Wat weet je nou eigenlijk als je een biologisch-dynamische wijn drinkt? Om te beginnen is biologisch-dynamische wijnbouw een vorm van biologische wijnbouw. De basis is dus een wijnteelt waarbij geen kunstmatige mest, synthetische bestrijdingsmiddelen en pesticiden (vergif) gebruikt worden. 
De visie van een biologische wijnboer komt voornamelijk voort uit de balans zoeken in de wijngaard. De wijnboer met een biologisch-dynamische visie gaat hierin een aantal stappen verder; alles in het universum staat met elkaar in verbinding. Eerder een filosofie?  

De grondlegger van biologisch-dynamische wijnbouw is Rudolf Steiner (filosoof en wetenschapper). Maria Thun heeft vervolgens een grote rol gespeeld bij het in kaart brengen van zijn ideeën in o.a. een zaaikalender. Aanhang heeft zich verspreid over de hele wereld. Denk aan beroemde wijnhuizen als Gramona en Domaine de la Romanée-Conti die deze filosofie hanteren en met geweldige resultaten!

Een biologisch-dynamische wijnboerderij is zoveel mogelijk zelfvoorzienend; het streven is om de cirkel rond te maken, een eigen ecosysteem op te bouwen. Het doel hiervan is om de vruchtbaarheid van de aarde te herstellen en behouden. Hoe dat gedaan wordt? 

De vruchtbaarheid van de biologisch-dynamische wijngaard wordt gestimuleerd door het gebruik van preparaten, bestaande uit verdunde compost (humus) en kruiden met water. Deze zorgen ervoor dat de aarde zich kan herstellen, een optimale conditie kan behouden en weerbaarder is tegen plagen en ziektes.     

Waar herken je een biologisch-dynamische wijngaard aan? Waar bij conventionele wijnbouw de wijnstokken keurig op een gemaaid of omgeploegd stukje grond staan, zie je hier onkruid in en rondom de wijngaard groeien om de biodiversiteit te stimuleren.     

Hoe herken je een biodynamische wijn? Het keurmerk in Europa voor biologisch-dynamische landbouw is Demeter en vind je herkenbaar terug op het wijnetiket. Net zoals bij het biologische keurmerk geldt dat een keurmerk niet alles zegt, het geeft wel een richting. Sommige wijnboeren (veelal kleine wijnboeren) steunen de visie van een biologisch-dynamisch keurmerk, maar certificeren zich niet door de hoge kosten die het met zich mee kan brengen, zien het biologisch-dynamisch telen als de norm of willen graag zelf de controle houden. 

De populariteit van biologische en biologisch-dynamische wijnen stijgt. Wijnliefhebbers zoals jij en ik zijn zich steeds meer bewust van wat we in ons lichaam stoppen én hoe we de vruchtbaarheid van de bodem met de biodiversiteit die dit met zich meebrengt kunnen herstellen en behouden. Bye bye, geitenwollensokken imago!   

Ciao, Leonie


Ps. Wil je weten waar een zaaikalender uit bestaat?

De zaaikalender is samengesteld uit zogenaamde bloem-, blad-, wortel- en fruit(vrucht)dagen. Hierbij is rekening gehouden met de energie en sapstromen van de druivenstok die in verbinding staan met de hemellichamen zoals de maan. Vergelijk het met een surfer die naar eb en vloed kijkt voor zijn wateractiviteiten. Voor de wijngaard betekent dit dat sommige dagen meer geschikt zijn voor snoeien en andere dagen meer voor irrigeren of oogsten. Ook het proeven en drinken van wijnen op bloem- en fruitdagen zou meer stimulerend zijn dan op wortel- of bladdagen. Nieuwsgierig geworden?