Champagne | Bouzy Den Haag

Een post over Champagne net ná de jaarwisseling? JA! Zet je kater opzij. Voor mij ging het bij Bouzy Wine & Food te Den Haag pas echt goed dagen tijdens de Champagne proeverij.

Bouzy. Geen gekke naam trouwens voor deze door Champagne fijnproevers gerunde zaak met een toegankelijke sfeer. Sinds kort versterkt de buurman van twee deuren verder, eerder bekend als Bistro Vertus, Bouzy op culinair vlak. Ondanks mijn Haagsche roots (#eerlijkesocialmedia) is dit een mooie nieuwe wijn ontdekking aan de Denneweg in ohoh Den Haag. Een klein beetje Haagsche bluf mag met een mooie Champagne op tafel.

Champagne kan altijd! Hier is enkel één feestje voor nodig; het leven. Misschien ook wel een 13e maand. Ik hoef verder niet met clichés te strooien lijkt me.

Met mijn nieuwe bff, juist de spuugbak, staan mijn zintuigen op scherp. Alle wijnen die geschonken worden zijn op traditionele manier gemaakt en komen uit het gebied Champagne. Vanwaar dan toch die grote verscheidenheid?

Denk aan het gebruik en het aandeel van druivensoort (Chardonnay/ Pinot Noir/ Pinot Meunier toegestaan), het soort grond (jaja, terroir) waar de wortels in groeien (kalk/ krijt) en de gisting op tank of hout. De mate van zuurstof (oxidatie), het gebruik en de hoeveelheid van suiker en gisten bij de tweede gisting op fles (in gram per liter), een vintage (oogst van 1 jaar) of een blend van jaren die in weersomstandigheden behoorlijk van elkaar kunnen verschillen.

Met als resultaat een Champagne met een geheel eigen karakter, voortgekomen uit onder andere de bovengenoemde omstandigheden en de visie van de desbetreffende Champagneboer. Ook dit is geen bluf.

Stijlen met 100% Chardonnay vielen veelal romiger op de tong dan ééntje met een groter aandeel Pinot Noir. Stiekem hebben deze laatste een zwart streepje bij mij voor; heerlijke stevigheid.

Wat was de Champagne uit een decanteerkaraf een verrassing! Je leest het goed, de Champagne werd 20 minuten van tevoren gedecanteerd. Wat een geur & smaak! De bubbel overheerste niet; “f*ck the bubble” wordt er treffend gezegd door de heren van Bouzy.

Over de afdronk kan ik in mijn huidige staat weinig zinnigs zeggen, over de geur des te meer; brioche en gist (brood, deeg), een klokhuis van een appel die al even ligt (oxidatieve stijl) romige geuren zoals kwark maar ook groene bonen en amandelen komen deze middag voorbij.

Mede dankzij de hoge grondprijzen, verenigen de kleinere Champagneboeren zich om zich staande te houden tegenover de ‘Moëts’ van deze wereld. Een fles met een eigen verhaal, experimenteren in de wijngaard- en kelder en ‘gewoon’ écht goede zuivere Champagne in diverse stijlen maken. Waarbij de geur– en smaak boven de mousse uitstijgen. Daar draait het steeds meer om!

Bedankt heren van Bouzy en @wijntjesmetesther voor deze bruisende uitnodiging!

Blijf jij nog even in je bubbel hangen? F*ck je nieuwjaars kater. Champagne!

Ciao, Leonie

Clever Champagnes
Bouzy Wine & Food
Denneweg 83, Den Haag

1. Pierre Paillar d ‘Les Parcelles’ Bouzy Grand Cru (60% Pinot Noir/ 40% Chardonnay)
2. Doyard ‘Revolution’ Vertus Grand Cru (100% Chardonnay) Zero dosage.
3. Miniere F&R ‘Brut Zero’ Hermonville. (45% Pinot Meunier, 28% Pinot Noir, 27% Chardonnay). Zero dosage.
Persoonlijke FAVORIET =
4. Vouette et Sorbée ‘Fidèle’ Buxières-sur-Arce 2014. (100% Pinot Noir)
5. André Robert ‘Les Jardins de Mesnil’ Le Mesnil Grand Cru (100% Chardonnay)
6. Doyard Blanc de Blancs ‘Clos de l’Abbaye’ Vertus 1er Cru 2011. (100% Chardonnay)
7. Pierre Paillard ‘La Gr. Récolte’ Bouzy Grand Cru 2006. (55% Chardonnay/ 45% Pinot Noir).
Gekaraffeerd = expressief!

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *