De weerspiegeling in je glas | biodynamische wijnbouw

Heb je al ooit een wijn gedronken die volgens een biodynamische visie verbouwd is? Vast wel, al dan niet bewust. Op het moment dat je de achtergrond van een wijn kent en de wijnbouw hiervan beter begrijpt, zal dezelfde wijn niet meer hetzelfde zijn en smaken. Beleving en visualisatie zijn bij wijn essentieel, je krijgt er namelijk een gevoel bij. Laat ik proberen dat plaatje rondom biodynamische wijnbouw voor jou completer te maken.

De biologisch-dynamische wijnboer kijkt bij de activiteiten in en rondom de wijngaard naar de stand van de maan. Zweverig? Misschien. Alhoewel: de maan heeft elke dag invloed op onze getijen (als surfer kijk je bijvoorbeeld naar eb en vloed), op sapstromen in planten en niet onwaarschijnlijk ook op ons lichaam en de emoties die daarbij horen. Hier werd ik zelf, toen ik nota bene droog stond tijdens mijn zwangerschap, meer bewust van en pas ik nu enkele dingen toe in mijn dagelijkse leven. Hoe dan? Op sommige dagen geef ik gewoon toe aan mijn gevoel of versterkt de energie van de maan juist de plannen die ik heb.

Terug naar wijn. Zijn er aanvullingen en alternatieven op de conventionele wijnbouw? Jazeker! Gezondheid, puurheid (de echtheid van iets) en bewust leven zijn steeds meer in ons leven verweven. Geldt dit ook voor jou of ben je gewoonweg nieuwsgierig? Eén ding is zeker; de manier waarop de natuur zijn eigen gang kan gaan in de wijngaard tot het moment van inschenken uit de fles, weerspiegelt het karakter van de wijn in jouw glas.

Definitie biodynamische (wijn)landbouw:
Biodynamische landbouw is een vorm van biologische landbouw aangevuld met principes van Rudolph Steiner (antroposoof). De (wijn)boerderij wordt als één geheel gezien; de samenhang tussen dieren, planten en bodem en de kosmos (waaronder de maan) staan centraal en creëert een divers en gebalanceerd eco-systeem.

Biodynamische kalender

De biodynamische wijnboer maakt gebruik van zogenaamde kosmische krachten en past de oogst- en snoeiwerkzaamheden aan, aan de stand van de maan met haar energieën. Deze standen zijn terug te zien in de jaarlijkse biodynamische kalender (een zaaikalender). Om je een idee te geven op wat voor dagen de wijngaard met rust wordt gelaten en wanneer juist niet, heb ik een schema voor je gemaakt. De dagen zijn onderverdeeld in wortel-, bloem-, blad- en vrucht(fruit) dagen met de bijbehorende elementen en dierenriem waar de maan elke maand doorheen reist. Of het ook een stimulerende dag is om wijn te proeven en drinken, kom ik later op terug. (Ja, natuurlijk wil je dat weten!)

Beesten tussen de kruiden

Homeopathische kruidenmengsels bevorderen positieve effecten in de bodem. Dit klinkt een beetje als de kruidendokter hè? De vruchtbaarheid van de aarde is flink afgenomen. Met deze kruidenmengsels wordt beweerd de bodem te genezen en weer gezond te maken, zodat de wijnranken zichzelf kunnen beschermen en er dus geen pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden. Daar wordt ons lichaam dus voor behoed. Kijk nu wordt het interessant!

Voeg daar nog een beestenboel van kippen, koeien en schapen aan toe voor organische meststoffen die zorgen voor de productiviteit en vitaliteit van de grond. De wortels van de wijnrank gaan diep in de grond om aan voedingstoffen te komen. (meestal dieper dan in conventionele wijnbouw) Dit zou een hele mooie concentratie in je wijn moeten opleveren met een geheel eigen karakter, verschillend van oogst tot oogst en dus van jaar tot jaar. Fantastisch toch!?

De eerder genoemde kruidenmengsels, ook wel preparaten genoemd, hebben code 500 tot en met 508. Van een humusmengsel in een koehoorn tot brandnetel. Leuk weetje; de codes zijn ontstaan, omdat deze manier van landbouw bedrijven verboden was tijdens het Nazi regime.

Brandnetel. Say what? Sommige praktijken lijken ver te gaan en elke boerderij heeft haar eigen interpretatie. Het doel is hetzelfde. Wil je gebruik maken van het DEMETER keurmerk op je wijnlabel dan dien je je te houden aan de normen en richtlijnen zoals beschreven door de DEMETER associatie.

Wil jij een wijn kopen die op de hierboven beschreven biodynamische manier verbouwd is, kun je kijken naar het keurmerk op het label en nóg leuker: vraag naar de achtergrond en visie van de wijn(boer). Bedenk je hierbij; een label is ook maar een label en een wijnboer kan óf net niet aan de richtlijnen voldoen of wil dit met een reden niet, de wijn kan toch prachtig gemaakt zijn! 🙂

DEMETER keurmerk

Na zelf een aantal biodynamische wijnhuizen bezocht te hebben (waaronder Waterkloof Wines in Zuid Afrika!) wil ik er steeds meer over weten en nóg meer proeven. Zogauw ik weer richting de Kaap mag vliegen, staat een bezoek aan Avondale op de planning! Een paar hele mooie pure wijnen ga ik de volgende keer met je delen. Laat eerst deze kruidenstof maar even bezinken.

Of het vandaag een stimulerende dag is om wijn te proeven en drinken? Kijk het na in de biologisch-dynamische kalender die ik elke week voor je in de highlights op instagram zet!

Ciao, Leonie

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

7 Reacties

  1. […] In de afgelopen maanden heb ik Waterkloof Wines regelmatig gevolgd tijdens de live Instagram sessies van wijnmaakster Nadia en wijnboer Christiaan. Via dit medium kunnen ze toch verbinden met klanten en wijnliefhebbers. Op beeld een proeverij geven van de bijzonder mooi gemaakte wijnen van Waterkloof Wines te Stellenbosch; een wijnboerderij met gedeeltelijk biodynamische wijnbouw. […]

  2. Leuk om te lezen, mijn interesse is in ieder geval gewekt! We trekken toch maar een fles open op deze regenachtige root day. Goed excuus om binnenkort op flower day nog een te proeven of ie dan inderdaad beter smaakt 😉

    1. Hi Anneloes, that’s the spirit. Haha. Binnenkort komen er via Instagram wat leuke proeftestjes wat betreft de verschillende kalender dagen. Proef je mee? Ciao, Leonie alias Cork and Clever

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *