Hoe yin en yang is Chinese wijn? | Shanghai

Ook in China gaan ze bijna over op een nieuw jaar. Het jaar van het varken wordt verruild voor het jaar van de rat. Ik neem je in deze blogpost mee naar de grootste stad van China, Shanghai. Om een beter beeld te krijgen van de rol van wijn in China en als het even kan, om een Chinese wijn te proeven! Chinezen zijn dol op Europese wijn en als het een Franse wijn is, totalement. De passagiers aan boord reiken dan ook maar al te graag naar de rode flesjes wijn op mijn trolley. Er wordt volop genoten van deze Europese wijn, nouja.. wijn uit Zuid Afrika. Het informeren hiervan heb ik maar even achterwege gelaten. Hoe leg ik dit überhaupt uit in Mandarijn?

Sinkiang Black beer (Xinjiang Black Beer) een Chivas met groene thee of een zoete rijstwijn zijn momenteel zeer populaire drankjes onder Chinezen. Hoe zit het ondertussen met wijn drinken in China? En wijn van eigen bodem?

Rode wijn is nog altijd heel populair en wordt meer gedronken dan witte wijn door het geloof in gezondheidsredenen, om er mooier uit te zien en voor een betere sociale status. Waarbij de wijn uit een echt Frans Château de favoriet blijft, met daarna wijnen uit eigen land. (wijnen uit Italië en Australië doen het ook erg goed).

Wijn uit China

In eerste instantie doet Chinese wijn mij denken aan documentaires op televisie zoals ‘Sour Grapes’ en over zogenaamde fake stations, waar de duurste Premiers Cru’s van Château Lafitte, Latour en Margaux uit de Bordeaux worden nagemaakt. Er schijnen meer Premiers Cru’s uit China te komen dan dat er ingevoerd worden. Op zich opvallend!

Chinezen zijn meesters in het namaken van dingen. Zou jij het verschil proeven? Ik ga op zoek naar een Chinese wijn met een eigen identiteit. Als die er überhaupt zijn. En wel in Shanghai! Eerst nog wat achtergrond info..

Ningxia, Shanxi en Shandong

Grote wijngebieden in China zijn Shanxi, Ningxia en Shandong. Het meest populair in eigen land zijn wijnen uit Ningxia. Deze wijngebieden liggen op de 37-39ste breedtegraad. Dit is nagenoeg gelijk aan Napa Valley en Bordeaux om je een idee te geven. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen de 600-900 meter boven de zeespiegel. Dit biedt mogelijkheden!

Samen struinen we ondertussen in Shanghai door de wijk ‘French Consession‘ op zoek naar een Chinese parel. De naam zegt het al. Ook hier hebben die Fransen weer een rol in de geschiedenis gespeeld. Een ideale wijk als je net zoals ik van een Europees-Chinese sfeer kan genieten met leuke boutiques, goede koffietentjes en hidden bars (tip onder ons; The Barber Shop). Met Moulin Rouge muziek óf Chinese meezingers.

Eerdere pogingen van mij om Chinese wijn te drinken in een (wijn)bar hier zijn mislukt. De vraag met “Do you have Chinese wine” leek eerder een belediging. “Yes yes, Italian wine”! “Yes yes, French wine”! Iets met status..?

We duiken een grote Franse supermarktketen in met een C. en vinden hier van Pioneer een fles wijn gevuld met Cabernet Gernischt; een kruising tussen cabernet franc en cabernet Sauvignon. Tevens loop ik tegen een paar flessen biologische wijnen aan. Hier mag je wel 3 keer zoveel Yuan voor neertellen. De biologische wijnen komen vooral uit Binnen-Mongolië.

Yin en yang

Chinese consumenten staan erom bekend dat gezondheid een zeer belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven. Het zijn bewuste eters en drinkers (om vervolgens wel even op de grond te spugen). Denk aan de massagecultuur, de spirituele gebruiken met de yin en yang als kosmische dualiteit. Zo komen we toch weer uit bij de maan en de zon en de invloed hiervan.

Zet je ‘natural’ op je etiket van je biologisch of biodynamisch gemaakte wijn, dan zul je in ieder geval hier de nieuwsgierigheid wekken en zal de drempel om ‘m te proeven lager zijn.

China. Een land met 37 miljoen nieuwe legale drinkers binnen een aantal jaar (legale drinkleeftijd staat op 18 jaar). Ik hoop dat deze groep de bewustwording, biodiversiteit en yin en yang een grotere rol laten spelen dan lego voor volwassenen; het namaken van Bordeaux wijnen inclusief Château en werkwijze..

Uiteraard deel ik mijn oordeel over de Chinese wijn die ik geproefd heb; de geur doet me aan fruit uit blik denken. Een aantal kruiden zoals laurier zorgen voor iets meer diepgang. Weinig concentratie en tannines zorgen voor een korte afdronk. Tonen van rat blijven uit. Het is vandaag volle maan (yin) Is de wijn hierdoor meer naar binnen gekeerd en zachter? Xin nian Kuai Le! (Gelukkig Nieuwjaar!)

Ciao, Leonie

Ps. De wijnen van Changyu schijn je te kunnen krijgen bij de Belgische Delhaize. Pas op; kans op een bottle shock! 😉

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

4 Reacties

  1. De kwaliteit van Chinese wijn uit met name Ningxia is interessant. Ik mail je graag mijn bevindingen (vorig jaar de regio bezocht). In “mijn” vlucht van Amsterdam naar Beijing zat het vliegtuig overvol met Chinezen. Ik was verbaasd over de chaos die ze maakten. Op de terugreis in de pantry de business class wijnen mogen proeven. KLM blijft mijn favo maatschappij. O ja, ken je het boekje “when wine taste best”, geeft meer info over de maanstanden en de smaak van de wijn. Enjoy!

    1. Jouw bevindingen lees ik heel graag Chris! (corknclever@outlook.com)
      Chaos is er zeker aan boord. Haha. Een vlucht naar Shanghai is nog relatief rustig in vergelijking met bijv Xiamen of Hangzhou.
      ‘When wine taste best’ is me alleen bekend van de app. Bedankt voor deze tip! ? Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *