Verandering van druif doet drinken! (Gastblog Douro)Voor Cork & Clever mag ik een dagje op stap naar Amsterdam. Een aantal wijnmakers uit de Douro in Portugal, aangesloten bij Soul Wines, zijn toe aan een Nederlandse importeur. Tegelijkertijd krijgt de Douro de aandacht die het verdient. Toevallig vind ik Portugese wijnen geweldig en is de Douro één van mijn favoriete wijngebieden en deze passie wil ik graag met jullie delen. Al huppelend pak ik de trein vanuit Nijmegen en begeef me richting Hotel Arena waar Pitch PR het evenement heeft georganiseerd. We gaan goed van start met de masterclass, gegeven door een Master in Wine.

Gedreven en in topvorm betreed ik de Arena om er vervolgens in moordend tempo vijftien wijnen te proeven onder leiding van niemand minder dan Cees van Casteren (MW).
Fris wit, complex wit, elegant en krachtig rood en versterkte wijn op leeftijd met een complexiteit waar de snaartheorie nog een puntje aan kan zuigen.

Een hoogtepunt van de masterclass is een “30 years old white port”. Wat valt daar veel in te ontdekken zeg! Amandelen, karamel, abrikoos en sinaasappelschil met mooie verpakte zuren en een oxidatief karakter van al die jaren rijping op vat. Overigens is een “30 years old port” niet 30 jaar oud. Het is een blend van verschillende jaargangen en jaren vatrijping zodat er een port ontstaat die door moet gaan voor een 30 jaar oude port. Dus het hoeft ook niet gemiddeld 30 jaar oud te zijn. Vat je ‘m?

Een beeld vormen van de Douro

Als een koe die in het voorjaar voor het eerst de wei in mag, huppel ik de zaal in.  Een bonte verzameling wijnmakers, aangesloten bij Soul Wines, heeft zich verzameld en er staan leuke dingen op de proeftafel.

Het gebied de Douro is rete-warm en enorm veelzijdig wat druiven betreft. Er zijn zeker 100 druivensoorten toegestaan; van Carignan en Pinot Noir tot Bical en Touriga Franca. Je komt er field blends tegen waar één wijn wordt gemaakt van wel 30 druivensoorten. Alle druivenrassen staan kris kras door elkaar en zie dan maar eens een juist moment te vinden om de druiven te plukken! Dat juiste moment kiezen komt zeer precies en is lastig. Eigenlijk net zoals het combineren van bezoek aan de schoonfamilie, voetbal kijken en de kroeg in met vrienden.

Met een gemiddelde temperatuur van 17,4 graden gedurende het groeiseizoen is het te vergelijken met het weer in de Bordeaux. Het verschil is dat er in de Douro meer zonuren aanwezig zijn en dat er minder neerslag valt. Overdag kan het wel 38 graden worden!? Om een witte wijn te maken die fris blijft met mooie zuren, moet daarom zeker de hoogte opgezocht worden. Dit verklaart waarom de rode wijnen van constantere kwaliteit zijn dan de witte wijnen. De Douro rivier die door het hele gebied stroomt, biedt verkoeling en daar worden we allemaal vrolijk van.

Wijnmaker Quinta Da Rede

Blijf altijd op je hoede!

Na een aantal leuke gesprekken met de wijnmakers van onder andere Quinta Da Rede, ga ik even in het midden aan een sta-tafel een glas water drinken. En dan, beste lezer, dan wordt het uitkijken geblazen. Je valt ten prooi aan hongerige soortgenoten die je maar wat graag vertellen hoe de wijnwereld in elkaar steekt. Vroeger zei mijn moeder altijd: “niks van vreemden aannemen Jeff”, dat ze daar zakelijk advies mee bedoelde van een willekeurige vreemdeling op een proeverij werd me nu pas echt duidelijk. Als er vervolgens ook nog een overhoring van een andere wijsneus volgt wat druivenrassen betreft, is het voor mij tijd om te gaan. Het is mooi geweest.

Douro Boys

Wie er niet op de proeverij staan, maar wel enorm belangrijk zijn voor de Douro, zijn de Douro Boys. Dat is geen Portugese versie van Brokeback Mountain, maar een groep wijnmakers die droge Douro wijnen onder de aandacht willen brengen.

De vijf wijnbedrijven zijn Niepoort, Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria en Quinta do Vale Meão. Zij organiseren gezamenlijk proeverijen, seminars en presentaties. Door de hoge kwaliteit en bijzondere wijnen die ze maken, nemen ze het hele gebied mee naar een hoger niveau. Met wijnen zoals de Niepoort Charme en Batuta laten ze zien wat er allemaal mogelijk is. 

De Douro is al jaren niet meer alleen Port. Het is een gebied dat de Portugese wijn op sleeptouw neemt met een schat aan bijzondere lokale druivensoorten. Meer weten over deze druivensoorten en hoe het komt dat ze zo goed bewaard zijn gebleven? Houd Cork & Clever goed in de gaten!

Jeff.

Lees meer over Jeffrey’s passie voor wijn, ik stel je hem hier aan je voor! Wil je Jeffrey alias de Wijnromein blijven volgen? Check dan zijn Instagram of Facebook.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *