Bewust thuis genieten | huiswijn tips

Hoe leuk is het om elke keer weer een nieuwe wijn en druif te ontdekken? Zeker als je op reis bent geweest en de wijngaard met eigen ogen en mond ervaren hebt! Nu er flink wat meer uurtjes thuis worden gespendeerd op camping ‘Hintergarten’ en wat minder uurtjes in die wijngaard in Italië, Spanje of Zuid Afrika, merk ik dat de wijnvoorraad behoorlijk slinkt. Herkenbaar? Hoe handig is het dan om altijd een mooie pure en bewuste huiswijn te hebben liggen? Het aanbod in wijn is enorm, ik kan me daarom goed voorstellen dat jij hierdoor zelf een ‘bottle shock’ ervaart als je voor het schap staat. Is een duurzame wijn (bij een wijnhandel) kopen veel duurder? Ik geef je een aantal tips om deze huiswijn te vinden!

Onlangs vroeg één van m’n beste vrienden of ik een wijn heb liggen waarvan je een aantal dezelfde flessen hebt om open te trekken? Ik antwoordde haar dat ik overal en nergens mijn wijn koop (of als ik mazzel heb, ze soms krijg). Zoals op wijnbestemmingen tijdens de reizen met m’n blauwe koffer, bij een aantal favoriete wijnhandelaren of tijdens een proeverij. Maar echt een huiswijn? Nee. Heb jij die wel?

Thuis wijn proeven in m’n patío

Waar mag een huiswijn aan voldoen?

Voor mij is dat een pure wijn in uiting (zonder poespas) die breed inzetbaar is. Een wijn die prima ‘los’ te drinken is en tevens een mooie begeleider voor lichte gerechten vormt. Voor hele specifieke gerechten heb je immers wijnen die beter matchen en hier mag ook prima een ander prijskaartje aan hangen. Een huiswijn die lonkt en waarvan je een goed glas verlangt, dat wil je!

Toegankelijk in prijs. Ik heb wijnen geselecteerd tussen de 5 en 9 euro. Boven de 5 euro is er beduidend meer tijd in de wijn gestoken en dit proef je! Een (zo) eerlijke prijs dus voor een mooie kwaliteit.

De vraag naar biologische wijnen stijgt. Dit dekt dus ook biologisch-dynamisch. (Meer uitleg hiervan vind je terug in deze blogpost!). Hier ga ik voor jou naar op zoek, zodat we ook nog eens een bewuste wijn op tafel kunnen zetten thuis. Een wijn zonder keurmerk is prima, als deze wijn met een bewuste visie gemaakt is en waarbij duurzaamheid een grote rol speelt. #bewustgenieten

De uitdaging is een pure en bewuste huiswijn (al dan niet met keurmerk, wel met een duurzame visie) voor een eerlijke prijs vinden!

Huiswijn suggesties

Met de bovenstaande criteria heb ik 7 hele mooie wijnen voor je geselecteerd. Kijk zelf even welke wijn bij jouw persoonlijke wensen aansluit of waar je nieuwsgierig naar bent geworden om te drinken. Eén ding is zeker, je gaat bewust genieten!

False Bay – Slow Chenin, Zuid Afrika 2019 (range van Waterkloof Wines)

Een witte wijn met oranje zweem vult je glas. De puurheid van deze Chenin Blanc komt o.a. door het gebruik van wilde gisten. Say what? De gisten op de schil van de druif worden gebruikt, er worden géén kunstmatige gisten toegevoegd om de smaak aan te passen of het proces te versnellen. Met een klein bittertje ook een prima culinaire wijn.

❤ Gebruik wilde gisten voor fermentatie.

avoriet Wit
Finca Fabian Dominio de Punctum Chardonnay, Castilla – La Mancha Spanje 2018 Biodynamisch

Subtiel vanille vult je neus met rijpe vruchten als peer. Door de mooie balans van de wijn, heb je een mooie vangst te pakken. Deze wijn scoort tevens goed op het vlak van puurheid.

❤ De organic én biodynamische wijnboer kijkt hier niet alleen naar het gebruik van natuurlijke middelen in wijngaard en kelder; het wijnbedrijf is zoveel mogelijk zelfvoorzienend.

Ezimit White Macedonië 2018

Een prikkelend fris glas met een ronder mondgevoel dan de gemiddelde Sauvignon Blanc. Het voelt uniek om wijn te drinken uit Macedonië en wetende dat de visie van de wijnboer erop gericht is om zo min mogelijk te spuiten in de wijngaard, mag deze in het rijtje. Is dit voldoende? Het etiket met een bijzonder reliëf, straalt een hoger segment uit dan de prijs die je voor deze fles neertelt.

avoriet Rood
False Bay – old school Syrah, Zuid Afrika 2018
(range van Waterkloof Wines)

Deze Syrah is voor échte peper fans! Fijnbos (garrigue) met warm fruit van bramen en kersen en geen overdreven tannine maken het een wijn om ook zo te kunnen drinken. Het gebruik van houtstaven vind ik persoonlijk jammer. Kun jij wat peper in je reet eh, huiswijn gebruiken?

L’auratea Nero D’avola, Sicilië Italië 2019

Deze Nero d’Avola heeft twee gezichten; aardbeien vullen je mond en daarna slaat het pepertje in!? Door het fruit prima zo te drinken, al zet je een ‘Italiaan’ toch écht het liefst naast een gerecht op basis van tomaat. Een simpele pizza of pasta voldoet. Heerlijk toch om thuis te nuttigen? Het label van de wijn schreeuwt organic. Er komen veel kleuren en kreten op je af. Je weet bijvoorbeeld zeker dat het papier van het label ook gerecycled is. Mooi meegenomen.

Biologisch. Wat betreft de duurzame visie zit je hier wel goed.

Ezimit Red Macedonië 2018

Mooi rond rood fruit van de Merlot komt samen met tonen van paprika van de Cabernet Sauvignon. ‘Los’ drinken is te doen voor wijnliefhebbers die een beetje tannine niet uit de weg gaan. Wat komt deze wijn mooi tot zijn recht met een steak tartare ernaast. Smullen! Scoort lager op duurzaamheid.

Domaine des Pasquiers, Vin de Pays de Vaucluse Frankrijk 2017

Geen typische Rhône wijn door de toevoeging van Merlot en Marselan. Deze laatste is een kruising van Grenache en Cabernet Sauvignon. Sla jij niet op de vlucht van een beetje stallucht? Samen met garrigue (kruiden) en wat onrijpe tonen, is deze rakker nóg aantrekkelijker met een bordje eten ernaast.

❤ De wijnboer heeft 10 jaar ervaring met het biologisch verbouwen van druiven.

De Finca Fabian Chardonnay heeft mij samen met de False Bay Old school Syrah weten te overtuigen om bij ons voorlopig als huiswijn te mogen shinen! Dit laat zien dat een pure wijn via een wijnhandelaar prima gevonden kan worden onder een tientje. Welke wijn wordt jouw huiswijn? Binnenkort de wilde rosé editie!

Veel plezier op je staycation! #bewustgenieten

Ciao, Leonie

Ps. Wil je meer weten over Waterkloof Wines (dezelfde wijnmaker van de False Bay Slow Chenin en Old school Syrah) Op mijn blog vind je de achtergrond van het gedeeltelijk bio(dynamisch) wijnbedrijf in Stellenbosch. Elke dinsdag om 17.30 uur is er via Instagram en Facebook een Waterkloof Live waarin Nadia Barnard, de wijnmaakster, je meeneemt in de wijngaard en aansluitend de wijnen proeft. Baie boeiend!

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

  1. Wat een heerlijk artikel in deze tijd waar we veel meer tijd doorbrengen in onze privé chateaux in eigen land.. 🙂 leuk dat je tijd hebt gestoken in het samenstellen van een specifiek huiswijn assortiment.. wordt helemaal blij van de vele pepertjes.. Finca Fabian en de Old School Syrah ga ik zeker proberen maar ook de Italiaan met 2 gezichten lonkt ❤️

    1. Van jouw reactie word ik op mijn beurt weer helemaal blij Naomi! Lekker uitproberen welke wijn jou goed smaakt. Laat je weten welke wijn je verrast heeft? Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *