Girls on tour | Kaapse wijnlanden

Als de bladeren door de straat waaien, is het écht weer tijd om richting de Kaap af te reizen! Hier begint immers de lente met al zijn heerlijkheden. De teller van wijnhuizen die ik tot nu toe bezocht heb in Franschhoek, Paarl, Stellenbosch en Constantia staat op 33. Samen met mijn vriendin Rozalinde ga ik een nieuw avontuur aan rondom Kaapstad; girls on tour door de Kaapse Wijnlanden!

Na ruim 11 uur vliegen slaan we de spanning van het ipb’en (indien plek beschikbaar in het vliegtuig) letterlijk achterover met een goed gevuld glas Cabernet Shiraz van wijnhuis Reyneke. Onze eerste toast in de Kaap. Jaaaa, het is gelukt!

IMG-20171031-WA0015

We gaan ons niet wagen aan het links rijden én wijnen proeven (oh en een klein detail, Roos heeft nog geen rijbewijs). Wel aan de hop on, hop off bus want die schijnt een nieuwe route door de wijnlanden van Stellenbosch en Franschhoek aan te bieden. Laten we dit gaan ondervinden als echte wijnliefhebbers!

20171101_144223

De eerste stop bij Bloubergstrand geeft zo’n mooi licht dat we meteen goed wakker zijn (gelukkig maar 1 uur tijdsverschil). Hier hebben we een schitterend uitzicht op de Tafelberg. Het witte zand van dit strand steekt goed af tegen de blauwe zee. Maar vergis je niet… mijn teen werd paars van de kou toen ik deze even in de Atlantische Oceaan stak.

kaapstad

Als we weer met een mannetje of 30 (we hebben nog geluk dat het niet vol zit) in de bus stappen, beginnen we goede dorst te krijgen! De reisbegeleidster houdt geen seconde haar mond en we zien visioenen van inheemse ‘Spaanse druiven’, Steen (de lokale Chenin Blanc) en Pinotage. In 1659 werd er voor het eerst wijn gemaakt in de Kaap! En wel door de Hollanders.

20171030_110402

We vervolgen onze tour in de heuvels van Paarl, dat parel in het Afrikaans betekent. Dit wijngebied ligt op dezelfde hoogte op het zuidelijk halfrond als het wijngebied Jerez in Spanje op het noordelijk halfrond.
We krijgen een cellar tasting in de wijnkelder van Glen Carlou. ‘Curatorship’ noemen ze het zelf, de manier waarop ze wijn verbouwen en maken bij dit wijnhuis. De rosé gemaakt van de druiven Mourvèdre en Tannat verrast ons het meest, samen met een frisse Sauvignon Blanc. Een leuk fris glas om de dag mee te starten!

20171030_105624

Volgende stop Franschhoek! Sinds augustus zit er een nieuw top restaurant in Franschhoek bij het Le Quartier Français die ik maar al te graag wil uitproberen. Je hebt hier 2 uur de gelegenheid om zelf het stadje te verkennen en te lunchen. Ik heb dan ook een tafeltje gereserveerd op het terras van La petite Colombe. Het zusje van ‘La Colombe’ in Constantia en nummer 2 van SA top restaurants! We genieten enorm van het nieuwe ‘spring menu’, een 5-gangen lunch… inclusief mouth cleanser (dat alleen al!). We drinken hierbij een karafje Sauvignon Blanc en een Pinot Noir Culinaria van Leopard’s Leap. Gelukkig is de honger van deze ‘roofdieren’ meer dan gestild als we weer de bus instappen.

20171030_123609

Ons tweede bezoek aan een wijnhuis, nu rondom Stellenbosch, is een hele speciale; er wonen namelijk ook zo’n 1000 eenden!? We zijn toeristen of we zijn het niet.. want we krijgen een ‘duck run’ live te zien. Echt hilarisch! Deze eenden houden de wijngaard gezond. Hoe dit precies zit en welke wijnen hier vandaan komen, lees je in mijn volgende post over dit wijnhuis Vergenoegd.

20171030_153401

En zo hebben wij nog een paar dagen mogen genieten van de Kaap met onder andere een bezoek aan wijnhuis Groot Constantia in de Constantia Valley net achter de Tafelberg. Een picknick is een super leuke manier om kennis te maken met de Afrikaanse gastvrijheid en lekkernijen met (ja alweer) een goede fles wijn erbij…

20171031_164736

Zeg alsjeblieft dat we gauw weer deze kant op mogen gaan. Deze nieuwe dagtour is zeker een succes mits je rekening houdt met iets minder vrijheid en een reisgids die nog tot in je dromen verder kletst.

Laat ik afsluiten met een wijsheid uit Zuid Afrika. “Dis beter om vol wyn te wees, as om vol kak te wees.”

Ciao, Leonie

Ps. De teller van uniek bezochte wijnhuizen staat nu op 35. Jeej.

Clever info

De Hop on, hop off bus heeft verschillende lijnen in Kaapstad met het ticket office bij het Sea aquarium (V&A Waterfront)

Blauwe lijn; Kaapstad, Constantia, HoutBay, Camps Bay
Rode lijn; Kaapstad, Tafelberg en Camps Bay
Winelands Tour full day; de tour door de wijnlanden (online te reserveren) rijdt op maandagen, woensdagen en zaterdagen. Dit is geen échte hop on, hop off bus, omdat de stops vaststaan zoals hierboven omschreven.

20171031_170633

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

3 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *