Gelikte Champagne | bestemming Champagne

We plannen al meer dan genoeg. Laten we daarom eens spontaan een weekendje weggaan; op de bonnefooi richting het nóg bourgondischere zuiden. Oké ik zal eerlijk zijn; al meerdere keren is er een glas Champagne door mijn hoofd geschoten. Héél misschien komen we wel daar uit? Toevallig dan hè. Met een simpele routekaart ‘België, Luxemburg, Frankrijk’ van de ANWB in de aanslag begint deze Route du Sud!

DSC_1805

Na een koffiestop Ardennen schiet het aardig op naar de Franse grens. Alors, laten we hopen dat de Franse barista’s ons wél zullen verrassen. Ja, ik ben een verwende Italofiel. Op de borden verschijnen Metz-Nancy richting de Elzas en Reims richting de Champagne. Het stemmetje in mijn hoofd is duidelijk; ik wil bubbels in mijn mond voelen!!!

De Route Touristique du Champagne neemt je via glooiende heuvels mee door de meest kleine Franse dorpjes naar het centrum van de Champagne; Epernay. Hier moet het te doen zijn! Een Avénue de Champagne klinkt aardig decadent. Dit wordt de Champs-Elysées van de Champagnestreek genoemd. Omringd door Champagnehuizen; de één nog prestigieuzer dan de ander! Een gek idee dat onder de stoep waarop ik nu loop, 110 km aan eeuwenoude kelders liggen met meer dan 200 miljoen flessen Champagne.

DSC07745

We ploffen neer op een terras gedomineerd door aangesloten kleine Champagneboeren; Les Champagnes de Vignerons. Dat is nou leuk; ook de ‘kleine jongens’ de kans geven om het op te nemen tegen een Moët & Chandon of een Charles Lafitte. Oké, als dat überhaupt realistisch is. Wel is er in Nederland een toenemende aandacht voor kleine Champagneboeren. Weten wát je drinkt én waar het vandaan komt.
Maak hier maar eens een keuze tussen de duizenden kleine boeren. Gelukkig geen keuzestress want dat is hier al gedaan en we schuiven dan ook lekker aan. We vallen als dorstige monniken aan.

DSC07750

Als het eerste glas Blanc de Blancs (gemaakt van enkel Chardonnay) mijn mond binnen sijpelt, wordt mijn tong verrast door een zeer fijne mousse, zoete aardbeien en fijne zuren. Wow, wat een heerlijk lange finish… “Kom gauw, ik proef de sterren”! (aldus Dom Pérignon)
Hierna volgen een glas Blanc de Blancs uit een ander gebied en twee glazen gevuld met een mengeling van Chardonnay en Pinot Noir. Een witte Champagne gemaakt van Pinot Noir met eventueel een aandeel Pinot Meunier wordt een Blanc de Noirs genoemd. Ook bestaat er voor de liefhebber een Rosé Champagne.
Wijnboer Dominique is zelf aanwezig en geeft ons na het verdict een zoen; haar eerste glas viel zeer in de smaak!

Hoe komt deze verleidelijke bubbel nou in je glas terecht? In een Champagnedop…

DSC07717

In de winter wordt er flink gesnoeid in de wijngaard – Door het jaar heen wordt gezorgd voor gezonde wijnstokken – In september worden de druiven met de hand geoogst – de druiven gaan zo snel mogelijk naar de pers – de druiven worden geperst – de fermentatie van het druivensap vindt plaats in vaten – mengen van stille wijn met reserve wijn uit vorige jaren, de assemblage (enkel bij Non Vintage) – de wijnen worden gebotteld voor de tweede fermentatie op fles (hier vormen zich de bubbels) – het suikergehalte wordt bepaald, de dosage – de flessen worden in rekken, pupitres, dagelijks gedraaid, de zogenaamde rémuage (dit wordt steeds meer vervangen door een ijzeren rek wat automatisch draait; een gyropalet – de prop gisten die zich verzameld heeft in de nek van de fles wordt verwijderd, de dégorgement – de definitieve kurk wordt samen met de muselet, het ijzeren kapje, op de fles gezet – aankleding van de fles (ja het oog wilt zeker iets).

De gelikte Dom Pérignon, Cuvée de Prestige, van Moët & Chandon blijft voor mij nog even ongrijpbaar. Een pupitre niet, op de terugweg is het een kwestie van naar voren zitten met zo’n groot Champagne rek in mijn nek. On-y-va!

Pinkstergroet. Ciao, Leonie

DSC07747

Clever Tastings

1. Dominique Legras – Grans Cru Blanc des Blancs Brut NV (Non Vintage)
2. Jil Accaries – Blanc des Blancs Brut NV
3. Alain Veselle – Cuvée St Eloi Brut NV
4. Drappier – Grande Sendrée Brut 2008

Tip; Drappier Carte D’or Brut is via Henri Bloem te verkrijgen!

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *