In vuur en vlam | Delaire Graff Estate

Terwijl bij ons de kolen liggen te smeulen op de braai (zo noemen ze een bbq in Zuid Afrika) met vrienden en familie, is het winter rondom de Kaap. Hier brandt bij veel wijnhuizen ook een vuurtje, en wel van de knusse haard. Ook in de winter kun je rondom de Kaap de mooiste wijnhuizen bezoeken. Juíst! Wel even uitzoeken of die knusse haard aanwezig is in het wijnhuis dat je gaat bezoeken, om er vervolgens met een goed glas wijn bij te kruipen. Voor de thuisblijvers heb ik een aantal hele mooie wijnsuggesties voor bij de eigen braai, want ‘de braaimasters’ hebben wijnen gecombineerd van wijnhuis Delaire Graff uit Stellenbosch! 

De Kaapse winter is mild vergeleken met de onze. Een ideale (voor mij eigenlijk DE ideale) tijdsbesteding tijdens je verblijf rondom Kaapstad, is het rijden door de glooiende heuvels in de wijnlanden met een aantal stops bij de zeer gastvrije wijnhuizen. Hier kun je op de bonnefooi wijn proeven voor een prikkie. Tip; zorg dat je kleding uit laagjes bestaat, want mocht de zon doorbreken of kom je bij de haard te zitten… 

Een heel bekend wijngebied is natuurlijk Stellenbosch. Richting Banghoek, een onderdeel van Stellenbosch, ligt een wijnhuis met enorm veel charme en een portfolio wijn waar ik warm van word zonder ook maar een stap richting de haard gezet te hebben.. Delaire Graff Estate

Delaire Graff Estate

Ben je een kunstliefhebber? Dan zit je hier gebakken met het tentoonstellen van grootse lokale kunstwerken. Zelf vind ik kunst lastig te beoordelen. Daar heb ik bij de wijnen gelukkig een stuk minder moeite mee. We schuiven bij mijn 1e bezoek aan voor een wijnproeverij.

Wat me meteen opvalt is de frisheid van de wijnen van Delaire Graff Estate. Zuid Afrika heeft te kampen met grote hitte waardoor het een uitdaging is om de wijnen een mooie zuurgraad mee te geven. De wijngaarden van Delaire Graff krijgen een koele bries vanuit zee en tevens zorgt de hoogte waarop ze liggen ervoor dat de druiven langzamer rijpen. De selectie rode wijnen zijn heerlijk zacht zonder saai te worden.

Wat een sfeer en uitzicht biedt dit wijnhuis wat tegen de heuvels van de Helshoogte Mountain Pass ligt. De wijnranken ‘slapen‘ momenteel, om in het voorjaar, rond september/ oktober, weer flink te kunnen gaan shinen!

Een 2e bezoek aan Delaire Graff Estate geeft me de mogelijkheid om tijdens de winter in juli zelfs buiten op het riante terras een 4-gangen lunch te nuttigen. We starten met een frisse Chenin Blanc (de lokale witte druif Steen), om vervolgens een Merlot bij het hoofdgerecht met beef te nuttigen. Deze is me eerder bijgebleven van de wijnproeverij, terwijl een Merlot me niet altijd kan bekoren. Hier heb jij vast ook zo’n zucht momentje.. Wat kan het leven toch ontzettend heerlijk zijn!

Wil jij ook een ‘zomaar wham (of moet ik zeggen lam) in vuur en vlam’ momentje ervaren? Lees hieronder verder voor suggesties hoe je jouw braai heerlijk met de wijnen van Delaire Graff Estate kunt combineren… Braaimasters bedankt!

Ciao, Leonie

Clever Tastings (voor bij jouw braai)

Een aantal wijnen van Delaire Graff Estate kun je in Nederland via Bovino bestellen.

Een frisse salade (eventueel met rauwe vis) of gegrilde sardines vraagt om een Delaire Graff Estate Sauvignon Blanc. Zo groen als een Sauvignon Blanc kan zijn, met wat tropische hints van passievrucht.

Gegrilde langoustine of gamba gaan heerlijk samen met deze Delaire Graff Estate Chenin Blanc Swartland Reserve. Een subtiele waxy body, geen hap boter in je mond. Mooi bittertje aanwezig, waardoor het goed combineert met de bovenstaande jongens.

Vette vis zoals zalm en makreel of een vis of witvlees met een romige saus? Kies voor de Delaire Graff Estate Summercourt Chardonnay en de Delaire Graff Estate Chardonnay Banghoek Reserve. De eerste wijn heeft een aantal maanden houtrijping gehad, de tweede 10 maanden, waardoor de complexiteit van de wijn toeneemt.

Contrafilet/ entrecote; Delaire Graff Estate Shiraz. Voor een shiraz heerlijk fris door het rode fruit zoals moerbei. De Shiraz komt dankzij de aanwezige tannines van deze jonge wijn fijn samen met het vlees.

Lamsbout – Delaire Graff Estate Botmaskop (een blend van Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot en Malbec) Dit is écht de flagship wijn van dit wijnhuis, zoals dat zo mooi gezegd wordt. Nu al een mooie blend in balans; kan prima nog een aantal jaartjes verder ontwikkelen in de fles.

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

4 Reacties

  1. Spontaan weer heimwee naar deze prachtige (én smakelijke) plek. Kan me de (kleine nipjes, met zwangere buik) merlot en Botmaskop (+lam) nog goed herinneren! In Nl nog een keer samen overdoen? 🙂

    1. Yesssss please 🙂 X C & C
      Ps. Toen wij er samen waren voor de proeverij met lunch binnen, is me de Merlot idd bijgebleven. Baie lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *