Koele wijn uit Canada“Canadese wijn, nog nooit van gehoord!” riep vriend Rens toen Hans over zijn reis in Canada vertelde. Niet zo gek, want bij ons in Europa is Canadese wijn een zeldzaam goed. Extra leuk dus om aan een flesje te komen of om zelf een tripje richting de ‘Caribou’ te plannen. Nu de oogst van de befaamde icewine van afgelopen winter erop zit, vertelt gastblogger Hans over zijn ervaringen in dit koele land Canada! Winter blues? No way! 

Ooit waren het de Fransen die als eerste Europeanen bezit namen van Canadese gebieden. En dan weet je het wel.. die fransozen gaan wijngaarden aanleggen. Ondanks dat ze werden verdreven door de Engelsen; de wijngaarden bleven. Heureusement!

Canada kent grofweg 4 wijngebieden, waarvan Hans er twee heeft bezocht afgelopen najaar; Ontario en Nova Scotia. Canada staat nog het meest bekend om zijn Icewine, al is het een niche in de Canadese wijnproductie.

Het grootste wijngebied in Canada is Ontario. Deze wijngaarden bevinden zich vooral rond het drukbezochte watergeweld; de Niagara watervallen. Wat denk je ervan om eerst met een bootje rondom de watervallen te varen en daarna richting een winery te rijden voor een lunch met als afsluiter een glaasje icewine?

Het tweede wijngebied dat Hans bezocht heeft, is Nova Scotia, Canada’s ‘rising young star’. Daar neemt hij jullie als eerste mee naar toe!

Nova Scotia

Nova Scotia alleen al is groter dan Nederland als wijnproducerend land. Het is het meest Noordelijk gelegen wijngebied van Canada, een ‘cool climate’ for sure. Hier worden voornamelijk hybride druiven aan de kust verbouwd. Wat een hybride is? Een kruising tussen een Europees en een Amerikaans druivenras. Deze kruisingen worden met als doel gemaakt om de druif beter geschikt voor de omstandigheden, zoals het klimaat, te maken.

De ‘signature grape’ in Nova Scotia is de inheemse hybride l’Acadie blanc. (Voor de geïnteresseerden; een kruising van Cascade en Seyve-Villard 14-287). Het belangrijkste wijnbouwgebied is Annapolis Valley. Het ligt aan de beschermde noordwestkust van het Nova Scotia schiereiland.

Nova Scotia heeft één officiële appellation, Tydal Bay. Dit is geen regio, maar een witte wijnstijl. Gemaakt van een aantal toegestane druiven (zoals l’Acadie blanc, Ortega, Seyval blanc, vidal blanc, New York muscat) en met maximaal 11 procent alcohol.

Wat voor stijl wijn kun je verwachten? Hans omschrijft de wijn als “light bodied, crisp acidity and green fruit character”. Deze Tidal Bay 2017 van Gaspereau Vineyards hieronder is de beste die ik gedronken heb. (Tip!)

De toekomst van Nova Scotia? Door klimaatveranderingen komt er meer aanplanting van klassieke druivenrassen. De Nova Scotia mousserende wijnen worden ook steeds beter. Kom je een ‘Benjamin Bridge sparkling‘ tegen; zeker proeven!

Ontario – Niagara peninsula

Tijd voor icewine! De beroemde geconcentreerde dessertwijn, gemaakt van bevroren druiven. Dan hebben we het niet over druiven in je vriezer stoppen. Hartje winter tijdens de nacht worden de druiven in de wijngaard met de hand geplukt bij een verplichte minimale -8 graden. Brrrr.

Ontario wordt gekenmerkt door rijke, vruchtbare bodem (klei, silt en zand), eigenlijk heel uitzonderlijk voor een wijngebied. Het heeft een goed ontwikkeld appelation systeem, met 10 sub-appelations, zoals “Beamsville bench” en “four mile kreek”.

Het is een heel welvarend wijngebied. Denk aan luxe wineries blinkend in de zon met mooie proeffaciliteiten en goede eetmogelijkheden. Leuk dus om aan je reis in Canada toe te voegen!

Alle bekende en goede wijnmakers hier produceren een eigen icewine; Inniskillin Peller, Reif, Trius, Ravine.. Icewines zijn erg kostbaar om te maken door het bewerkelijke proces. Met als resultaat hele speciale geconcentreerde smaken in de fles: honing, tropisch fruit, bruine suiker.. Mijn favoriet is de icewine uit 2012 van Konzelmann. (Tip!)

De ‘signature druif’ in Ontario is de Cabernet Franc, die gedijt het beste op de Niagara Peninsula. Zonder de nadrukkelijk groene (paprika) tonen die wij gewend zijn van Europese Cabernet francs. Ik proefde de Inniskillin reserve Cabernet franc 2016.

Ben je in Niagara peninsula? Bezoek dan ook zeker de winerie van Wayne Gretzky: de “Johan Cruyff” van het Canadese ijshockey met, jawel hoor, met een ijsbaan op z’n winery.. (Tip!)

Koel land, Canada! Schitterend om te bezoeken, zeker ook voor wijnliefhebbers. Ze zijn hier heel erg trots op hun Canadese wijnen. In tegenstelling tot in Europa, kun je de wijn in bijna alle restaurants bestellen. Met op de menukaart vóór de Canadese wijnen een mooi rood ‘maple leaf’ vlaggetje, zodat je ze écht niet kunt missen Trots ja, wel op een bijzonder aangename wijze!

Groeten, Hans

Nieuwsgierig hoe Hans zo gek op wijn is geworden? Lees over de gastbloggers van Cork & Clever.

Clever Tasting Notes Hans

Tisdal Bay 2017 tasting note: A crisp wine, you can smell and taste the muscat wine quite well. Apple, green grapes and spicy. With medium plus acidity and some sweet on the backhand.

Konzelmann 2012 Tasting note: The colour is dark yellow, with apricote in the nose, honey, lemon zest and spicy tones. On the palate the sweets are well balanced with the acidity. Full bodied, thick mouthfeel, almost oily with a long sweet aftertaste of apricot and lemon.

Clever buyings

Het gerucht gaat, dat er in Nederland ook icewine gemaakt zal gaan worden (of laten we zeggen; in ieder geval een poging) Bijzonder ambitieus! Tot die tijd kun je in Nederland Ice-wine proeven en/ of kopen via Ijswijnen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *