Chilean Wine Experience

De uitnodiging van Ghislaine Melman (Melman Communications) om naar de Chilean Wine Experience te gaan in Hotel Casa te Amsterdam, neem ik met een gezonde portie nieuwsgierigheid aan. Het is tijd om Chileense wijn op een nieuwe manier op de kaart te zetten. De toekomst van Zuid-Chileense wijnboeren komt uit het verleden.

Op de Chilean Wine Experience ben ik als blogger in de gelegenheid om kennis te maken met unieke druivensoorten met een lange geschiedenis van erfgoed en traditie. Vanavond geen Carmenère of klassieke Franse druivenrassen op de proeftafel. Wel wijnen uit het zuiden van oude stokken aangeplant als bush vines; de zogeheten ‘Heritage wijnen’. Uniek alleen al is dat de druifluis, Phylloxera, geen onderdeel uitmaakt van deze wijnbouw.

Chileense brutaliteit
Ben je bekend met de N.O.M.O.H.? Neus, ogen, mond, oren en je handen vormen samen het geheel om intens van eten en drinken te kunnen genieten.

20171120_221354

Mijn neus ruikt aan de uitgestalde glazen potjes met wijngeuren zoals peper en nootmuskaat, mijn ogen zien Chileense wijngaarden voorbij komen, in mijn mond bruist een mousserende wijn, mijn oren horen het gezellige Chileense gepeupel van de wijnmakers en tot slot heb ik in mijn handen een mooi glas ‘Brutall’ geklemd. Deze is gevuld met Moscatel de Alejandrí­a Brut van wijnboer Vina Piedras del Encanto uit Itata. Mijn zintuigen staan op scherp!

20171120_195712

Walking dinner
Gedurende de avond ontmoet ik de ambassadeur van Chili, de bekende sommelier Héctor Riquelme en natuurlijk de wijnboeren. Onder het genot van een Chileense food experience van 5-gangen kletsen we heerlijk over wijnen uit de gebieden Maule, Itata en Biobio. Deze zuidelijk gelegen wijngaarden worden veelal organisch bewerkt. De wijnboeren hebben in ieder geval 1 ding gemeen; de uitdaging om de natuur te overleven en de wijnbouw generaties lang voort te zetten. Aardbevingen zijn geen uitzondering..

20171120_192805

Druiven toezingen
De wijnboer van Vinas Inéditas, terroir Sonoro, vertelt breed lachend en vol trots over zijn wijnen die toegezongen worden in het vat. Sonoro betekent letterlijk meeklinken. Muziek op de wijngaard tijdens het groeiproces, check! Je proefnotitie zingen, check! Muziek tijdens de fermentatie? Nieuw voor mij! Het schijnt dat de vibratie van de muziek invloed heeft op de gisten van de wijn en de ontwikkeling daarvan. Elk vat wijn krijgt zijn eigen vibratie. Intrigerend is het zeker.

20171120_221250

Het land van El País
Mijn favoriet deze avond is de wijn gemaakt van 100% El País van wijnhuis On José uit Maule Valley! Deze druif geeft zulke mooie smaken. El País is in de 16e eeuw door de Spanjaarden meegenomen naar Chili. De lichte kleur die deze druif in je glas geeft, kan je op een verkeerd been zetten. Stevigheid in de mond met mooie tannine. Als eetsuggestie krijgen we een goed stuk lam of een kalkoen.

20171120_212347

We sluiten af met een mooi dessert van crème karamel, hazelnoot en merengue, ananascake en mojito sorbetijs. Jippie! Daar hoort een glaasje dessertwijn bij, gemaakt van 100% Torontel. De cirkel is rond.

20171120_213154

Het was een avond waarop ik blij verrast ben door Chileense lokale druiven zoals El País en Torrontel. Een mooie en vooral lekkere aanvulling op de bekende Franse druivenrassen. Wat wil je ook met de Stille Oceaan aan de ene kant en de enorme Andes aan de andere kant..

De wijngaarden rondom Santiago de Chili heb ik enkel nog op hoogte mogen aanschouwen vanuit het vliegtuig. Dat was een prachtig gezicht over de Andes. Zal ik deze reis ooit nog écht gaan maken?
Vanuit de garderobe hoor ik traditionele klanken; de Cueca. Ik ben deze dans met zakdoek nét ontsprongen!

Ciao, Leonie

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *