Ontmoet gastblogger Marlous Aarts

Marlous Aarts is de gezelligste gastblogger van Brabant! Ze is zowel een gedreven wijnliefhebster als wereldreizigster

Gastblogger Marlous (links)

In haar paspoort vind je stempels terug van Costa Rica, Vietnam, Zuid Afrika en Argentinië. Zuid Europa, en dan vooral Spanje is extra geliefd om haar eet- en drinkcultuur. Vorig jaar zaten Marlous en Leonie bijvoorbeeld samen in Málaga.. Deze lekkere hobby verbindt, that’s for sure! 

Om Marlous wat beter te leren kennen, heb ik haar wat dingen voorgelegd.. 

Van welke wijn was ze helemaal ondersteboven? Zéker een Pinot Noir uit Zuid Afrika uit de Hemel & Aarde Vallei; Whalehaven is zeer verrassend, Creation is wow!

De wijn & spijs combinatie die ze graag met jou wilt delen is een Côte de Provence rosé met een plank vol lekkere hapjes. Ze heeft zelfs het werkwoord ‘planken’ en ‘planking’ uitgevonden. Did anyone say oyster? 

Als ze ‘haar’ stad Breda in gaat, kun je haar bij Yirga (ontbijt/ koffie/ lunch) terug vinden en voor de borrel bij wijnbar Pinot

Deze wijn mag je (nog) niet bij haar op tafel zetten; een Duitse wijn. Maar eigenlijk is dit meer onwetendheid geeft ze toe. 

Haar grootste wijnblunder? Pfff die vraag blijft helaas onbeantwoord (voor jullie ;). 

Marlous en Leonie leren elkaar kennen op de ontgroening van de NHTV (University of Applied Sciences) en zijn sindsdien besties en elkaars (reis)maatje. Wil je Marlous blijven volgen? Dat kan op Instagram! 


Ontmoet gastblogger Jeffrey alias “De Wijnromein”

Het was een druilerige middag in Leiden. Ik bevond me in een zaal waar het college “werken met de wettenbundel” werd gegeven. Terwijl ik een casus aan het voorbereiden was kreeg ik foto’s doorgestuurd van de opening van de winkel van mijn vader. Klanten met een glas Champagne, de burgemeester met Champagne, een importeur met een glas Champagne. Dit alles geschonken uit de grootste fles Champagne die ik ooit had gezien. Ik reed zo hard als ik kon naar de winkel en ging ook aan de Champagne. Door die goddelijke mousserende drank sloeg de vonk over. Wat krijgen we nou? dacht ik. Ik ben verliefd. Ik omarmde de wijn en liet het niet meer los. Het wijnvirus had me te pakken.

Mijn naam is Jeffrey Westacott, in bepaalde kringen ook wel de Wijnromein. Vanuit Nijmegen reis ik het land door op zoek naar bijzondere wijnen en leuke proeverijen, ben ik verkoper in een wijnspeciaalzaak en vind ik het leuk om de ontwikkeling van Nederlandse wijn te volgen. Onderweg stop ik regelmatig om wat foto’s te schieten en die dan te uploaden op mijn sociale media.

Hoe kan je iemand beter leren kennen dan via zijn of haar favoriete druiven? Die van mij zijn Cabernet Franc, Chenin blanc, Riesling, Pinot Noir, Touriga Nacional, Gouveio, ach eigenlijk drink ik alles. Maar ik ben wel een beetje verliefd op Pinot Meunier. Zacht, lekker fruit, hier en daar mooie kruidigheid. Zwoel en verleidelijk, net als mijn vriendin.

Jeffrey en Leonie raken met elkaar in gesprek tijdens het 1e Insta Wine Event te Utrecht en er bruisen meteen wat ideeen op omtrent wijn.

Wil je Jeffrey blijven volgen? Check dan zijn Instagram of Facebook.


Ontmoet gastblogger Wouter

Wouter Moll is in opleiding tot vinoloog. Eerder behaalde hij het internationale wijncertificaat WSET3.

Zijn passie voor wijn raakte in stroomversnelling toen een vriend hem een fles Saint-Émilion uit de jaren tachtig liet proeven. Deze bleek perfect op dronk te zijn, in tegenstelling tot de andere flessen uit dezelfde kelder van hetzelfde chateau uit hetzelfde jaar. Een unieke ervaring! Hoe kon dit? Wie maakte dit spul? En hoe? Sindsdien leest Wouter alles wat los en vast zit over wijn en bezoekt en organiseert hij regelmatig wijnproeverijen.

Wijn draait voor hem in de eerste plaats om smaak, maar de geschiedenis van wijnstreken en de verhalen van wijnboeren maken voor hem dat de wijn tot leven komt. Hierover kan hij levendig en, als je hem niet onderbreekt, eindeloos vertellen.

Wouter is met name geïnteresseerd in de Bourgogne, de Loire, de Rhône en (Duitse) Riesling. Champagne is voor hem de meest ondergewaardeerde én tegelijkertijd de meest overgewaardeerde wijn. Waarom? Vraag het hem zelf!

Wouter en Leonie leren elkaar kennen bij de maandelijkse proefgroep ‘De Pinot’s’ te Utrecht.

Wil je Wouter blijven volgen? Check dan zijn Instagram  en Facebook.


Ontmoet gastblogger Reinoud

Reinoud is een laatbloeier in de wereld van wijn.

Lang bestond wijn voor hem slechts uit rood of wit en nadat hij voor de zoveelste keer met de handen in het steeds minder wordende haar zat bij het bestuderen van de wijnkaart ging het roer om. Er moest een basiscursus SWEN (tegenwoordig SDEN genoemd) worden gevolgd!

Het enthousiasme zit er dan snel in; examens worden behaald en er wordt driftig geoefend met proeven en leren. Met inmiddels het Wijnbrevet op zak levert de gemiddelde wijnkaart inmiddels geen verrassingen meer op. Tevens neemt hij graag deel aan de maandelijkse proefgroep ‘De Pinot’s’, waar hij Leonie leert kennen.

In de steeds beter gevulde wijnkelder van Reinoud vinden we wijn van alle continenten. De oude wereld is echter het meest vertegenwoordigd en dan met name de zogenoemde ‘cool climate’ regio’s. Rariteiten en onbekende appellaties hebben zijn speciale aandacht. Vandaar wellicht zijn bijzondere interesse in Zwitserse en Oostenrijkse wijnen?

Via Instagram kun je Reinoud zijn uitspattingen blijven volgen!


Ontmoet gastblogger Hans

Wijn is Hans met de paplepel ingegoten. Bij hem thuis werd er veel Franse en Duitse wijn gedronken. De Franse wijnen werden bij Thiessen of Sauter uit Maastricht gehaald, de Duitse wijnen namen zijn ouders mee van hun Duitsland reisjes.

Vlnr. Sander, Julian, Hans, Leonie

Weinig geld en veel tijd tijdens Hans zijn studie psychologie, resulteerde in een Frankrijk vakantie waarin hij eerst 3,5 week kris kras door de Côte D’or fietste en daarna nog anderhalve week kampeerde in Fleurie. De eerste échte kennismaking met wijngaarden!

Waar liggen mijn voorkeuren? Waar mijn liefde voor Bourgognes vandaan komt is nu wel duidelijk. Eigenlijk drink ik veel verschillende wijnen, zowel wit als rood. Het liefst subtiele wijnen boven krachtpatsers, mét een hoge zuurgraad. Denk daarbij aan onder andere Noord-Italië (tip; probeer eens ’n Gavi!), Loire (voor Cabernet Franc kun je me wakker maken), de Duitse Rieslings, Spätburgunders en Sauternes. Maar ook Nederlandse (én Belgische) wijn heeft een speciaal plekje in mijn hart.

Eigenlijk ben ik pas vrij laat begonnen serieus wijn te studeren. In 2014 heb ik SVEN 3 gedaan, en daarna in 2015 WSET 3 advanced en in 2016 basis gastronomie via de Wijnstudio . Het geeft toch weer een heel nieuwe dimensie aan het wijngenieten. Ik kan het aanbevelen!

Toekomst in wijn? De volgende horizon is wellicht de vinologenopleiding.

Hans leert Leonie kennen tijdens het blokken en spugen voor WSET 3 en nu proeven ze regelmatig in de proefgroep ‘Pinot’s’.