Superman in Zuid Oostenrijk (gastblog)

Sinds Reinoud in de ban is van wijn, is het de gewoonte om tijdens zijn vakantie op zoek te gaan naar lokale wijnen van die streek. Het liefst de wat onbekende of speciale appellaties. Deze vakantiebestemming valt daar zeker onder! Hij gaat namelijk naar Karinthië (Kärnten), het meest zuidelijke deel van Oostenrijk.

Wijn uit Oostenrijk kun je inmiddels weer met een gerust hart drinken. Sterker nog, na de beruchte wijnschandalen in de 80-er jaren met antivries is de Oostenrijkse wijnwetgeving dusdanig aangescherpt dat deze tot strengste van de wereld behoort. Inmiddels zijn Grüner Veltliner en Zweigelt druivenrassen waarmee Oostenrijk zich internationaal behoorlijk op de kaart heeft gezet.

Verreweg het grootste deel van de wijnproductie in Oostenrijk speelt zich af in het oosten van het land. In het heuvelrijke laagland en niet in de Alpen. In Karinthië zijn de heuvels overgegaan in bergen en is het voor de wijnbouw lastiger, maar zeker niet onmogelijk.

Tijd voor wat getalletjes! De totale wijnproductie in Oostenrijk bedraagt ruimt 3 miljoen hectoliter. In Kärnten bedraagt de productie slechts een fractie (nog geen 0.2%), namelijk rond de 5000 hectoliter. Dit is zelfs nog minder dan de Nederlandse wijnproductie van 10000 hectoliter. Perfect; dit is één van de redenen waarom we juist hier zijn; Bijzonder!

In Kärnten wordt al meer dan een eeuw wijn gemaakt. Eind 19e eeuw echter raakte de wijnbouw in het slop door massale schade door valse meeldauw (schimmelpluis). In 1972 is het de familie Gartner die de wijnbouw nieuw leven inblaast.

Wij gaan tijdens deze vakantie op zoek naar een aantal wijnmakers en proeven natuurlijk of het vergiste druivensap de moeite van het drinken én het delen waard is! Zo komen we uit bij Weingut Burg Taggenbrunn.

Weingut Burg Taggenbrunn

Het Weingut is gelegen op de helling van een berg. Op de top schittert de ruïne van een burcht. Zo kun je mooi wat geschiedenis met wijn combineren.

Ik als échte vakantieganger verschijn met korte broek, wandelschoenen en een Superman t-shirt ten tonele. Prima voor een bezoek met proeverij, toch? We passen voor de conferentiemogelijkheden, workshops en etentjes in de zogenaamde Heuriger met hotel.

Deze Superman vliegt vrolijk door de wijngaarden naar de ruïne op de top. Al blijkt dit eenmaal bovenaan een tegenvaller; de ruïne staat momenteel in de stijgers. Een ruïne hoort naar mijn mening in vervallen staat te verkeren, hoort eeuwenlange geschiedenis uit te ademen en een bepaalde schoonheid van verval uit te stralen.. Zonde! Wordt het wellicht een nieuwe proefruimte? De toekomst zal het uitwijzen!

Het is in ieder geval een genot om als Superman door de wijngaard van Taggenbrunn te wandelen, waar ik ook aardig dorst van krijg! Op dus naar de ‘Wein Shop’ zoals dat op de borden staat aangegeven. Hier kan naast inkopen, ook geproefd worden. De 36 hectare wijngaard rondom de berg vertaalt zich in een flink assortiment.

We selecteren voor het proeven de Sauvignon Blanc, Weiss- en Grauburgunder, Zweigelt en de Cuvée Rot. Voor de nieuw aangeplante Riesling boven op de helling zullen we nog een paar jaar geduld moeten opbrengen.

Over de kwaliteit van de wijnen kunnen we kort zijn; die is zonder meer goed! De zuidelijk gelegen hellingen, veel zon en de bodem van leisteen zijn hierin succes bepalende factoren.

We proeven een heerlijk frisgroene en knapperige Sauvignon die doet denken aan de meer oostelijk gelegen Süd Steiermark Sauvignon. De Burgunders zijn ook aangenaam en van het frisse soort. Mooi, want ik ben een echte ‘cool climate‘ Superman! Houd jij ook van flinke zuren in je glas wijn?

We zullen het verder maar niet hebben over de serveertemperatuur van de rode wijnen.. (zo’n 22 graden)

Dit Weingut heeft een schitterende locatie met dito uitzicht; de moeite van het bezoeken waard. De kwaliteit van de wijnen is goed, al miste ik de klik met wijnmaker Hubert Vittori zoals je die vaak wel hebt bij een kleiner wijnhuis. Hem laten ontdooien met een slokje antivries wellicht?

Reinoud.

Ps. Wil je meer over Reinoud en andere gastbloggers weten? Volg ze onder het kopje ontmoet leuke gastbloggers!

Clever Weingut
Weingut Burg Taggenbrunn
Taggenbrunn 9
9300 St. Veit an der Glan
Oostenrijk

2 Reacties

 1. Een rode wijn met veel tannines kunt u warmer serveren dan een rode wijn met weinig tannines. In het algemeen kunt u de wijn beter iets te koud dan iets te warm serveren. Warme wijn geeft veel alcohol af in de smaak en de geur.

  Serveertemperaturen van rode wijn
  Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen: 14-16 °C
  Volle, kruidige, vrij complexe wijnen: 16-18 °C
  Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen: 16-18 °C
  Weelderige, zoete rode wijnen: 16-18 °C

  Waarom zou je dit dan niet vernoemen als een grote fout bij de proeverij? Je mag in een blog ook wel kritisch zijn toch?

  1. Mooie toevoeging over de temperatuur van het serveren van wijnen Martin. Kritisch zijn als blogger lijkt me van belang; doch was het onze keuze om er niet de nadruk op te leggen in dit bericht.
   Ciao, Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *