Constantia Valley, the vineyard next door | Kaapstad

Ga je op reis naar Zuid Afrika en ben je van plan om een paar dagen in Kaapstad te verblijven? Zorg dan dat je dit, oh zo mooie, wijngebied in de groene flanken van de Tafelberg bezoekt; Constantia Valley, the vineyard next door. Het oudste wijngebied van de Kaap!

Ik neem je mee op een wijnroute die je op één of twee dagen kan combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan de botanische tuinen of avontuurlijk zip linen. Dit gebied heeft mijn hart gestolen. Ik kom er regelmatig om het terug te krijgen, om het vervolgens weer te verliezen…

Amper 20 minuten rijden van het centrum van Kaapstad, aan de achterkant van de Tafelberg, ligt het oudste wijngebied in de Kaap (En Zelfs van Het Zuidelijk halfrond!); Constantia Valley. Ze noemen het niet voor niets Cape Town’s vineyard. Je begeeft je in een wijnwalhalla middenin de prachtige natuur in de heuvels boven Muizenberg, richting de kust van False Bay. De valley staat bekend om zijn goede kwaliteit Sauvignon Blanc. De juiste ligging van de heuvels met koelte van de oceaan brengen hele mooie exemplaren voort in dit microklimaat met voornamelijk een granieten bodem. Men spreekt zelf over een ‘cool climate’ zone.

Je zult hier de BOB maar zijn!? Gelukkig doet de ‘hop on hop off’ een bescheiden route langs dit wijngebied. Beter nog; zorg dat iemand je kan rijden, want je inhouden gaat lastig worden met al deze wijnhuizen op het programma.

DSC02876
zicht op Tafelberg

Met dé wijngids van Zuid Afrika, de Platter Guide, gaan we op pad. We rijden vanaf de botanische tuinen van Kirstenbosch richting Houtbaai en nemen in de glooiende heuvels de Constantia Wineroute naar beneden richting de wijngaarden. In dit gebied ligt bergen aan geschiedenis, maar daar kan je dus ook bergen boeken mee vullen. Wijn proeven met het idee dat Napoleon van dezelfde wijn genoot geeft een bijzonder gevoel, toch?

Onderweg naar het oudste wijnhuis van heel Zuid Afrika, Groot Constantia, kun je een bezoek brengen aan Eagles Nest, Beau Constantia en Constantia Glen. Zelf kies ik voor Eagles Nest, waar je zowel binnen als buiten in een bescheiden wijnhuis in oud Hollandse stijl kunt proeven en genieten van het uitzicht op de tuin en de enorm hoge bomen. Als je geluk hebt, zie je hier een zeldzame adelaar.

We vervolgen de wijnroute naar Groot Constantia, de oudste wijnproducerende boerderij in Zuid Afrika! Deze is te herkennen aan de mooie witte klokgevel in Hollandse bouwstel; vernoemd naar Simon van der Stel, eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop en stichter van Groot Constantia. Alles wordt omringd door enorme wijngaarden en een museum; het Manor House Museum. Trek dus even uit voor een bezoek. De hop on, hop off bus zorgt voor een regelmatige stroom bezoekers naar dit populaire wijnhuis.

Beroemd is de Grand Constance, een dessertwijn waar Napoleon al dol op was. Als dat geen (te) gek idee is! Na afloop van de proeverij binnen, plof je hier lekker op het terras van Simon’s Restaurant.

Buitenverwachting
Buitenverwachting

Vanuit Groot Constantia rijd je in nog geen vijf minuten naar het wijnhuis Buitenverwachting, waar je heerlijk op een kleedje kunt bijkomen van de eerste proeverijen. Je kunt hier zowel in het restaurant lunchen als picknicken op de grasvlakte bij de boerderij. De kippen en hanen zien dat laatste ook wel zitten en vergezellen je graag als je smult van lokale lekkernijen zoals ‘boerewors’ en ‘bobotie’. Bestel hierbij een fles ‘Buiten Blanc’ om het geluksgevoel compleet te maken. Deze frisse, voornamelijk uit Sauvignon Blanc bestaande wijn, is heel toegankelijk en perfect voor deze gelegenheid. Het aandeel Chenin Blanc en Sémillon maakt deze wijn wat ronder.

Klein Constantia
Klein Constantia

Voor liefhebbers van zoete dessertwijnen is een bezoek aan de buren, wijnhuis Klein Constantia, een must. De proeverij wordt binnen gehouden, waardoor je een blik kunt werpen in dit wijnbedrijf. Ook hier is de wereldberoemde Vin de Constance’ te proeven. De productie hiervan is in 1986 hervat na afloop van de phylloxera epedemie. (Deze is bij Groot Constantia pas in 2003 hervat) Na Jane Austen, Napoleon én Charles Dickens ben ik groot fan geworden van deze toverdrank gemaakt van de druif Muscat Blanc à Petits Grains.

Eind van de middag rijden we langs een enorme golfbaan met wijnhuis; Steenberg. De laatste maar zéker niet de minste stop voor vandaag! De moderne inrichting is gecombineerd met een huiskamer setting gevuld met banken vol kussens. Het uitzicht is echt subliem! Al deze luxe krijg je voor een prikkie; voor een kleine vergoeding kun je alle wijnranges proeven. Begin lekker met een glaasje bubbels, eh Cap Classique, en laat je daarna meevoeren door de mooie selectie Sauvignon Blancs met als paradepaardje ‘The Black Swan’! Oh en proef ook zeker de sparkling Sauvignon Blanc. Verder opvallend en uniek voor dit gebied is een wijn gemaakt van de Nebbiolo druif. Puur genieten!

Zucht… iedereen wordt toch verliefd op deze ‘vineyard next door’.

Ciao, Leonie

Clever info

Wijnhuizen om te bezoeken in de Constantia Valley; Groot Constantia, Klein Constantia, Eagles Nest, Buitenverwachting (picknick), Steenberg (Golf). Beau Constantia, Constantia Uitsig, Silvermist, Constantia Glen.

De meeste wijnhuizen vragen een kleine fee voor het proeven van de wijnen. Laat de koers van de lokale munteenheid, de Rand (ZAR), nu heel aantrekkelijk zijn.

DSC02724

Ons zomerseizoen is in Kaapstad een winterseizoen en andersom. Ieder seizoen heeft iets unieks, de wijngaarden staan er nooit hetzelfde bij. Een mooie periode om deze reis te maken (uiteraard rechtstreeks met KLM vanuit Amsterdam ;)) is oktober t/m april. Extra leuk; de oogst ligt rond februari/ maart, afhankelijk van het weer. Dit betekent veel activiteiten in de wijngaard, oogstfeesten en festivals! Voor meer informatie en om alvast in de stemming te komen, check http://www.constantiavalley.com/

Speciaal voor de thuisblijvers!

1. Eagle’s Nest
Eagle’s Nest Viognier 2014, prijs 17.99 bij Gall&Gall
Eagle’s Nest Merlot 2014, prijs 17.99 bij Gall&Gall

2. Groot Constantia
Sauvignon Blanc, prijs 11.99 bij Gall&Gall (zie de foto op instagram op de laatste ‘Casual WineDay’!)

3.  Klein Constantia
Vin de Constance (tip!) prijs 58,95 via Van Leerzem te Middelburg
Cabernet Sauvignon, prijs 22,95 via Van Leerzem te Middelburg

Buitenverwachting Buiten Blanc
Buitenverwachting Buiten Blanc

4. Buitenverwachting
Buiten Blanc; Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Riesling. Prijs 9,95 via Villavino.nl
Blanc de Noir; Cabernet Blanc, Merlot. Prijs 10,79 via Villavino.nl

5. Steenberg
Steenberg sparkling wine; Sauvignon Blanc (tip!) prijs 16,50 via De Gouden Ton
Steenberg Sauvignon Blanc, prijs 13,50 via De Gouden Ton
Steenberg Merlot, prijs 19,50 via De Gouden Ton

Bron; http://www.constantiavalley.com/ en websites van bovengenoemde wijnhuizen

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *