Een biologische wijn verschijnt steeds vaker op de wijnkaart van jouw favoriete wijnbar, bij je lokale wijnhandel of je leest er wellicht over in de wijntrends van 2020. Wat weet je nou eigenlijk als je een biologische wijn drinkt?  

EΓ©n ding is zeker als je een biologische wijn in handen hebt; de druiven in jouw wijnglas zijn biologisch geteeld in de wijngaard. Er zijn dus geen kunstmatige mest, synthetische bestrijdingsmiddelen en pesticiden (vergif) gebruikt om de druif gezond te houden. Ziektes en plagen die de druiven kunnen aantasten, worden op een zo natuurlijk mogelijke manier weerstaan.

Hoe herken je een biologische wijn? Een wijn met een Europees biologisch keurmerk, vind je herkenbaar terug op het etiket. Wat de wijnboer in de wijngaard en vervolgens in de wijnkelder doet met dit keurmerk is gedeeltelijk vastgelegd in richtlijnen. Buiten Europa en zelfs buiten Nederland gelden andere richtlijnen. Het gebruik van koper in de wijngaard is in Nederland bij wet verboden, terwijl dit in andere Europese landen wel (nog) in een bepaalde hoeveelheden gebruikt mag worden.

De visie van wijnboeren rondom het maken van een biologische wijn heeft veel overeenkomsten. Echter is het juist leuk om te weten wat het verhaal is achter de wijn en wat de wijnboer met het druivensap gedaan heeft, voordat het in jouw glas en vervolgens in jouw lichaam terecht komt. 

Bedenk je dat een keurmerk niet alles zegt, het geeft wel een richting. Sommige wijnboeren (veelal kleine wijnboeren) steunen de visie van een biologische wijn, maar certificeren zich niet voor het keurmerk door de hoge kosten die het met zich mee kan brengen of zien het biologisch telen als de norm, of willen graag zelf de controle houden. 

De vraag naar biologische wijn stijgt bij wijnliefhebbers, omdat we bewuster omgaan met ons lichaam Γ©n de vruchtbaarheid van de bodem met de biodiversiteit die dit met zich mee brengt. Wil je genieten van een glas wijn dat bijna op het ritme van de natuur gemaakt is? Lees hier verder over biologisch-dynamische wijnbouw. Het staat in de sterren geschreven!Β 

Ciao, Leonie