Chigantisch smaakvol | Chianti

Chianti. Een bijzonder fijn stukje aarde in Toscane. Bekend om mooie gastronomische wijnen. Ergens waar je je graag wilt bevinden in de glooiende heuvels; zeker buiten het hoogseizoen wanneer de Amerikanen weer lekker de zee zijn overgestoken. Elk jaar in september komen de wijnboeren bij elkaar in greve in Chianti voor het wijnfestival Chianti Expo. En wij zijn erbij! Wil jij ook net zoals Professor Langdon (Dan Brown) door Florence, de hoofdstad van de Chianti, dwalen maar dan met een goed glas Chianti Classico in je hand?

Florence is een goede uitvalsbasis om een indruk te krijgen van de Chianti wijnstreek. Een (huur)auto is een must in deze heuvels met weinig openbaar vervoer. Tenzij je zoals vele groepen toeristen wilt aansluiten bij een tour. Dat doet me altijd denken aan die filmUnder the Tuscan sun.’ Slik.

Dé manier om de Chianti te ontdekken en te proeven is volgens mij deze; ga overnachten in een agriturismo, een boerderij die omgebouwd is tot slaapplek. Nee, niet in een stal met hooi, wél kleinschalig en zo luxe te vinden als jij wilt met zwembad (optioneel) en vaak met verse producten uit eigen tuin. Volentieri!

Zo sliepen mijn vriend en ik tijdens deze wijnreis iagriturismo Poggio all’Olmo waar de Italiaanse Francesca ons gastvrij opwacht en waar we ons meteen thuis voelen met wijds uitzicht over de heuvels van Greve in Chianti. (Zo’n 15 minuten rijden) Het is slingerend omhoog als je vanuit het dorp komt; meteen een leuke uitdaging met wat extra rood in je bloed! (evt gemengd met geel van de limoncello).

Ga je begin september richting dit gebied? Ga dan zeker even langs in Greve in Chianti bij de stalletjes op de piazza. Hier kun je tegen een kleine vergoeding, met een origineel rood wijntasje om je nek (zeer stijlvol haha) en een groot wijnglas in de aanslag, lekker kletsen en proeven bij de wijnboeren! (De bonnetjes worden amper geknipt; een beetje verleiding en een paar Italiaanse woordjes werken hierbij in je voordeel).

Sangiovese

Sangiovese is de naam van de druif waaruit een fles Chianti Classico voornamelijk bestaat. Afhankelijk of een wijnhuis zijn druiven uit het ‘classico‘ gebied haalt, zal dit minimaal 80% zijn, aangevuld met andere rode druiven zoals de Canaiolo Nero, Colorino Toscano, Merlot en Cabernet Sauvignon.

Smaakprofiel

Een sangiovese is een laatbloeier. As you read wordt er begonnen met de oogst. Kenmerkend door fris fruit van kersen, medium tannines, aardig wat zuren en je kunt de associatie maken met viooltjes. Deze laatste vind ik soms lastig te ontdekken. Anyway, het is een wijn die mij persoonlijk erg kan bekoren.

Afhankelijk van o.a. de ligging van de wijngaard en de hoogte in de heuvels en het wijnmaken zelf valt er in stijl te variëren. Sangiovese is een ideale eetpartner. Houd het simpel, lokaal en daarmee zó smaakvol.

Een mooi lokaal recept vind je onderaan deze blogpost!

Op het etiket

Een Chianti Classico DOCG (Denominazione di Origine Controllata et Garantita) heeft minstens 12 maanden op eiken gerijpt. Dit zijn traditioneel grote vaten, de botti.

Staat er Riserva op je etiket, dan heeft deze fles minstens 24 maanden in deze vaten gerijpt met nog minimaal 3 maanden in de fles. DOCG is heel herkenbaar om de hals van de fles af te lezen op het smalle bandje; dit is een kwaliteitsmerk van Italië.

Il gallo nero

Waarom staat er nou een zwarte haan op een Chianti Classico? De Chiantistreek ligt precies tussen Florence en Siena, twee steden die in de Middeleeuwen voortdurend streden om de macht. Om een einde te maken aan deze strijd, vertrekken zowel uit Florence als uit Siena een ruiter te paard bij het kraaien van de haan bij zonsopgang.

De haan was hierbij bepalend; de inwoners van Siena lieten de witte haan kraaien als startsein, de Florentijnen een zwarte haan. Deze haan begon wild te kraaien na een opsluiting in een donkere stal. De ruiter vertrok met een grote voorsprong. 12 kilometer ten noorden van Siena ontmoetten ze elkaar; bijna de hele Chianti viel voortaan onder de invloed van Florence. De haan werd later het symbool van de Chianti Classico.

Enkel op flessen wijn uit het oorsprongsgebied; de Chianti Classico, zul je dit symbool aantreffen. Dit is globaal het gebied tussen Florence, Siena en Arezzo. Het zegt overigens niets over de kwaliteit van de wijn.

We kletsen dit weekend met een aantal wijnboeren over diverse jaargangen. Ze verschillen wel degelijk met elkaar. Zo zijn 2011, 2013 en 2015 over het algemeen erg goede jaargangen. 2014 is een wat minder jaar door veel regen. We proeven de verschillen tussen een Chianti Classico en een Chianti Classico Riserva. De Riserva is beduidend zachter en kan wat tonen van caramel bevatten.

Tijdens het wijnfestival lopen toeristen en lokalen door elkaar heen; de sfeer is ontspannen, de wijnboeren trots. We krijgen trek van al die mooie rode rakkers en schuiven aan bij de Norcineria. Een ambachtelijke winkel met slagerij, de macelleria, vol met hangend vlees; denk aan wild zwijn en een vitrine vol heerlijke lokale kazen, zoals Taleggio en Parmeggiano.

De wijnhuizen die ons bijblijven zijn Villa Trasqua, Setriolo en Fattoria Montemaggio; echte klassiekers. De zachtere wijn met tonen van bloemen en pruimen van Le Masse di Lamolle is zelfs een beetje fluweel.

Je proeft wel degelijk verschillen in het bloed van Jupiter* zeggen we tegen elkaar als we met een tevreden blik en rood omrande lippen de piazza verlaten.

De komende weken is deze wijnreiziger in Portugal te vinden; we vallen van de éne zwarte haan in de volgende. Volg de avonturen op Instagram. Te beginnen in de portstad Porto. Kukelekuuu!

Ciao, Leonie

* Sangioves betekent letterlijk het bloed van Jupiter.

Clever bottles and recipe

Eén van mijn favoriete Chianti Classico wijnen is een fles van Villa Trasqua, de Traluna via De Vughtse Wijnkoperij. Normaal 10,95, tijdelijk voor 7,99. Levendig & rokerig; benissimo!

De Wijnborch heeft een mooie Chianti Classico van Setriolo uit 2012. Zelf ben ik erg verrast door deze ‘gewone’ ongefilterde CC. Mocht je een liefhebber van Riserva zijn; deze heeft langer gerijpt en is daardoor een stukje zachter en heeft zich al mooi ontwikkeld in de fles.

AH heeft een prima instap Chianti Classico voor 7,79 van Cecchi. Dit bedoel ik meer in de prijs dan in de stevigheid van deze Sangiovese. Tevens hebben de grotere AH winkels een wijn van Vignamaggio, de Gherardino Chianti Classico in het assortiment voor 14,99. Een pure wijn van dit wijndomein net buiten Greve in Chianti.

Lunch tip!
Vignamaggio. Het verblijf is aan de prijs, de lunch heeft tijdelijk mijn honger hiernaar gestild.

Ricetta Chianti Classico
Crespelle alla Fiorentina

Beslag; 1 ei, 1/2 tl zout, 150 g boekweitmeel, 550-600 ml melk, extra vergine olijfolie om in te bakken.

Vulling; 250 g uitgeknepen en fijngehakte spinazie, 250 g ricotta, 25 g geraspte Parmezaanse kaas, 1/2 tl nootmuskaat, zout en peper naar smaak toevoegen.

Voor erop; 400 g zelfgemaakte tomatensaus, 500 g bechamel, 25 g geraspte Parmezaanse kaas.

Uit het kookboek ‘Toscane’ van Giancarlo & Katie Caldesie. Good Cook uitgeverij.

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

    1. Ciao Fred, bedankt voor je feedback! Een ‘heleboel’ en ‘heel erg’ klinkt aardig dramatisch. Meestal maak ik een ‘heleboel’ mensen ‘heel erg’ blij met mijn berichtjes. Dat is in ieder geval het streven ? Gelukkig heb ik de verschillen tussen een Chianti en een Chianti Classico meerdere malen mogen ervaren. Mocht er nog ergens een schoonheidsfoutje in mijn blog zitten, scusi! Cincin, Leonie alias Cork & Clever

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *