Draagt wijn uit een blauwe zone bij aan gezond oud worden | Sardinië

Een eiland in de Middellandse Zee waar schapen domineren; waar er misschien zelfs meer druivenstokken hangen dan dat er mensen wonen. Een eiland bijna net zo groot als Nederland en dan zeer heuvelachtig. Sardinië is onderdeel van 1 van de 5 zogeheten blauwe zones in de wereld. Plekken op de wereld waar mensen veel ouder worden dan gemiddeld. Speelt wijn een rol in de gezondheid? Op naar Sardinië om dat uit te vinden!

Biodynamische wijngaard Tenute Dettori

De druif tot succes

Gezond oud worden klinkt voor mij aantrekkelijk en als dit met een goed glas wijn kan.. Who’s not in???

Een voor velen bekende wijn uit Sardinië met een sappig en karaktervol imago is de witte Vermentino di Gallura (noord). Minder bekend zijn lokale druiven als Monica en Nuragus. Uniek op het eiland is de Carignano (zuidwesten). De hoofdrol is echter voor de blauwe druif Cannonau!

Cannonau druif

De Sardijnen zijn terecht trots op hun blauwe druif Cannonau. Beter bekend als Grenache en voor de Spaanstaligen Garnacha. Onderzoek wijst uit dat zo’n glas vol antioxidanten per dag wonderen doet. Het lijkt me als deze wijn op een zo’n natuurlijke (biologische) manier gemaakt is, dit het effect stimuleert. Wél in combinatie met de schone lucht en het pure lokale eten zeggen de eilandbewoners zelf.

Vormen van wijnbouw

Biologische wijnbouw* komt relatief veel voor op dit eiland. Een enkeling waagt zich aan biodynamische wijnbouw** of zelfs natuurwijn***.

Natuurwijn

Smaken deze laatste wijnen anders? Ja! Op het moment dat er bij een wijn geen sulfiet wordt toegevoegd, is de smaak zeker anders. Is de wijn lekkerder? Dat bepaal jij! De wijn zal overigens per jaar heel erg verschillen, omdat er amper aan de wijn gesleuteld wordt. Ben je nieuwsgierig naar Natuurwijn, dan zijn wijnen van Tenute Dettori wellicht iets voor jou. Deze wijnen zijn tevens biologisch-dynamisch.

Biologische wijn

Gunstig op Sardinië is de eilandwind, waardoor de wijngaarden minder bevattelijk zijn voor ziektes en je dus logischerwijs geen of minder pesticiden nodig hebt. Bij biologische wijnbouw worden alternatieven gezocht die niet schadelijk zijn. Een duurzame wijn gemaakt zonder pesticiden én minder toegevoegd sulfiet, is minder schadelijk voor eigen lichaam én omgeving.

De kurk die je elke keer met liefde (en een klein beetje frustratie) uit de fles trekt, komt ook nog eens van eigen bodem. Voor het eerst in mijn leven heb ik een boom geknuffeld en wél de kurkeik. Haha.

Een mooi voorbeeld van een biologisch wijnbedrijf is Meloni Vini. Sinds 1995 omgezet in een biologische wijngaard. Het duurde even om de natuur te begrijpen, in plaats van de natuur iets af te dwingen, geeft de wijnmaker aan. Je herkent de wijnen van Meloni Vini aan de vertegenwoordiging door lokale dieren; met balpen op papier gezet door Sardijnse kunstenaar, Roberta Congiu. Wil je typische pure wijnen drinken? Doen! Een fles Vermentino smaakt nóg beter met een pasta vongole (sint-jacobsschelp) of cozze (mosselen) zeg ik uit ervaring!

Bewust bourgondisch

Sardijnen lijken zich al veel langer dan wij bewust te zijn van hun omgeving en nabestaanden. Sardinië is namelijk een (bijna) zelfvoorzienend eiland met mooie lokale (biologische) producten. (De enige die roet in het eten gooide in de jaren ’80 is de Eurospin…)

Van oudsher is de Sardijnse keuken gebaseerd op die van herders en boeren. Denk aan malloreddus, Sardijnse Gnocchi met saffraan, ragout en geraspte pecorino (schapenkaas). Kies daar een voor jou mooie Sardijnse wijn bij uit, al dan niet bio, biodynamisch of natuur, en je zult dubbel smullen!

Kijkje naar de toekomst

Hebben we nog een keuze om weg te kijken? De biologisch(dynamische) wijnbouw gaat overal een steeds grotere rol spelen, daar ben ik van overtuigd! De zoektocht rondom deze vormen van wijnbouw wil ik graag voortzetten en met jou delen. Waarom zou je een biologische-dynamische wijn drinken, hoe wordt deze dan gemaakt, waar koop ik deze wijnen en is het voldoende om puur naar een label op de fles te kijken? Is het drinken ervan gewoon hip of écht beter voor gezondheid en omgeving?

De volgende keer neem ik je mee op reis naar een biodynamisch wijnbedrijf Waterkloof Wines in de buurt van Stellenbosch om weer wat antwoorden te krijgen!

A Kent’Annos! Of ook wel.. op naar de 100 jaar.

Ciao, Leonie

Ps. Mocht je nog een leuk adresje zoeken om te verblijven op Sardinië; Tenute Costadoria in Valledoria (noord west) met uitzicht op de zee, de artisjokken velden én eigen wijngaard.

Clever Tastings

Meloni vini

Salike biologic 2016 vermentino

Tenute Dettori

Vino Renosu (Rosso)

*Biologische wijnbouw

Biologische wijnen worden gemaakt met respect voor de natuur, zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest. (beschermd door keurmerk).

**Biologisch-dynamische wijnbouw

Biologisch-dynamische wijnbouw gaat nog een stapje verder dan biologische wijnbouw. Biologisch-dynamische wijnboeren zijn allereerst biologisch gecertificeerd (zoals hierboven uitgelegd) en hebben ook een licentie van Demeter. (instantie voor controle)

Ze zien hun wijngaard als onderdeel van de kosmos (hemellichamen) en volgen hierbij de filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de biologisch-dynamische landbouw.

***Natuurwijn

De filosofie achter natuurwijn (ook wel Raw wijnen of Vin Naturel genoemd) is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en wordt er gewerkt met een natuurlijke gistcellen voor een spontane vergisting. Deze wijn kan dus ook biologisch of biologisch-dynamisch zijn.

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *