Geschreven door: Leonie van der Voet
25 oktober 2020

Wijnhoeve de Colonjes

Gezondheid en sulfiet

Terug naar het blogoverzicht.
Wijnhoeve de Colonjes

We kennen het allemaal; een heerlijk avondje doorzakken met vrienden en dan tóch ja zeggen op dat laatste glas wijn. De volgende ochtend een diepe zucht met een smoothie ernaast voor de vochtbalans. Deze doet wonderen tegen je hoofdpijn hoop je. Komt de kater nou echt door de extra toevoeging van sulfiet in wijn? Wat kan het voor je gezondheid opleveren als deze vervangen zou worden door een natuurlijke variant? We zochten het voor je uit!   

Laat ik beginnen met wat uitleg rondom sulfiet; sulfiet is een verzamelterm voor alle stoffen met zwavel. Het wordt nog wel eens als de boeman neergezet, terwijl een druif van nature al sulfiet bevat. 

 

De functie van sulfiet in wijn is als volgt; sulfiet helpt de wijn tegen oxidatie, waardoor deze fris en fruitig blijft (een conserveringsmiddel) en ten tweede voorkomt het de groei van ongewenste bacteriën en schimmels, wat de wijn zuiver houdt. Onmisbaar kun je dus wel stellen.

 

 

Lichamelijke reacties sulfiet

Een nadeel is dat een groep mensen niet tegen bepaalde hoeveelheden van toegevoegd sulfiet kan. Hoe je dit merkt? Je krijgt er bijvoorbeeld ademhalingsproblemen, hoofdpijn, hartkloppingen of jeuk van. Niet te verwarren met wijnkriebels. ;-) Dit staat los van de kater. 

 

Rob ten Herkel en Ton Kléberg twijfelden aan het gebruik van toegevoegd sulfiet door de vele lichamelijke reacties die het drinken van wijn met zich mee kan brengen. Ze kwamen op het idee om dit goed uit te pluizen en op zoek te gaan naar een natuurlijk alternatief. En die lijken ze te hebben gevonden!

"Een echte revolutie in de wijnwereld!" 

Vervanger van sulfiet

Middels een platform van diverse wetenschappers en universiteiten werd na 4 jaar testen een 100% natuurlijke sulfiet vervanger ontwikkeld. De Colonjes biologische wijngaard te Groesbeek is het eerste bedrijf in de wijnwereld die een vergunning heeft gekregen om deze natuurlijke sulfietvervanger genaamd Estaan te mogen toepassen. De samenstelling ervan is top secret voor ons, behalve dat het om een plantenextract gaat. 

 

Wijnboer en oenoloog Adam Dijkstra van De Colonjes is een groot voorstander van de natuurlijke variant, want zo gauw hij sulfiet toevoegt aan de wijn, slaat het al op zijn longen. De vraag is inderdaad, wil je dat wel in je lichaam stoppen? 

 

 

Wijn met estaan proeven

Het toeval wil dat ik bij het binnenstappen van wijnzaak Kurk Organic Wines te Eindhoven, Jeroen Bakker van Coenecoop Wine Traders tref en hier DE wijnen kan proeven met Estaan. Jippie! 
 

Samen met eigenaresse Esther en Jeroen proef ik de witte Colonjes Cuvée Circulé uit eigen wijngaard. Een blend van de druiven cabernet blanc 40%, helios 25%, souvignier gris 15%, riesel 15%, en muscaris 5%. Als kers op de wijn proeven we ook de rode Colonjes Novatura van 100% pinot noir met ingevoerde druiven uit de Pfalz.

 

Mijn Verdict? Vooral de witte Colonjes maakt indruk op me. Wat een leuke frisse aromatische blend! Hoewel de geur van de rode Colonjes ook erg fijn is in dit seizoen van vallende bladeren. Ja, kers slaat de klok bij de wel heel toegankelijke pinot noir. 

 

 

Leuk weetje over de Colonjes Cuvée Circulé; om de carbon foodprint met 40% te verlagen wordt deze wijn gebotteld in flessen die al één of meerdere keren gebruikt zijn.

De 'smaak' van estaan

Leuk en aardig een natuurlijke sulfietvervanger maar als je je glas wijn nu liever laat staan, door geur of smaaktoevoegingen, dan raken we tussen de vaten en het schip. 

 

Estaan is de eerste wettelijk toegestane vervanger van sulfiet binnen Europa en het zou niets moeten veranderen aan de pure smaak van je wijn, maar houdt deze toch langer goed en lekker. Een hele mooie ontwikkeling naast biologisch en biologisch-dynamische wijnen die überhaupt al minder toegevoegd sulfiet bevatten. Natuurwijn is voor jou helemaal een goed alternatief, mocht je gevoelig zijn voor sulfiet. 

 


Raak niet in paniek. De concentraties van sulfiet die in wijn zitten zullen niet slecht voor je zijn. Toch klinkt het beter in mijn oren om iets onnatuurlijks in de toekomst te verminderen, te vervangen of compleet te vermijden. Zeker mocht je lichaam er nadelen van ondervinden.

 

Je kunt deze unieke wijnen van De Colonjes gerust zonder jeuk op je boodschappenlijstje zetten. Geen hoofdpijndossier dus? Ja, van de slechts 11,5% alcohol die de fles bevat. Hier kan de kater de hoek om komen kijken!

 

Ciao, Leonie

Clever info

Hoe kom je aan deze wijnen?
Coenecoop Wine Traders (Delta Wines) brengt deze wijnen als partner op de markt bij vele wijnhandelaren. De wijnen liggen sinds september tevens bij de supermarkt Marqt in de schappen. Liefhebbers rondom Eindhoven kunnen bij Kurk Organic Wines terecht.  

 

TIP; In het RTL4 programma EditieNL (donderdag 22 oktober) licht Ed Carper, vinoloog van het jaar 2020, het één en ander toe. Kijk terug naar wijnboer Adam Dijkstra zijn bevindingen rondom sulfiet. 

 

Wil je Colonjes - biologische wijngaard bezoeken? 

Adres: Bredeweg 2

6562 DE Groesbeek 

 

Waar je in Noord Brabant de wijnbeleving 'de wijntuin' kunt vinden bij Colonjes? Spiek hier even op de kaart van Nederland!   

Delen:

Plaats een reactie

Yes, Cork and Clever mag mij flessenpost sturen!

Ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens volgens de privacyverklaring en ik ga akkoord met de algemene voorwaarden.*