Italiaanse streken bij Vughtse Wijnkoperij

Je heerlijk onder laten dompelen door Roero Arneis, Super Tuscans van Gaja en Recioto met chocolade van de beroemde Vughtse patisserie De Rouw? Volentieri! Dan hebben we het nog niet eens gehad over de culinaire toevoeging van Dennis. Ja, Dennis van de Kaasstulp aan de overkant met heerlijke grand cru kaas, paté en truffelworst. De Italiaanse wijncursus bij de Vughtse Wijnkoperij zorgt ervoor dat ik me meer en meer thuis ga voelen in Vught. Of is het de hitte die me naar het hoofd stijgt?

20170624_151654

We bevinden ons in een sfeervolle ‘Salle de Dégustation’. Drie avonden staan in het thema van Bella Italia; avonden waarin we in een groep van 12 wijnliefhebbers kennis maken met een aantal klassiekers, maar ook een aantal onbekende druiven. En dat terwijl ik Italië al flink dacht te kennen op dit gebied. Maar wat wil je in een land met meer dan 1000 inheemse druivensoorten!?

20170624_145210
Eigenaresse Naomi Bisschop

Aan het hoofd zit vinoloog Naomi Bisschop, eigenaresse van de Vughtse Wijnkoperij. Ze vertelt vol passie over het Italiaanse wijnvakmanschap en haar bezoekjes aan de wijnboeren zelf. Vooral dat laatste maakt haar vak natuurlijk zwaar heerlijk. Wijnkenner Isabelle van Gendt schenkt de wijnen met een Frans charisma in en volgt met passende hapjes.

Zo maken we kennis met de bijzondere wijnen van Elena Walch; een vooruitstrevend wijnbedrijf in Alto Adige gerund door moeder en dochter(s). Je kan wel zeggen dat de visie van deze dames te proeven is in de unieke wijn als de Gewürztraminer. Elena Walch is in Tramin gevestigd (ja, deze druif komt oorspronkelijk uit Italië, mensen uit de Elzas!) Rozenblaadjes vullen je mond, maar vergis je niet, daarna komt er een portie kruidigheid achteraan. Mooi om te schenken bij wat licht-pittige en gekruide gerechten.

De Barbera, Barberesco en Barolo uit de Piemonte liegen er niet om. Dat doet de Brunello di Montalcino uit Toscane ook niet. (zuinig komt niet in het woordenboek van Naomi voor) Deze wijnen drink ik met heel veel plezier, toch kunnen andere wijnen me meer verrassen zoals een mooie Chianti Classico (uit het herkomstgebied van de Chianti) van ‘Tenuta Villa Trasqua’ en de Rosso di Montalcino van ‘Azienda Agricola Canalicchio di Sopra’. Beide van de druif Sangiovese . Colorino en Malvasia Nera vullen de Chianti mooi aan.

IMG_20170621_000248_578

Als deze heerlijke avonden bijna ten einde zijn gekomen met een Amarone della Valpolicella  uit 1994 (!) in mijn mond, wordt er in de groep lachend gesproken over een reünie. Wil je ook meer van dit soort vreugdemomenten? De najaarsproeverij op zondag 1 oktober in de Lambertuskerk lijkt daar een mooi moment voor.

20170620_223436

We sluiten de derde avond af met een recioto van wijnhuis ‘Allegrini’; een rode dessertwijn uit de Valpolicella. Stukje chocolade van De Rouw erbij en zelfs een niet-zo’n-zoetekauw als ik ben er zeker voor te porren. De suikers in deze wijn zijn niet volledig omgezet in alcohol, waardoor je een zoete wijn krijgt van gedroogde Corvina, Rondinella en Oseleta druiven. Finesse!

Ik doe mijn ogen even dicht na 12 geproefde wijnen.
~ gedachte ~ Kon ik deze wijnen maar even in de Italiaanse omgeving drinken tussen de cipressen.. gesprekken voeren met de wijnboeren en daarna neerploffen bij een ‘agriturismo’ met uitzicht over de heuvels van Toscane..
~ einde gedachte ~ Het kán. Natuurlijk kan het! De volgende keer ga ik namelijk in gesprek met Lenny Haanen; specialiste in culinaire mogelijkheden hartje Toscane. HaarTaste of Tuscany’ is meer dan mond vullend.

Alla prossima!

Ciao, Leonie

Clever info

Stilzitten is er bij Naomi niet bij; ze barst van de nieuwe ideeën voor de komende tijd!
Binnenkort komen de workshops & cursussen van de Vughtse Wijnkoperij voor het najaar online (dan ook online te boeken).

Clever toegift

Als we een dubbel feestje vieren voor de verjaardag van cursist Bart, ontdekken we een unieke wijn tegen de heuvels van Barolo aan. Hij neemt een fles rechtstreeks mee van wijnboer ‘Fratelli Alessandria’. De inheemse druif die deze fles vult heet Pelaverga Piccolo. Heb je daar al ooit van gehoord? Mocht je deze ergens tegenkomen; proberen met hoofdletter P. Grazie mille Bart!

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *