In Libanon verandert water in wijn

Libanon, buurland van het eerder door mij beschreven Israël, is aan één kant omgeven door de Middellandse Zee en aan de andere kanten door bergketens. In dit veelzijdige wijnland, dat ik tijdens een Masterclass en proeverij van Melman Communications in Amsterdam een klein beetje beter heb leren kennen, verandert water in kwalitatieve wijn. Schenk je alvast een karaf voor ons in?

Tijdens de Masterclass ‘proef’ ik een opkomende bekendheid van zowel Franse als lokale variëteiten uit dit zonovergoten land waarin al eeuwen wijn wordt gemaakt. Verwacht geen overrijpe wijnen; de koelte van de zee en veel hoogte (de gemiddelde wijngaard ligt op meer dan 1.000 meter boven zeeniveau!) geven een mooie variatie van geconcentreerde en spannende smaken in je glas.

Tijdens de jaren ’90 maken wijnbedrijven in Libanon grote stappen na een tijd van oorlog en voegen zich 22 tot 25 bedrijven samen tot het UVL, de lokale verenigde wijnorganisatie. Samen willen ze zo ook in Nederland de bekendheid vergroten van dit veelbelovende wijnland. Ongeveer de helft van de geproduceerde wijnen wordt nu voornamelijk geëxporteerd richting Amerika en de UK. Tja, zij weten al langer dat deze ‘cup of tea’ smaakt.

Valt het je op dat Libanese wijnen steeds vaker op een wijnmenu verschijnen? Of, is het lastig de lokale druiven te herkennen? Obeidy, Merwah en Meksasi zijn lokale witte druiven die zowel in monocépage als in blends worden gebruikt. De rode wijnen die je tegen zult komen zijn voornamelijk Rhône blends met Syrah, Grenache, Carignan, Petit Verdot en een aandeel Cabernet Sauvignon. Ook Cinsault is opvallend veel aanwezig op de proeverij. Zie je Zawtarani op de wijnkaart staan? Dan heb je een lokale blauwe druif te pakken.

Château Musar is het bekendste wijnhuis, gelegen in de Bekaa Valley, dit is de vallei gelegen tussen het Libanon gebergte in het midden van het land en Anti-libanon aan de oostzijde. De wijngaarden van dit huis liggen gemiddeld op 1.000 meter hoogte. Uit de Bekaa Valley komt zo’n 80% van de gehele wijnproductie. Het is een zonnige vallei zonder woestijnvorming met veel kalk in de bodem. Het smeltwater van sneeuw vanuit de bergen zorgt voor een eigen natuurlijke waterhuishouding. Dit is hét water dat uiteindelijk wijn zal gaan opleveren; de wonderen zijn de wereld nog niet uit volgelingen!

Ik proef voor het eerst de witte lokale druif Merwah aangevuld met Obeidy. Oxidatief en daardoor wat muf. Een exemplaar uit 2008 zie ik op de fles staan (zie foto hierboven). Zelf geven de wijnmakers aan dat de Obeidy overeenkomt met eigenschappen van de Chardonnay druif.

Om een beter beeld te vormen van het aanbod in lokale druiven, proef ik hierna een 100% Merwah uit 2017 van wijnhuis Château Ksara (foto helemaal bovenin); veel frisser met mooie zuren en een bittertje. Bij blind proeven, zou een Italiaanse Arneis mijn observatie kunnen zijn. Prego, ik ben fan!

Wijnhuis Clos de Cana wordt vertegenwoordigd door dochterlief en zij is overtuigd om dit wijnhuis naar een hoger niveau te tillen. De ligging midden in het Libanon gebergte met 300 dagen zonneschijn geven haar hiervoor gunstige omstandigheden. Onder de indruk ben ik van de Pinot Noir. Expressiever dan de ‘Europese versie’. De blend van Chardonnay en Meessassi is opvallend; de Meessassi schijnt een voorouder van de Chardonnay te zijn.

De afsluiter van de dag (stiekem was het mijn opener, aangezien het ook een mooie aperitief is) is een zoete dessertwijn van Château Oumsiyat (zie foto hierboven); Douce Nuit bestaande uit 100% Obeidy. De amandelen zijn heerlijk als ik grom vanuit mijn keel. Voor de zoetekauw; deze past heel fijn bij een fruitig toetje.

Hoe is het mogelijk om al deze druiven met hun synoniemen, voorouders, kruisingen en hybriden te onthouden!? Een klein notitieboekje aanschaffen is mijn tip.
Nog even over water in wijn veranderen; ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Ciao, Leonie

Clever info

Er zijn in Nederland een aantal importeurs van Libanese wijnen. Ben je nieuwsgierig geworden, neem dan een kijkje bij één van de volgende leveranciers; Libanon Wijnen, Libanese Wijnen, Andere WijnWijnimporteur J. Bart en Vinites.

Nog even voor je op een rijtje…
Witte inheemse druiven; Merwah, Obeidy, Meessassi
Blauwe inheemse druiven; Zawtarani

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *