekers te weten heen komende winter’ tijdens een bezoek aan Kaapstad!

Bordeaux in Stellenbosch

Het terroir van Tokara is uitermate geschikt voor Bordeaux variaties; Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Cabernet Franc. Zelf ben ik zwaar onder de indruk van de Bordeaux white, een blend van Sémillon en Sauvignon Blanc. Deze Director’s Reserve heeft tonen van kruisbessen in de neus, witte peper en amandelen in de smaak. Ik ben meestal groot fan van Sauvignon Blanc uit Zuid Afrika, deze wijn is ronder en wat subtieler in uiting door de toevoeging van de Sémillon en het gebruik van 9 maanden rijping op eikenhout.

Karl Lambour

Als klap op de vuurpijl tijdens deze privé sessie, proeven we de ‘Telos’. Het Griekse woord voor ‘het doel dat alle mensen en dieren zouden nastreven’, namelijk geluk. Geleverd in een unieke kist. Er worden jaarlijkse slechts 1000 flessen geproduceerd.

Het woord kasjmir komt bij me op terwijl ik deze wijn goed door alle hoeken van mijn mond laat gaan. Een wijn met vele lagen die fluweelzacht over mijn tong glijdt. Helemaal het einde? Bijna. Het alcohol percentage mag van mij iets naar beneden.

Deze fles is voor 299 euro van jou. Of nóg leuker; om cadeau te doen. (de 2015 is nu verkrijgbaar via Qeuze). Karl is heel duidelijk.. ‘This is the whole reason Tokara was established’!

Een bezoekje aan Tokara in onze winter en in de Kaapse zomer staat zeker te gebeuren. Baie graag schud ik Karl daar de hand met het adembenemende uitzicht over de Stellenbosch Mountains. Bonheur met een draaipunt. Dit geluk zal ik jullie uiteraard niet ontnemen.

Voordat dit zover is, gaan we het Italiaanse eiland Sardinië verkennen. Een aantal biologische en/of biodynamische wijnbedrijven mogen hierbij niet ontbreken! ‘It’s written in the stars’!

Ciao, Leonie

Clever info; Tokara Wine Estate. Helshoogte Road, Stellenbosch ZA

8 thoughts on “Bordeaux geluk met een Stellenbosch twist (Tokara)”

 1. Teeninga Palmen schreef:

  Ik vind dit artikel echt super gemaakt, ben wel happy deze post tegen te zijn gekomen. Thumbs up! Greets

 2. Toon Aarts schreef:

  Het restaurant op het estate is ook super! Echt een aanrader.

  1. Leonie schreef:

   Bedankt voor deze tip Toon! Zijn jullie er voor lunch geweest met wine tasting? Ciao, Cork & Clever

 3. Niekske schreef:

  weer heerlijk geschreven en ik krijg er dorst van 😛

  1. Leonie schreef:

   Je dorst kan ik zaterdag lessen in Vught Nik 😉 baie dankie

 4. Henja schreef:

  Ik wil mee naar Tokara!! Wanneer gaan we?😜
  Mooi geschreven, ik proef de Telos uit je woorden!

  1. Leonie schreef:

   Haha. Jaaaa gezelligheid Henja! Dankjewel voor je mooie compliment 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *