Geschreven door:
1 januari 1970

Terug naar het blogoverzicht.

De invloed van de maan

De biologisch-dynamische wijnboer kijkt bij de activiteiten in en rondom de wijngaard naar de stand van de maan. Zweverig? Misschien. Alhoewel: de maan heeft elke dag invloed op onze getijen (als surfer kijk je bijvoorbeeld naar eb en vloed), op sapstromen in planten en niet onwaarschijnlijk ook op ons lichaam en de emoties die daarbij horen. Hier werd ik zelf, toen ik nota bene droog stond tijdens mijn zwangerschap, meer bewust van en pas ik nu enkele dingen toe in mijn dagelijkse leven. Hoe dan? Op sommige dagen geef ik gewoon toe aan mijn gevoel of versterkt de energie van de maan juist de plannen die ik heb. 

 

 

Aandacht voor een wijn is mooi. Een heel PR team inzetten om die ene fles wijn te vermarkten, heeft al wat minder charme. Soms is dit wel nodig om de wijn onder jouw aandacht te brengen. Maar wat als het PR team of de wijnboer zich groener en duurzamer voordoet dan in werkelijkheid het geval is? Bewust of onbewust.

 

Groenwasen, of ook wel greenwashing, neem ik voor je onder de wijnloep!       


 

Groene ingrediënten

De groene MICHELIN ster werd in 2020 voor het eerst onthuld, maar in 2021 werden de eerste groene sterren écht toegekend aan acht restaurants in Nederland. Afgelopen week kwamen daar nog eens drie groene sterren bij! 

Wanneer verdien je dan zo'n groene MICHELIN ster? Voorop staat de eigenheid van een restaurant. Daarnaast zijn het gebruik van lokale en seizoengebonden ingrediënten, de ecologische voetafdruk, voedselverspilling, algemene afvalverwerking en recycling en een duurzaam management criteria waar de Michelin inspecteurs op beoordelen tijdens hun bezoek. Zoeken ze nog fijnproevers? ;-)

Lees hieronder welke restaurants in Nederland een groene MICHELIN ster hebben!  

Oranje wijn, orange wine, amber wine. Que?

Wat is oranjewijn?

Vergis je niet, hoewel oranje wijnen door hun vrolijke tinten oranje iets anders doen vermoeden, kunnen het stevige wijnen zijn. Wat is een oranje wijn? Het is in principe een witte wijn, die complexer wordt door de schilweking. Ja precies, zoals een rode wijn gemaakt wordt! 

 

Een oranje wijn, ook wel een orange wine of een amber wine genoemd, is een droge witte wijn die door de bovengenoemde schilweking net zo goed tannine bevat. Je krijgt verschillende tinten oranje met uiteenlopende smaken, die onder andere afhangen van de duur (dagen, weken, maanden) van de schilweking en het soort druivenschil. Een pinot gris geeft bijvoorbeeld meer kleur af. Ontdek variaties van geel en amber tot oranje!  

 

Spiek even hieronder, want dan is het je meteen duidelijk wat het verschil (mooie woordspeling) is tussen het maken van een witte, oranje, rosé of rode wijn.  

 

De (ver)schillen in beeld!
De (ver)schillen in beeld!

"Ik alcoflex"

De trend better-for-you is ontstaan uit het besef dat we gezondere keuzes willen maken. Voor je eigen lichaam en het liefst ook voor de omgeving. Je ziet dat veel (drank)merken hun assortiment uitbreiden met een vegan variant, een laag alcoholpercentage of zelfs 0% en er komen variaties bij met nieuwe smaken en minder toevoegingen. Welke heb jij al geproefd? 

 

Zwart-wit

 

Dit betekent helemaal niet dat je je glas wijn hoeft te laten staan (ik hoor een opluchting); in Zweden hebben ze daar een heel mooi woord voor bedacht, namelijk 'alcoflexar'. Als alcoflexer* (de Nederlandse variant) is alcohol drinken geen vanzelfsprekendheid meer, je kiest namelijk bewust om wel of niet te drinken. Met één woord geef je voortaan aan dat je hierin zelf een keuze maakt. Vergelijk het met een flexitariër; je weet meteen dat iemand af en toe vlees eet. Geen zwart-wit. Ideaal toch?

 

 

 

 

 

Je zit zelf aan het stuur (in de wijngaard)!
Je zit zelf aan het stuur (in de wijngaard)!

Mercat de Forada

Struinen tussen de lokalen bewoners en expats op zoek naar vers gebakken brood van oma, groenten bij Pepe met ondertussen genieten van een dansoptreden van twee dames gehuld in jurken op het ritme van een opzwepend muziekje. Stel je geen grote (hippie)markt voor; het is hier knus. Deze markt fungeert meer als plek om de familie en vrienden wekelijks te groeten en om meteen wat lekkers in te slaan. 

 

Tip; ga na je ronde iets drinken op het terras aan de overkant bij Can Tixedó Art Café! Natuurlijk neem je je eigen (canvas) tassen mee of koop je een lokale rieten mand om te vullen met verse lekkernijen van het eiland. 

 

Cuando y donde? 

Mercat de Forada 

Elke zaterdag het gehele jaar (ideaal in het voorseizoen); 10.00 - 16.00 uur. 

Terrein tegenover Can Tixedó Art Café nabij San Antoni & San Rafael. 

@mercatdeforada

 

 

Mercat de Forada (Forada)
Lokaal optreden tussen de marktkraampjes

Hofi Cas Cora

Het is heerlijk om de plantage van Femi en Joshua weer te bezoeken. Wat staan de gewassen er in de moestuin vruchtbaar bij! Deze biologische boerderij heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld.

 

De liefde en creatieve sfeer voel je meteen. In het weekend schuif je voor al deze verse producten lekker aan in het farm-to-table brunch restaurant (tip; wel even van tevoren reserveren).

 

Glaasje wijn erbij? Hier kun je genieten van een goed glas biologische wijn van Neleman. Wil je zelf als chef aan de slag in de keuken met verse producten, dan is er een geheel nieuwe plek om te ontdekken; the marketplace

Hofi Cas Cora
Hofi Cas Cora

Wijngaard Dassemus is uit liefde voor de moestuin en de natuur er omheen te Chaam geboren. Geen vooropgezet plan dus. De natuur heeft hier het heft in handen, begeleidt door Ron en zijn team van wijnexperts zoals Simon Woolf (Oranjewijn revolutionair en auteur van 'The Amber Revolution') en de heren van Daxivin, Marnix en Niels. En ook hier geldt: achter een sterke man staat een sterke(re) vrouw, Monique genaamd. 

 

De pipowagen op de foto hierboven neemt trouwens ook een belangrijke plaats in, want hierin hebben Ron en Monique elk weekend gelogeerd om te zaaien wat ze nu kunnen oogsten. Daar wil je toch ook een keertje in logeren!? 

 

 

Wijnboer Ron geeft me een rondleiding
Wijnboer Ron geeft me een rondleiding

Na deze periode gaat het eiland weer in volle vrijheid bruisen, daar ben ik van overtuigd! De flamingo's en schildpadden doen voorlopig in alle rust een dansje zonder al die pottenkijkers. 

 

Om je alvast warm te maken voor Curaçao, omdat je je bezoek aan dit eiland nog heel even uit zult moet stellen, stel ik je wel alvast voor aan een aantal mooie mensen die zeer besmet zijn met het culinaire virus op het eiland.

Hofi Cas Cora | bio boerderij
Hofi Cas Cora | bio boerderij

Omgeving Marbella

  • Vinoteca Terroir | San Pedro de Alcántara 

Hier kun je zoal natuurwijnen kopen van Samuel Párraga, een bescheiden wijnmaker uit de omgeving; "From the bodega of a garage in Coín, the viticulturist and oenologist has wowed international distributors with the essence of his ancient vineyards." (uit Sur in English). 

 

Donde? Nazareno Rossi 868, San Pedro de Alcántara. @terroirvinoteca

 

  • Restaurante El Higueron | Inside tip van Inma @eigen.wijns

Tussen Marbella en Málaga (Fuengirola) vind je één van de favoriete plekjes van Inma; een familierestaurant die de Spaanse keuken met cocktails weet te combineren!

 

Regelmatig vind je hier biologische en biodynamische wijnen op de kaart staan; proef eens de wijnen van Ossian en Cruz de Alba. Kom zeker rond zonsondergang, want het uitzicht schijnt subliem te zijn!     

 

Donde? Autovía de la Costa del Sol, salida 217, Fuengirola @elhigueronrestaurante

65 liter door de gootsteen

In Nederland gooien we elk jaar per persoon ruim 33 kilo eten weg. Slik. Daarnaast gieten we ook nog eens zo'n 65 liter aan drank door de gootsteen. Nog een slik. Hoeveel daarvan wijn betreft is een goede vraag! Als je het mij vraagt is elke slok wijn die door de gootsteen gegooid wordt teveel bij een mooie wijn. Mee eens?  

Laat ik beginnen met wat uitleg rondom sulfiet; sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Het wordt nog wel eens als de boeman neergezet, terwijl een druif van nature al sulfiet bevat. 

 

De functie van sulfiet in wijn is als volgt; sulfiet helpt de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft (een conserveringsmiddel) en ten tweede voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt. Onmisbaar kun je dus wel stellen.

 

 

Van zuidas naar zuid Frankrijk

Een jaar lang ervaren wat het maken van wijn nu écht inhoudt. Inclusief uren en uren in de wijngaard snoeien met rugpijn en gure temperaturen van rond de 0 graden. Na jaren op kantoor gezeten te hebbben is dit voor Kiki en Thomas een verademing.

De meetlat die ze letterlijk op de wereldkaart hebben neergelegd, heeft ervoor gezorgd dat ze in Frankrijk terecht zijn gekomen en niet in het door hen ook geliefde Zuid Amerika. Dit Nederlandse stel is begonnen met hun avontuur in de wijngaarden van Bordeaux en zij hebben uiteindelijk, na zelfs dakloos te zijn geweest, hun huidige woonplek gevonden in de Languedoc. Een woonhuis van een voormalig wijnmaker, inclusief wijnkelder. 

Dit soort wijnverhalen intrigeert. We ontmoeten elkaar in Amsterdam Zuid op de plek waar Kiki en Thomas tijdelijk verblijven. Ken jij het verhaal al achter deze 'vatenmakers'

 

Het is hard werken in de wijngaard | Bordeaux
Het is hard werken in de wijngaard | Bordeaux

Verrassing in de bus

De eerste verrassing wordt bij me thuis afgeleverd! Wanneer ik de strik van de sjieke zwarte cadeaubox losmaak, kan ik mijn nieuwsgierigheid bijna niet bedwingen. Het is vandaag niet mijn verjaardag of een andere feestdag en een cadeau ontvangen voelt speciaal.  

 

Via deze cadeaubox, met een flesje wijn en een paar leuke (gepersonaliseerde) gadgets, word ik uitgenodigd door Wijntuinen voor een wijnproeverij met rondleiding in de Nederlandse wijngaard De Colonjes

 

 

 

 

Wijntuinen cadeaubox | Relatiegeschenk
Deze cadeaubox brengt je in de wijngaard!

1. Bar blije Wijnen

Dit terras wil je niet overslaan aan de kade! Mocht het wat fris zijn of wil je met een hittegolf even afkoelen? Binnen zit je ook gezellig tussen de Rotterdamse ondernemers en kun je een kijkje in de wijnwinkel nemen om een fles to go mee te nemen. Je hebt de keuze uit wijnen van maarliefst 25 verschillende wijnmakers in Europa. Uiteraard staat er in de bar elke keer een variatie open van deze natuurwijnen. Wij genoten van een glas rosé en oranjewijn met een vegetarisch plankje van de buurvrouw. Alleen van de kleuren al werden we nog blijer dan dat we al waren. Deze bar is echt iets voor jou als je ver buiten de massaproductie wilt proeven! @barblijewijnen

 

Waar? Fenix Food Factory, Nico Koomanskade 

De nieuwe wijnbar ervaren? Deze vind je bij Café Pret a Boire in de Bloemfonteinstraat

 

Vrolijke natuurwijnen uit Europa
Aan de kade Fenix Food Factory

SAAMgebracht

We zijn vandaag SAAMgebracht op deze culinaire plek van SAAM restaurant aan de Amstel waar wijnen uit Zuid Afrika in de spotlight worden gezet! Begeleid door een 5-gangen lunch met wijnen van enkel vrouwelijke wijnmakers. Dit laatste gegeven is zeker geen vanzelfsprekendheid. De wijn speelt de hoofdrol; cook to the wine please!  

1. Avondale Wines | Paarl

De wijngaard van Avondale voelt heel natuurlijk. Dat komt door de holistische biodynamische visie rondom het maken van wijnen van eigenaar Johnathan en wijnmaker Corné. Verwacht geen netjes gemaaide paden tussen de wijnranken; wel weelderig onkruid en grassen. Zo kan de natuur beter zijn gang gaan en zorgen dat er bepaalde dierensoorten, waaronder lieveheersbeestjes, aangetrokken of afgestoten worden van de wijngaard. Deze eco-balans bespaart spuiten met gif! 

 

Soil is life
 

De puurheid van de wijngaard proef je terug in de smaken van de wijnen. Een mooi gerijpte Cap Classique (Champagne van Zuid Afrika) glijdt door mijn keel. We hebben een mooie plek gekregen op de patio van de wijngaard met uitzicht op de weelderige tuin. We hebben de mazzel om hier zowel een proeverij te beleven als aan te schuiven voor de lunch bij restaurant FABER

 

Als souvenir van dit heerlijke bezoek ligt er een rode Bordeaux blend 'La Luna' te rijpen in mijn wijnkast; deze wijn, gemaakt met de energie van de maan, schijnt nog mooier te worden richting 2030! En hopelijk lukt het voor die tijd om nog een keertje terug te komen voor een uitgebreide wandeling of fietstour. Wil je een korte stop maken om je wijn direct bij de boer te kopen? Heb vooral niet teveel haast, want De OCHRA Deli ligt vol slow-wijnen en andere heerlijkheden! 

 

Avondale Wines Lustigan Road, Klein Drakenstein

Farm-to-fork restaurant; FABER

Wil je thuis wijnen van Avondale proeven? Spiek dan even hier!

@avondalewinesa

Het terras van Avondale
Blij met aanwinst La Luna | Avondale

Italiaanse wijnkaart

Daar zit ik dan met collega's aan de lunch tijdens een langere stop in Milaan. Opgewonden tuur ik over de wijnkaart. Ik weet heel goed wat ik lekker vind, maar ik wil ook weten waar de wijn vandaan komt, hoe het komt dat de ene wijn zo vlak is als een deur en de andere wijn zo heerlijk door mijn mond danst. Alles begint met nieuwsgierigheid! 
 

De kleur van passie en van wijn

Na een aantal jaren vliegen, begint het bij mij te kriebelen. Het beroep van stewardess geeft me namelijk een unieke kans om op veel plekken wijn te proeven, een flesje wijn in mijn koffer te stoppen voor thuis óf zelfs met de wijnboer in de wijngaard te kletsen tijdens een stopje op de route. (vergeef me alle vliegjargon in deze blogpost).

Mijn twee passies verweven tijdens een event; vliegen en wijn
De wereld aan je voeten

Wat valt er allemaal te beleven rondom de wijnboerderij van Nederlandse wijnboeren Anne en Thijs? Ik neem je mee naar de smakelijke wijnweek van afgelopen juni om je een smakelijke indruk te geven…

De druif tot succes

Gezond oud worden klinkt voor al mij aantrekkelijk en als dit ook nog eens met een goed glas wijn kan.. Who's not in?

 

Een voor velen bekende wijn uit Sardinië met een sappig en karaktervol imago is de witte Vermentino di Gallura (noord). Minder bekend zijn lokale druiven als Monica en Nuragus. Uniek op het eiland is de Carignano (zuidwesten). De hoofdrol is echter voor de blauwe druif Cannonau, een lokale benaming voor de bekende Grenache of Garnacha. We brengen een bezoek aan dit eiland en proeven hier buiten de sfeer een aantal mooie lokale duurzame wijnen

Wat is natuurwijn?

Natuurwijn, of ook wel Vin Nature(l), is gefermenteerd druivensap dat in het gehele proces van wijn maken geen onnatuurlijke bewerkingen heeft ondergaan.

 

Vrij simpel en duidelijk klinkt het. Toch is er veel verwarring over wat natuurwijn nou écht is. Dit komt omdat de term 'natuurwijn' niet beschermd is en je er dus als wijnboer of commercieel wijnbedrijf een vrije invulling aan kunt geven.

 

Met als resultaat hele grote verschillen in visie en kwaliteit. Natuurlijk help ik je graag op weg en geef ik je een aantal tips, zodat je zelf natuurwijnen kunt gaan ontdekken!  

 

 

 

 

Natuurwijn proeven in Kaapstad | Publik Wine Bar
Natuurwijn proeven in Kaapstad | Publik Wine Bar

Leefstijl & wijn

Ben je eigenlijk al bekend met de term Ayurveda? Het doel van Ayurveda is om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen. Hoe doe je dit zoal? Voeding en gewoontes in je leven integreren spelen hierin een belangrijke rol; denk bijvoorbeeld aan een glas lauwwarm water om de dag mee te starten, zodat je spijsvertering op gang wordt gebracht of de ontspanning die je dagelijks of wekelijks opzoekt door middel van een lesje yoga, een meditatie en een wandeling in de buitenlucht.

 

Betekent dit dat je je flessen wijn leeg kunt gooien in de gootsteen? Wat mij betreft zeker niet, want er zijn genoeg momenten waarop je van een mooi glas wijn kunt genieten!   

Tuk zijn op deze wijn

Een unieke wijn is geboren in het Twentse Vriezenveen! Uniek van binnen én van buiten. De synergie tussen wijnmaker Marcel Oude-Booijink en dit koppel van Design & Wijn is duidelijk aanwezig. De tijd is rijp om te proosten met deze rode Nederlandse natuurwijn van het zwoele oogstjaar 2018.

Diederik en Marcel hebben dezelfde 'Tukker' roots. Kiek'n wat 't wot met deze Nederlandse versie van de Super Tuscan, de Super Tukker? Whats in a name! 

 

 

"Gamay smaakt naar snoepjes, ranja en kauwgum tegelijk!"

 

Met dit cliché in je achterhoofd word je alleen al misselijk bij de gedachte. Ik kan en mag je geruststellen, op elke fles past een kurk. Alhoewel, toen tijdens het proeven van de 10 CRUS, de 'Hey Joe' uit de CRU Morgon open getrokken werd, gingen de zoete alarmbellen heel hard af. De CRUS zijn trouwens de verschillende gemeenten in de Beaujolais waar de wijn geografisch naar vernoemd mag worden. 

 

Ja, wijnen met aroma's van snoepjes, ranja en kauwgum bestaan. Dit komt mede door de maceration | semi | carbonique. Een methode om vooral veel fruit te onttrekken aan de druiven. 

 

De stijlen van een Beaujolais lopen gelukkig heel erg uiteen. Hoe dat komt? Dat lees je verderop!

Je blik verruimen

Het allereerste blikje wijn bestond al in 1937! In het buitenland stijgt de vraag enorm de laatste jaren. Vooral in de USAUK en Scandinavië is het al aardig populair. Zelfs in Frankrijk gunnen ze de 'canned wines' een blik waardig. In Nederland zijn we nog niet zover lijkt het. Welke blikjes zijn er in Nederland (vanuit het buitenland) verkrijgbaar en hoe smaken ze? 

 

Wijn in blik is er in verschillende vormen; de wijnboer brengt een blikje wijn op de markt. Eventueel naast zijn flessen wijn en met dezelfde druiven waarmee hij al jaren wijn maakt. 

 

Er is ook iets nieuws gaande. Overal op de wereld zijn er young professionals die wijn uit de hele wereld 'sourcen'. Ze maken van de wijn in blik een geheel eigen merk met de meest creatieve designs. Het zijn vooral de millenials die dit omarmen. Dit is tof om te zien én laten we vooral ook gaan proeven! 

Unieke creatieve designs
Unieke creatieve designs

Wie kreeg een Groene Ster in 2023?

Afgelopen week zijn de Michelin sterren weer uitgereikt in Nederland!

 

De volgende restaurants hebben voor het eerst een groene ster ontvangen; 

Waar herken je greenwashing aan?

Lichamelijke reacties sulfiet

Een nadeel is dat een groep mensen niet tegen bepaalde hoeveelheden van toegevoegd sulfiet kan. Hoe je dit merkt? Je krijgt er bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, hoofdpijn, hartkloppingen of jeuk van. Niet te verwarren met wijnkriebels. ;-) Dit staat los van de kater. 

 

Rob ten Herkel en Ton Kléberg twijfelden aan het gebruik van toegevoegd sulfiet door de vele lichamelijke reacties die het drinken van wijn met zich mee kan brengen. Ze kwamen op het idee om dit goed uit te pluizen en op zoek te gaan naar een natuurlijk alternatief. En die lijken ze te hebben gevonden!

Wijnboeken mee op safari

Yes, de aanmelding voor WSET 2 in Utrecht is in 2013 een feit. De grootste uitdaging is nu om mijn vliegrooster zo in te vullen, dat ik op een bestemming kan studeren en in mijn reisverlof de cursus en het examen kan meepikken. De maandagavond staat in het teken van ontdekken en proeven. Wanneer ik op dinsdag de hele vroege Parijs moet vliegen met 04.10 in de nachttrein, wordt de wijn tot mijn grote spijt dan maar uitgespuugd. Dankzij een zogeheten 'jokerdag' ben ik aanwezig op het examen en het eerste diploma heb ik weken later op zak. Een begin van een wijnavontuur!   

 

Studeren in Nairobi

De mooiste reis om mijn WSET studieboeken op mee te nemen is een 3-daagse reis naar Nairobi. Uitkijkend over een zwembad en een steppe waar af en toe een giraffe over paradeert, leer ik wijngebieden kennen zoals Chablis en ontdek ik dat de wijnfout kurk niet per definitie in een wijnfles voorkomt die afgesloten is met een kurk. Op mijn verjaardag met collega's trakteer ik cava, omdat ik ondervind dat er meer is dan prosecco. Ik voel me al een hele wijnbaas. Dit smaakt naar meer!     

De basis van de meeste natuurwijnen ligt in een biologische of biodynamische wijngaard. Je herkent deze wijngaard meteen! Niet zo keurig gemaaid. Er leven en groeien juist kruiden, planten en dieren. De druiven worden niet besproeid met gif zoals chemicaliën, pesticiden en herbiciden. Wel kunstmest? Echt niet! Een groot verschil met veel industriële (conventionele) wijnen.   

 

De bedoeling van natuurwijn is dat de wijnboer de wijn zoveel mogelijk zijn eigen weg laat gaan in de wijnkelder, zodra de (gezonde) druiven zijn geoogst. Waar de wijnboer voor industriële én biologische wijnen nu onder andere gisten en sulfiet gaat toevoegen, worden deze druiven juist met rust gelaten na persing of kneuzing, zodat ze spontaan gaan vergisten.

 

 

Een natuurwijn komt meestal uit een biologische(-dynamische) wijngaard
Een natuurwijn komt meestal uit een biologische(-dynamische) wijngaard

Córdoba

  • Jugo Vinos Vivos

Dit is de eerste wijnbar in Córdoba gewijd aan enkel natuurwijnen! Natuurlijk kunnen kleine heerlijke hapjes erbij niet ontbreken!   

 

Donde? Plaza San Andres 5, Córdoba @quierojugovivo

 

  • Restaurante La Boca 

Spiek, tijdens het lopen naar het volgende gedeelte van het restaurant via de patio, alvast naar alle natuurwijnen langs de wand. Er is geen wijnkaart (love it!). Je krijgt hier een huiskamergevoel van de jaren 80, gemengd met een mediterraan sfeertje door de bonte kleuren, de open luiken en de gezellige binnenplaats met vlaggetjes.

 

Wij werden helemaal blij van de lunch met verse vis en groenten. Zelfs de rode natuurwijn van Bodegas Marenas komt van net buiten de stad!    

 

Donde? Calle San Fernando 39, Córdoba @restaurantelaboca

Restaurant La Boca
Restaurant La Boca

Terug naar de wijnbron

Waar komt oranje wijn vandaan? De oorsprong van een oranje wijn ligt in Oost Europa; denk aan Georgië, Kroatië, Hongarije en Slovenië. De eeuwenoude traditie van wijn maken was hier bijna verloren gegaan; het wijn maken in begraven kleipotten, qvevris genoemd. Dat klinkt bijzonder en dat is het ook! 

 

Natuurlijk oranje

Veel oranje wijnen worden biologisch of biodynamisch verbouwd. Door weinig of geen interventie in de wijnkelder en (bijna) geen toegevoegd sulfiet, vallen ze vaak ook onder natuurwijnen. Hieronder geef ik je vijf oranje wijn suggesties om mee te ontwaken uit je winterslaap! 

   

 

 

Hofi Cas Cora | Joshua en Femi

Na het proeven van een heerlijke lokale brunch op de farm Hofi Cas Cora, maken we een mooie wandeling over het land van boer Joshua en zijn vrouw Femi. Zij zijn eigenaar van deze biologische boerderij. Met een farm-2-table concept is het hier normaliter in het weekend gezellig druk in het restaurant met uitzicht op de velden boerenkool, rucola en courgettes. 

 

Herkenbaar zijn deze groenten niet altijd meteen. De tropische uitvoering heeft een iets andere structuur. Waarschuwing: een 'Dragon kale' smaakt gevaarlijk lekker! Zéker als je weet dat alles zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest groot is geworden. Heerlijk vers van het land!

 

Een glas wijn bij je lunch of brunch? Laat je verrassen door biologische wijn uit Italië!
Leuk weetje; een paar jaren geleden werd er ook op dit eiland zelf wijn verbouwd. Een avontuur dat helaas gestopt is door uitdagingen in papierwerk.. 

Tijdens een bezoekje aan dit landhuis, kun je trouwens voor een paar gulden een zakje voer meenemen om aan de dieren te geven: de pauw liet bij ons nog even zijn weelderige kleuren zien. Leuk, leuk. Het #supportyourlocal gevoel scoort hier hoog! @hoficascora

Joshua deelt zijn ervaringen
Joshua deelt zijn ervaringen

karakterwijn

Terug naar wijn. Zijn er aanvullingen en alternatieven op de conventionele wijnbouw? Jazeker! Gezondheid, puurheid (de echtheid van iets) en bewust leven zijn steeds meer in ons leven verweven. Geldt dit ook voor jou of ben je gewoonweg nieuwsgierig? Eén ding is zeker; de manier waarop de natuur zijn eigen gang kan gaan in de wijngaard tot het moment van inschenken uit de fles, weerspiegelt het karakter van de wijn in jouw glas. Zonder al die chemische zooi. 

Juntos House Restaurant & Boutique

Knijp me even. We zitten op het terras van de biologische farm-to-table boerderij en de sfeer is uitermate relaxed. Mijn hart maakt een opgewonden sprong (geen spronge-tje) bij het zien van de smaakcombinaties op het menu en jawel; natuurwijn!

 

Onze vriendelijke en eigenzinnige ober straalt gastvrijheid uit en maakt grapjes met ons zoontje, terwijl ik dromerig naar de mozaïektegeltjes in de vorm van de maancycli kijk. Mag de tijd even stilstaan? 

 

Tip; spiek even in de boutique (voor sieraden, honing en Spaanse natuurwijn) en wandel op je gemak tussen de gangen door in de mooi aangelegde tuin vol olijven. Je verstoppen kan hier prima. Wanneer gaan we weer samen*?    

 

Cuando y donde?

Juntos House Restaurant & Boutique

San Mateu 

Maandag en dinsdag; gesloten

Woe t/m za; 13.30 - 15.30 en 7.30 - 10.30 uur. 

Zondag; 13.00 - 16.00 uur

@juntos.house

 

* Juntos betekent samen! 

 

Juntos House Restaurant & Boutique
Burrata en venkel met een glas sylvaner + riesling + auxerrois (natuurwijn Léo Dirringer, Elzas)

Yes, you can!

Wijn in blik heeft een aantal voordelen op wijn uit de glazen fles. We leven in een wereld waarin we onze verantwoordelijkheid steeds meer pakken en dan weegt dit letterlijk mee. ;-) Ik zet een aantal voordelen voor je op een rijtje. 
 

Duurzame keuze

 

De grootste impact van wijn op het klimaat zit hem in verpakking en transport. Blik is een licht alternatief op glas en je kunt meer blikjes kwijt per container (vrachtwagen) door het stapelgemak. 

Verder zijn alluminum blikjes gemaakt van 70% tot 100% recyclebaar materiaal en er is minder energie nodig om de blikjes te recyclen ten opzichte van glas. Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk statiegeldsysteem voor blik van 0,15 cent per blikje om dit te stimuleren.  
 

 

Wijn on the go

 

Je stopt een lichtgewicht blikje gemakkelijk in je tas wanneer je op pad gaat. Ook heb je geen kurkentrekker nodig. (Hier gaat wat mij betreft ook een stukje beleving verloren). Wanneer de nazomer zich de komende tijd nog laat zien, kun je een wijnblikje meenemen voor in het bos, bij het strand, buitenhaard of in de yurt. Ook voor in de trein of in het vliegtuig is dit een uitkomst. Nu de luchtvaartmaatschappijen nog overtuigen! 

 

 

Festivalproof

 

Voor festivalgangers lijkt me dit een uitkomst. De plastic glazen cultuur gaat gelukkig hoe dan ook verloren. Per juli 2023 mag je plastic wegwerpbekers niet meer gratis meegeven (hallelujah). Jij als wijnliefhebber kan hopelijk binnenkort met zo'n hip blikje wijn pronken tussen je moves door! 

 

 

Minder kwetsbaar dan een fles wijn

 

Wel eens een lekkende fles wijn in je tas gehad of bij de bezorging bij je thuis? Blik is onbreekbaar

Tips & tricks

Herken je jezelf in bovenstaande omschrijving en wil je graag gaan alcoflexen? Ik geef je graag tips om minder, maar wel bétere wijnen te drinken! 

 

Met dit lijstje gevuld met 9 ultieme tips ben je klaar voor de (na)zomer!  
 

  • Start altijd met een glas zonder alcohol!
    Begin lekker met iets fris, een heerlijke mocktail of een 0% biertje!
     
  • Wissel gedurende de avond lekker af!
    Drink standaard een glas (bubbel)water bij je glas wijn.
     
  • Kies voor een glas onbespoten wijn! 
    Wat mij betreft een hele belangrijke om bij stil te staan; dit zijn de biologische, biodynamische en natuurwijnen met een bio/dyn basis. In de wijngaard worden geen chemicaliëen, pesticiden en kunstmest gebruikt. Dit vergif komt dus ook niet in jouw lichaam en de bodem. BAM!  

"The more you talk about differences, the more you highligt them. At SAAM restaurant we treat each other equally, I hope you feel it!" - Margot Janse  

"De wijnboer weet wanneer je langskomt"

Online maak ik een afspraak via Wijntuinen met de wijnboer op een zelfgekozen beschikbaar weekend. Hoe leuk wanneer ik lees dat de wijnboer op de hoogte is gesteld van onze komst!   

 

We gaan een bijna tropische dag in augustus tegemoet in de biologische wijngaard De Colonjes te Groesbeek (omgeving Nijmegen). Ik verheug me erop om lekker buiten te zijn en te zien hoe de druiven erbij hangen dit seizoen!

Vrij Languedoc

Waarom juist hier? De Languedoc streek staat open voor vernieuwing; er is een (nieuwe) generatie wijnboer aan zet die verder kijkt dan de korte termijn en vooral veel lef toont. De soepele wetgeving van landwijnen (IGP, Vin de France) zorgt voor een vorm van vrijheid voor wijnboeren rondom het maken van heerlijke wijnen die letterlijk buiten de geijkte kaders vallen. Een wijnregio met een nieuwe reputatie!  

Het wijnmaken zelf laten ze na de pittige ervaringen toch liever over aan de kleine lokale wijnboer uit de regio. Wel helpen ze de wijnboer regelmatig met klusjes in en rondom de wijngaard op het ritme van het seizoen. Én natuurlijk bij het proeven van de wijnen in ontwikkeling. Iemand moet het doen. Mais oui! 
 

2. Walsjérot

Zelf noemen ze zich de tofste wijnbar van Rotterdam. Deze bar is in ieder geval al tof in keuze én uniek met het zelf tappen van meer dan 70 open wijnen. Kiezen, tappen, proeven is het motto! Het was alsof we in een liquid snoepwinkel liepen. De omschrijving van de wijn kun je op een kaart meenemen wanneer je er een wijnproeverij van maakt en later nog eens wilt spieken welke wijnen je gedronken of geproefd hebt (van slokje tot heel glas!).


De hoeveelheid onbespoten wijnen mag zeker nog groeien. Wij proefden zoal de 'Artisan Orange Wine' uit de Elzas en de 'Borgogno No Name' uit de Piemonte. Het verhaal achter deze 'het mag geen barolo heten wijn' is hilarisch. Ik verklap niks. Si, de Etna is gelukkig ook vertegenwoordigd. Wij verlieten de wijnbar daarom met het motto in ons hoofd 'gaan met die vulkaan'! @walsjerot

 

Waar? Bentinckplein 5      

Tappen en happen bij Walsjerot
Tappen en happen bij Walsjerot

"De jonge generatie wijnboer in de Beaujolais is van het hippe soort"! 

Je kent ze vast wel. Het hippe type met een gamay-zing snor en een glaasje natuurwijn in de hand uit een fles met zegelwax op de hals. Is de nieuwe hippe wijnboer hier in overvloed? 

 

Er is veel gaande in dit wijngebied! De Beaujolais is volop in beweging, daar hou ik van! Experimenteren en uit de comfortzone stappen is wat de jonge generatie hier dan ook steeds meer doet. Kijken hoe dingen anders kunnen en met een goede reden. Je moet wel lef hebben om een familietraditie te doorbreken. 

 

Een goed voorbeeld is dat de conventionele wijngaard | een andere goede benaming zou overigens industriële wijngaard kunnen zijn | door de jaren heen wordt omgezet naar een basis waar minder (Agriculture raisonée) of zelfs niet gespoten wordt met pesticiden en chemicaliën. Een biologische basis dus. Hoera voor jouw lichaam en de bodem!

Morgon Cru 'Hej Joe'
Favoriet tijdens de 10 CRUS proeverij

Toolbox om wijn te redden

Hieronder krijg je een aantal bruikbare tips om je wijn te redden van het afvoerputje!  
 

  • Gebruik een vacuümpomp

    Deze mag standaard tussen je keukengerei liggen! Met dit handige pompje, haal je na gebruik de lucht uit de fles waardoor je de fles wijn goed kunt bewaren. Een bekende variant is de Vacu-vin*. 
     

  • Zet je wijn in de wijnkast of koelkast

    De beste plek om wijn na gebruik te bewaren is in je wijnkast en mocht je deze niet hebben, is de koelkast een prima alternatief! Je fles staat hier namelijk zowel donker als op een plek met een constante temperatuur. Een wijnkast is meteen een gave eye-catcher en heel erg geschikt om zowel gesloten als open flessen wijn veilig te bewaren. Het is even een investering, maar je hebt ze al met ruimte voor 6 flessen oplopend tot honderden flessen.

    Tip: let op het geluid (dB) en het energielabel!     

  • Gebruik een Coravin*

    Ken jij deze gadget al? Je steekt een naald door de kurk van een fles wijn en hebt op deze manier de mogelijkheid om een beetje wijn uit de fles te tappen. Leuk voor een proeverij of wanneer je wilt weten hoe de wijn smaakt. Zeker om een bewaarwijn te proeven is dit heel erg de moeite waard.  

 

* Geen reclame of lopende samenwerking met Vacu-vin of Coravin.

Nog langer plezier van wijn!
Coravin gadget in beeld

2. Beauconstantia | Constantia Wine Valley

Vanuit één van de hoogstgelegen wijnhuizen in deze wijnvallei heb je het mooiste uitzicht over de wijngaarden van de Constantia Valley en in de verte de zee! What's in a name... 
 

Feminine fruit touch

Proef de smaakvolle biologische wijnen van de vrouwelijke wijnmaker Megan van der Merwe op het moderne terras of kruip in de Kaapse winter (onze zomer) heerlijk bij de openhaard in de geheel glazen proefruimte. Hierdoor heb je het gevoel dat je midden in de wijngaard zit. Reserveren is een must, want zowel lokalen als wijnfanaten weten dit plekje ondertussen te vinden... 

 

Wijntip; Pas de Nom Creative Badge (vraag zéker naar het verhaal achter deze witte wijn!)

In Nederland (voor)proeven? Spiek bij African Wines!

 

Beauconstantia 1043 Constantia Main Road 

Restaurant; Chefs Warehouse

@beauconstantia

De steilste hellingen van de Kaap | Beauconstantia uitzicht
Wijntip | Pas de Nom Creative Badge

Kruidendokter

Even to the point. Hoe kun je voor de volle 100% biologisch werken in een klimaat als het onze? De twee V's zijn de grootste uitdagingen; denk vocht en vorst. 

 

"Hoe kun je bijna biologisch werken? Je bent als wijnboer wel, óf niet biologisch. Je bent toch ook niet bijna zwanger?" Ron Langeveld

Heb jij ooit van de code VB32-7 gehoord? Door met een resistent druivenras (een hybride) te werken dat geschikt is in deze specifieke omgeving, is één van de antwoorden. Als de hybride slaagt, krijgt het beestje een échte naam. 

 

Rondom de resistente druivenstokken worden stimulerende kruiden en planten gezaaid zoals mosterd en boekweit. Er wordt een omgeving gecreëerd met veel biodiversiteit, waarin de natuur vanzelf benodigdheden aantrekt en oplost. Een soort natuurlijke 'war zone' zoals Ron het mooi omschrijft. Dus ook de vijand wordt geëlimineerd. Al blijft er 1 vijand van de druiven bestaan en dat is een ree die we onderweg tegenkomen...

 

Hybride druivenrassen geschikt voor het Nederlandse klimaat
Hybride druivenrassen geschikt voor het Nederlandse klimaat

Blauwe zone

Wat is een blauwe zone? De blauwe zones in de wereld zijn gebieden die enigszins zijn afgesloten van de buitenwereld, zoals dit eiland. Hierdoor is de bevolking sneller geneigd zich vast te houden aan oude tradities en gewoonten en dit draagt bij aan de gezondheid. En met succes! Opvallend is dat veel inwoners van blauwe zones aangeven dagelijks 1 à 2 glazen wijn te drinken. De Sardijnen geven de voorkeur aan een goed glas Cannonau

 

De Sardijnen zijn terecht trots op deze blauwe druif. Onderzoek wijst uit dat zo'n glas vol antioxidanten per dag wonderen doet. Het lijkt me als deze wijn op een zo'n natuurlijke (biologische) manier gemaakt is, dit het effect maximaal stimuleert. Wél in combinatie met de schone lucht en het pure lokale eten zeggen de eilandbewoners zelf. Wat een overvloed

In de wijngaard van Tenute Dettori
In de wijngaard van Tenute Dettori

Zonder er een label op te plakken

Heb je ooit een wijnfles gezien zonder label? Ja, misschien wel eens bij een natuurwijn uit de Beaujolais. Heb je ooit een wijnfles gezien die gezandstraald is? Nee, nog nooit! Alleen al door deze 'pure' techniek van compressielucht te gebruiken, is dit er eentje om in je collectie te hebben.  

 

"Er zitten geen fouten in deze wijn, onder het motto natuurwijn is nou eenmaal funky." 

 

Het is tijd om te proeven. Ik wil nog niet alles prijsgeven, wel kan ik je vertellen wanneer je deze Super Tukker blind laat proeven dat ze niet snel zullen raden dat deze explosieve en kwalitatieve wijn uit ons eigen landje komt.

Deze rode natuurwijn is rond en zwoel zoals aankomende zomer en bevat geen fouten onder het motto 'natuurwijn is nou eenmaal funky'. De druiven Rondo, Cabernet Cortis, Marechal Foch en Leon Millot verzorgen samen dit 'liquid feestje' na drie jaar op hout gelegen te hebben.    

 

 

Super Tukker | Uniek gezandstraald design
Super Tukker | Uniek gezandstraald design

Het liefst zou Jantiene ons op klompen of blote voeten rondleiden. Iets wat ze regelmatig doet als ze door de wijngaard struint of het blotevoetenpad in de buurt loopt met vrienden en wijnliefhebbers. Mijn witte gympen wissel ik later in voor klompen in Friese stijl! 

 

Ze vertelt ons dat de schapen (on)kruid rondom de wijnranken bij de stam kaal vreten, om zo minder last van schimmels te hebben in de wijngaard. Er wordt immers niet gespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. De vitaliteit van de bodem wordt regelmatig gecontroleerd en op dit moment staat er kalk klaar om de zandbodem te verrijken. 

Wijngaard de Frysling bewoners
Wijngaard de Frysling bewoners

Het is begin april de 3e georganiseerde WijnWeek voor Anne en Thijs, om wijnliefhebbers zoals jij kennis te laten maken met de eigen omringende wijngaarden en een aantal wijngaarden in de nabijgelegen Crus. Er bestaan nogal wat vooroordelen over de wijn en dit gebied. Wil je zelf ervaren of ze waar zijn? 

Wijn drinken die met liefde en aandacht gemaakt is

Wat weet je over de wijn die je gaat drinken?
Het is maar al te leuk om de wijnboer op te zoeken! Ja, natuurlijk in het echt maar ik bedoel ook via de wijnhandel of website waar je je wijn besteld. Is de wijn met aandacht gemaakt in de wijngaard en wijnkelder? Wat is er met de wijn gedaan die jij tot je neemt en waarom? Voor mij een vanzelfsprekend 'onderzoekje', want met dat gevoel ga ik de wijn drinken.

 

Waar let ik bijvoorbeeld op bij het kopen van een wijn?
Natuurlijk uit welk gebied de wijn komt en welke druiven er gebruikt zijn, maar zeker ook welke visie de wijnboer heeft. Is de wijn in de wijngaard bespoten met gif? Mijn voorkeur heeft een zo puur* mogelijke wijn, want dit komt de smaak, de gezondheid en de bodem ten goede. Dat betekent niet dat de wijn altijd lekker smaakt, want dit blijft persoonlijk.    
 

 

* Met een zo puur mogelijke wijn bedoel ik bijv. een low-intervention/ natuurwijn met een biologische of biodynamische basis. 

The Market Place

Er zijn verschillende redenen om The Marketplace te bezoeken. Voor een specialty coffee. Femi bakt er zelf iets lekkers bij zoals een amandeltaartje, een oatmeal cookie of wat dacht je van een wortelcake?

 

Daarna struin je tussen de duurzame producten in de winkel (zowel producten om te gebruiken, te smeren als om te eten) en pak je een mandje om verse biologische groenten van eigen boerderij te kiezen. Zelf koos ik voor boerenkool om thuis in een smoothie te verwerken. De pesto van boerenkool op een wrap was nóg verrasender! Een geheim recept...  

 

"We are not just a farm, we are not just a brunch spot".

Wanneer? Een rondleiding over de farm op afspraak, The Eatery op zaterdag & zondag van 9.00 - 15.00 uur en de marketplace di t/m vrij van 8.00 - 15.00 uur, za van 9.00 - 15.00 uur. @hoficascora

Femi @ the Marketplace
Femi @ the Marketplace

Zing, vlieg, schrijf, proef, lach, onderneem en bewonder

Wanneer we een op en neertje (vakjargon) vliegen vanuit Argentinië over het Andes gebergte naar Chili, is het uitzicht fenomenaal! Terug naar Buenos Aires, nemen mijn vriend* en ik het vliegtuig naar Mendoza. Jetlag of niet, ik ervaar nu écht hoe vliegen en wijn elkaar aanvullen. Wat een kans! 

 

Toeval of niet

Dit bezoek aan een aantal wijngaarden in de Mendoza geeft me een heel bijzonder en dankbaar gevoel. We lunchen bij Domaine Bousquet en nemen een kijkje bij het beroemde Bodega Salentein. Het eerste wijnhuis maakt toevallig biologische wijn, hier was ik me toen nog niet van bewust.  

 

* Mijn vriend reist af en toe mee op basis van ipb; indien plek beschikbaar tegen een speciaal tarief.  

Biologische wijngaard Domaine Bousquet met Andesgebergte
Biologische wijngaard Domaine Bousquet met Andesgebergte

3. Café Marseille

Echtheid. Hier wordt je uitgenodigd om volledig jezelf te zijn met een heerlijk stuk gamba of pulpo in je mond en een glas (natuur)wijn om het weg te spoelen. Heerlijk! Een funky straat met funky smaken en wijnen? Dat hipster gehalte valt erg mee en zoals aan de overkant van de straat geschreven staat 'Als iedereen ergens anders vandaan komt, is niemand een vreemde' | Rien Vroegindeweij. Tip; kom op Oesterzondag (oestertje 'n euro!) en vergroot je spiermassa om die magnum in te schenken. @marseille_rotterdam

 

Waar? 1e Midellandstraat 16B

Café Marseille
Smikkelen van Franse specialiteiten

1. Vage labels

Wanneer je als wijnliefhebber op het etiket gaat kijken of online iets opzoekt over de wijn, kom je regelmatig vage labels, stickers en termen tegen.

Denk bijvoorbeeld aan termen als BIO, puur, natuurlijk en eerlijk, of een nietszeggend keurmerk. Deze woorden klinken leuk, maar zeggen in werkelijkheid helemaal niets. Groenwas alert AAN! Spiek hier welke keurmerken in de wijnwereld voor een duurzame productie staan. 

 

 

 

 

 

Wat zegt Climate Neutral?
Wat zegt Climate Neutral?

Wijn zonder naam

Terwijl de wijnmaaksters in Zuid Afrika op dit moment met hun voeten in de druiven staan en dag en nacht zwoegen in wijngaard en wijnkelder, krijg ik een 'Pas de Nom' (zonder naam) ingeschonken in een uiterst mooi gevormd wijnglas. Wijnmaakster Megan van der Merwe van biologisch wijnhuis Beau Constantia vertelt in een video aan ons wat haar drijft en hoe de wijnen tot stand zijn gekomen.

 

De witte wijn uit de 'Creative Badge' brengt me terug naar de plek zelf. Toeval of niet, nog geen twee weken eerder zat ik in de tasting room van Beau Constantia in de Constantia Wine Valley (False Bay). Laat ik jou er mee naar toe nemen!  

Pas de Nom range | Beau Constantia
Uitzicht over Constantia Wine Valley

Smaak en gezondheid

Natuurwijnen | wijnen zonder toegevoegd sulfiet en met zo min mogelijk interventies | groeien hier ook als paddenstoelen uit de grond. Dat brengt me terug naar het cliché. Je treft hier zeker af en toe een hip figuur aan. Zolang de activiteiten in en rondom de wijngaard het resultaat in smaak, je gezondheid en die van de bodem bevorderen, juichen we dit toch heel hard toe?  

 

De zegelwax? Dat was niet meteen mijn beste vriend. Eerlijk.. de eerste keer open maken was een ramp, totdat ik erachter kwam dat de kurkentrekker gewoon door de wax heen kan. Bedankt voor je tip, Anne. 

Zegelwax voor de wijnflessen van Domaine Lachat
Zegelwax voor de wijnflessen van Domaine Lachat

3. Paul Clüver Family Wines | Elgin

Mijn 3e tip voor jou ligt voor velen nog in een nieuw wijngebied om te ontdekken! Ik heb het over Elgin. Een wijngebied waar je druiven als Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir en Riesling tegenkomt. Wijnkenners hebben het door de hoogte en de koele bries van de zee over 'cool climate' Elgin

Voordat je plaatsneemt op de veranda van het klassiek oud-Hollandsch wijnhuis van Paul Clüver, is het avontuur onderweg al begonnen! De pas waar je overheen moet om hier te komen, is indrukwekkend hoog. Deze hoogte zorgt precies voor de mooie kwaliteit van deze wijnen. De visie van dit wijnhuis is duidelijk; "The more natural your environment, the truer the wine to its place of origin."

Echt een aanrader om hier de lunch mee te pakken, want de lokale smaken passen heerlijk bij elkaar! Veel komt verser dan vers uit de verderop gelegen tuin. Je hebt zowel een vlees, vis als vegetarische optie. 

 

Leuk weetje; de wijnmaker van KLM, Julien Schaal, maakt in de wijnkelder van Paul zijn biologische wijnen! Will be continued...

 

Paul Clüver Family Wines

N2, Kromco Turn off, De Rust Estate, Grabouw, 7160

In Nederland hier verkrijgbaar!

@paulcluverwines

De veranda bij Paul Clüver
Laat de verse lunch smaken!

"For me CannedWines are not the future, they are the present!" - Joan Anton Romero | Glass Canned Wines

Wijn drinken met een goed gevoel? Ja, het kan!

Er is veel verwarring in wijnland over hoe een wijn tot stand komt en wat er allemaal ingestopt wordt. Daarom help ik jou op weg met het zoeken naar deze positieve wijn.

 

Je leest erover in de e-wijngids, zodat jij daarna precies weet wat je belangrijk vindt en waar je op kunt letten bij het drinken van je wijn! 

 

Duurzame wijn

Biologische wijnbouw komt relatief veel voor op dit eiland. Een enkeling waagt zich aan biodynamische wijnbouw en natuurwijn

 

Zijn deze vormen van wijnbouw relatief nieuw voor je? Juist leuk! Er valt nog zóveel moois te ontdekken! Smaken deze wijnen ook anders dan confectiewijnen? Op het moment dat er bij een wijn bijvoorbeeld geen of amper sulfiet wordt toegevoegd zoals het geval bij een natuurwijn, is de smaak zeker anders.

Is de wijn lekkerder? Dat bepaal jij! De wijn zal overigens per jaar verschillen, omdat er amper aan de wijn gesleuteld wordt en je het effect van de weersomstandigeheden terug zult vinden in de wijn. Het kan best zo zijn dat je even moet wennen, de wijn is heel puur en maakt nieuwe smaken los.  

 

 

Kleur bekennen

 1. Sauvella Blanc, 2019 

Druiven; Macabeo, Sumoll, Brocada. 
 

Wijnmaker Jeroen Nagtegaal maakt voor het eerst een oranjewijn op zijn wijnbedrijf in de Pyreneeën. Als eigenzinnige wijnboer legt hij de lat hoog en experimenteert graag met lokale druiven vanuit een natuurlijke wijngaard. Verwacht een tamelijk 'easy drinking' oranje wijn met wat oxidatieve tonen van rozijnen. De gave 'grapefruit' kleur in je glas past mooi bij de eerste lentedagen

Leuke weetjes; Nederlandse wijnmaker met een gelimiteerd aantal flessen beschikbaar. 
Regeneratieve wijnbouw; natuurwijn.

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 

Binnenkort exclusief verkrijgbaar bij Pascal van Wijnkoperij van Paesen. Je kunt nu je pre-order plaatsen! Tof om te volgen! @wijnkoperij_van_paesen @sauvella

Hoe smaakt een natuurwijn?

Natuurlijk vraag je dat jezelf af! Laat ik een beeld voor je proberen te schetsen. 

 

1. Natuurwijn is vaker troebel 

Dan bedoel ik dat je er niet geheel doorheen kunt kijken. Naast dat je niks onnatuurlijks toevoegt, wil je er eigenlijk ook niets uithalen. De wijnmaker kiest ervoor om de wijn niet te filteren (en te klaren). Het voordeel? Deze wijn behoudt meer (complexe) smaken! 

2. Natuurwijn is vaker kleurrijk 

De wijnen willen denk ik niet geassocieerd worden met limonade, maar dan weet je wel meteen wat ik bedoel! De mooiste felle gele, oranje en rode teinten knipogen naar je vanuit de fles.  

3. Natuurwijn heeft vaker een intense smaak van puur fruit 

Je kunt wel stellen dat de meeste natuurwijnen een hoog fruitgehalte hebben; de smaak van de druif komt meer tot uiting. Tevens wordt geen gebruik gemaakt van houtrijping, dit is immers ook een niet-natuurlijke smaaktoevoeging.   

4. Natuurwijn heeft vaker een fris karakter

Veel natuurwijnen hebben een relatief laag alcoholpercentage. 11,5% alcohol kan een hele andere ervaring opleveren dan een fles met een uitzonderlijke 14% plus. Liefhebbers noemen dit nog wel eens 'lichtvoetig'. De beleving van natuurwijn is heel fris! 

 

Of een natuurwijn lekkerder smaakt? 
Dat houd ik 'lekker' buiten beschouwing, want dat is aan jou! Je hebt veel verschillende stijlen en smaken, goed gemaakte en minder goed gemaakte natuurwijnen. Tijd om het zelf te ontdekken dus! Onderin de blogpost laat ik je weten hoe jij aan je fles natuurwijn komt. 

 

 

 

 

 

Natuurwijnen op het Natural Wine Festival A'dam (Woldevins)
Natuurwijnen op het Natural Wine Festival A'dam (Yanflorijn)

- Bohemian -

Gypsy wanderer; a person, a musician, artist or writer who lives a free-spirited life and believes in truth, freedom and love. - 'My Ibiza' gids | Hjordis Fogelberg

Wijnboerderij

Na wat slingerweggetjes over het platteland, arriveren we bij het wijndomein Domaine Lachat in Régnié; een gemeente van de Beaujolais. Je kunt de prachtig omgebouwde boerderij niet missen door een enorme plataan boom en de bekende schommel, die je terugvindt op het wijnetiket van de fles Gamay Régnié. Bojo Mojo is aan, welkom in de Beaujolais! Hier mogen we de komende dagen onze tijd doorbrengen tijdens de georganiseerde WijnWeek.

Wijnboerderij Domaine Lachat in Régnié
Wijnboerderij Domaine Lachat in Régnié

Étrangers met een missie

"Is dit jullie vakantiehuis?" De étrangers (buitenlanders) worden goed opgevangen door hun relatief nieuwe Franse buren. Zeker nu deze buren weten dat Kiki en Thomas hier niet enkel op vakantie zijn, maar juist investeren in dit gebied door Nederlandse wijnliefhebbers kennis te laten maken met hún wijnen. 

Zelf staat de wijnboer met zijn of haar eigen familie uur na uur, dag in dag uit, onder alle weersomstandigheden te ploeteren in de wijngaard. Ideaal dus zo'n '(schoon)zoon' en '(schoon)dochter' die namens hun de wijnen naar Amsterdam sturen. Wij staan ze met open mond op te wachten!      

Positief cadeau

  • Je wandelt (of dineert) heerlijk in de buitenlucht 
  • Je wordt op meerdere momenten verrast!
  • Je leert een lokale Nederlandse biologische wijngaard en zijn wijnen kennen
  • Je ervaart het cadeau maarliefst met zijn tweetjes! 
  • Je geeft of ontvangt een cadeaubox die volledig duurzaam verpakt is
  • Je doneert met ieder cadeau aan een mooi maatschappelijk initiatief

"Een echte revolutie in de wijnwereld!" 

Lees de update over hoe het nú op Curaçao gaat, want ik heb het eiland weer verkend om met jou de mooiste en lekkerste markten en plantages te delen! Mocht je voor mij een dikke aanrader hebben? Stuur me even een berichtje via @corkandclever

Omgeving Nerja

  • "Vinos Lola" (Frigiliana)

Wanneer je hier grijpt naar flessen op de eco-wijnplank kom je wijnen tegen zoals 'Le Naturel', een mooie Spaanse blend met onder andere Garnacha blanca uit Navarra. Deze wijn omschrijf je het beste met "niks weggehaald, niks toegevoegd"

Honing, olijfolie en producten gemaakt van avocado (aan avocadobomen hier geen gebrek) vind je terug op de andere planken. De vaten achter de toonbank zijn gevuld met Vermut; geen moetje, wel een aanrader!  

 

Donde? Calle Real 6, Frigiliana

 

  • El Camaradu Coffee Roastery (Ja, dit is stiekem een koffietip!)

Deze koffiebranderij zit een beetje verstopt net buiten het centrum van Nerja. Hier kun je de heerlijkste (organic) koffiebonen krijgen (op afspraak). Wij liepen spontaan binnen en kregen toch een heerlijk bakkie pleur.

 

De koffiebonen kun je proeven op plekken als deze; hoog in de heuvels bij B&B The lost village (El Acebuchal) en in Nerja bij de Zweedse bakker Nybakat (wel even noemen).  

 

Donde? El Zoco de Nerja, nivel 1 @el.camaradu.coffee.roasters

Deuren fotograferen is hier heerlijk! (Frigiliana)
Deuren fotograferen is hier heerlijk! (Frigiliana)

Nieuwkomers en blijvertjes

De nieuwkomers op de lijst zijn Héron Petit Restaurant (Utrecht), Flore (Amsterdam) en Triptyque (Wateringen). Zij maken de cirkel rond met wildplukken, gebruik te maken van een eigen moestuin of voedselbos en samenwerkingen met producenten van seizoensgebonden verse Nederlandse streekproducten.

Zelf heb ik een keer aan de bar (met zicht op de keuken!) mogen aanschuiven bij Victor en Joyce van Héron Petit Restaurant. Ik kan je vertellen dat het een wijnwalhalla is van veel natuurwijnen, gecombineerd met mooie smaken in de gerechten die Victor letterlijk bij elkaar plukt.  

De restaurants die hun groene ster hebben weten te behouden zijn; Restaurant Bolenius (Amsterdam), de Kas (Amsterdam), Lokaal (Doetinchem), De Nieuwe Winkel (Nijmegen), ONE (Roermond), Aan Sjuuteeändj (Schinnen), Het Seminar (Zenderen) en De Librije (Zwolle).

 

Restaurant Héron te Utrecht
Restaurant Héron te Utrecht

Definitie biodynamische (wijn)landbouw:
Biodynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw aangevuld met principes van Rudolph Steiner (antroposoof). De (wijn)boerderij wordt als één geheel gezien; de samenhang tussen dieren, planten en bodem en de kosmos (waaronder de maan) staan centraal en creëert een divers en gebalanceerd eco-systeem. 

Ron is begonnen met veel verschillende druivenrassen en is bij een aantal van hen tot de conclusie gekomen dat deze het alleen redden als er gespoten gaat worden. Deze druivenrassen zijn gedurende de jaren verwijderd, want ook een beetje spuiten is niet biologisch. Dit zijn keuzes die jaren in beslag kunnen nemen tot er weer geplant en geoogst kan worden. Geduld is in de wijngaard een héle schone zaak! 
 

Leonie in de kruiden en bloemenvelden
Leonie in de kruiden en bloemenvelden

Inschrijving Super Tukker

Wil jij deze unieke fles Super Tukker bemachtigen? Je kunt je vanaf vandaag hier inschrijven voor de pre-sale! 

 

Gelimiteerde oplage van 220 flessen (0,75 l) en 20 magnums (1,5 l). Verzending of ophalen na lancering op 24 juni 2022. 

Circulaire droom

Hoe kom je er nou bij om juist hier een wijngaard te beginnen? De droom om circulair te leven heeft een mooi stuk grond opgeleverd. Per 'toeval' leest Jantiene over Friese wijn in de Leeuwarder Courant. (toen nog minder voor de hand liggend als nu) "Als er daar wijn gemaakt kan worden, willen we dat hier ook proberen"! Met een beetje hulp van een adviseur uit Limburg. Nog steeds is er een nauwe samenwerking met Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus te Vijlen. 

 

Zo is in 2009 de stap genomen om wijn te verbouwen met druivenrassen als Pinotin, Cabernet Cortis en Souvignier Gris. Heb jij wel eens een glas wijn uit eigen land geproefd?   

 

Afgelopen week werden de nieuwe wijnen gebotteld bij Stan in Limburg. De druiven voor de Brûswyn gingen de grens over richting Duitsland. Je hebt de primeur... vanaf vandaag (woensdag 31 maart 2021) zijn de nieuwe flessen wijn al verkrijgbaar in de wijnwinkel op de wijngaard en over een paar dagen op de webshop! (maart 2021)

Zomers cadeau voor jezelf (of je vriendin)

Wil je ook minder, maar wel betere wijnen drinken? 

 

Bestel dan nu mijn e-book 'Wijn in overvloed' en ontdek wat een bespoten wijn met de smaak, de bodem en jouw lichaam doet. En hoe je dit dus anders kunt aanpakken! Inclusief een lijst vol mooie suggesties in de gratis bonus wijngids. Ideaal net voor de zomer wanneer de terrasjes lonken! 

 

 

Zomers cadeau voor jezelf (of je vriendin); met de code CORKANDCLEVER25 krijg je mijn wijngids nu met 25% korting.

 


Bye wolk in je hoofd, hello energie!

Hello energie!
Hello energie!

Toolbox vervolg

  • Koop halve flessen wijn

    In verhouding drink je iets duurder dan een hele fles, maar een halve fles is soms wel een uitkomst. Zo'n 2,5 glas wijn is ideaal in je ééntje of voor een goed glas wijn met zijn tweetjes. 

    Tip; de wijn ontwikkelt zich in een kleine fles sneller dan in een 0,75L fles; houd hier rekening mee voor de bewaartermijn.
      

  • Drink wijn in blik
     

    Nog relatief nieuw in Nederland is wijn in blik. Er zijn diverse gelegenheid waarbij dit handig is! Drink je alleen of ben je onderweg? Het blik heeft een ideaal formaat voor een goed glas wijn (1,5 glas) en om in je tas te vervoeren. Wist je dat dit samen met de bag-in-box de meest duurzame keuze is? Je kunt de blikjes natuurlijk recyclen. Het design van de blikjes is vaak origineel en de inhoud kan nogal verschillen in kwaliteit. Lees daarom eerst deze blog over wijn in blik voordat je je keuze maakt.  

Wijn in blik met creatieve designs!
Koken met wijn

Wijnliefhebber alert!

Ben je ook nieuwsgierig hoe WIJN past in jouw bewuste leefstijl? Ik vertel je er hier alles over! Inclusief wijntest om te ontdekken welke wijnstijl er op dit moment bij je past. 

"Nadat je van stok tot slok met eigen ogen gezien en ervaren hebt hoe het wijnproces gaat bij een biologische wijnboer, wil je nooit meer anders."

2. Geen eerlijke prijs

Wanneer je jezelf afvraagt of de prijs voor het product dat je wilt gaan kopen en doorslikken eerlijk is, is dit zéker een herkenbaar signaal. 

 

Voor een paar euro een fles wijn kopen die ook nog eens biologische verbouwd is? Deze kosten komen zoal in de basis kijken bij het produceren van dat ene flesje wijn; marge voor de wijnboer, de verpakking (keuze voor een fles, blik of pak) het etiket op de fles, de afsluiting (een schroefdop of een kurk), het transport naar Nederland, belastingen en andere marges van tussenpersonen. Slik.

 

Heeft een wijn dat extra beetje liefde in de wijngaard gehad en is het proces van wijnmaken zo natuurlijk mogelijk gegaan? Dan snap je dat tijd juist invloed heeft op de prijs van jouw fles wijn, ten goede van de kwaliteit

Koop je dus een fles wijn tussen €2,50 en €5,- kun je je terecht afvragen hoeveel tijd en aandacht de wijnboer in de wijn heeft kunnen steken.

 

Tussen de €5,- en €15,- stijgt de kwaliteit in principe enorm, omdat de basisprijs van de fles wijn hetzelfde blijft. Toch zegt dit nog niet alles. Is er geïnvesteerd in milieu, in marketing of een beetje van beide? Om een beter beeld hiervan te vormen, heb je de volgende tips ook nodig!   

  

Wakker schudden

De Super Tukker is de tweede wijn in het groeiende eigen portfolio van Diederik en Rose na de Oranje Boven. Jij kunt je voor een fles van deze limited release vanaf vandaag inschrijven. Met slechts 220 flessen en een aantal magnums in de verkoop, is de oplage zeer exclusief gehouden.

Mocht jij een fles weten te bemachten, dan ben je automatisch uitgenodigd voor het officiële openingsfeest *, dat plaatsvindt op de nieuwe locatie van Design en Wijn met de live onthulling van de Super Tukker!   

 

"Not your ordinary wine tasting" 

 

Wat je nog meer kunt verwachten in het proeflokaal van Design & Wijn? Sluit aan bij Drink & DrawOester & Wijn of één van de andere proefsessies en speciaal georganiseerde avonden. Wat dit koppel en concept uniek maakt is de combinatie duurzaam, smaakvol en eigenzinnig. Daar komt nu het uitbrengen van een Nederlandse Natuurwijn onder eigen label bij. Nouja, zonder label in dit geval dan.  
 

Op de vraag of dit altijd al een droom was zegt Diederik "Ja zou natuurlijk het gewenste antwoord zijn, maar in alle eerlijkheid is deze wijn ontstaan uit de wil om Nederlandse wijnliefhebbers en wijnboeren flink wakker te schudden. We willen een niet doorsnee kwalitatieve rode Nederlandse natuurwijn onder de aandacht brengen en versterken dit door de wijn expres geen label te geven."

De Super Tukker met uniek design
De Super Tukker met uniek design

Duurzaam (wijn)menu

Natuurlijk wil je als wijnliefhebber verrast worden met een gaaf wijnmenu in een restaurant met een groene ster! Het liefst is de circulaire visie en filosofie ook doorgetrokken in de wijnkeuze. Spiek even op de wijnkaart of vraag aan de sommelier wat er allemaal mogelijk is.

De wijnkaart groeit met biologische en biodynamische wijnen, natuurwijnen en lokale wijnen uit Nederland. Dit is geen trend, wel een blijvertje. Jippie! Wanneer je aan tafel gaat bij retaurant ONE in Roermond, staan de wijnen zelfs voor je uitgeschreven op een (wijn)menu gemaakt van tomatenvezelpapier

 

Ik hoop jullie binnenkort blij te maken met een ervaring bij de Kas of de Nieuwe Winkel. Cork and Clever staat op de wachtlijst. Probeer jij ook een plekje te bemachtigen in één van deze mooie restaurants? Lukt dit niet, kun je altijd nog voorzichtig een plekje zoeken met je picknickmand in het voedselbos

 

Ciao, Leonie

Blend and Bottled | Claartje (gesloten sinds januari 2022)

Onlangs heb ik voor het eerst een online koffie date gehad en wel met Claartje van wijnstudio Blend and Bottled. Online bijkletsen: helemaal van deze tijd! Al prefereer ik toch een echte ontmoeting, zoals een aantal jaren geleden in haar toenmalige wijnstudio te Barçelona

Plantage Brakkeput Ariba

Elke zaterdag net achter landhuis Brakkeput Mei Mei ligt een markt met moestuin waar je hoe dan ook even moet stoppen voor een verse kokosnoot en pompoen pannenkoekjes! Nu je er toch bent.. pak een mandje en neem meteen wat vers fruit en groenten mee. Wat denk je van papaya, (grote!) avocado's en aubergine

 

Bij deze plantage werken ze samen met andere boeren op het eiland om tot een mooi aanbod te komen. De eigen producten zijn altijd bio en dat heeft ook de voorkeur met samenwerkingen. 

 

Wanneer? Elke zaterdag 9.00 - 14.00 uur. @plantage_brakkeput

Plantage Brakkeput Ariba
Plantage Brakkeput Ariba

"Hoger opgeleiden verspillen méér wijn dan de rest van Nederland"

 

Food waste verminderen 


De grootste 'waste' in Nederland is momenteel voedselverspilling. Mocht je in je eentje wijn drinken, heeft z'n blikje best een voordeel. Je kunt het thuis overschenken in een glas mocht je dat lekkerder vinden drinken. Dit stimuleert hoe dan ook de geur en smaak van de wijn. (TIP van mij!)
 

 

 

Creatieve designs 

 

De blikjes geven je een blij gevoel! De kleuren en creatieve designs krijgen volop de aandacht op het wijnblikje, dit maakt het zeer aantrekkelijk om te drinken.  

Wijn uit blik | On the go
Wijn uit blik | On the go too

Ben je nieuwsgierig geworden naar wijnen die iets toevoegen aan jouw leven in balans? 

Ik heb voor jou een e-wijngids geschreven die de voordelen van het drinken van onbespoten wijnen opsomt. 

 

Ja, ik wil mijn bewuste leefstijl doortrekken met een glas wijn in de hand!

Oogst een glimlach

De witte druiven zijn al met de hand geplukt wanneer we langs de wijngaard van Beau Constantia lopen. De blauwe druiven rijpen nog even door want de harde regen van een paar dagen geleden moet goedgemaakt worden door de warmte van de zon. Een aantal dagen, of liever nog weken, volle zon zal de druiven in smaak goed doen. (voor de wijnkenner; de aromatische én fenolische rijpheid).  

 

Wat een fenomenaal uitzicht heb je hier vanaf boven in de Constantia Valley, ook wel de top van Constantia Nek! In de verte ligt de zee, waarmee de wind een koelte over de wijngaard laat waaien. Wist jij dat dit wijngebied, 15 km ten zuiden van Kaapstad, het oudste wijngebied van Zuid Afrika is? 

Málaga

  • La Casa Del Perro Bodega & eco-shop

Een super vrolijke wijnshop aan de rand van het centrum in Málaga. Deze buurt is hoe dan ook gaaf om mee te nemen in je stadsbezoek; een beetje alternatief en zeer creatief.  

 

Donde? Calle Hernán Ruiz 7, Málaga @perrobon

 

Misschien heb je deze wijnbar al eens voorbij zien komen? Het is een bekende naam in de stad! Wandel eerst lekker langs de boulevard met winkeltjes en terrasjes; vanaf 7 uur in de avond kun je hier aanschuiven voor de heerlijke hapjes (aanrader; de planken) & vinos! 
 

Inma komt hier regelmatig voor de persoonlijke touch! "De charmante bediening en de stoere eigenaar die mij telkens verrassen met mooie wijnen uit de hele wereld naast een plank vol met 'jamon' en 'queso', ze verbazen me telkens weer!" 

  

Donde? Paseo de la Farola 8, Málaga @anywaywinebar

Inma bij Anyway Wine Bar | tip in Málaga
Sfeer in Málaga

Over the moon

Nadat we samen (zo blij als een kind) slootje hebben gesprongen, komen we in een soort nieuwe wereld terecht. De toekomst van Wijngaard Dassemus ligt voor ons. Een perceel vol bloemen, kruiden en vlinders... om over een paar jaar te kunnen gebruiken voor nieuwe druivenstokken. Ik heb meteen even verstoppertje gespeeld in dit veld. Zó mooi!

 

Over toekomstplannen gesproken! Dassemus is hard op weg om zich naast biologisch, ook te certificeren voor DEMETER; het keurmerk voor biologisch-dynamische wijnen. De daredevil! (mijn hart maakt een sprongetje). 

De wijnkelder
Amphora knuffelen

Wijn drinken in een positieve stemming

Drink jij wel eens een glas wijn omdat je je verdrietig, boos of teleurgesteld voelt over iets of iemand?
Het lijkt een inkoppertje, maar toch komt het regelmatig voor dat de fles wijn juist opengaat op dit soort momenten. Een beetje verdrinken van gevoelens of als beloning. Uit gewoonte drinken zonder échte aandacht voor de wijn is er nog zo ééntje. (Ja, ook ik herken me hier een aantal jaren geleden in!) 

 

Mijn tip is écht om juist een fles wijn te openen wanneer je je goed voelt, want alcohol versterkt jouw gevoel. Wanneer je je positief verheugt op dat glas wijn (en je dus zeker niet schuldig voelt), versterkt dat dus ook je positieve gevoel. Kom maar door met dat goede humeur!!

Met een goed humeur wijn drinken!
Met een goed humeur wijn drinken!

"Wijntuinen werkt alleen met lokale Nederlandse biologische wijnboeren samen"

BONUStip Waterkloof Wines | Stellenbosch

Iets groter van formaat maar zéker niet minder wat betreft werkwijze en visie is het wijnhuis Waterkloof. Het wijngebied mag dan misschien wel bij Stellenbosch horen, het ligt schitterend aan de rand van de heuvels met uitzicht over False Bay.

 

Waterkloof staat bekend om dit fenomenale uitzicht over het plaatsje Strand en de uitgestrekte baai. De vegetatie is uniek; de helling staat soms vol met protea bloemen! De wijnboer ziet de wijnbouw als een cyclus; alles is met elkaar verbonden en het wijnhuis is zelfvoorzienend. De meeste wijnen zijn gemaakt via de visie van biodynamische wijnbouw. Wil je meer te weten komen over dit wijnhuis? Lees hierover in mijn uitgebreide wijnsafari met proeverij! 

 

Waterkloof Wines Sir Lowry’s Pass Road, Somerset West 7130

Restaurant; Chorus (vooral een aanrader voor lunch)

Ben jij een thuisblijver? Spiek hier voor de wijn!

@waterkloofwines

 

Het uitzicht vanaf Waterkloof over False Bay
Waterkloof Circle of life serie

Terra Masia - Organic farm

Trek voor een bezoek aan deze prachtige ruimopgezette tuinen met boerderij op 56 hectare zeker een uurtje uit! (en liever wil je nog iets langer blijven).

 

De laan met olijfbomen wijst je de weg naar moestuinen, kippen, tippitenten en de boerderijwinkel vol met verse producten die net van het eigen land komen. Met mijn nieuwe Fujifilm XT-5 in de aanslag, struinen we lekker door de paadjes en probeer ik de geuren en kleuren vast te leggen.

 

Ben je een (tijdelijke) bewoner van Ibiza? Dan kun je hier wekelijks je pakket laten samenstellen; the healthy box! Wij gaan blij naar onze vakantieboerderij terug met heerlijke artisjokken. Geen idee nog hoe je ze klaarmaakt. Met een biodynamische visie op deze boerderij smaken ze vanzichzelf vast al heerlijk!  

  

Cuando y donde? 

Terra Masia Organic farm

Dichtbij Santa Eularia des Riu (noordoostkant Ibiza) 

Taste the organic farm; maandag tot en met vrijdag van 10.00 - 14.00 uur. 

@terramasiaibiza

fruitbomen | biologische boerderij Terra Masia
Biologisch groenten en fruit bij de boerderijwinkel

Vervanger van sulfiet

Middels een platform van diverse wetenschappers en universiteiten werd na 4 jaar testen een 100% natuurlijke sulfiet vervanger ontwikkeld. De Colonjes biologische wijngaard te Groesbeek is het eerste bedrijf in de wijnwereld die een vergunning heeft gekregen om deze natuurlijke sulfietvervanger genaamd Estaan te mogen toepassen. De samenstelling ervan is top secret voor ons, behalve dat het om een plantenextract gaat. 

 

Wijnboer en oenoloog Adam Dijkstra van De Colonjes is een groot voorstander van de natuurlijke variant, want zo gauw hij sulfiet toevoegt aan de wijn, slaat het al op zijn longen. De vraag is inderdaad, wil je dat wel in je lichaam stoppen? 

 

 

Biodynamische kalender

De biodynamische wijnboer maakt gebruik van zogenaamde kosmische krachten en past de oogst- en snoeiwerkzaamheden aan, aan de stand van de maan met haar energieën. Deze standen zijn terug te zien in de jaarlijkse biodynamische kalender (de reguliere zaaikalender). Om je een idee te geven op wat voor dagen de wijngaard met rust wordt gelaten en wanneer juist niet, heb ik een schema voor je gemaakt. De dagen zijn onderverdeeld in wortel-, bloem-, blad- en fruit(vrucht) dagen met de bijbehorende elementen en dierenriem waar de maan elke maand doorheen reist. Of het ook een stimulerende dag is om wijn te proeven en drinken, kom ik later op terug. Ja, natuurlijk wil je dat weten!?

 

 

Tips & tricks vervolg

  • Bedenk van tevoren van hoeveel glazen wijn je wilt genieten!

Dit is een stukje mindset; je brein is al op de hoogte, dat gaat je helpen om gemakkelijk bewust te kiezen (en dus op tijd te stoppen). 

 

  • Kies voor een wijn waar je je erg op verheugd!

Echt proeven wat je drinkt (bij je gerecht) en niet klakkeloos zuipen is veel leuker. 

 

  • Houd de vacu-vin in de buurt!

Na het genieten van je glas wijn (misschien wel twee) sluit je de wijnfles af; zodat je deze later in de week nog eens kunt openen.

 

  • Bring your own!

In de horeca in Nederland wordt het steeds een beetje normaler; neem lekker je eigen onbespoten wijnen mee want je weet dat de wijnen in de horeca niet altijd voldoen aan jouw wensen en smaken.

 

  • Geef jezelf en dus je lichaam liefde!

Bedenk je dat je niets hoeft te compenseren (of misschien wel, dan is het fijn om eerst daaraan te werken) of te voldoen aan iemand anders zijn verwachtingen. 

 

  • Second chances!

Lukt het je een keer niet of wil je een keer uit de band springen? So be it. Zodra je overtuigd bent van je eigen (drink)keuzes en je je véél energieker voelt, gaat het je de volgende keer lukken!

2. Meinklang, Weisser Mulatschak 2020, Burgenland Oostenrijk

Druiven; 5o% Welschriesling, 25% Pinot Gris, 25% Traminer

 

Hiermee trek je een fris lentefeestje open! Een tinteling op je tong en zuren van fruit, die je mond vullen. Lukt het je om de fles nog een paar dagen open te laten staan in het kader van #mindfuldrinking? De geuren en smaken veranderen namelijk en worden iets geconcentreerder; verrassend! 
 

Leuke weetjes; ongefilterd gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. Biodynamisch wijnbedrijf.

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 
Via Stach (verdeeld over 16 zaken in Utrecht, Amsterdam (inclusief Schiphol en Zuidas) en Haarlem en via Daxivin (rond de 16 euro per fles). Tof om te volgen! @stach_food en @daxivin 

"De 10 Beaujolais CRUS smaken hetzelfde, ze zijn alleen naar een andere gemeente vernoemd"!

Ken jij ze allemaal? De 10 CRUS van noord naar zuid | of spiek even op mijn speciaal ontworpen Organic BOJO t-shirt op de foto's | Saint Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-a-vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly, Côte de Brouilly.   

Leonie in de wijngaard op klompen
Leonie in de wijngaard op klompen

Blogger in de schroefdop

Zo maak ik ook voor het eerst kennis met wijn en de wijngaarden in de Kaap. Ik blijf erbij dat dit het wijnwalhalla is op aarde! Bij mijn eerste kennismaking lig ik in het gras tijdens een picknick bij Buitenverwachting in Constantia Valley. De omgeving is baie prachtig; het licht, de bloemen, de mensen, de wijngaarden...

 

Hier is mijn wijnhart nóg sneller gaan kloppen. Nog altijd probeer ik een aantal keren per jaar deze kant op te vliegen en ontdek nog altijd nieuwe wijnhuizen rondom Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Constantia Valley

 

één van de eerste wijnbloggers

Ondertussen in 2014 volg ik WSET 3 in Utrecht en studeer ik hard vanuit de mooiste plekken op aarde. Het schrijven begint ook vorm te krijgen, want deze mooie wijnavonturen wil ik in ieder geval vastleggen. De eerste wordpress website van Cork and Clever is geboren!  

Picknick bij wijnhuis Buitenverwachting | Constantia Valley
Picknick bij wijnhuis Buitenverwachting | Constantia Valley

De eerstvolgende Wijnweek waarbij je nog kunt aansluiten vindt plaats van 1 tot en met 5 april 2022.  En weet je wat? Jij blijft lekker een nachtje langer! Geef bij je boeking aan dat je deze Wijnweek gevonden hebt via Cork and Clever en krijg 1 nacht EXTRA. Deze gratis overnachting is zowel voor als aan de wijnweek te boeken. Oui, tell me more! 

Iets onder de kurk hebben

Wat maakt Sardinië zo aantrekkelijk voor wijnboeren?
Gunstig op Sardinië is de eilandwind, waardoor de wijngaarden minder bevattelijk zijn voor ziektes en je dus logischerwijs geen of minder pesticiden nodig hebt. Bij biologische wijnbouw worden alternatieven gezocht die niet schadelijk zijn. Een duurzame wijn gemaakt zonder pesticiden en chemicaliën is logscherwijs minder schadelijk voor eigen lichaam én omgeving. Win-Wijn!

 

Mocht je het eiland zelf gaan bezoeken; brengen een bezoek aan Tenute Dettori, bekend om wijnen met weinig toevoegingen behalve een beetje sulfiet. De wijnen zijn niet gefilterd en hebben niet op hout gelegen. Hoog in de heuvels kun je aansluiten bij een Sardijnse pranzo (lunch) met bijpassende wijnen.  

Trouwens, de kurk die je elke keer met liefde (en een klein beetje frustratie) uit de fles trekt, komt ook nog eens van eigen eilandbodem. Voor het eerst in mijn leven heb ik een boom geknuffeld en wél de kurkeik. Kurk wordt duurzaam geoogst en het afstropen van de schors is niet schadelijk voor de eik. Cork and Clever is uiteraard groot fan!

Natuurwijn Tenute Dettori
Lunchen bij Tenute Dettori

Wijnluik van Amsterdam

De locatie van het proeflokaal, gelegen in het souterrain, leent zich uitstekend voor pottenkijkers. Ooit gehoord van een Buchette del vino of een Wine Window

De cantiniere, in dit geval Rose of Diederik, reageert op je klopje op het houten luik van de zogenoemde 'buchette del vino'. Deze traditie komt oorspronkelijk uit Florence in de tijd dat er grote hoeveelheden wijn aan eigen stadsbewoners verkocht werd. Uiteraard klopte ik bij Diederik aan met de kans op een heerlijk glas Super Tukker! Spiek alvast onderin deze post om een beeld te krijgen (youtube). 

 

Proef jij binnenkort ook een glas limited Super Tukker wanneer je aanklopt bij Design & Wijn? Het zand op de wijnfles, lijkend op het Twentse coulisselandschap, alleen al zal je doen stralen van genot!   

 

Ciao, Leonie 

 

 

* Het aantal plekken voor het openingsfeest is gelimiteerd in verband met de beschikbare ruimte in het proeflokaal. 

  • Gebruik een bag-in-box wijn voor een feestje

    Maak voor een bag-in-box eerst een inschatting van je gezelschap. Zodra je met een grotere club wijn drinkt is dit een slimme en relatief duurzame keuze. Deze luchtdichte container bestaat uit een plastic zak in een kartonnen doos; veel lichter dan een aantal flessen wijn. 

    Er is overigens genoeg keuze in biologische wijn in een bag-in-box; tapje open en genieten maar!
  • Koken met wijn

    Wanneer je een restje wijn in je fles over hebt of alvast een glas wijn bij het koken voor jezelf inschenkt, kan er ook prima wat smaak toegevoegd worden aan je maaltijd. Denk aan een heerlijke (herfst)ovenschotel of stoofpot. Ook je risotto of pastasaus krijgt een extra smaakdimensie door een beetje wijn toe te voegen. Buon appetito! 

Volle druiventrossen vullen de ranken tussen weelderige bloemen en kruiden. Stiekem proef ik een druif van de 'Pinotin'. Deze druiven hebben nog maar een paar weken nodig tot het oogstmoment in september. 

 

Wanneer we na een rondje wandelen in de wijngaard beneden spieken bij de tanks en vaten, is het heerlijk koel in de wijnkelder. Dit is de plek waar 'the magic happens'.

 

Dorst lessen

Het proeflokaal met openslaande deuren en zicht op de wijngaard ervaren we als een fijne plek om wijnen te proeven. Een aantal wijnen zoals de 'Knapse Witte' vullen ons proefglas, begeleidt door interessante feitjes en verhalen over deze specifieke Nederlandse wijnen. De druiven die we proeven zijn niet de standaard 'Chardonnay' en Merlot' kan ik je alvast verklappen! 

 

Het moment verlengen? Naderhand kun je nog gezellig plaatsnemen op het ruime terras of aan één van de picknicktafels tegen de druivenranken aan; hier zou je toch zo aan willen schuiven voor een diner in de wijngaard!

 

Proeven en wandelen in de Nederlandse wijngaard | Wijntuinen
Proeven en wandelen in de Nederlandse wijngaard | Wijntuinen

4. Le Nord

In alle eerlijkheid. Wij zaten op een ochtend aan de overkant op het terras, genietend van een goede kop koffie. Mjn oog viel op Le Nord. Volgens mij kun je hier goed terecht voor een lokale kaart met respect voor de natuur en daar sluiten de wijnen natuurlijk op aan. De bistrot ligt op een gezellig kruispunt midden in de wijk ten noorden (jaja what's in a name) van de spoorlijn. Die lokale sfeer proef je al aan de overkant. De volgende keer tijdens een bezoekje aan Rotterdam, gaan we deze wijnspot zeker uitproberen! Laat je het me weten als jij dit wel al hebt mogen ervaren? @lenord_rotterdam

 

Waar? Proverniersstraat 33A 

De wijnwinkel van Le Nord; Provenierssingel 32A

Het zusje van Le Nord; l'Ouest Rotterdam | Van Oldenbarneveltstraat 139

Voor de nieuwsgierige specialty koffieliefhebber; Booon @booonrotterdam 

Neem de watertaxi naar de overkant!
Neem de watertaxi naar de overkant!

Wijnhelden

De filosofie van de wijnboeren waar Kiki en Thomas veel over de vloer komen en die ze op de lokale markt treffen, sluit goed aan bij hun eigen normen en waarden. 

Door de jaren heen heeft er langzaam een verschuiving plaatsgevonden van het (onbewust) drinken van bespoten conventionele wijnen naar het (bewust) genieten van onbespoten wijnen. Het is zelfs zo dat er af en toe een witbiertje besteld wordt op het terras, wanneer de wijnselectie niet aansluit. Waar ze eerder al zoveel mogelijk biologische voeding aten, proosten ze nu ook biologisch. "Practice what you preach!" 
 

Kiki en Thomas met een lokale wijnheld
Kiki en Thomas met een lokale wijnheld

"Beaujolais drink je alleen als de Beaujolais Primeur is uitgekomen"!

De derde donderdag in november. Het begon als een schitterend initiatief om de Gamay druif rijkelijk te laten stromen. Een échte jonge fruitige wijn voor een feestje! Daarna werden er vaten Beaujolais de wereld in gestuurd. Meer in volume dan in kwaliteit. Dat imago is er nooit meer helemaal afgegaan. Gelukkig lieve wijnliefhebber, kun je heel het jaar door van kwalitatieve Beaujolais genieten!

 

 

Wijn met estaan proeven

Het toeval wil dat ik bij het binnenstappen van wijnzaak Kurk Organic Wines te Eindhoven, Jeroen Bakker van Coenecoop Wine Traders tref en hier DE wijnen kan proeven met Estaan. Jippie! 
 

Samen met eigenaresse Esther en Jeroen proef ik de witte Colonjes Cuvée Circulé uit eigen wijngaard. Een blend van de druiven cabernet blanc 40%, helios 25%, souvignier gris 15%, riesel 15%, en muscaris 5%. Als kers op de wijn proeven we ook de rode Colonjes Novatura van 100% pinot noir met ingevoerde druiven uit de Pfalz.

 

Mijn Verdict? Vooral de witte Colonjes maakt indruk op me. Wat een leuke frisse aromatische blend! Hoewel de geur van de rode Colonjes ook erg fijn is in dit seizoen van vallende bladeren. Ja, kers slaat de klok bij de wel heel toegankelijke pinot noir. 

 

 

Clever info

Waar moet je zijn? 

Alle 11 de restaurants met een groene Michelin ster, vind je terug tussen de Wijn Spots op Cork and Clever!

 

Ik ga-may

Wijn is deze week letterlijk de rode draad (98% Gamay / 2% Chardonnay) in een ontspannen setting waarbij je verblijft in een eigen appartement van alle gemakken voorzien. Hier kun je in de ochtend heerlijk de gordijnen open slaan met zicht op de omringende wijngaarden. Waar je je ook even heerlijk terug kunt trekken.

 

Compleet in stijl en als een geheugensteuntje, dragen we de 10 Crus op ons Cork and Clever t-shirt [ voor de Bojo fan, stuur me een DM voor een exemplaar! ] De geur in de ‘cave’ verklapt de aanwezigheid van rijpende flessen wijn. Op deze plek proosten we op een mooie week samen met de andere wijn liefhebbende gasten!

Wijngaard Domaine Chapel in stijl met onze Beaujolais t-shirts
Anne en Thijs in eigen wijngaard aan de slag

Bruisend gesprek

Het moderne zelfvoorzienende huis van Jantiene en man Douwe (een droom die is uitgekomen!) steekt af tegen de knusse boerenschuur waar de verkoop en het proeven van de wijnen zich afspeelt.

 

We kruipen bij de haard en kletsen verder onder het genot van een spraakmakende wijn van Wijngaard de Frysling; de Brûswyn 2018, gemaakt van de Johanitter druif. Mooie frisse zuren en fijne bitters vullen mijn mond. De afdronk is zoals ik de Friezen tot nu toe ervaren heb; heerlijk 'down to earth' met een nieuwsgierige fonkeling. 

Met Jantiene in gesprek bij het vuur
Brûswyn 2018

Op de vraag waar Ron verder veel energie van krijgt is het antwoord kort maar bondig:

"In alle rust tussen de planten werken en daar lekker met zijn handen in wroeten."

Málaga vervolg

  • Vertical Málaga

Een bistro met wijnshop om elkaar te ontmoeten! Deze wijnbar ligt net zoals onze 1e tip aan de noordkant van het centrum; je kunt gemakkelijk een paar wijnstopjes maken op een avond! (2 minuten lopen van tip numero 1)

 

Vertical zegt zelf een harmonieuze, zintuiglijke en persoonlijke wijnreis te creëren voor wijnliefhebbers! Doe je mee met deze 'vertical' beweging geleid door sommelier Julio? 

 

Donde? Calle Juan de Padilla 13, Málaga @verticalmalaga

 

  • El Descorche de Cervantes Wine Bar | Inside tip van Inma @eigen.wijns

Wat Inma hier zo fantastisch vindt, is de keuze van wijnen uit enkel Málaga zelf! De kennis van het personeel sluit hier perfect op aan. Vraag gerust naar haar wijnvriend Dani voor advies.   

 

Donde? Calle Álamos 8, Málaga @descorchemalagawinebar

Waar herken je een natuurwijn aan?

Logo 'Vin Méthode Nature'

Er is geen officieel keurmerk voor natuurwijn, toch vind je sinds 2020 op een aantal flessen natuurwijn uit Frankrijk wel een logo; Vin Methode Nature (met een onderscheid in wijnen zonder toegevoegd sulfiet en gebruik van sulfiet onder de 30 mg/l) 

 

 

Logo om Franse natuurwijn te herkennen
Logo om Franse natuurwijn te herkennen

Biologische wijn

Een mooi voorbeeld van een biologisch wijnbedrijf op dit eiland is Meloni Vini. Sinds 1995 omgezet in een biologische wijngaard. Het duurde even om de natuur te begrijpen, in plaats van de natuur iets af te dwingen, geeft de wijnmaker aan. Je herkent de wijnen van Meloni Vini aan de vertegenwoordiging door lokale dieren op het etiket; met balpen op papier gezet door Sardijnse kunstenaar, Roberta Congiu.

Tip! Een fles Vermentino smaakt nóg beter met een pasta vongole (sint-jacobsschelp) of cozze (mosselen) zeg ik uit ervaring! 

You cannot

Er zijn natuurlijk ook een aantal redenen waarom en wanneer wijnen in blik minder geschikt zijn.   

 

 

Wijn die nog even mag blijven liggen 

 

Wijnen die je nog een aantal jaartjes wilt laten liggen, bewaarwijnen of wijnen die nog ontwikkelen in de fles, stop je natuurlijk niet in een blikje. Een blikje is luchtdicht. 

 

Het gaat om die reden meer om wijnen die relatief jong gedronken mogen worden. Fris en fruitig voert de boventoon, maar sommige wijnen zijn toch verrassend complexiteit en zullen je verrassen! (daar later meer over). 

 

kleuren en geuren opsnuiven 

 

Ga je puur uit het blikje drinken, dan gaat er een stukje van de kleur- en geurbeleving verloren.

 

Zelf ben ik een echte walser en bekijk ik graag de kleur van een wijn. Het walsen kun je natuurlijk altijd in je mond nog doen, maar op een of ander manier gaat een blikje harder de keel in. Wanneer je een nipper bent, is het dus best even wennen. 

 

 

Wanneer je met meerdere mensen dezelfde wijn drinkt

 

Een blikje is echt in het voordeel wanneer je alleen drinkt of een andere smaak hebt in wijn als je partner of vrienden. Ook geeft het je de mogelijkheid om meerdere wijnen te proeven.

 

Drink je dezelfde wijn met een (groot) gezelschap? Dan neig ik toch eerder naar een fles wijn op tafel die je kunt delen; hier speelt het sociale aspect zeker ook een rol in.  

 

Onbespoten wijnen

Jarenlang heb ik wijnverhalen geschreven voor de liefhebber en dat doe ik natuurlijk nog steeds. Soms omdat ik écht iets met jullie wil delen, soms schrijf ik in opdracht*. Een aantal jaren geleden heeft er een verschuiving plaats gevonden van een brede blog over alle wijnen naar duurzame wijnen; ik noem ze onbespoten wijnen. Dit geeft zoveel voldoening, omdat dit écht bij me past. 

 

* In opdracht schrijven en elkaar versterken vind ik het allerleukst, omdat ik mijn creativiteit kan inzetten rondom het schrijven met een bepaald doel van jou als klant voor ogen. Bijvoorbeeld een (nieuw) wijnmerk naamsbekendheid geven en samen meer zichtbaarheid creëren. 

Wijn drinken in goed gezelschap

Het leukste gedeelte is wat mij betreft een glas wijn drinken in goed gezelschap. Samen een wijn ontdekken met vrienden en familie is immers het leukste wat er is. Een glas wijn delen levert veelal hele mooie momenten en gesprekken op. We onthouden geen dagen, we onthouden momenten.

 

De setting waarin je een wijn drinkt speelt ook een rol. Wanneer jij je veilig voelt in het gezelschap én het drinkt op een fijne plek, komt de wijn heel anders binnen. Misschien is dit meteen wel de reden waarom een wijn tijdens je vakantie toch een beetje anders smaakt dan thuis. 

 

 

Greenwashing | groenwassen

Het zich groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan een bedrijf of organisatie daadwerkelijk is.
Men doet alsof men weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema's omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan 'een likje verf' te zijn voor het imago. 

Hofi Moringa

De moringa tree staat centraal op deze plantage, ook wel de 'miracle tree' genoemd. De zaden en poeders van deze moringa hebben vele voordelen voor onze gezondheid. Deze kun je op verschillende plekken op het eiland kopen. Uiteraard is het leuker om even te spieken waar het écht vandaan komt.

 

Mocht je nou niet in de gelegenheid zijn om op Curaçao langs te gaan of wil je liever niet sjouwen, kun je deze producten tevens in Nederland bestellen. 

 

"Let food be your medicine".

Wanneer? Elke laatste zaterdag of zondag van de maand is er een Farmers & Artisan's market bij Hofi Moringa. @hofi_moringa 

 

Hofi Moringa
Hofi Moringa

Tasting Room

Beau Constantia heeft een moderne uitstraling met respect voor de natuur. Je kunt hier in de zomermaanden (en soms zelfs in de wintermaanden) genieten van het terras met een wijds uitzicht over de wijngaarden van de Constantia Valley. De wijnstokken rondom je gaan tot een hoogte van 350 meter boven zeeniveau en staan op één van de steilste landbouwhellingen van de Kaap. 

 

We nemen plaats op het gezellige terras en kiezen voor een proeverij van twee witte en twee rode wijnen met een goedgevulde vegetarische borrelplank. De wijnrange zonder naam, 'Pas de Nom', geeft wel aan hoe bescheiden de vorige bedrijfsleider was.  

In de tasting room van Beau Constantia
De man zonder naam als icoon | Beau Constantia

Better-for-all-of-us

Sla deze blogpost op voor dat steuntje in de rug en stuur het door naar iedereen die de tips ook goed kan gebruiken! Ga jij voortaan ook als alcoflexer door het leven? 

 

Wat kun je de volgende keer verwachten; onze gast Inma @eigenwijns en ik gaan los over de meest bijzondere wijnplekken in Andalusia!  

 

Ciao, Leonie

Claartje barst van de mooie plannen rondom wijn! Met Blend and Bottled richt Claartje zich op wijnliefhebbers die op 3 verschillende niveaus kunnen deelnemen aan een proeverij in haar wijnstudio. Nota bene in haar tropische achtertuin!? Voel jij je een 'wine virgin', een 'wine explorer' of reken jij jezelf tot een 'connoisseur'? Haar voorliefde voor Spaanse wijnen is iets wat ze graag uitdraagt. Biologisch en biologisch-dynamisch gemaakte wijnen zijn meer regel dan uitzondering. Dat stemt me zeer gelukkig.
@blendandbottled

Claartje in haar wijnstudio | Blend and Bottled
Claartje in haar wijnstudio | Blend and Bottled

Beesten tussen de kruiden

Homeopathische kruidenmengsels bevorderen positieve effecten in de bodem. Dit klinkt een beetje als de kruidendokter hè? De vruchtbaarheid van de aarde is flink afgenomen. Met deze kruidenmengsels wordt beweerd de bodem te genezen en weer gezond te maken, zodat de wijnranken zichzelf kunnen beschermen en er dus geen pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden. Daar wordt ons lichaam dus voor behoed. Kijk nu wordt het écht interessant! 

Geitjes zorgen voor organische mest voor dit circulaire wijnbedrijf | Waterkloof Wines
Geitjes zorgen voor organische mest voor dit circulaire wijnbedrijf | Waterkloof Wines

Oranje wijn on the go (Bonus tip)

Straalt de lente extra warmte uit en ga je richting het strand, een festival, het park of varen met je vrienden? Kies dan voor de oranje wijn van Meinklang.

 

Wijn in blik is gemakkelijker mee te nemen en net zo smaakvol! Zeker wanneer je je eigen glas meeneemt. (verkrijgbaar in 250 ml, dat is goed voor 1,5 glas) 

Fresh Market Curacao | Hofi Kalabash

Verstopt tussen een aantal huizen en een weelderige tuin, vind je elke laatste zaterdag van de maand deze open-air-market. De sfeer heeft iets weg van de markt in Stellenbosch Zuid Afrika. Heel gemoedelijk en met zoveel lekkers!

 

Lokaal en vers staat centraal en buiten eten en drinken kun je hier terecht voor plantjes, groenten en fruit (van hofi cas cora) en voor souvenirs. Biologische wijn heb ik er helaas nog niet gevonden, vegan wijnliefhebbers hebben meer geluk. 

 

Wanneer? Elke laatste zaterdag van de maand. @fresh_market_curacao

Lokaal gebrouwen Yerbucha (herbal kombucha)
Lokaal gebrouwen Yerbucha (herbal kombucha)

Zo zie je maar dat het drinken van wijn echt niet zo rood-wit hoeft te zijn. Hoe je je voelt na een borrel of feestje, schijnt heel erg samen te hangen met jouw spijsvertering.  Wil je hier meer over weten? In de laatste podcast van De Ayurveda Podcast #96 'Praktische tips voor borrelen, uiteten en feestjes' vertellen Marleen & Cielke jou er alles over. 

We sluiten af met een AyurVino tip van mij; een tongschraper aanschaffen en gebruiken is helemaal niet zo'n slecht idee na een glas stevige rode wijn die jouw tong kleurt!? Afvalstoffen opgeruimd staat netjes. ;-)

 

Ciao, Leonie

De verspillingsvrije week mag dan net zijn geweest in september, dit is iets wat je elke week gemakkelijk kunt toepassen als wijnliefhebber. 
 

Het motto is "Laat vooral de wijn door je keel glijden, in plaats van door de gootsteen!" 

 

Ciao, Leonie

 

Clever info | Pre-sale + release party

Design & wijn 

Diederik en Rose

Nieuwezijds Voorburgwal 137

Souterrain, ingang via Melly's 

 

De pre-sale van de Super Tukker verloopt vanaf vandaag via deze linkHet officiele openingsfeest * inclusief limited release van de Super Tukker vindt plaats op vrijdag 24 juni 2022. Verzending naar jou thuis is zeker ook een optie vanaf deze datum.
 

* Het aantal plekken voor het openingsfeest is gelimiteerd in verband met de beschikbare ruimte in het proeflokaal. 

 

 

Een dikke tip is wel de watertaxi nemen vanaf de kop van Zuid (dichtbij Bar Blije Wijnen) naar het Centrum of andersom. Je bent supersnel aan de overkant en het is nog privé ook. Proost bij je prakkie strakkies! 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Voor een overnachting waar je én super leuk omringd wordt door water & design én er respect is voor mensenrechten & duurzaamheid, boek je een overnachting bij Bruno Roommate Hotels. @roommate_bruno 

 

 

Meinklang oranje wijn
Meinklang oranje wijn

Expressieve wijnlabels

Hoe kun je een natuurwijn dan wel opmerken? De flessen van natuurwijn en dan bedoel ik vooral de wijnlabels zijn heel kenmerkend! Soms zijn ze bijna verheven tot een uiting van kunst wanneer je de expressieve labels bekijkt. Een klassiek Château zul je dan ook niet snel terugzien op het label (of met een dikke knipoog!).  

 

 

Expressieve wijnlabels
Expressieve wijnlabels

3. Het gaat om 1 wijn uit het assortiment

Commercieel gezien is het handig en slim van de wijnboer om mee te gaan met 'trends' en een wijn uit te brengen die hieraan voldoet.

 

Denk bijvoorbeeld aan een vegan wijn* of het maken van een biologische wijn (al dan niet met keurmerk), omdat hier veel vraag naar is. Het bedrijf geeft meer aandacht aan deze commercie dan aan de wijn zelf. De overige wijnen uit het assortiment zijn vaak helemaal niet vegan of biologisch gemaakt. Wel liften ze mee op dit groene imago. Hoe echt is dit dan? 

  

 

Creatief overleven

De sommelier vertelt terwijl ze onze glazen vult; "Nog geen 3 jaar geleden stond de hele wijnbusiness stil in Zuid Afrika. Tijdens de lockdown was er tijdelijk een alcoholverbod en vertrok er zelfs geen schip gevuld met wijnen (en druivenmost) in de haven".

 

Wijnmakers zaten met hun druiven in het haar middenin en net na de oogsttijd van 2020. Deze moeilijke periode heeft tevens voor mooie initiatieven gezorgd; samen met boeren uit diverse wijngebieden maakt wijnmaakster Megan van der Merwe een nieuwe wijn om te overleven. Vanuit Beau Constantia worden de wijnflessen aangeleverd en gevuld met druiven uit diverse wijngebieden in de West-Kaap. Daar mogen wij nu van proeven! 

 

De diversiteit van gebieden en wijnmakers komt terug in de druiven, een blend van Chenin Blanc, Roussanne, Colombard, Clairette Blanche en Viognier. Een zeer unieke wijn waarin je doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen proeft. "Give it a good swap vertelt Megan lachend!" #savesawine 

Vliegschaamte

Of ik vliegschaamte heb? Natuurlijk denk ik wel eens; 'vliegen is één van de meest vervuilende industriën'. Daarna bedenk ik me ook dat het al bijna 15 jaar (!) bij me past en ik op heel veel andere manieren duurzaamheid uitdraag in het leven. (vraag me er gerust over) Ik geloof heel erg in die balans. Ik kom door deze baan met veel verschillende mensen in aanraking, kan veel sparren en delen en heb al vele ogen wereldwijd geopend op het duurzame vlak.

 

Of ik privé vlieg? Ja, zo'n 1 à 2 keer per jaar. Al zijn we op dit moment wel aan het overwegen om een camper te kopen om de komende jaren lekker met mijn gezin door Europa te trekken. Ook een treinreis heeft mijn aandacht getrokken, al heb ik dit afgelopen jaar niet gedaan door de beperkingen op het spoor. Hier valt nog veel winst te behalen denk ik.  

 

Juíst omdat ik op veel plekken in de wereld gezien heb hoe wijnboeren de bodem vervuilen, commercie teveel laten overschaduwen of wijn maken zonder passie en fantasie, wil ik eerlijke verhalen met jou delen. Je bewust maken van de keuze die je hebt en daar dan volop van genieten! Er is geen 'holy grail', maar ik ben ervan overtuigd dat kennis en passie delen ons allemaal verrijkt. 

 

 

Zo'n 12 wijnboeren, ze noemen ze zelf graag wijnhelden, vormen nu een exclusieve selectie van wijnen, die niet door anderen in Nederland wordt geïmporteerd. Zo is er onlangs nog een rosé wijn uitgebracht onder eigen label (jaargang 2021). Deze Oui rosé is "gevaarlijk doordrinkbaar" kan ik uit eigen ervaring bevestigen.

Alle wijnen die ze importeren hebben in ieder geval een biologische basis. Speciaal voor dit zonnige seizoen staat er nu een unieke doos met zomers sap voor je klaar!  
 

Het heft in eigen (wijn)handen nemen

Ben of ken jij diegene die de keuzes maakt rondom het uitkiezen van relatiegeschenken voor jouw bedrijf of organisatie?
 

Met deze wijnbeleving heb je een uniek, duurzaam en lokaal cadeau in handen, waarmee de gelukkige ontvanger op diverse momenten wordt verrast en aan jou(w) (merk) denkt! 

 

Tip; stuur deze blogpost meteen door naar de persoon of afdeling die de relatiegeschenken regelt; je ontneemt diegene namelijk een hele hoop speurwerk én je weet zeker dat je iets moois bijdraagt aan deze wereld (en jezelf)! #thankmelater  

Wat ik nog met je wil delen over dit geweldig stukje aarde in Europa; de sfeer, de kleuren, de geuren en bovenal de gepassioneerde mensen in Andalusië (die niet nadenken over genieten, maar het 'gewoon' doen) maakt het zo'n heerlijke (wijn)reis; Olé!  

 

Ciao, Leonie

 

 

Ps. Mocht je overwegen om net zoals ik je professionele camera mee te nemen op pad? Je hart maakt een sprong! Zelf heb ik gefotografeerd met mijn Fujifilm X-T5 met XF 15-55 mm lens. #foodanddrinksfotografie

Onze gast Inma @eigenwijns
Onze gast Inma @eigenwijns

"The earth is begging to shake things up!" - Djuce Wines

Voeg daar nog een beestenboel van kippen, geiten, koeien en schapen aan toe voor organische meststoffen (in plaats van kunstmest) die zorgen voor de productiviteit en vitaliteit van de grond. De wortels van de wijnrank gaan diep in de grond om aan voedingstoffen te komen. Dit is meestal dieper dan in de industriële wijnbouw. Dit levert veelal een hele mooie concentratie op in je wijn met een geheel eigen karakter, verschillend van oogst tot oogst en dus van jaar tot jaar. Fantastisch toch? 

Een kijkje in de keuken

Sardijnen lijken zich al veel langer dan wij bewust te zijn van hun omgeving en nabestaanden, generatie op generatie. Sardinië is namelijk een (bijna) zelfvoorzienend eiland met mooie lokale en veelal biologische producten. 

Van oudsher is de Sardijnse keuken gebaseerd op die van herders en boeren. Denk aan malloreddus, Sardijnse Gnocchi met saffraan, ragout en geraspte pecorino (schapenkaas). Kies daar een voor jou mooie Sardijnse wijn bij uit, al dan niet bio, biodynamisch of natuur, en je zult dubbel smullen!

Kloppend hart

Elvira Broersma en ik ontmoeten elkaar toevallig in de 'World Doula Week' als ze nog aan het nagenieten is van haar 1e keer begeleiden als doula bij een bevalling. We kletsen op haar dakterras over opgroeien in Friesland op de wijngaard, onzekere periodes en zelfontplooiing. Over de dingen in het leven doen met bezieling waardoor je hart sneller gaat kloppen. Was dit altijd al zo? Zeker niet.

 

"Het geheel heeft geresulteerd in waar ik nu sta; midden in het leven als vrouw, holistisch coach, doula én wijnboerin"!

Elvira en ik ontmoeten elkaar in Amsterdam
Elvira en ik ontmoeten elkaar in Amsterdam

Leuk weetje over de Colonjes Cuvée Circulé; om de carbon foodprint met 40% te verlagen wordt deze wijn gebotteld in flessen die al één of meerdere keren gebruikt zijn.

Dorine | de wijnjuf Curaçao

Dorine, bij sommigen beter bekend als de wijnjuf, zorgt ervoor dat lokale wijnliefhebbers en professionals hun passie kunnen omzetten in woordenschat, kennis en nog meer liefde voor wijn! (via de WSET methode) Compleet met haar eigen proeflokaal! @de_wijnjuf_curacao

 

Samen bijzonder mooie lokale culinaire projecten opzetten staat centraal bij Dorine. Wat dacht je van een avondje Chef's Table of pop-up restaurant op een unieke locatie in samenwerking met Caribbean Chef Helmi Smeulders!

 

Tip; Thuis alvast Caribisch koken? Helmi haar nieuwe kookboek barst van hopi heerlijkheden! @caribbeanchef

Ko'i bebe (drankjes in papiamento)
Ko'i bebe (drankjes in papiamento)

Oranjewijn

We lopen uiteindelijk de boeren wijnkelder in vol stalen tanks, vaten en apparatuur om te bottelen en.. een ei! De oranjewijn (een witte wijn met weking van schillen zoals met een rode wijn gebeurt) heeft hier gedeeltelijk in gefermenteerd. Mooi spul en het resultaat is kun je gaan proeven in de oranjewijn! #newrelease2019

 

Het effect is zoals de kruiken van klei (qvevri) die volgens de eeuwenoude traditie in Georgië gebruikt worden: kleine beetjes zuurstof worden doorgelaten, maar het geeft geen smaak af, zoals een eiken vat dat wel doet. 

 

"Een uur lang roeren in water aangevuld met het koehoorn preparaat (voor biodynamische wijnbouw) totdat het volledig is ingetrokken, is bijna meditatief." Ron Langeveld

Hoe is het mogelijk om zulke zuivere wijnen op de markt te brengen volledig biologisch en ook zonder zwavel en koper toevoegingen? Zoals ze in andere Europese landen wel mogen gebruiken. In ieder geval met veel liefde en geduld. Leven met de flow?

 

Het gevoel van hoop overheerst als ik de wijngaard verlaat met onder iedere arm een fles wijn. De proefnotities van deze beroemde Oranjewijn en de wilde rosé komen terug op mijn Instagram tijdlijn. 

 

De vrijmibio is van start gegaan! #bewustgenieten 

 

Ciao, Leonie

Kun jij als wijnboer, wijnleverancier of wijnschenker (in de horeca) ook een flinke BOOST gebruiken? Laten we even kletsen om te kijken wat ik voor je kan betekenen in binnen- en buitenland. Ik, Leonie, promoot op Cork and Clever via verschillende kanalen onbespoten wijnen naar een hele gerichte doelgroep van bewuste wijnliefhebbers in Nederland en België. Stuur me hier vrijblijvend een 'message in a bottle'!

Wijn|dag 1

We openen 's ochtends de gordijnen en kijken uit over de wijngaarden. Met dit verre uitzicht lijkt het wel alsof elke vierkante meter van onze aarde bedekt met is met wijnstokken. Wishful thinking?

 

Een klassiek Frans ontbijtje staat ons op te wachten. Een goede basis voordat we een wandeling gaan maken. Elke dag staat er wel iets verrassends of zelfgemaakt door Anne op de ontbijttafel. Heerlijk lui opstaan dus.

 

We hobbelen samen door de eigen wijngaarden en luisteren naar alle mooie verhalen en ervaringen van Anne als beginnend wijnboerin. Gamay is uiteraard goed vertegenwoordigd en voor de liefhebber van Chardonnay kan ik je vertellen dat deze in 2021 voor het eerst geoogst is.  

 

Na een commerciële ervaring in vastgoed en haar fantastische reizen naar Australië in de biodynamische wijngaard, weet Elvira dat verbinding maken met mensen is wat ze het liefste doet! En dan bedoel ik niet elke avond in de kroeg hangen. Door eerst verbinding met jezelf te maken, staat ze nog meer open voor mensen en situaties.  

 

Hoe? Door bijvoorbeeld haar ochtendroutine met meditatie en yoga. Ook haar vrije opvoeding heeft hieraan bijgedragen. Het geheel heeft geresulteerd in waar ze nu staat; midden in het leven als vrouw, holistisch coach, doula én wijnboerin!

Over onze gast!

Onze gast in deze blogpost is Inma Muñoz

 

Deze charmante en enthousiaste wine professional alias D.O. Málaga Wine Educator woont de helft van de tijd in de buurt van Marbella voor de wijn en het geven van lessen (hot)yoga! Je kunt haar temperamentvolle avonturen volgen via @eigen.wijns! Ja, ze doet dit op een geheel EigenwijNze manier.

 

Gracias Inma voor je inside tips! 

 

Ps. Wil jij ook een keer aansluiten als gast bij Cork and Clever met een mooie bijdrage? Heel erg welkom! Stuur mij een berichtje; leonie@corkandclever.nl

 

Hier wil ik meer over weten!

Smaak, leefstijl, bodem. Het komt allemaal samen in de e-wijngids die ik voor je geschreven heb! "Wijn in overvloed, jouw onbespoten wijngids". 

Uileg en achtergrond info en verhalen vanuit de wijngaard en de wijnboer over biologische, biodynamische én natuuwijnen. 

Exclusieve wijnselectie van Thomas en Kiki
Deze vatenmakers zijn levensgenieters

3. Superbloom Orange, Supernatural Wines & Bellaserra Wines, Catalonië

Druiven; Malvasia de Sitges, Muscat, Malvasia Manresana 

 

Dat een natuurwijn smaakvol en een beetje 'freaky fun' mag zijn, bewijst deze Superbloom range! Ik heb er al even kennis mee mogen maken tijdens Natural Wine Festival Amsterdam en heb deze nu weer geproefd voor aankomende lente.

 

Een heerlijk fruitige wijn met in het begin een (aangenaam) muffig karakter in de neus. Een mooi glas troebele oranje wijn; denk aan een combinatie van puur fris steenfruit, bitters en fijne zuren. Een zonnetje in het park maakt het compleet!  

    

Leuke weetjes; een laag alcoholgehalte van 10,5% speelt goed in op de trend van bewust drinken. Biologisch verbouwd + natuurwijn.


Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 
Via Woldevins (online en op afspraak in Haarlem) Tof om te volgen! @woldevins  @cellarbellasera

De toekomst begint nu

Hebben we nog een keuze om weg te kijken? De biologisch(dynamische) wijnbouw gaat een steeds grotere rol spelen, daar ben ik van overtuigd! De zoektocht rondom deze vormen van wijnbouw wil ik graag voortzetten en met jou delen. Waarom zou je een biologische-dynamische wijn drinken, hoe wordt deze dan gemaakt, waar koop ik deze wijnen en is het voldoende om puur naar een label op de fles te kijken? Is het drinken ervan gewoon hip of écht beter voor je gezondheid en de bodem

A Kent’Annos! Of ook wel.. op naar de 100 jaar. 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Mocht je nog een leuk adresje zoeken om te verblijven op Sardinië; Tenute Costadoria in Valledoria (noord west) met uitzicht op de zee, de artisjokken velden én eigen wijngaard kunnen je verrijken. 

SmaakTest

Nu het gedeelte waar je op gewacht hebt en waar het tenslotte om draait!

 

Hoe smaakt wijn in blik?

Met zwarte glazen in de aanslag om de wijn in blik over te schenken, ben ik met een zo'n open mogelijke mind de blikjes wijn gaan proeven. Daarna heb ik ze stuk voor stuk ook uit het blikje geproefd. De blikjes die ik geproefd heb, zijn opgestuurd door 2Wine, Djuce, Glass Canned Wines via DeliSouth en CAN-U

 

Alle wijnblikjes zijn geschikt om op verschillende gelegenheden zoals een festival te drinken. De meeste exemplaren zijn heel 'easy drinking' en kunnen in kwaliteit nog veel verbeteren! Desondanks is er geen blikkige smaak te bekennen. Dat lijkt meer tussen mijn oren te zitten. 

 

Favoriet 

 

Wil je nou écht impact maken? Zowel voor de smaak als voor je lichaam en de bodem (vervuiling) is het ideaal om meteen voor een wijnmerk te kiezen dat samenwerkt met duurzame wijnboeren + een duurzame verpakking heeft. WIN-WIJN! 

De wijnen van Glass Canned Wines (via DeliSouth) en Djuce voldoen hieraan en hebben me beide in smaak positief verrast!

 

Als persoonlijke favoriet schuif ik Djuce naar voren. Zowel de binnen- als de buitenkant is aantrekkelijk; de unieke designs maken je nieuwsgierig en zelfs een beetje hebberig! 


De wijnboeren van Djuce hebben een duurzame visie en produceren kwaliteit. De oranjewijn van Meinklang heeft iets spannends en de Zweigelt (lichtrood) met wat speculaaskruiden van Heinrich smaakt naar meer! Ik zie mezelf al zitten in het park, op het strand, op de boot...

Glass Canned Wines via DeliSouth
Favoriet = Djuce

Wijn brengt mensen SAAM

Weer even open ik mijn ogen en kijk ik aan de ene kant op de open keuken van SAAM restaurant en aan de andere kant naar wijnliefhebbers die geboeid luisteren naar diverse (jonge) vrouwelijke wijnmaaksters uit Zuid Afrika. Wat proeven we enorm gave verhalen in een heerlijk gezelschap. Bedankt voor deze baie smakelijke gelegenheid Thompson Siobhan, CEO van WOSA en het team van Pitch PR.

 

Welke wijnen met bijbehorende gerechten we geproefd hebben? Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje onder 'Clever tastings'. Laten we SAAM proosten!  

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Het mooie gezelschap waarin ik me bevond aan tafel wil ik graag met je delen; Marita van African Wines, Titia Boxma van Key to Wine en Kazumi namens Dutch Wine Apprentice (op de foto bovenin). 

* Staat er vegan op je fles wijn, dan zegt dit helemaal niets over hoe duurzaam de wijn gemaakt is. Wat zegt het wel? De wijn is zonder dierlijke bestanddelen (en soms ook dierlijke processen) tot stand gekomen.

 

Wil je weten hoe dit in elkaar steekt en wil je antwoord op dit soort vragen? Dan is deze wijn-gids met uitleg en antwoorden iets voor jou!  

Geen saaie doos

Nooit geweten dat een relatiegeschenk helemaal geen saaie traditionele box of enkel een fles wijn hoeft te zijn, die je geeft of ontvangt. Ik ben hoe dan ook fan van een 'doe' cadeau, omdat een ervaring je véél meer bijblijft. Dit is een leuke combinatie!

 

Het flesje wijn uit de cadeaubox komt namelijk ook helemaal goed; die maak ik op een later moment open. In gedachte sta ik dan weer even in de Nederlandse wijngaard.   

 

Een cadeau uit waardering geven of iemand bedanken is 'not just for Christmas'. Al zou deze box zéker niet misstaan onder je terugplantkerstboom.  

 

Ciao, Leonie

De gezichten achter Wijntuinen; Laura, Mark, Matthieu en Anna
De gezichten achter Wijntuinen; Laura, Mark, Matthieu en Anna

BOJO Primeur feestje

Waarom kiezen? Rond november worden er vele festiviteiten georganiseerd als de Beaujolais Primeur | Nouveau | is uitgekomen. Wat een toffe gelegenheid dus om die kant op te gaan en het wijngebied zelf te ervaren!
Tip; zet in de week van 18 november alvast BOJO in je agenda. Als je mazzel hebt, is er nog wel een plekje vrij in de wijnboerderij van Anne en Thijs in de CRU Régnié @domainelachat.   

 

 

10 CRUS Beaujolais proeverij met Michele en Anne | Fleurie, Domaine Chapel
10 CRUS Beaujolais proeverij met Michele en Anne | Fleurie, Domaine Chapel

Partner in duurzame wijnen & verhalen 

In opdracht schrijven of op een andere manier elkaar versterken is het allerleukst! Kun je wel wat hulp gebruiken rondom smaakvolle wijnen, passend in een bewuste leefstijl en met aandacht voor de bodem?

 

Stuur me flessenpost of spiek eerst even rond op het wijnplatform waar je direct een jonge, energieke en bewuste doelgroep van wijnliefhebbers aantrekt.
De mediakit 2023 ligt voor je klaar, dus geef even een seintje.  

Ga je binnenkort deze kant op of staat het nog op je wishlist? Deze markten en plantages op Curaçao zijn denk ik wel aan jou besteed. Ik heb ze met veel liefde (her)ontdekt. Zorg dat je altijd voldoende (canvas) tassen bij je hebt, daar doe je de wereld en dus jezelf een plezier mee. Hopi veel plezier! 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Tip; wil je meer van dit soort unieke groene plekken ontdekken in de (wijn)wereld? Schrijf je hier in voor Flessenpost!  

De 'smaak' van estaan

Leuk en aardig een natuurlijke sulfietvervanger maar als je je glas wijn nu liever laat staan, door geur of smaaktoevoegingen, dan raken we tussen de vaten en het schip. 

 

Estaan is de eerste wettelijk toegestane vervanger van sulfiet binnen Europa en het zou niets moeten veranderen aan de pure smaak van je wijn, maar houdt deze toch langer goed en lekker. Een hele mooie ontwikkeling naast biologisch en biologisch-dynamische wijnen die überhaupt al minder toegevoegd sulfiet bevatten. Natuurwijn is voor jou helemaal een goed alternatief, mocht je gevoelig zijn voor sulfiet. 

 


Raak niet in paniek. De concentraties van sulfiet die in wijn zitten zullen niet slecht voor je zijn. Toch klinkt het beter in mijn oren om iets onnatuurlijks in de toekomst te verminderen, te vervangen of compleet te vermijden. Zeker mocht je lichaam er nadelen van ondervinden.

 

Je kunt deze unieke wijnen van De Colonjes gerust zonder jeuk op je boodschappenlijstje zetten. Geen hoofdpijndossier dus? Ja, van de slechts 11,5% alcohol die de fles bevat. Hier kan de kater de hoek om komen kijken!

 

Ciao, Leonie

Als je denkt dat Anne en Thijs alleen hun eigen wijn schenken, heb je het mis. We maken meteen kennis met verschillende gebieden en stijlen. Eén ding hebben de wijnen gemeen; de druiven zijn onbespoten. Er zijn geen pesticiden en chemicaliën aan te pas gekomen in de wijngaard. Puur genieten!

 

Als Thijs vervolgens aan komt lopen met een heerlijk gegrilde ‘poulet’ van de bbq, weten we zeker dat het slow cooking hier de manier van leven is. 

Verse biologische lunch van de boerderij
Verse biologische lunch van de boerderij

Clever tips

Wil je ervaring opdoen in de Nederlandse wijngaard? Ron kan in september goed je hulp gebruiken rondom de oogst. Neem daarvoor even contact met hem op. En neem lekker je tentje mee! Tevens komen er gedurende het jaar internationale studenten logeren in de pipowagen om mee te draaien. The lucky basterds of ook wel WWOOF'ers: World Wide Opportunities on Organic Farms. 

 

Adres: Dassemussestraat 5

4861 TG Chaam

 

Waar Wijngaard Dassemus ligt in Noord Brabant, kun je hier op kaart zien!

 

 

Oranje wijn
Wilde rosé

Proef het verhaal

Laat de Zuid Franse sfeer met wijnverhalen naar jou toekomen! De Zomerdoos van Les Tonneliers is goed gevuld met unieke wijnen; 2 flessen wit, een rosé op eikenhout, een blanc de noir (witte wijn van rode druiven) en 2 flessen zomers rood van wijnboeren die je in Nederland niet kunt vinden bij je wijnhandel. 

Speciaal voor jou als Cork and Clever lezer, mag ik je een welkomstkorting aanbieden van maarliefst 7 euro 50 met de code wijnisfijn. Ben je niet meer te stoppen en bestel je zelf of samen met vrienden voor een bedrag boven de 150 euro? Dan komt de wijnvoorraad ook nog eens gratis jouw kant op. Ja, ik wil dit verhaal proeven!  

Clever Tastings SAAM Restaurant

Wijnhuis; Belle Rebelle Estate

Wijnmaakster; Mariëtte Stofberg Coetzee

'Mariëtte', Blanc de Blancs, 2015 

Gerecht; Sosatie van paddestoel + sardine

@belle_rebelle_estate

 

Wijnhuis; Lismore Estate

Wijnmaakster; Samantha O'Keefe

The age of Grace Viognier, 2021

Gerecht; Rode poon, citrus, paprika 

@lismorewine

 

Wijnhuis; Beau Constantia 

Wijnmaakster; Megan van der Merwe

Pas de Nom Creative Badge, 2021

Gerecht; Rode poon, citrus, paprika

@beauconstantia

 

Wijnhuis; Haasbroek Wines

Wijnmaakster; Charla Haasbroek 

Chenin Blanc, 2019

Gerecht; Aubergine, gember, sorghum

Druiven van @sijnnwines

 

Wijnhuis; Nederburg Wines

Wijnmaakster; Zinaschke Steyn

The Brew Master Bordeaux blend, 2019 

Gerecht; Aubergine, gember, sorghum

@nederburgwines

 

Nieuwsgierig geworden naar Beau Constantia door mijn verhaal hierboven?

Beau Constantia ligt bovenin Constantia Valley, bij Constantia Nek.

Bereikbaar met de Hop on, hop off route (blauwe route + wijnroute Constantia)  

Rode poon begeleidt de wijnen van Samantha O'Keefe en Megan van der Merwe
Aubergine begeleidt de wijnen van Charla Haasbroek en Zinaschke Steyn

4. Pelle Hárslevelű Narancsbor (orange wine) 2021, Tokaj Hongarije

Druiven; Hárslevelű


Wauw! Deze Hongaarse wijn valt op in de selectie oranje wijnen. Hongarije heeft een eeuwenoude traditie van wijnmaken en dat proef je terug; je zintuigen worden allemaal geprikkeld! 

 

Denk aan een aromatische wijn van bloemen en honing in je neus. Geconcenteerde smaken in je mond van peer, abrikoos en noten. Twintig dagen schilweking maken het een complexe en interessante oranje wijn. Mijn conclusie; "Een wijn wanneer je verlangt naar een serieus vervolg op je 'juicy' en 'fun' lentedansje!"   

Ben je op zoek naar een lentewijn om bij te koken? Deze oranje wijn is super geschikt om bij jou thuis met serieuze smaken te combineren; Marokkaanse kruiden en gerechten met kaneel, safraan en cardemom doen het goed. Probeer het ook eens naast gerechten waarin een hoofdrol is weggelegd voor pecorino, cheddar of gruyère.
   

Leuk weetje; biologisch verbouwd op een vulkanische bodem. "Our wines reflect our tastes and thoughts". 

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 

Via MAG Wijnen; de eerste premium Hongaarse wijn webshop in Nederland gestart door Anett Kőszeghy. (voor euro 17,50) Tof om te volgen! @magwijnen

Mooie (tinten) oranje wijnen voor de lente!
Mooie (tinten) oranje wijnen voor de lente!

Mijn blauwe hart gaat over een tijdje extra snel tikken als ik weer naar dit bijzondere eiland mag vliegen om culinaire liefhebbers zoals jij te brengen! De verbinding die komt kijken bij wijn en eten is iets waar je nooit genoeg van krijgt. Ayooo! 

 

Ciao, Leonie

Clever info

Hoe kom je aan deze wijnen?
Coenecoop Wine Traders (Delta Wines) brengt deze wijnen als partner op de markt bij vele wijnhandelaren. De wijnen liggen sinds september tevens bij de supermarkt Marqt in de schappen. Liefhebbers rondom Eindhoven kunnen bij Kurk Organic Wines terecht.  

 

TIP; In het RTL4 programma EditieNL (donderdag 22 oktober) licht Ed Carper, vinoloog van het jaar 2020, het één en ander toe. Kijk terug naar wijnboer Adam Dijkstra zijn bevindingen rondom sulfiet. 

 

Wil je Colonjes - biologische wijngaard bezoeken? 

Adres: Bredeweg 2

6562 DE Groesbeek 

 

Waar je in Noord Brabant de wijnbeleving 'de wijntuin' kunt vinden bij Colonjes? Spiek hier even op de kaart van Nederland!   

Clever info Wijntuinen

Heeft deze blogpost je nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden via Wijntuinen?

 

Neem contact op met Anna en het team van Wijntuinen om jouw wensen om te zetten naar een unieke wijnbeleving. 

 

Over Wijntuinen

Wijntuinen komt voort uit hun eigen behoefte om op belangrijke momenten in het leven iemand een ervaring cadeau te geven die nog lang doorklinkt. 
Laura, Mark, Anna en Matthieu van Wijntuinen vinden het belangrijk dat we met zijn allen aan de natuur en maatschappij denken. Daarom werken ze alleen met Nederlandse biologische wijnboeren en geven ze van ieder verkochte wijnstok een donatie aan een mooi maatschappelijk initiatief.

 

 

Jetlag versus passie

Nog elke reis geniet ik van deze mooie combinatie van passies! Vraag het me niet op een nachtvlucht, maar de jetlag heb ik er dubbel en dwars voor over. De verbinding met mensen, de wijngaarden en de mooie beelden die ik lokaal kan schieten, maken me een hele gelukkige stewardess en wijnschrijfster. Ik heb van beide passies mijn werk gemaakt. Yeah!

 

Een jaar geleden is het wijnplatform Cork and Clever 2.0 de lucht in gegaan. In dit jaar heb ik met verschillende mooie ondernemers mogen samenwerken en ben ik een aantal levenslessen rijker. Het komt zeker niet aanwaaien. Sommige dingen ga ik in 2023 écht anders doen. 

 

Super gezellig dat je mee bent op deze wijnreis! Misschien zie je me nog wel een keer voorbij komen in uniform met een (te) zwaarbeladen koffer of zit je bij mij aan boord naar een wijnwalhalla. Zoals vorige week, toen ik de wijnmaker van onze KLM wijnen, Julien Schaal, aan boord ontmoette op een vlucht. Bijzonder leuk.  

 

Ciao, Leonie 

 

Ps. De eerste schrijfopdracht voor 2023 ligt klaar; ik kan je alvast verklappen dat deze niet over een algehele drooglegging gaat, wel ontdek ik een nieuw Nederlands wijnmerk!

Zegelwax of kroonkurk 

Een waxsluiting met een kurk eronder of een kroonkurk is heel typerend. Zeker met wat druk in de fles, herkenbaar aan een kleine bubbel in de fles en op je tong, is een kroonkurk ook wel nodig. De wax die de kurk afsluit zie je in de meest uiteenlopende kleuren! 

 

 

Hoe ziet dat eruit in de praktijk? De eigen familiewijn promoten en betrokken zijn bij de processen in en rondom de wijngaard en ondertussen het nieuwe eigen bedrijf als holistisch coach opzetten en uitdragen. 

 

Zelfs in Brazilië is het verhaal van de familie Broersma opgepikt in een wijnmagazine. Bijzonder. Elvira vat het geheel zelf heel mooi samen als #winefulness. Nou, mijn aandacht heb je! 

 

Nog een leuk nieuwtje uit de wijngaard om mee af te sluiten: de rode wijn release van Wijngaard de Frysling staat in juni 2021 in de planning. Smaakvolle Nederlandse rode wijn maken is geen gemakkelijke taak. We zijn dan ook bijzonder nieuwsgierig naar het resultaat hiervan! 

 

Ciao, Leonie 

 

Ps. Ik had speciaal mijn teennagels netjes gelakt voor het geval we bij Elvira ook op blote voeten gingen lopen! Misschien had ik het los moeten laten... 

Wijnleven

De bloemen en kruiden die je ziet groeien rondom de wijnstokken dragen bij aan de biodiversiteit van de wijngaard. Het is mooi om met eigen ogen te zien en te horen hoe de natuur zelf herstellend is en zorgt voor een eigen ecosysteem. De grootste uitdaging? Meeldauw. Zeker in zo'n vochtig en slecht te voorspellen jaar als 2021. 

 

Als we de geheimen in de wijnschuur tussen de vezel tanks hebben mogen aanschouwen, is het alweer tijd om aan te vallen. Een lunch aan het privé zwembad met een zelfgemaakte quiche van biologische groenten uit eigen moestuin, begeleid door een fruitig glas gamay. Smullen! We kletsen nog even na over werkzaamheden en tradities rondom het wijn maken. Het is niet zomaar een hobby. Wijn maken is je leven!

Brandnetel. Say what? Sommige praktijken lijken ver te gaan en elke boerderij heeft haar eigen interpretatie. Het doel is hetzelfde. Wil je gebruik maken van het DEMETER keurmerk op je wijnlabel dan dien je je te houden aan de normen en richtlijnen 

 

Wil jij een wijn kopen die op de hierboven beschreven biodynamische manier verbouwd is, kun je kijken naar het keurmerk op het label en nóg leuker: vraag naar de achtergrond en visie van de wijn(boer). Bedenk je hierbij; een label is ook maar een label en een wijnboer kan óf net niet aan de richtlijnen voldoen of wil dit met een reden niet, de wijn kan toch prachtig gemaakt zijn! :)

 

 

Glouglou

"Beaujolais drink je jong"! 

Neem je je vooroordelelen terug? Of pas op het moment dat je ze zelf ervaren hebt? Als je het mij vraagt is wijn uit de Beaujolais een aardig verteerbare, gastronomische wijn! Namelijk breed inzetbaar met af en toe een prima bewaarwijn, waarbij je voor jezelf lekker kunt uitproberen welke CRU je favoriet is. Het wellicht laat afhangen van de gelegenheid en hoe je snor erbij hangt die dag. ;-) #beaujonomie

 

Tot slot staat hier een mooie jonge fles biologische Gamay onder de naam ROOKIE | een geweldige naam voor je 1e wijn | van Domaine Lachat op me te wachten. Deze is uitermate geschikt voor de apéro! Oordeel zelf, ik veroordeel je niet.   

 

Ciao, Leonie

 

Leonie in de wijngaard van Domaine Chapel | Fleurie
Leonie in de wijngaard van Domaine Chapel | Fleurie

Thuis tussen de wijngaarden

Kiki en Thomas zijn na een bezoek aan ons land, inclusief een aantal goedbezochte proeverijen, weer vertrokken naar hun stek in Frankrijk om hun lokale wijnimperium te onderhouden en uit te breiden.
On n’est pas là pour sucer des glaçons!
   

Ciao, Leonie

 

Ps. Sta je (dit weekend) te trappelen om het terras op te gaan om alvast een glas van één van de wijnhelden uit de Languedoc te proeven?
Hier kun je terecht; Terroir Utrecht North End + In de oude Marenpoort Leiden | PONG Amsterdam | Waterlust de Kaagsocieteit De Kaag | De Beukenhof Oegstgeest | AAN DE KOOT te Scheveningen. 

4. Overdreven groen in het logo, het etiket of op de verpakking

Zeker een greenwashing-alert! Je krijgt namelijk een ander gevoel bij een product waneer er veel groen en natuurlijke elementen gebruikt worden. Dit roept logischerwijs een associatie bij je op. Groen symboliseert groei, harmonie, frisheid en vruchtbaarheid. Dit kan misleidend werken, omdat het éxpres is ingezet op een etiket.

Het betekent niet dat je meteen elk groen label hoeft te wantrouwen. Hier komt je intuïtie om de hoek kijken (lees tip nummer 6) en vraag simpelweg naar het verhaal achter de wijn. Nog veel leuker! 

 

Groene plaatjes uit de natuur, zoals bijen en bloemen die te pas en te onpas worden gebruikt geven me eerder twijfels dan vertrouwen of de wijn wel bij mij en mijn leefstijl past. Dit gevoel heb ik overigens ook met (veel) medailles en awards op de wijnfles. Hoe ervaar jij dit?    

 

Natuurlijk kijk je naast de druif en herkomst ook naar het design van het etiket. Een fles wijn met een uniek label (soms is het zelfs bijna verheven tot kunst) knipoogt nou eenmaal naar je.       

 

Wijnhuis; The Garajeest

Wijnmaakster; Callan Williams

Bruce (ja, DE Bruce van de muziek!) Cabernet Franc, 2016

Gerecht; Muskus eend, curry, zoete aardappel 

@the_garajeest

 

Wijnhuis; Sijnn Wines

Wijnmaakster; Charla Haasbroek

Malgas red blend, 2018

Gerecht;Muskus eend, curry, zoete aardappel

@sijnnwines

 

Wijnhuis; Boschendal

Wijnmaakster; Danielle Coetsee

Chardonnay + Pinot Noir, Cap Classique Brut

Dessert; Kaapse goudbes, baobab, macadamia

@boschendal

Callan Williams haar 'Bruce'
Malgas red van Charla Haasbroek

5. El Transgressor, Vi Brisat 2021 Celler Sanromà, Catalonië

Druiven; Garnatxa Blanca 

 

Golden en juicy met een twist! De schilweking van de witte garnacha druiven geven de wijn fijne tannine en bitters, gecombineerd met vers fruit en frisse bloemen. Leg je picknickkleedje maar alvast klaar!


Leuke weetjes; biologisch verbouwd; geen toegevoegd sulfiet. Tip; laat de fles even open staan, dan zal het muffige karakter minder worden (stiekem ben ik een liefhebber). 

 

Hoe haal je deze wijn in huis voor de lente? 
Te verkrijgen bij Woldevins (online en op afspraak in Haarlem). Tof om te volgen! @woldevins @edu_cellarsanroma

 

Blik afwenden

Het kan alle kanten op met wijn uit blik; ik verwacht dat we er zeker meer van gaan zien en horen! Ideaal voor 'on the go' en ook bij beach clubs zullen ze het goed doen. De 'waarom', de 'waar' en met 'wie' is hierin doorslaggevend. Wijn in blik is een aanwinst naast flessen wijn. Deze kunnen prima naast elkaar bestaan. Wend jij je blik af? 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Wil je iets luisteren over wijn uit doos, blik, en bio wijn uit een melkpak? De volgende podcast van @wijnvannu sluit hier lekker op aan! 

cliché

De middag vullen we met een proeverij bij Chateau Thivin in Brouilly, een nabij gelegen CRU. In iedere wijnweek worden er weer nieuwe wijnboeren bezocht. 

Mocht je net zoals ik eerst het vooroordeel hebben dat een Beaujolais áltijd jong gedronken moet worden, heb ik dit tijdens de proeverij anders ervaren. Beaujolais wijnen met bewaarpotentieel bestaan! Via Mont de Brouilly rijden we slingerend omhoog naar het kerkje, Notre-Dame aux Raisins, waar wijnboeren samen komen om een gebedje te schieten voor een mooie oogst. Gam-aymen.  

Stimulerende dag om wijn te drinken

Na zelf een aantal biodynamische wijnhuizen bezocht te hebben, waaronder Waterkloof Wines in Zuid Afrika, wil ik er steeds meer over weten en nóg meer proeven. Zogauw ik weer richting de Kaap mag vliegen, staat een bezoek aan Avondale (november 2022 wens uitgekomen) en Reyneke op de planning! Een paar hele mooie pure wijnen ga ik de volgende keer met je delen. Laat eerst deze kruidenstof maar even bezinken.  

 

Ciao, Leonie

Clever CRUS

Wil je alle 10 CRUS onthouden of ben je gewoon hartstikke fan? Stuur me een DM of laat een reactie achter onder dit bericht om het Organic Bojo t-shirt te bestellen (indien op voorraad). :-)
Trouwens, de favoriet in mijn hand is een wijn uit de CRU Moulin-à-Vent | Les Thorins | waarbij dochter Elisa Guerin het heft in eigen handen neemt door biologisch te gaan verbouwen. Wat een smaken!! "Silky, fresh, love the flint terroir" staat er in mijn proefnotitie.   

Hip en schaars maakt duur(der)

In prijs zul je merken dat een natuurwijn gemiddeld hoger uitkomt dan een industriële wijn. Logisch ook. De aandacht voor het natuurlijke proces kost tijd en dus geld en de oplages zijn vaak een stuk beperkter bij kleinere wijnboeren.

 

Wanneer natuurwijn als een hip iets gezien wordt, kan dit ook een 'hippe' prijs opleveren. De vraag naar natuurwijn is steeds groter, het aanbod is in verhouding nog gering. Het lijkt soms wel een collector's item!

Clever info

Wil je zelf een bezoek gaan brengen aan Wijngaard de Frysling? 

Buiten een wijnshop, worden er gedurende het jaar verschillende activiteiten georganiseerd. 

 

Spiek hier op de kaart van Nederland waar in Friesland de wijngaard ligt!  

 

 

"Iedereen kan op een fles wijn zetten dat het een natuurwijn is" | Esmee Langereis - Wijnjournalist (Aflevering 'waarom stinkt natuurwijn' Keuringsdienst van Waarde) 

De eerder genoemde kruidenmengsels, ook wel preparaten genoemd, hebben code 500 tot en met 508. Van een humusmengsel in een koehoorn tot brandnetel. Leuk weetje; de codes zijn ontstaan, omdat deze manier van landbouw bedrijven verboden was tijdens het Nazi regime. 

5. Iets goeds doen voor het imago

Er zijn wijnbedrijven die echt wel iets goeds doen, maar in de kern van het wijnbedrijf nog steeds vervuilend zijn. Het materiaal van de fles wijn is wel duurzaam, maar het productieproces is dit misschien niet. Het is hip om een fles wijn uit te brengen met gerecycled papier. Is dit een cover-up? 

 

Voorbeeld;

de wijnfles bestaat uit (een gedeelte) gerecycled papier. Denk aan het Jip en Janneke voorbeeld. De manier om dit te verwerken of om dit te fabriceren is wel degelijk vervuilend. 

Ook het steunen van bepaalde projecten en aansluiten bij groene organisaties wil ik onder de aandacht brengen.

 

Een wijnboer of coöperatie sluit zich aan bij 1% for the planet, terwijl er nog steeds chemicaliën en pesticiden gebruikt worden in de wijngaard. Denk ook aan Climate Neutral, of Certified B corporation. Het doel van deze organisaties op zich is goed en natuurlijk zijn er richtlijnen. Wil je echt weten waar ze voor staan? Dan is het nodig om er dieper in te duiken. 

 

Je hoeft niet alles te wantrouwen. Het lijkt me alleen niet voldoende om je enkel aan te sluiten bij een groene organisatie. Dit is natuurlijk een enorme imago opkrikker. Wanneer je als wijnboer écht iets wilt bijdragen, zet je je groene normen en waarden om in actie op meerdere fronten.    

Groene organisaties om je bij aan te sluiten
Groene organisaties om je bij aan te sluiten

Info & waar te bestellen?

 

2Wine

Heb je deze vrolijke wijnblikjes al in de schappen van je Albert Heijn zien liggen? 
Eigenaar Wim van 2Wine heeft de afgelopen jaren ervaren dat je vindingrijk moet zijn. Een nieuw concept is geboren! Je hebt de keuze uit wit en rosé uit Frankrijk en brut uit Italië. Met de ervaring die Wim met zijn eigen ecologische wijngaard heeft, kan het zomaar zijn dat hij zijn blik richt op een duurzame toekomst van zowel de buitenkant áls de inhoud. Dat moedigen wij natuurlijk zeer aan! 

 

Glass Canned Wines via Deli South

Deze wijn komt van Joan Anton Romero in de buurt van Barcelona. Hij zegt over zijn wijnen; "An honest young wine, without pretensions." In Nederland kun je deze wijnen krijgen via DeliSouth, de groothandel voor duurzame en biologische zuid-Europese merken. Het 'glass' design spreekt tot de verbeelding! 

 

Djuce

Het motto van Djuce Wines is "Drink less, drink better, drink Djuce." Het portfolio komt nu neer op 9 wijnen, 8 wijnregio's, 8 wijnboeren, 11 druivenrassen en 0% glas. Djuce werkt samen met wijnboeren die het minst een negatieve impact maken op de omgeving door ecologisch of bio te werken in de wijngaard. Denk aan wijnboeren als Bresolin uit Italië en Meinklang uit Oostenrijk.

 

De mannen van Djuce willen de wijnwereld veroveren met 'top notch' wijnen uit Europa! Nice to know; Best of the show 2022 in de International Canned Wine Competition. 

 

CAN-U

Dit Portugese merk heeft zowel wijn als sangria in blik. Laagdrempelig en gemak is wat het wil uitdragen. De druiven die worden gebruikt door CAN-U zijn vooral inheemse druiven uit Portugal zoals de Fernao Pires (wit) en de Aragones (rood).  

 

Wil je meer weten over wijn in blik? 

De Wine Can Guy, Dennis Doorakkers, is in Nederland de 'expert' op het gebied van wijn uit blik. Hij neemt als jurylid deel aan de International Canned Wine Competition. De organisatie voor editie 2023 is in volle gang! 

 

Clever info

Les Tonneliers 

Kiki en Thomas

info@lestonneliers.nl

Volg hun wijnavonturen via @lestonneliers

Gîte Le Palmier

Wil je zelf ervaren hoe het is om te logeren in de omgeving van de wijnhelden? Voor jou staat er een gîte te wachten; Kiki en Thomas hebben namelijk een privé studio voor jou klaarstaan met een eigen opgang en met uitzicht op een wijngaard in de buurt van Puissalicon!

Contact het stel direct en spiek alvast hier voor wat fijne indrukken op airbnb

De lente begint

Wat ben ik blij verrast door deze oranje smaakbommetjes. Spring een glas in de lucht met alle mooie (oranje) kleuren, geuren, kruiden en bloemen! 

 

Ciao, Leonie

 

Wijn|dag 2

We starten de dag vandaag met een ontbijtje in de zon. Op deze dag heb ik me enorm verheugd. Een picknick met proeverij in de wijngaard van de Amerikaanse Sommelier Michelle Smith Chapel van Domaine Chapel

Deze onbespoten wijnen zijn een combinatie van een avontuurlijke New Yorkse met een bourgondische Fransman? Er staat voor elk wat wils op tafel, nadat we een hele off road tocht hebben afgelegd om op deze unieke plek met te komen.  

Michele en Anne tijdens de CRU proeverij
Michele en Anne tijdens de CRU proeverij

Waar kun je natuurwijn kopen?

Zeker in onze steden is de natuurwijn niet aan te slepen! Heeft dit te maken met de honger naar natuurlijke elementen in de stad? 

 

Tip 1. Een gemakkelijk overzicht van onbespoten wijnen vind je terug in de Wijn Spots. Deze kun je bijvoorbeeld filteren op wijnbar, wijnshop of restaurant. Het gros verkoopt of schenkt natuurwijn

 

Tip 2. Vind je het tof om kennis te maken met veel verschillende stijlen, importeurs en wijnmakers? Dan is het Natural Wine Festival door Green is Golden er ééntje om in de gaten te houden! Hoe ik de laatste editie ervaren heb? 

 

Tip 3. Erover lezen kan natuurlijk ook! Niels van Laatum heeft het boek 'Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn' geschreven. Niet alleen als fysiek boek verkrijgbaar, maar ook in sommige bibliotheken. 

Ook de e-wijngids 'Wijn in Overvloed' over waarom je natuurwijn, biologische wijn en biodynamische wijnen drinkt, geeft je op een laagdrempelige manier achtergrond informatie als aanvulling op je energieke en bewuste leefstijl! (cadeautip!)

 

 

 

Natuurwijn shops vind je terug bij de Wijn Spots!
E-wijngids 'Wijn in Overvloed'

Clever info; samenwerken

Wil jij ook graag jouw wijn in woorden en in beeld brengen op dit wijnpodium?

Vraag vrijblijvend naar de mediakit van Cork and Clever via een berichtje. Om een beeld te hebben, spiek je alvast bij de leukste samenwerkingen die jou voor gingen. 

 

Deze blog over oranje wijn is tot stand gekomen via een barterdeal; alle wijnen voldoen aan de waarden van Cork and Clever. Wil je op de mailinglist van de barterdeals (een aantal keren per jaar is er ruimte voor inzending)? Schrijf je hier in op de lijst met als onderwerp 'barterdeal'. 

We proeven hier maar liefst alle 10 de CRUS uit de Beaujolais! Het zijn stuk voor stuk wijnen uit de beste gebieden in de Beaujolais*. Ik hoop hierin duidelijke verschillen te ruiken en te proeven door de verscheidenheid in bodem, de hoogte van de wijngaard, de keldertechnieken en natuurlijk liefde. Grappig, we hebben ook allemaal een andere favoriet na deze proeverij! Het uitzicht richting het dal vanuit deze wijngaard in Fleurie is subliem… 

6. Je intuïtie speelt op

Wanneer je naar je intuïtie luistert (je weet wel, die ingeving in je buik of ook wel je instinct genoemd), kom je vaak een heel eind. Wanneer iets té mooi of teveel benadrukt wordt, krijg je meer een gevoel van een marketingpitch dan een wijn die met passie en echtheid is neergezet. Dit is de allerlaatste tip die ik je meegeef en misschien ook wel de allerbelangrijkste, omdat je intuïtie altijd aangeeft wanneer iets niet helemaal klopt.    

 

 

Voorbeelden van groenwassen

Nu je een duidelijk beeld hebt van groenwassen of greenwashing, is het natuurlijk heel handig om wat voorbeelden aan te dragen. Ik wil jou namelijk graag behoeden voor deze sappige misleiding!

 

Voorbeeld 1
Een welbekende keten, komt met een nieuwe wijnverpakking.

 

Een kartonnen wijnverpakking met een plastic binnenkant. Zelfs Jip en Janneke snappen dat dit, net zoals de bekertjes van karton met een plastic laagje, niets bijdraagt aan groen. Een mooi voorbeeld dus van jezelf beter voordoen dan de werkelijkheid. 

 

Voorbeeld 2

Een veganwijn aan het assortiment toevoegen.

Onder het motto "dan zal het ook wel goed en duurzaam zijn"? Niks mis met jouw voorkeur voor een veganwijn natuurlijk, maar dit zegt niets over de duurzaamheid. Wat zegt een veganwijn dan wel? Lees het antwoord terug in de e-wijngids die ik voor je geschreven heb om eindelijk eens opheldering te krijgen over onderwerpen als vegan, sulfiet en keurmerken. 

 

Voorbeeld 3

Je groene imago dat je oprecht hebt opgebouwd, doortrekken in alle wijnlijnen.

Een wijnhuis in Kaapstad heeft schitterende bio(dynamische) wijnen. Echter, de goedkoopste lijn wijnen is een blend van druiven van verschillende wijnboeren in het gebied. De druiven hebben lang niet allemaal een biologische basis. Zelfs bij wijnhandelaren in Nederland op de website wordt deze wijn als bio aangegeven. Deze goedkoopste lijn lift duidelijk mee met de rest. (Is het toeval dat de wijn uit 'False Bay' komt?)   

 

    

Apéro

Einde van de middag is het in Frankrijk een goede gewoonte om te proosten tijdens de apéro. Dit doen we dan ook in het zonnetje rondom de boerderij. De avond sluiten we af bij het favoriete restaurant van Anne en Thijs (ik verklap lekker niet welke) en hier bestellen we een beroemde fles uit Morgon, namelijk van Domaine Lapierre. De rode draad ben ik ondertussen wel kwijt. ;-)   

Proosten met een favoriete CRU
Proosten met een favoriete CRU

Of jij natuurwijn nou als funky, stinky of als wijn met een raar huppeltje en mestlucht bestempeld maakt eigenlijk niet uit. Alle stijlen en kleuren zijn verkrijgbaar! 

 

Let vooral op 'greenwashers' die enkel commercieel een natuurwijn op de markt brengen, omdat de vraag ernaar in de lift zit. En deze tip wil ik je meegeven; luisteren naar of lezen over het verhaal van de wijnboer is het allerleukst, die NATUURLIJK geen gif gebruikt in de wijngaard! Heb je meteen een zuiver geweten! ;-)

 

Ciao, Leonie    

 

Geproefde wijnen

1. Sauvella
2. Meinklang
3. Celler Bellasera
4. Pelle Winery

Tips om je op weg te helpen

Nu je weet waar je op kunt letten om niet in de val te lopen van groenwaspraktijken, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoe je wél bij wijnen uitkomt die een eerlijk verhaal hebben.

 

Steeds meer wijnboeren pakken hun verantwoordelijkheid. Het verbruik van minder water en geen chemicaliën en pesticiden tijdens de productie sluit mooi aan bij de onbespoten wijn die in de fles, in het blikje of in de doos zit. 
 
- Vraag naar het verhaal van de wijnboer. Vraag het bij je wijnhandel of zoek het zelf op via een groene zoekmachine ;-)

- Kijk naar beschermde keurmerken zoals het Europese biologisch keurmerk en biodynamische keurmerk Demeter wanneer je geen bron tot je beschikking hebt. 
- Volg Leonie alias Cork and Clever tijdens haar vrolijke onbespoten wijnavonturen op Instagram en ontvang flessenpost in je inbox voor wijntips.

- Vaar op je intuïtie en geniet met dat gevoel van de wijn die je uitzoekt! 

 

De allerbeste tip!

- Op bezoek gaan bij de wijnboerderij of het wijnhuis zelf om met eigen ogen te ervaren hoe de wijn tot stand komt. Dit kan heel lokaal in Nederland bij een biologische wijnboer. Waneer je een vergelijking wilt maken, kun je ook een wijnboerderij bezoeken die juist wél chemicaliën en pesticiden gebruikt in de wijngaard. 

 

 

Wijn|dag 3

Alhoewel wij na het ontbijtje in de cave alweer richting Nederland vertrekken, zullen de anderen wijnliefhebbers nog even blijven. Er staat een nieuwe dag vol verrassingen en ontspanning te wachten.. 

 

Met een persoonlijk beschreven fles ‘Rookie’, gevuld met Gamay, verlaten wij het platteland en zoeven de Route du Soleil op om na een uurtje of zeven thuis te komen met veel nieuwe ervaringen. Heerlijk om te verbinden met zulke fijne mensen én wijnen. 

5. Celler Sanromà
tinten oranje wijn

Is het gemakkelijk om natuurwijn te maken?

Zeker niet! Er moet heel schoon gewerkt worden door de wijnmaker, want bacteriëen en schimmels liggen op de loer. Die ruik of proef je later anders terug in de vorm van rotte eieren en andere overtollige expressieve tonen. Dit kan als een wijnfout gezien worden. Of dit door jou als wijndrinker wordt gewaardeerd is persoonlijk. 

 

Ongeduldig moet je als natuurwijnmaker zeker niet aangelegd zijn. Natuurwijn maken kost aandacht en tijd. In deze tijd kan de snor van de hippe wijnboer (en wijnliefhebber) dus prima aangroeien. ;-)

Vind je keurmerken op het etiket van een wijn verwarrend? 

Uitleg over de keurmerken en de verschillen vind je terug in de e-wijngids die ik voor je geschreven heb. Voor een leven vol energie en met een glas wijn in je hand! 

 

Direct uit het vat

“Dit wil ik ook ervaren en pik meteen het evenement Bien Boire en Beaujolais mee!”

 

Jij kunt een plekje bemachtigen in de wijnboerderij van Anne en Thijs. In de week van 1 tot en met 5 april 2022 kun je aansluiten bij deze 3e unieke bourgondische Wijnweek. Reserveer hier een plekje en logeer in één van de heerlijk authentieke maar luxe appartementen van Anne en Thijs. (er zijn nog een paar plekjes vrij).

 

En weet je wat? Jij blijft lekker een dagje langer! Geef bij je boeking aan dat je deze wijnweek gevonden hebt via Cork and Clever en krijg 1 nachtje EXTRA. Deze gratis nacht kun je zowel voor als tegen de wijnweek aan boeken. De rien.  

 

‘Living the good life’ is slechts een understatement.

 

Ciao, Leonie

 

* Testje; herken jij al een aantal CRUS?
 Chénas | Cote de Brouilly | Saint Amour | Chiroubles | Régnié | Juliénas | Moulin-a-vent | Fleurie | Morgon | Brouilly 

Clever info

Domaine Lachat

WijnWeek; 1 t/m 5 april 2022

Anne en Thijs

Régnié-Durette 
domainelachat@gmail.com

 

Ik heb een kort filmpje voor je gemaakt om je alvast even mee te nemen in dit wijnavontuur!

 

Bien Boire en Beaujolais bezoeken tijdens de WijnWeek 
Bien Boire en Beaujolais staat in het teken van honderden wijnen proeven van meer dan 200 wijnboeren rondom de schitterende kastelen van Le Château des Ravatys, Le Château de Poncié, le Château de Pizay et le Château de Corcelles. Slurp lekker mee met 'la Beaujoloise' (natuurwijnen), 'la Biojolaise' (biologische wijnen), 'la Beaujol'Art' (artisinale wijnen), 'la Beauj'All Wines en 'Les Gamays Chics'.


Wil je alvast een glas Gamay van Domaine Lachat 2020 in Nederland voorproeven? 
Dan kun je hier terecht zolang de beperkte voorraad nog niet opgedronken is door andere liefhebbers! Pieksman | Amsterdam, Chenin Chenin | Amsterdam, Vino Vero | Den Haag 

Onbespoten bodem in de wijngaard
Onbespoten bodem in de wijngaard

Groene wolf

Begrijp me niet verkeerd, een likje verf hier en daar en dan vooral op het creatieve etiket van een wijn vind ik prachtig! Groenwassen spreekt me minder aan. 

Niet alleen in de wijnbranche maar zeker ook in branches als de modebranche of de cosmeticabranche komt dit fenomeen vaker voor dan je misschien denkt. Kostenbesparing die wordt gepresenteerd als duurzaamheid; een wolf in organic-gerecyclede schaapskleren? 

Hoe dan ook, is het mooi om hier even bij stil te staan en voor jezelf een keuze te maken die past (of dichtbij komt) bij wat jij belangrijk vindt. Drink je bespoten of onbespoten wijn? Koop je liever lokaal, uit Europa of misschien uit Chili? 

 

Demi-sec

Dat er geproost gaat worden staat vast. Maar ehm, de wijn die we openen proef ik 100% niet*. Dus lieve mensen, wat open je zonder geur en smaak? In alle eerlijkheid ligt er een klein flesje Italiaanse demi-sec bubbels in de koelkast. Een glas dat ik normaliter liever oversla, omdat ik van heel droog houd. Niet proosten is geen optie, want het is een belangrijk moment om stil te staan bij wat je neergezet hebt.  

 

Het voelt op dit moment een beetje alsof je afgestudeerd bent. Je hebt nu iets moois in handen en het is nu aan jou hoe je jezelf gaat laten ontwikkelen en laat groeien. Dat is met dit wijnplatform natuurlijk niet anders.  

 

Reaching for the moon

Wat is het 'hoger gelegen' doel van Cork and Clever?  

In het jaar 2022 gaan we dit platform duurzaam laten groeien en jou blij maken met talloze karaktervolle wijnen en inzichten met een fijne energie!     

 

Hoe? Door vooral veel verbinding te leggen met en tussen wijnliefhebbers. Jou te laten ervaren dat je je bewuste leefstijl prima kunt doortrekken met een glas wijn in je hand. Dit kan voor jou een eye-opener zijn. Er zijn zoveel (nieuwe) mogelijkheden om te ontdekken en daar ga je heel hard van genieten komend jaar! 

 

Duurzaam genot

Ik help je hierbij, want ik besef me dat de wijnwereld soms nog een beetje hautaine overkomt. En nee, je hoeft geen expert te zijn! Ja, expert in het observeren. Je eigen zintuigen aanzetten. De wijngids ‘Wijn in overvloed’ geeft jou een richting in de wereld van wijnen, die iets toevoegen aan je smaak, je leefstijl en gemaakt zijn met liefde voor de bodem. Dit is een ontdekkingstocht waarin ik zelf ook heel erg wil gaan groeien. Hoe tof zou het zijn wanneer ze over een tijdje tegen me zeggen ‘Leonie, jij brengt mij duurzame inzichten in genot’.  

 

Spot on

Tegen de tijd dat we buiten de essentiële wijnshop (halleluja), ook weer wijnbars en restaurants gaan bezoeken, kun je hier even spieken voor een suggestie in jouw eigen stad of een nieuwe plek die je gaat ontdekken. Eén ding weet je zeker, de Wijn Spots die je op het platform tegenkomt, voldoen met hun wijnen aan de kernwaarden van Cork and Clever. Onbespoten plezier!

 

Op bezoek bij een Wijn Spot
Op bezoek bij een Wijn Spot

natte uitdaging

Uiteindelijk is er dik geproost met een Champagne van de familie Josselin uit de Côtes de Bar (Cuvée Des Jean 100% Pinot Noir) die ik gekocht heb bij een Wijn Spot van Cork and Clever; Wijnkoperij de Loods. Best een tegendraadse actie, want ik drink zelden Champagne. 

 

Ik heb trouwens een toffe uitdaging voor je om dit jaar mee te starten! Nope, geen droge januari. Wél een maand lang wijn drinken zónder chemicaliën. Wat hier de voordelen van zijn? Om dit te weten te komen en deze challenge smakelijk te laten slagen, raad ik je om te beginnen aan om de Wijngids ‘Wijn in Overvloed’ te lezen. Tevens kun je mij als wijncoach op Instagram inschakelen voor motivatie en heerlijke wijntips gedurende januari. Geef je via de feed of stories op als je deze onbespoten uitdaging samen aan wilt gaan! #thankmeinfebruary

 

Ciao, Leonie

 

* Tijdelijk was er weinig aan voor mij om te eten en drinken. Enkel plezier voor mijn ogen zonder geur of smaak. Gelukkig duurde het slechts een paar weken en proef ik ondertussen weer op volle toeren! #dankbaar

 

Clever info

Cork and Clever is een wijnplatform met de focus op biologische, biodynamische en natuurwijnen met en zonder keurmerk. Onbespoten genot!

Wil je direct een (jonge) doelgroep van bewuste wijnliefhebbers bereiken? Om deze visie te verspreiden geef ik jou een podium en sta ik open voor out of the wine box samenwerkingen. Ja, dat wil ik!    

Wat hebben we nodig voor deze heerlijke middag? Wat dacht je van een picknickmand met kleed. Check! Vol lekkernijen om van te watertanden. Check! Laat dit maar aan Silvia en Sofia over; Galega olijven, blikjes sardientjes (ken jij ze met die leuke gekleurde thema's op de voorkant voor toeristen zoals ik?) met toast én uiteraard een mooie fles Portugese wijn

Portugees DNA

Dat er Portugese wortels in hun DNA zitten, blijkt wel als mij overheerlijke homemade pastel de bacalhão, voorgeschoteld wordt door Silvia; geboren in Nederland met familie wortels in Lissabon en de Algarve. Ze komt lachend met een kurkentrekker aanlopen, geleend van de nabij gelegen boerderij Vroeg (te Bunnik).

 

Je snapt wel dat ik me op onze ontmoeting verheugd heb, want als #proefmonster keur ik maar al te graag samen de nieuwe biologische wijnen die aan het Vasco Wijn assortiment worden toegevoegd. Tenminste, als ze vanmiddag in de smaak vallen. De wijnen van Bojador (spreek uit boe-sja-dor) van wijnmaker Pedro Ribeiro uit de Alentejo lonken. 

Biologische vangst
Biologische vangst

Ondernemen met lef

De ideeën vloeien bijna nog rijkelijker dan de wijn. Waar dit Vasco Wijn avontuur een aantal maanden geleden van start is gegaan met het geven van een wijnworkshop, is er ondertussen een volledige webshop gebouwd en kun je hierop naast losse flessen ook wijnproeverij boxen bestellen inclusief een pro-pakket. Een wat? Een mini cursus wijn proeven waarmee je stap voor stap ervaart hoe je een wijn kunt leren (her)kennen en waarderen! Een échte Portugese ontdekkingsreis dus.
    

Ik ben eigenlijk meer een loner, maar ik vertrouw Silvia voor 200% - Sofia Pinheiro de Oliveira

De dames maken voor het eerst kennis met elkaar via Instagram, heel eigentijds. De klik die er onderling is, voel je. Een mooie synergie in dit prille wijnbedrijf. Sofia, geboren in Nederland en met familie wortels in Batalha, importeert al een aantal jaren Portugese wijnen en sluit naast deze wijnen ook Silvia compleet in haar hart. En ja, stormen horen bij het ondernemerschap. Never waste a good crisis, want het heeft onze creativiteit goed aangewakkerd, aldus Silvia. 

Biologische vangst

Samen willen de dames Portugese wijn van kleinere wijnboeren op de Nederlandse (proef)tafel krijgen. De meeste Portugese wijnen worden namelijk in de regio zelf opgedronken. "Het is voor hen als water bij het eten", zoals Silvia het mooi omschrijft. Dat Portugal een wijnland is met veel tradities en (praktische) gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven, blijkt wel uit het feit dat biologisch boeren meer uitzondering dan regel is. Biologisch-dynamisch is echt een ver-van-mijn-terroir-show.  

 

Het is extra bijzonder dat de nieuwste wijnaanwinsten van Bojador wél op een biologische wijze gemaakt zijn. Waarom hebben deze wijnen eigenlijk geen biologisch keurmerk? Heel simpel; Pedro Ribeiro steekt zijn geld liever in de kwaliteit van de wijn zelf. Een keurmerk is voor kleine(re) wijnboeren een enorme kostenpost. De flessen hebben overigens wel een 'kurkmerk'; Portugal is immers de grootste producent van (natuur)kurk! 

Na een inspirerend gesprek over ondernemerschap, dromen en verbinding, klinken we onze glazen met de witte wijn van Bojador! De verhalen die achter deze wijnen schuil gaan, verklap ik hier echter niet. Het is té leuk om ze zelf te gaan ontdekken... 

Proosten op de toekomst

In de toekomst zal duurzaamheid waarschijnlijk een grotere rol gaan spelen, daar zijn beiden het meteen over eens. Wanneer er nieuwe pareltjes ontdekt gaan worden in Portugal heeft een wijn uit schone en vruchtbare grond zeker de voorkeur! Een biologische wijnvangst is hierin een heel mooi streven. Wat het voornaamste is, is dat een wijn past bij Vasco Wijn; wijnen met een verhaal, of zelfs met gedicht (!) op het etiket zoals bij Bojador. De ambitie van Silvia en Sofia is grenzeloos met een flinke portie lef, zelfvertrouwen en overtuigingskracht kan ik je vertellen! 

 

Onder het mom van "Today we wear wine" (er hangt ineens een wijnglas bedel uit eigen webshop aan mijn steeltje!) proosten we nog een keer, maar nu met de rosé in ons glas. De lokale druiven touriga nacional en aragonez vullen ons glas. De zuiverheid die Pedro heeft weten te behouden in het heetste gebied van Portugal is zeer verfrissend! 

 

 

Dames met lef, Sofia en Silvia
Jurylid en verhalenvertelster

Verdict; de witte Bojador is wel/ is niet door de keuring! (stiekem had de rosé de dames al eerder weten te overtuigen, de rode opvolgend) en bestaat uit de lokale druiven alvarinho, antão vaz en arinto. Nu voelt de selectie Bojador voor de dames écht compleet. 

Wil jij ook zo heerlijk borrelen? Ik mag je via Cork and Clever 10% korting geven op alle wijnproeverij en borrelboxen in de webshop. Dat is mooi meegenomen.
Gebruik de code Cork10! en maak zelf een mooie mix & match! Zoek daar nog een bijzonder plekje in de Nederlandse natuur bij uit, waar je je kleedje kunt uitspreiden en ga ervoor, cabeca de queijo!  

 

Ciao, Leonie

Clever info

De Bojador wijnen zijn verkrijgbaar in de online wijnshop, samen met lokale delicatessen uit Portugal (ja, die met de olijven & sardientjes!) 


Ben je extra proefgierig? Dan is de wijnproeverij box iets voor jou, want deze krijg je compleet met wijnbeschrijvingen, een kaart vol beschreven aroma's en een aromazon om je woordenschat rondom wijn uit te breiden! (Leer proeven als een pro-pakket). 

 

Vergeet niet dat ik iets leuks voor je heb...
Met de code Cork10! mag ik jou 10% korting aanbieden op wijnboxen en de andere (wijn)artikelen in de online wijnshop

Valsbaai

Met wat hellingproef uitdagingen (lees 3 vrouwen in een auto met de slappelach van lol én angst) arriveren we boven op Schapenberg. Het uitzicht op False Bay is subliem en bij het uitstappen voel ik de koele wind op mijn armen van de zee beneden ons. 

 

Waterkloof hoort bij het wijngebied Stellenbosch, maar False Bay lijkt dichterbij te liggen. Hier om de hoek ligt niet voor niets ook het wijnhuis Vergelegen. De buurman produceert de wijnen van Skaap Wines. Het is hier koeler dan in andere delen van Stellenbosch. We zitten zo'n 300 meter boven de zeespiegel. Mijn hart maakt een sprongetje, dit zou frisse wijnen met aardige zuren kunnen opleveren! 

We worden opgewacht door Christiaan, hij is wijnboer en onze tour guide vanmiddag. Vóór Waterkloof heeft hij in een 'conventionele wijngaard' ervaring opgedaan. Zijn schoonvader heeft hem door Waterkloof aan te kopen een kans gegeven om een hele andere manier van wijn maken te omarmen. Namelijk met het maken van biologische en biodynamische wijnen. En dat doet hij! Voor deze boer en surfdude is het tegenwoordig heel normaal en nodig om de maanstanden bij te houden op de biodynamische kalender. De maan genereert immers eb en vloed en heeft ook een grote impact op de sapstromen van planten. Hij maakt me baie nieuwsgierig! 

De weg naar biodiversiteit op Schapenberg
De weg naar biodiversiteit op Schapenberg

Op safari

We rijden met Christiaan langs de wijngaarden, de stallen en het stuk land waar kruiden groeien voor de 'herbal teas' (tisanes) . Deze homeopathische mengsels bevorderen de groei van de druiven door positieve krachten in de bodem te brengen. 

 

Het is hier een beestenboel met paarden, varkens en schapen! Je ziet regelmatig paard en ploeg voorbij komen in de wijngaard in plaats van een tractor. Ook dat hoort heel erg bij een biodynamische wijnbedrijf; zo min mogelijk afvalstromen, een circulair wijnbedrijf

 

Christiaan vertelt dat de complexiteit van de wijn verhoogd wordt door een grote diversiteit aan planten tussen de wijnstokken te laten groeien. Als je niet beter zou weten, denk je wellicht dat ze er nog niet aan toe zijn gekomen om onkruid te wieden. Heerlijk natuurlijk en wild dus! 

Dieren voor de mest en diversiteit
Op Safari met wijnboer Christiaan

Na de safari van Christiaan, duiken we de lounge in om te gaan proeven en lopen we vervolgens door de wijnkelder waar wijnmaakster Nadia Barnard aan het roer staat.

 

Eerlijk is eerlijk, volledige snap ik het verhaal, de achtergrond en de werking van biodynamische landbouw nog niet. Wel heb ik er weer veel van opgestoken om op Cork and Clever (@corkandclever) met jullie te delen in deze zoektocht!   

Eigenwijs

Lekker eigenwijs wijn maken is wel iets wat bij Waterkloof Wines past; zoals een Sauvignon Blanc op hout opvoeden en unieke blends maken. En dat met minimale interventie. Zoals ze het zelf mooi zeggen; 'we monitor, we do not dictate'. 

 

Vandaag is het precies weer volle maan (12 november 2020). Zullen we een glaasje wijn van Waterkloof inschenken en op een warm wollig kleedje (jaja, nep en biologisch) voor het haardvuur gaan liggen in het mooie maanlicht? Oh, vergeet natuurlijk niet even op je maankalender (of app) te kijken of het wel een stimulerende dag is om wijn te drinken. Waar je dit kunt doen? Via Instagram (link) zet ik de wijnkalender maandelijks voor je online in de highlights! 

 

Ciao, Leonie

Clever Tastings

De wijnen van Waterkloof Wines kun je in Nederland bij Siersma Wijnadvies bestellen. Je hebt de keuze uit verschillende ranges; False Bay (druiven uit de regio), Revenant, Seriously Cool, Circumstance en Circle of Life. De laatste twee ranges zijn volledig volgens de biodynamische visie gemaakt. 

 

Onbespoten wijntip; ben je op zoek naar een unieke wijn naast de welbekende Chenin Blanc uit Zuid Afrika? De Waterkloof 100% Cinsault is voor mij een mooie afspiegeling van een nieuwe koelere stijl monocépage uit de Kaap (weetje: Pinotage is een kloon van Pinot Noir met Cinsault).

Waterkloof 100% Cinsault
Waterkloof 100% Cinsault

Vertel eens over jezelf (zonder jezelf te verliezen)

“Dit is wel grappig om te vertellen; ik verkeer me in twee totaal omgekeerde werelden. Ik ben namelijk wijnimporteur van Catalaanse duurzame wijnen én heb een technische achtergrond als product manager voor meststoffen. Waarschijnlijk snap ik daarom ook beter, waarom een wijnboer juist niet voor kunstmest kiest en bepaalde keuzes maakt om minimaal in het natuurlijk proces in te grijpen. En daarbuiten valt er nog veel winst te behalen in de wereld van de meststoffen.
     

Over mij persoonlijk? Haaien aaien in de oceanen, daar maak je me heel blij mee. Zijn deze niet voorhanden, kan ik me ook prima vermaken op de wielrenfiets hoor! De mooiste fietsgebieden zijn immers wijngebieden!”

 

Welk motto past beter bij jou? ‘Sex, wine and rock 'n roll’ of ‘In a world where you can be anything, be tasty?'

“In ieder geval een motto met veel passie en rust. Ik ben soms een beetje een nerd als het aankomt op het opslurpen van informatie. Zo kijk ik veel documentaires als ‘The biggest little farm’ (tip!) en lees ik graag over onze bodem. Ik wil weten wat er gebeurd, waarom en hoe je als mens je bijdrage hieraan kunt leveren. Het boeit me enorm. Zo heb ik een stuk geschreven over het element bodem voor in het e-book van Leonie ‘Wijn in overvloed, jouw onbespoten wijngids’. Een aanrader als je graag wilt onderzoeken wat onbespoten wijnen jou persoonlijk te bieden hebben. De voordelen voor je lichaam én de bodem. Er gaat een wijnwereld voor je open!" 
 

"Terugkomend op het motto. Mijn vrienden zullen mij omschrijven als rustig én enthousiast. Het tweede motto past me beter; liever een smaakvolle balletshow aanschouwen dan naar een bruisend rock concert gaan.”  

 

Wat maakt jou gelukkig in wijn?

“De puurheid zoeken in een wijn. Het liefst herken ik de mensen die de wijn maken ook echt terug in de wijn. Snappen waarom er bepaalde keuzes gemaakt zijn door de wijnboer en dit terug kunnen ruiken en proeven. Dat is toch geweldig!?” 

 

Welke wijn blijf je op tafel zetten?

“Ik kan een wijn uit de Beaujolais regio heel erg waarderen. Uiteraard probeer ik voor mijn eigen wijnimport diverse wijnen uit, waarvan deze wijnfles regelmatig geopend wordt omdat dit zo’n gave wijn is in mijn portfolio. Deze èlia die we nu proeven, is veelzijdig en ‘hoekt’ je niet meteen na een paar glaasjes. (lacht) Elke fles blijft boeien. Wijnboer Jaume grijpt niet in, hij stuurt eerder bij met minimaal gebruik van sulfiet."    

 

Èlia van wijnboer Jaume | Ficaria Vins
Èlia van wijnboer Jaume | Ficaria Vins

Omdrinken* of doordrinken?

"Omdrinken. Sta er eens wat vaker bij stil. Waarom kies je voor iets? Een goed voorbeeld; kies je voor een wijn uit Chili vanuit over de oceaan of een wijn uit het relatief nabijgelegen Spanje?"   

 

Wat wil je verder nog aan ons kwijt? 

“Ontdek vooral je eigen smaak en probeer hierin juist iets wat niet in je straatje ligt!” 

 

Kim en ik kletsen en nippen samen nog even tevreden van de èlia, gemaakt door Jaume van Ficaria Vins in La Figuera. Mijn ervaring? Dit noem ik nog eens een ‘straight forward’ wijn met veel concentratie, zonder meteen van je stoel af te vallen na een paar glaasjes. De inhoud én de fles hebben veel persoonlijke aandacht gekregen, dat zie je al aan het etiket wat een beetje scheef met de hand is opgeplakt.   

 

Ciao, Leonie
 

* Bewust minder alcohol drinken, wel kwalitatiever drinken 

 

 

Kim en ik kletsen over wijnplannen die eraan komen
Kim en ik kletsen over wijnplannen die eraan komen

Clever info

Wil je weten welke pure wijnen je via Kim nog meer kunt ontmaskeren? 

Zo hebben we samen een Rookie wijnbox voor je samengesteld (Rookie? Je weet wel, een beginneling met een knipoog) Je maakt daarmee kennis met 3 pure flessen wijn uit de regio Catalonia (Spanje). De fles wijn die Kim net ontkurktte tijdens ons onderonsje vind je terug in de Full Monty Wijnbox; 6 flessen met een geheel eigen karakter. Stuk voor stuk duurzaam geproduceerd.  

 

 

Clever info

Biologische wijnbouw
Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. Er is veel diversiteit in smaak en kwaliteit, de wijnboer werkt schoner en duurzamer. Deze wijnen zijn o.a. te herkennen aan het Europees keurmerk voor biologische producten en Agriculture Biologique (AB). 

Biologisch-dynamische wijnbouw
Biologisch-dynamische wijnboeren hebben allereerst ook een biologische basis. (zoals hierboven omschreven) en hebben eventueel een licentie van Demeter, het keurmerk van biodynamische landbouw. De wijnboer kijkt bij de activiteiten in en rondom de wijngaard naar de stand van de maan en de sterren (super interessant!).

De filosofie achter deze manier van wijnmaken heeft alles te maken met de natuur als helende kracht; met de natuur meewerken ipv er tegenin werken hoe het 'ons' uitkomt. Het wijnbedrijf is zoveel mogelijk circulair, waarbij planten en kruiden de balans in de bodem herstellen. De overtuiging dat alles met elkaar in verbinding staat levert hele bijzondere en karaktervolle wijnen op.   

 

Natuurwijn (vin nature, raw wijnen)

De filosofie achter natuurwijn is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet* gebruikt en wordt er gewerkt met een natuurlijke gistcellen voor een spontane vergisting. Deze wijn kan een biologische of biologisch-dynamische basis hebben. Er bestaat geen officieel keurmerk voor natuurwijn, wel is er een nieuw logo voor wijnen met een biologische basis waaraan geen of heel weinig sulfiet is toegevoegd. (0 mg/l sulfiet en tot 30 mg/l sulfiet)  

* geen of minimaal gebruik van toegevoegd sulfiet (zwaveldioxide). Een druivenschil bevat van nature altijd sulfiet. Een wijn zonder sulfiet is zeer schaars, behalve als er gewerkt wordt met een alternatief. Lees hier welke alternatief dat is.  

Klinkt het bovenstaande nog een beetje ingewikkeld voor je? Dat begrijp ik! Daarom heb ik een e-book geschreven over duurzame wijnbouw en hoe dit bijdraagt aan smaak, jouw leefstijl en de bodem. Ja, hier wil ik meer van weten!  

Een spoorwegverbinding met Buenos Aires maakte eind 19e eeuw een einde aan de geïsoleerde ligging in dit Westen van Argentinië. Het gebied rondom Mendoza is uitgegroeid tot de provincie met de grootste wijnproductie van het land, dankzij de ideale ligging op hellingen in de hoogte, waardoor hoge temperaturen worden vermeden. 

 

Lokale druiven

 

De lokale druiven Malbec en Bonarda groeien hier in een perfect klimaat en passen tevens perfect bij de steak die we voor ogen hebben. In de minderheid groeit hier de witte Torrontés; tijdens mijn proefexamen geen favoriet, maar wel zeer herkenbaar met aromatische bloemige tonen. Laat ik me lokaal verrassen? 

Avontuur Valle de Uco

In het vroege ochtendgloren vertrekken mijn vriend Roy en ik vanuit Buenos Aires naar Mendoza met Aerolineas Argentinas, een partner van KLM. Er is volop plek voor ons aan boord! Nog geen 2 uur later staan we met een zogenoemde 'remis' te onderhandelen op de airport voor een chauffeur die de hele dag bij ons blijft in Valle de Uco. Hier hebben we een mooie route in ons hoofd langs een aantal toonaangevende bodegas, de wijnhuizen in deze streek.

 

De zon staat al brandend aan de hemel rond 8.30 uur als we met chauffeur Miguel op pad gaan. Als we langs Mendoza stad rijden, zien we dat zélfs Mcdonald's en Malbec hand in hand gaan; waar in de wereld zie je een reclame voor Big Mac met een fles Malbec!?

Bodega Norton

Dat het zondagochtend is, weten we meteen bij onze eerste stop; Bodega Norton. Beetje bij beetje druppelt het personeel binnen. De jongens van het restaurant bieden ons een koffie aan, met stip de lekkerste kop tot nu toe! We staan lekker in de zon te wachten met opzwepende Colombiaans muziek; stilstaan lukt niet.

 

Een blend van meerdere oogstjaren

Wanneer de deuren uiteindelijk opengaan, verwelkomt Zaida ons vriendelijk met een sparkling wine van Pinot Noir en Chardonnay. Gretig drinken we deze flute op om vervolgens verrast te worden door de overgang naar de Quorum 3; een blend van Malbec, Petit Verdot en Tannat. Stevig! Deze wijn bevat druiven van 3 verschillende wijnjaren. Onze blikken hoeven elkaar alleen maar te kruisen; deze unieke en heerlijke blend gaat mee naar huis.

 

Wist jij trouwens dat Bodega Norton (die ken je vast van onze Appie) gerund wordt door de Swarovski familie? Ze bezitten 5 boerderijen met een diversiteit van 18 soorten druiven met export in meer dan 60 landen; over een imperium gesproken.

Bodega Norton met het Andesgebergte
Wijnproeverij bij Bodega Norton

Domaine Bousquet

Naturally elegant wines. Domaine Bousquet, bekend om de combinatie van Franse en Argentijnse wijntradities, heeft wijds uitzicht op de wijngaard en de Andes, ondertussen gehuld in een deken van wolken. Het heeft hier wel iets weg van de mooie wijnlanden rondom Kaapstad. We schuiven aan op het terras voor een 4-gangen menu met begeleidende biologische wijnen.

 

'Coole' wijn

We beginnen met een blend van Torrontés en Chardonnay 2014. De Pinot Noir Reserve uit 2014 blijft mij het meeste bij; de zalm met een currysesam en limoen mousse is er mooi bij door de zuurgraad van beide. De Malbec Reserve 2012 is een inkoppertje naast de steak. Dit is 'gewoon' goed. Cool, een Malbec als dessertwijn. Een chocolademousse, dulce de leche (een beroemde karamelpasta uit Latijns-Amerika) met mintijs maken het af.

 

Over cool gesproken; hoewel het hier overdag tegen de 30 (of zelfs 40) graden kan zijn, daalt de temperatuur hier fors in de nacht door de hoogte. Mooi voor de rijping van de druiven. Dit resulteert in meer aroma's, cool voor ons!

Bio wijnen bij Domaine Bousquet
De wijngaard krijgt smeltwater vanuit de Andes

Salentein

We rijden verder de Valle de Uco in. Bodega Salentein doemt op. Hier verheug ik me heel erg op naar aanleiding van een mooie fles Single Vineyard Malbec die ik eerder cadeau heb gekregen van mijn liefste. De oprichter van deze indrukwekkend moderne en kruisvormige bodega ken je wellicht; De Nederlandse familie Pon, importeur van automerk Volkswagen runt deze Bodega en zijn hier dan ook maandelijks te vinden.

 

Kunst en wijn

 

De architectuur van deze Bodega is zoals velen in deze vallei zeer imposant; strak en modern, met een kruisvormig gebouw inclusief kunsthal en toonaangevend restaurant in dezelfde sferen. Het doet een beetje afstandelijk aan.


We sluiten ons aan bij een groep voor een rondleiding, inclusief proeverij. Ondanks de commerciële opzet, geeft onze gids Lara een enthousiaste rondleiding met de gelegenheid om door de schitterende wijnkelders te lopen en tussen de rijpende wijnen mét piano 3 wijnen te proeven van de duurste lijn; Primus. De Chardonnay, Pinot Noir en Malbec bezorgen ons een zeer tevreden, maar ook licht gevoel in ons hoofd na alle (voornamelijk bijgeschonken) wijnen tijdens de lunch. Het feit dat we ons op grote hoogte begeven, 1300 tot 1500 meter boven zeeniveau, draagt hier vast aan bij. ;-)

Bodega Salentein
Slenteren rondom de wijngaard | Bodega Salentein

'Happy' 

Als we Lara naderhand apart spreken van de groep, vertelt ze dat Bodega Salentein heel ver gaat voor haar klant. Elke rondleiding moet goed zijn en de bezoekers 'happy' maken. Mocht dit niet het geval zijn, zorgen ze voor een nieuwe ervaring. Zolang wijnmakers Jose Galante, met bijnaam Pepe, en Jorge Cabez mooie wijnen blijven maken, hoor je ons niet klagen!

 

Bier na wijn

We kopen een paar flessen Malbec in de winkel en vallen onderweg naar onze Bed & Breakfast in slaap bij Miguel op de achterbank. Hier aangekomen maken we uiteindelijk nog lokaal gebrouwen bier in de 'beergarden' soldaat, drinkend uit grote jampotten. De zon zakt achter de Andes, onze oogleden doen mee.

In de Valle de Uco gebruikt men smeltwater van de Andes om de wijngaarden te irrigeren, hoe puur! De puurheid van wijn. Daar laat ik me de volgende keer door onderdompelen met natuurwijn bij Vleck te Utrecht, met eigenaar Arjen Miedema aan het woord.

 

Ciao, Leonie

Clever info

Wat hebben we geproefd? 


1. Bodega Norton, Luján de Cuyo, Mendoza.
Norton Cosecha Especial, Brut Rosé. Pinot Noir & Chardonnay.
Quorum III. 20% Malbec, 60% Petit Verdot & 20% Tannat (2007, 2011, 2010).

 

Bodega Norton wijnen kun je in de welbekende suermarkt vinden. 

 

2. Domaine Bousquet, Tupungato, Mendoza.
Premium Torrontés & Chardonnay (2014).
Reserve Pinot Noir (2014).
Reserve Malbec (2012).
Malbec Dulce (2014).

 

De biologische wijnen van Domaine Bousquet kun je onder andere krijgen via Wijnhandel de Haas

 

3. Bodega Salentein, Tupungato, Mendoza.
Primus Chardonnay (2013).
Primus Pinot Noir (2014).
Primus Malbec (2013)

 

De wijnen van Salentein zijn te vinden bij verschillende speciaalzaken zoals Verbunt Wijnkopers en online op Salentein Wijn Shop. 
Salentein in Nederland bezoeken? Landgoed Salentein met restaurant De Salentein en Portillo Bar Bodega te Nijkerk.

 

De lokale vibe van Rotterdam in beeld ervaren?

Ja, gaan met die vulkaan! 

https://www.youtube.com/watch?v=tNPz-Nk2nZk

Eén ding is zeker; wanneer je een bewuste keuze maakt, geniet je nog meer van je glas wijn. Je gaat je verantwoordelijkheid niet uit de weg én krijgt er de heerlijkste wijnen voor terug! Daar draait het tenslotte om. Ook hierin hoef je niet voor perfectie te gaan.

Dorstlessend

Nu je aan het einde van deze blogpost bent gekomen, is het tijd om je dorst te stillen. Laat me hieronder weten welke tip voor jou heel nuttig is, welke tip jij voor ons hebt of welke eye-opener je hebt gekregen? 

 

Ik wens jou een dag vol groene energie toe! ;-)

Ciao, Leonie

Wijntip 1; Silvaner Andi Weigand 2019 | Franken, Duitsland

Dit wijnhuis met wijnmaker Andi Weigand was voor mij DE verrassing van afgelopen Natural Wine Festival A'dam (by Green is Golden). 

 

Deze natuurwijn is een dikke aanrader, wanneer jij ook zo blij wordt van vuursteen! De rijping op hout geeft de wijn naast de frisse en kruidige toetsen, iets fijn vols. Komt dat even mooi uit voor het kerstdiner; wat dacht je van een heerlijk volle kabeljauw erbij?   

 

Oh wat kan die Andi wijn maken!? Mocht je de kans krijgen.. bestel dan ook meteen de chardonnay mee (ja, een uitzonderlijk mooie stijl chardonnay).

  

  • Druiven; silvaner 
  • Je kunt deze kerstwijn voor €18,95 kopen bij YanFlorijn 
Spiek even naar de 3e fles voor de silvaner!
Spiek even naar de 3e fles voor de silvaner!

Wijntip 2; La Luna, Avondale | Paarl, Zuid Afrika

Een maand geleden nog stond ik middenin de biodynamische wijngaard van dit prachtige Kaapse wijnhuis Avondale in Paarl! 

 

Terwijl daar de lente langzaam overgaat in de zomer, zetten wij de kerstwijnen al bijna op tafel in een winters tafereel. Wat past deze klassieke Bordeaux blend daar goed bij; denk aan een gerecht met lamsvlees of een stukje vlees van de braai. (een bbq dus). 

 

Zo zie je maar dat een klassieke Bordeaux blend prima samengaat met het ritme van de natuur. Het motto van Avondale 'Terra est vita' proef je terug. Dat heb ik mogen ervaren in restaurant Faber met een goed stuk 'game' erbij. De chefs hanteren hier het 'nose to tail, root to leaf principe'. 

 

  • Druiven; cabernet sauvignon, merlot, malbec, cabernet franc, petit verdot
  • Haal deze kerstwijn in huis voor 39,95 (jaargang 2014)  Siersma Wijnadvies of voor 35,95 (jaargang 2013) bij Albertus Wijnen
Biodynamische wijngaard Avondale ZA
La Luna Avondale

Wijntip 3; Les Arabesques Chopine 2019 | Rousillon, Frankrijk

Deze wijn van 100% carignan verrast! In mijn ervaring mondvullend op een subtiele manier. Noem je dat ook niet finesse? 

Door de concentratie en wat zoete tonen van deze Fransman past deze rode wijn volgens de jongens van @wijnspijsidee heel mooi bij buikspek en rode kool met geroosterde wortels in mosterdsaus. Zet jij liever een vegetarische variant op tafel? Ga voor een knolselderijsoep met cantharellen en kastanjes! Uitzonderlijk; een wijn die zo goed matcht met een soep. 

 

  • Druiven; carignan     
  • Haal deze kerstwijn in huis via mijn partner in wine Wijnkoperij van Paesen voor 9,99 en nu tijdelijk te bemachtigen in de Winter Wonder Wijnbox inclusief kerstmenu. (vóór woensdag 21 december besteld, vóór zaterdag 24 december nog in huis). 

 

 

De cirkel is rond met deze carignan!
De cirkel is rond met deze carignan!

Welke heerlijke wijn uit de wijntips je ook op tafel zet; let vooral een beetje op jezelf en je gasten (drink en serveer wijnen zonder zooi) én aan onze omgeving!

 

Misschien heb jij dit jaar wel een lease-kerstboom staan of gebruik je voor sommige cadeautjes inpakpapier van stof wat je weer kunt hergebruiken. Dat ziet er zo leuk uit én zorgt ervoor dat je het niet binnen een paar secondes uitpakt en weer in de papierbak gooit. Zero waste noemen ze dat. (tip inpakpapier; gekocht via Greenup warenhuis te Utrecht). 

 

Welke duurzame wijn knipoogt naar jou na het lezen van de wijntips voor Kerstmis? Dit geeft je toch een enorm goed gevoel voor deze feestmaand! 

#kerstwijninovervloed 

 

Ciao, Leonie

 

Ps. Ben jij een bruisend type? Ik kan jou alvast verklappen dat de Betere BubbelBox vanaf nú te bemachtigen is! 

 

 

 

wijndilemma

Drie Nederlandse dames lopen tegen hetzelfde dilemma aan; ze willen genieten van mooie wijnen, zonder allerlei toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan chemicalieën (door het spuiten in de wijngaard tegen ziektes), extra toegevoegde suikers en dierlijke ingrediënten (niet vegan dus). Wat ze wel willen? Een goede, pure en eerlijke wijn zonder onnodige toevoegingen. Met liefde voor hun eigen lichaam en de omgeving gemaakt dus!

 

Met een duidelijk smaakprofiel en een aantal van de bovengenoemde waardes waar de wijn aan mag voldoen, gingen ze op wijnjacht! Het nieuwe wijnmerk ViaVIÑA is in de Rhône en rondom Valencia geboren. 

 

Deze dames staan duidelijk ergens voor en dat komt terug in de 6 wijnen uit biologische wijngaarden uit Spanje en Frankrijk. De inspiratiebox van ViaVIÑA wordt bij mij thuis bezorgd in een bijzonder mooie verpakking; hieronder deel ik met jou mijn bevindingen!  

 

De inspiratiebox van ViaVIÑA ontdekken!
De inspiratiebox van ViaVIÑA ontdekken!

Smaakvol én transparant

Hoe weet je nou wat er wel of niet in een fles wijn zit?

Deze vraag krijg ik heel vaak, omdat de wijnwereld alles behalve transparant is. Bij ViaVIÑA selecteren en blenden de dames daarom zelf de wijnen rondom de biologische wijngaarden in Spanje en Frankrijk. Met Janneke haar rijke ervaring als biologisch wijnmaker heeft ze, naast de nodige vaardigheden, een mooi netwerk opgebouwd. De dames weten heel goed wat ze wel en vooral niet willen; samen zijn ze dit uitdagende (!) wijnavontuur aangegaan! 

 

Nog niet eerder in mijn wijncarrière heb ik een serie wijnen voor mijn neus gehad waarbij op het etiket duidelijk vermeld staat wat er wel en niet aan is toegevoegd. Gek eigenlijk om te vermelden wat er juist niet in zit, maar wel zo transparant voor jou als wijnliefhebber. Naast een eerste indruk van de wijn, laat ik jou hieronder weten welk aanvullend smakelijk voordeel dit jou oplevert.  

 

 

Transparantie op je wijnetiket
Transparantie op je wijnetiket

Beautiful Breeze

Het is tijd om de wijnen uit deze mooie design wijnbox te openen en te proeven! De 'Beautiful Breeze' en de 'Walk in the Woods' serie zijn geïnspireerd op diverse wijnmomenten. Eerst proef ik de wijnen waarop een 'briesje' voorbij komt. 

 

Beautiful Breeze | Grenache & Vermentino (wit)

Een fris briesje door de mooie frisse zuren in dit glas vol steenfruit. Doe je ogen dicht en je ligt lekker te chillen in de hangmat tussen de fruitbomen. 
Smakelijk voordeel; alle wijnen zijn laag in calorieën. Ze hebben rond de 70 calorieën per glas en vaak nog minder!  

 

Beautiful Breeze | Grenache & Syrah (rosé)

Geïnspireerd op een picknick, geeft deze wijn iets vols op je tong zoals een hapje yoghurt of wat roomboter op je stokbroodje. De bries wordt warmer en laat je even teruggaan naar de zomer, waarin je nog op dat kleedje lag tussen de bloemen en kruiden.   

Smakelijk voordeel; alle wijnen bevatten geen toegevoegde suikers! Ze zijn namelijk bijna helemaal droog vergist en er zit daardoor < 1g suiker in de wijn. 

 

Beautiful Breeze | Pinot Noir (rood)

Deze wijn is als een toegankelijk feestje met rijpe kersen. De temperatuur waarop je de wijn drinkt, geeft de wijn een eigen stijl; iets frisser of juist iets kruidiger.  

Smakelijk voordeel; alle wijnen bevatten weinig toegevoegd sulfiet! 

Beautiful Breeze serie ViaVIÑA
Beautiful Breeze serie ViaVIÑA

Walk in the Woods

Walk in the Woods | Sauvignon Blanc

Een Europese stijl sauvignon blanc (niet dat glas vol erwten en buxus) met de frisheid van een ochtendwandeling. 

Smakelijk voordeel; alle wijnen komen handgeplukt van een biologische wijngaard!

 

Walk in the Woods | Chardonnay & Moscatel 

Een mondvullend glas wijn waarbij bloemen en kruiden je neus strelen bij zonsondergang. 

Smakelijk voordeel; alle wijnen zijn vegan vriendelijk!

 

Walk in the Woods | Bobal

Deze wijn wandelt nog wat dieper het bos in; een stevige portie kruidigheid en malse tannine maken dat deze wijn heel goed naast jouw bord met eten past. Groenten als aubergine en tomaat matchen heerlijk naast deze zonnige Spanjaard.  

Smakelijk voordeel; alle wijnen dragen door de holistische werkwijze bij aan biodiversiteit en zijn stuk voor stuk fairtrade gemaakt!   

Walk in the woods serie ViaVIÑA
Dutch Design Wine Chair als inspiratiebox met 6 wijnen

Jouw weg van de wijn

De prachtig geschilderde inspiratiebox van Dutch Design Brand heb ik gebruikt als kruk tijdens het drinken van deze wijnen. Tevens kun je de box ook als wijnrek gebruiken. Ik heb zeker een favoriet glas wit én rood uit de ViaVIÑA inspiratiebox, maar het is jouw VIA de VIÑA!  

 

Wat je reden ook mag zijn om met elkaar te proosten, deze wijnen zijn uitermate geschikt voor jouw (nieuwjaars)borrel met vrienden en familie. Geen zeurende vegan vriendin, klagende schoonmoeder op dieet of een felle natuurstrijdende neef meer. En jij hebt fijne wijnen en een mooie portie energie over. Deze inspiratiebox klopt van alle kanten. Dat alleen al is een proostmoment waard toch!?

 

Op een wijnjaar vol nieuwe ontdekkingen en ontmoetingen!

 

Ciao, Leonie 

   

 

De inspiratiebox voor je nieuwjaarsborrel
De inspiratiebox voor je nieuwjaarsborrel

Clever info

Wil je de selectie wijnen online nog even bekijken van ViaVIÑA of nog meer te weten komen over dit nieuwe Nederlandse wijnmerk? Spiek dan even hier! @viavina.wine

 

Als lezer van Cork and Clever Flessenpost ontvang je als eerste de verhalen rondom (nieuwe) wijnen en ontmoetingen. Ook verras ik je af en toe met leuke voordelen. Zoals nu voor de hele maand januari geen verzendkosten voor de ViaVIÑA inspiratiebox! Yes, die code wil ik graag ontvangen via flessenpost
Lekker begin van het jaar!

 

Note; de wijnen van ViaVIÑA zijn opgestuurd in een samenwerkingsverband. De wijnen sluiten stuk voor stuk aan bij de waarden van Cork and Clever; wijnen met een pure smaak, passend in jouw leefstijl en met aandacht voor de bodem.  

 

Meer te weten komen over wijnen uit wijnland Zuid Afrika? Lees ook het verhaal over mijn bezoek aan Waterkloof Wines in Stellenbosch! 

Casa Lhasa - Wine Bar

Wanneer je het dorpje Santa Gertrudis de Fruitera inslaat, kun je niet vermoeden dat hier wel twee geweldig fijne culinaire plekken zitten verstopt! 

Aan de ene kant van de weg familierestaurant La Paloma (met deze tip sluit ik af) en aan de andere kant het witte huis met de mozaïeken wijnfles; Casa Lhasa

 

We kunnen een glimpse opvangen van de gezellige tuin met lampjes; we komen net op de dag dat de bar gesloten is. Als we al een reden moesten bedenken om terug te komen op het eiland, heb ik die hier twee keer gevonden! ;-) Sfeer én natuurwijnen

 

Cuando y donde?

San Lorenzo (Sant Lorenc de Balafia)  

Maandag, donderdag en vrijdag; 13.30 - 16.30 uur

Dinsdag en woensdag gesloten

Zaterdag; 13.30 - 23.00 uur 

Zondag; 12.30 - 17.00 uur.  

@casa.lhasa.ibiza

Casa Lhasa (San Lorenzo)
In het moment leven op Ibiza!

La Paloma Café & Restaurant

Een blijvertje deze familieplek, gelegen in een te gekke sinaasappelgaard! Een overzichtelijk menu met verse ingrediënten wordt als een schilderij op een ezel bij je tafel neergezet. Het menu verandert ongeveer om de week, wanneer de voorraad op is. Het liefst werkt Chef Prasuna met lokale producten van Ibiza, uit Italië waar ze is opgegroeid of van kleine Spaanse boeren van het vasteland.     

 

Even een koffietje drinken kan ook (al zijn de meeste tafeltjes gereserveerd voor lunch of diner). Wanneer de sinaasappels rijp zijn, zeker even de sinaasappeltaart proeven! De Italiaanse familie draagt niet voor niks 'we cook, you eat' uit. 

 

Cuando y donde?

Paloma Café & Restaurant 

San Lorenzo (Sant Lorenc de Balafia)

7 dagen per week voor lunch en diner (online reserveren aanbevolen)

@lapalomaibiza

We cook, you eat! (La Paloma, San Lorenzo)
Landelijk en puur leven (La Paloma, San Lorenzo)

Natuurlijk wil je tijdens je vakantie, in misschien wel je eigen witte finca (boerderij), genieten van een mooi glas biologische wijn. Graag maak ik je WIJNWIJS op Ibiza! Hier tip ik je daarom 3 x bio wijnshops op het eiland. Wil je de volgende blogpost ook niet missen? Geef je hier meteen even op voor onze Flessenpost!

 

I-B-I-Z-A. Voor mij staat het voor vrijheid, verbondenheid en vruchtbaarheid. Wat mag het jou brengen? 

 

Ciao, Leonie

Ps. Alle plaatjes zijn door mijzelf geschoten met mijn mobiel Huawei P30 & met mijn gloedjenieuwe Fujifilm XT-5 met lens XF 18-55 mm. 

 

Ook voor jou kom ik in opdracht heel graag over de vloer om de sfeer & wijnen vast te leggen! #partnerinduurzamewijnenverhalen

Supernatural Wines Ibiza

De natuurwijnen van deze wijnzaak kun je prima voor of na je stopje bij La Paloma inladen! Tevens kom je deze biologisch en biodynamisch gemaakte wijnen bij een aantal andere smaakvolle restaurants en shops op het eiland tegen. Naast Spaanse natuurwijnen (wat dacht je van natuurwijn van het eiland Mallorca?) vind je hier oranjewijnen uit Georgië en verrassend frisse (en complexe) exemplaren uit Italië, Griekenland en Oostenrijk. 

 

TIP; De mooiste combinatie is natuurlijk om eerst de wijnen te proeven bij het naastgelegen Casa Lhasa om daarna de lekkerste natuurwijnen naar je vakantieplek mee te nemen!

 

Donde?

Supernatural Wines Ibiza

Carrer Sant Llorenç 2, Sant Lorenç de Balàfia

Wil je thuis je wijnvoorraad aanvullen? 

Online bestellen en verschepen naar NL is een optie. 

Volgen op Instagram @supernatural

 

Supernatural Wines Ibiza
Proosten met natuurwijn bij La Paloma

SOMM Wine Shop Ibiza

Deze wijnshop zit een beetje verstopt achter het restaurant Wild Beets in Santa Gertrudis. Na een verse lunch bij de buren zijn we even binnen gaan spieken bij meneer Anders. Je vindt er zoal een mooie collectie Spaanse biodynamische wijnen die je doen vibreren! (zoals de 'Vibrations' van Muchada Lécalpart). Tevens is er een kleine selectie uit Europa te verkrijgen.

 

Wat nemen we mee naar onze lokale boerderij? We kiezen voor een fles Exedra van Bodegas Puiggros voor diezelfde avond bij de openhaard, samen met een fles Supernova (Ca'n Verdura Viticultors) uit Mallorca om mee naar Nederland te nemen.  

 

Donde?

Somm Wine Shop Ibiza 

Venda de Llatzer 9

Santa Gertrudis 

Volgen op Intstagram @sommibiza

SOMM Wine Shop Ibiza
Anders (links) in zijn wijnshop in Santa Gertrudis

Bodegas Can Rich

Je kunt natuurlijk ook direct je wijn inkopen bij de wijnboer! Deze biologische wijngaarden liggen tussen het dorpje Forada (van de markt) en de stad Sant Antoni in. Vanaf april is het wijnhuis open voor proeverijen en rondleidingen. De wijnmakers maken zowel een lokale stijl wijn, ook wel Ibicenca genoemd, als een Franse stijl. De wijnen vind je trouwens ook regelmatig terug in de kleinere (biologische) supermarktjes. 

 

Kijk eens naar de typische dieprode aarde (lateriet) van de wijngaard, is die niet prachtig?  

 

Donde?

Bodegas Can Rich

Vanaf april te bezoeken (proeverij resereveren)

Maandag tot en met vrijdag; 10.00 - 14.00 uur.  

Camí de Sa Vorera, Sant Antoni de Portmany

Volgen op Instagram @bodegascanrich

Wijngaarden van Bodegas Can Rich
Biologische rosé van Bodegas Can Rich

Ibiza heeft veel te bieden op biologisch vlak; zowel in resturants, op marktjes als in wijn merk je dat het aanbod uitgebreid is. Wil je hier meer over lezen? Met deze tips (lees de blog) ontdek je de heerlijkste plekken waar je biologisch kunt eten en drinken op het eiland!  

 

wijnwijs

Grappig hoe je in de jaren echt wijnstappen maakt en wijnwijzer wordt. In smaak en in voorkeur. Jaren geleden had ik deze wijnshops misschien niet ontdekt of wist ik niet zo goed wat ik ermee moest. Herken je het? Al is het in het buitenland altijd leuk om even te struinen in onbekende winkeltjes vol lokale producten

 

Vooral natuurwijn heeft mijn smaakpapillen in de laatste jaren echt weten te overtuigen; die frisheid en smaken! Zonder dat ik me erna loom of moe voel. Heb jij ook dit soort eye-openers? Deel jouw wijnontdekking (op reis) hieronder!

 

Ciao, Leonie 

Cadeautip 1; The world of Natural Wine

Mijn eerste tip voor jou is 'The world of natural wine' van Aaron Ayscough. Een heel compleet boek met de oorsprong van natuurwijnen, waarin wijnboeren aan het woord komen van over de hele wereld. Misopvattingen over natuurwijnen komen aan bod en je krijgt antwoord op je vragen WHAT is it, WHO makes it en WHY it matters

@aaronayscough Adviesprijs rond de 40 euro (engelstalig). 

 

Cadeautip 1; The World of Natural Wine
Energieke wijnen in 'The World of Natural Wine'

Cadeautip 2; Wijnboek voor foodies

Ben jij een wijndrinker die het vooral heerlijk vindt om wijn te combineren met maaltijden? 'Wijnboek voor foodies' is van Belgische wijnschrijver Kristel Balcaen; wijndocente, hobbykok, stadstuinier én kruidengek.

 

Speciaal voor ons als foodlovers & hobbykoks schreef ze dit boek over het combineren van wijn & spijs. Handig om dit boek in de zak van Sinterklaas te stoppen als voorbereiding op je kerstdiner? 

@kristel_balcaen Adviesprijs rond de 30 euro.

 

Cadeautip 2; Wijnboek voor Foodies
Cadeautip 2; Wijnboek voor Foodies

Cadeautip 3; Natuurwijn

'Natuurwijn' van onze eigen Niels van Laatum is mijn 3e tip voor jou. Niels omschrijft natuurwijn als een levende wijn! 
 

Een helder verhaal over (vaak) troebele wijn met antwoorden op je vragen HOE het gemaakt wordt, WAAR en door WIE. Je ontdekt wat er bijzonder is aan natuurwijn, maar ook wat de valkuilen zijn, de trends en het toekomstperspectief. Een populair boek onder wijnliefhebbers; dit is de tweede druk en er gaan roddels rond over vertalingen.  

@natuurwijn_het_boek en @nezpourvin. Adviesprijs 25 euro.

 

Cadeautip 3; Natuurwijn
Cadeautip 3; Natuurwijn

Cadeautip 4; 150 Wine Bars you need to visit before you die

De 4e tip is zo'n boek dat je er af en toe even bijpakt wanneer je op reis gaat of plannen aan het maken bent. '150 Wine Bars you need to visit before you die' van auteur Jurgen Lijcops bevat wijnbars uit alle continenten!

 

In Nederland en België komen onder andere wijnbar Shiraz in Amsterdam en Ta-nnin in Antwerpen aan bod. Wat dacht je verder van Cloud Wine in Bangkok en Publik Wine Bar in Kaapstad! Mijn baie grote favoriet! Ga jij de uitdaging aan om ze allemaal af te strepen?

Adviesprijs 30 euro. 

Wijnen proeven in Publik Wine Bar | 1 van de 150 Wijnbars
Wijnen proeven in Publik Wine Bar | 1 van de 150 Wijnbars

Bonustip 5; Niks nieuws

Mijn bonustip voor jou is 'Niks nieuws' (maar toch zal het je verrassen) van Saskia Sampimon. In dit gloednieuwe boek geeft Saskia mooi weer hoe je o.a. met bestaande dingen (cadeaus) je mooiste leven leeft! 

Ze raadt ons aan om vooral wijnen van Nederlandse bodem te nuttigen, zoals de wijnen van Wijntuinen (blog). Deze wijnbeleving is stiekem nóg een tip voor de feestdagen! 
@thegreenlist.nl Adviesprijs 35 euro.

 

 

Cadeautip 5; Niks Nieuws (maar toch zal het je verbazen)
Cadeautip 5; Niks Nieuws (maar toch zal het je verbazen)

Duurzame cadeaus & inpaktips

Een hele goeie duurzame (en besparende) tip is om wijnboeken te rouleren met een wijnvriend(in). En bedenk je dat je wijnboeken ook prima kunt lenen in de bibliotheek of via een abonnement online wanneer het niet voor de feestdagen is. (Bijv. via Storytell)

 

Inpaktips!

Een super leuk alternatief om je wijnboek in te verpakken is om een reusable verpakking te gebruiken; je hebt tegenwoordig de leukste printjes (organic) van katoen. Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Søstrene Grene in diverse steden in Nederland of bij E&co warenhuis te Utrecht. Deze plek is hoe dan ook een bezoekje waard. 

 

Ben je in een creatieve bui? Dan maakt een tekening (van jouw kroost) om jouw cadeau te verpakken het hélemaal persoonlijk. Een krant hiervoor gebruiken kan natuurlijk ook. Versieren met een aantal materialen uit het bos - denk aan blaadjes, takjes en andere mooie elementen uit de herfst - en je hebt een duurzaam én origineel cadeau!

"De Sint heeft gebeld, ze zoeken nog een zeurpiet!" Ja, oké dan; er komt in december zeker een blogpost voorbij met de meest populaire blogposts van het afgelopen jaar!

 

Ciao, Leonie

Gesondheid!

Ben jij één van de gelukkigen om deze kant op te reizen? Als je je bedenkt dat er al 365 jaar wijn gemaakt wordt in de Kaap.. Mocht je over wijngebieden rondom de Kaap, graag meer tips & tricks ontvangen; plaats je berichtje onder deze blogpost en ik stuur je een persoonlijk berichtje.

 

Heb jij zelf al van de 'Steen' en de braai mogen smullen in het fantastische Zuid Afrika? Laat ons dan zéker weten waar we langs moeten gaan een volgende keer. Ik kan in elk geval niet wachten om weer het bijzondere licht in de Kaap te aanschouwen, de geuren en de vino op te snuiven!

"Gesondheid, op een mooie oogst van 2024!" 
Ciao, Leonie

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*

16 reacties

Inma ( EigenwijNs)

22 januari 2024

Leuke tips, Leonie!

Ik heb er nog een! Als de wijn weg moet ( voor wat voor reden dan ook), gooi ik hem NOOIT door de gootsteen, altijd in de planten bak… 😅 de wijn gaat dan zo terug naar moeder aarde, de natuur weer in.
En … het leukste is dat mijn planten niet “dronken” van worden hihihihi… maar gaan wel vrolijk door met groeien 🌱🌿♻️

Leonie

Ik moet zo lachen om jouw tip, Inma! Haha. Je naam is ook niet voor niets @EigenwijNs. Van welke wijn gaan je planten dansen? Ciao, Leonie

Harrie Boogaard

10 januari 2023

Mooi verhaal Leonie, leuk dat ik een klein stukje mee mocht vliegen 😘

Leonie

Wat mooi dat het zo voelde Harrie. Je bent op een aantal 'stretches' mijn wijncoach geweest, dankjewel daarvoor! Blijf je mijn avonturen volgen? Ciao, Leonie

PWA

14 april 2023

😍😍😍😍😍😍😍

Leonie

Tijd om weer een keer terug te gaan naar Ibiza wanneer je dit leest PWA? Ciao, Leonie

PWA

15 juli 2023

Wat bofte ik deze avond om de heerlijke pinot noir van Julien Schaal te mogen proeven.. een wijn waar ik me, zonder dat ik het wist, echt op verheugde! Dubbel en dwars nagenieten dus 😘

Leonie

Mooie bonus tip PWA; Laat een vriend(in) een wijn uitkiezen waar jij je op kan verheugen én waar je van nageniet! Ciao, Leonie

Martin

4 oktober 2022

Een paar van die blikjes wijn in ons kleine koeltasje in de auto op weg naar .............lijkt mij veel beter dan die eeuwige flesjes water in dat zelfde koeltasje. Reuze handig. Wij gaan het proberen.

Leonie

Ja, het is leuk om uit te proberen wanneer je op je bestemming bent aangekomen. 😋 Scheelt veel ruimte in de auto of camper! 🌈🍷 Ciao, Leonie

Hedwig

18 januari 2024

Bedankt voor info

Leonie

Met liefde Hedwig! Welke plek ben je gaan bezoeken op het eiland? Ciao, Leonie

PWA

7 augustus 2022

Super handige tips om te voorkomen dat die slimme commerciële rakkers je voor de gek houden, grazie Leo!

Leonie

Welcome! Welke tip was voor jou een échte eye-opener? Ciao, Leonie 

Gerrit Waardenburg

7 juli 2022

Wat een mooi verhaal en een uitgesproken ambitie Thomas en Kiki
En ook vader en moeder geworden graag wil ik 3 dozen van totaal €150
Bestellen maar dan medio augustus want wij Gerrit en Margreet Waardenburg gaan verhuizen naar den Helder Duindreef 24 1784 WB mijn tel 0653932479 groet Gerrit

Leonie

Hi Gerrit, Heerlijk enthousiast bent u! :-) Ik heb de gegevens doorgestuurd naar Thomas en Kiki. Geniet er samen van! Ciao, Leonie 

Leeuwtje

20 mei 2022

Hi Rotterdam is bruisend!

Leonie

Helemaal waar! Veel plezier met deze wijntips. Ciao, Leonie

Titia Boxma

19 maart 2023

Wat een leuk blog! En grappig om te lezen dat je het wijnhuis ook zelf net bezocht hebt. Het was een fantastische middag in goed gezelschap😁🍷🍾

Leonie

Bedankt voor je compliment en aandeel in de beleving, Titia! De blog komt zo letterlijk tot leven in Zuid Afrika. ;-) Ciao, Leonie

Mieke

26 mei 2023

Hoi Leonie,

Een aantal van deze plaatsen bezocht.
Een aantal van deze plaatsen zijn nog onbekend.
We zetten ze op ons lijstje voor de volgende keer.
 

Leonie

Dat klinkt als een goed plan, Mieke! Zo brengen we elkaar op ideetjes voor op het eiland. Welke plekken kende je al buiten Hofi Cas Cora?

 

Ciao, Leonie

Inma

7 januari 2023

Wat een mooi verhaal, Leonie!
Heel leuk om te lezen en je passie voor vliegen en (onbespoten) wijn te voelen!
En…wat staat de fles Rioja jou goed! ;) liefs!

Leonie

Oog voor detail heb je Inma! ;-) Oprecht bedankt voor je mooie woorden! Ciao, Leonie

Gijs

17 mei 2022

Wat een leuke blog!

Leonie

Dankjewel!

PWA

2 januari 2023

Wat mooi om jouw verhaal (of eigenlijk, jouw reis) door de jaren heen te lezen Leo! Ik ben trots op je, liefs je PWA

Leonie

Beste PWA, grappig om het een keer zo achter elkaar te lezen he? Wat moet ik ook zonder jou PWA! Ciao, Leonie

Guen

19 september 2022

Mooi om de lokale producten te kopen en te promoten.

Leonie

Helemaal waar Guen! Lokaal is waar de échte liefde van het eiland zit. Heb jij nog een mooie tip voor ons? Ciao, Leonie

Anneke van Mameren

31 december 2022

Wat een leuk idee om hierover te schrijven

Leonie

Dankjewel Anneke, leuk dat het verhaal ook zo ontvangen wordt! :-) Ciao, Leonie