Loslaten om te groeien | Wijngaard de Frysling

Als we Jantiene ontmoeten tussen de slapende wijnranken in het Friese Twijzel, staan er tientallen schapen om ons heen te grazen. Je merkt meteen dat de natuur aan zet is met een helpende hand van de familie Broersma. Waar het benoemen van de holistische kijk op het leven en in de wijngaard eerder nog mensen zou kunnen afschrikken, trekt het nu juist wijnliefhebbers aan. Er wordt hier serieuze Nederlandse wijn gemaakt.
We kletsen over de natuurlijke cyclus in het leven, het loslaten en de groei van zowel de wijnstokken als de kinderen. Na dit bezoek in Friesland, spreek ik ook met dochter Elvira in haar appartement in Amsterdam. Om zo nog een completer inkijkje te geven en je voor te stellen aan het gezicht en de liefde achter Wijngaard de Frysling. De generaties vullen elkaar aan met als resultaat wijnen uit Friesland met een geheel eigen identiteit!

Schapen in Wijngaard de Frysling

Het liefst zou Jantiene ons op klompen of blote voeten rondleiden. Iets wat ze regelmatig doet als ze door de wijngaard struint of het blotevoetenpad in de buurt loopt met vrienden en wijnliefhebbers. Mijn witte gympen wissel ik later in voor klompen in Friese stijl! (kijk maar op de foto)

Ze vertelt ons dat de schapen (on)kruid rondom de wijnranken bij de stam kaal vreten, om zo minder last van schimmels te hebben in de wijngaard. Er wordt immers niet gespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. De vitaliteit van de bodem wordt regelmatig gecontroleerd en op dit moment staat er kalk klaar om de zandbodem te verrijken.

Circulaire droom

Hoe kom je er nou bij om juist hier een wijngaard te beginnen? De droom om circulair te leven heeft een mooi stuk grond opgeleverd. Per ‘toeval’ leest Jantiene over Friese wijn in de Leeuwarder Courant. (toen nog minder voor de hand liggend als nu) “Als er daar wijn gemaakt kan worden, willen we dat hier ook proberen”! Met een beetje hulp van een adviseur uit Limburg. Nog steeds is er een nauwe samenwerking met Stan Beurskens van Wijngaard St. Martinus te Vijlen.

Zo is in 2009 de stap genomen om wijn te verbouwen met druivenrassen als Pinotin, Cabernet Cortis en Souvignier Gris. Heb jij wel eens een glas wijn uit eigen land geproefd?

Afgelopen week werden de nieuwe wijnen gebotteld bij Stan in Limburg. De druiven voor de Brûswyn gingen de grens over richting Duitsland. Je hebt de primeur… vanaf vandaag (woensdag 31 maart 2021) zijn de nieuwe flessen wijn al verkrijgbaar in de wijnwinkel op de wijngaard en over een paar dagen op de webshop!

Alles staat met elkaar in verbinding op klompen

Bruisend gesprek

Het moderne zelfvoorzienende huis van Jantiene en man Douwe (een droom die is uitgekomen!) steekt af tegen de knusse boerenschuur waar de verkoop en het proeven van de wijnen zich afspeelt.

We kruipen bij de haard en kletsen verder onder het genot van een spraakmakende wijn van Wijngaard de Frysling; de Brûswyn 2018, gemaakt van de Johanitter druif. Mooie frisse zuren en fijne bitters vullen mijn mond. De afdronk is zoals ik de Friezen tot nu toe ervaren heb; heerlijk ‘down to earth’ met een nieuwsgierige fonkeling.

Kloppend hart

Elvira Broersma en ik ontmoeten elkaar toevallig in de ‘World Doula Week’ als ze nog aan het nagenieten is van haar 1e keer begeleiden als doula bij een bevalling. We kletsen op haar dakterras over opgroeien in Friesland op de wijngaard, onzekere periodes en zelfontplooiing. Over de dingen in het leven doen met bezieling waardoor je hart sneller gaat kloppen. Was dit altijd al zo? Zeker niet.

Het geheel heeft geresulteerd in waar ik nu sta; midden in het leven als vrouw, holistisch coach, doula én wijnboerin!

Elvira Broersma

Na een commerciële ervaring in vastgoed en haar fantastische reizen naar Australië in de biodynamische wijngaard, weet Elvira dat verbinding maken met mensen is wat ze het liefste doet! En dan bedoel ik niet elke avond in de kroeg hangen. Door eerst verbinding met jezelf te maken, staat ze nog meer open voor mensen en situaties.

Hoe? Door bijvoorbeeld haar ochtendroutine met meditatie en yoga. Ook haar vrije opvoeding heeft hieraan bijgedragen. Het geheel heeft geresulteerd in waar ze nu staat; midden in het leven als vrouw, holistisch coach, doula én wijnboerin!

Elvira in Amsterdam met hond Phylo

Hoe ziet dat eruit in de praktijk? De eigen familiewijn promoten en betrokken zijn bij de processen in en rondom de wijngaard en ondertussen het nieuwe eigen bedrijf als holistisch coach opzetten en uitdragen.

Zelfs in Brazilië is het verhaal van de familie Broersma opgepikt in een wijnmagazine. Bijzonder. Elvira vat het geheel zelf heel mooi samen als #winefulness. Nou, mijn aandacht heb je!

Nog een leuk nieuwtje uit de wijngaard om mee af te sluiten: de rode wijn release van Wijngaard de Frysling staat in juni 2021 in de planning. Smaakvolle Nederlandse rode wijn maken is geen gemakkelijke taak. We zijn dan ook bijzonder nieuwsgierig naar het resultaat hiervan!

Ciao, Leonie

Ps. Ik had speciaal mijn teennagels netjes gelakt voor het geval we bij Elvira ook op blote voeten gingen lopen! Misschien had ik het los moeten laten…

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

4 Reacties

    1. Dan is dat doel met deze post bereikt Rose! 😃 Bij jullie op bezoek gaan in Amsterdan was ook heel inspirerend voor mij. Zo mooi als er passies samenkomen én er over de gevolgen nagedacht wordt. En niet te vergeten.. er een mooie NL wijn bij geschonken wordt! 😋 Ciao, Leonie

    1. Een nuchtere kijk op het leven! 😃 Die had ik dus na het proeven van de Brûswyn. Nouja, bijna nuchter dan natuurlijk.. Ciao, Leonie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *