Natuurlijk Vleck | expert aan het woord

Arjen Miedema aan het woord, eigenaar van wijnimporteur Vleck te Utrecht. Vleck ligt tegenover het Griftpark naast café en restaurant Het Gastmaal. Dit is zeker niet toevallig! De wijnen van Vleck worden bij de buren geschonken. Tegen een zeer aantrekkelijke corkage fee kun je de gekochte wijnen van Vleck nuttigen op het binnenkort weer zonnige terras of binnen bij je maaltijd. 2 verschillende bedrijven, 1 unieke samenwerking. Vleck is een wijnimporteur met 15 jaar ervaring in natuurwijn. Deze wijnen maken mij nieuwsgierig. De keren dat ik een natuurwijn gedronken heb zijn op 1 hand te tellen. Zijn deze wijnen beter voor je gezondheid, worden ze de toekomst of gaat het om een consumententrend zoals superfood? Tijd om dit mysterie beter te begrijpen én te proeven!

20160309_172442Bij binnenkomst op een doordeweekse middag val ik met mijn neus in de boter; er staan verschillende flessen wijn open op tafel. Malvasia van La Stoppa uit Italië staat in het midden van de winkel op de proeftafel om zowel door klanten, Arjen, Debby (zijn assistent) als door de collega’s van het Gastmaal te proeven. Dolce frizzante 2015, het lijkt hier de zoete inval wel!

Arjen is hier 2 jaar geleden ingerold terwijl hij toen eigenaar van ‘Vaker Champagne’ was. Hij vertelt me dat hij verliefd werd op een natuurwijn Clos Fantine Faugeres uit een schitterend jaar 2002 via Michiel ter Heide, mede eigenaar van Vleck. Deze heeft zijn ogen geopend. Michiel zit zo’n 10 jaar in het vak en inspireert Arjen. En of dat gelukt is..!

De zogenaamde ‘confectiewijnen’, (wijnen mét toegevoegd sulfiet) waar Arjen het heel de tijd over heeft, worden zoveel mogelijk vermeden. Dat is best een opgave lijkt me, want dan ben je al snel beperkt in het aanbod. Toch is er totaal geen verveling opgetreden als ik Arjen mag geloven. Bij vrienden drinkt hij overigens steeds vaker een biertje.

Voor mij als leek met natuurwijnen en om verwarring te voorkomen, vraag ik of Arjen een natuurwijn, een biologische wijn en een biodynamische wijn wilt toelichten… “Een natuurwijn, ook wel Vin naturel genoemd, staat voor zo weinig mogelijk ingrijpen in de natuur. Sulfiet wordt normaliter gebruikt in wijn als conserveringsmiddel; het heeft een antibacteriële en antioxidante werking. Deze wordt bij natuurwijn zoveel mogelijk vermeden, mits gebruik van natuurlijk sulfiet op de schil van de druif zelf. Het gaat om wijn zonder enige chemische toevoeging en met minimaal of geen toegevoegd sulfiet”.

“Bij een biologische wijn werken wijnboeren samen met de natuur en maken geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest”. “Biodynamisch is een verhaal apart; alle aspecten van de boerderij en de natuur staan met elkaar in verbinding. Hierbij is tevens een kosmisch element betrokken; de stand van de maan langs de dierenriem. Men gelooft dat de kosmische levenskracht een positieve invloed heeft op de groei van de druiven”. “Het ene sluit het andere dus niet uit”.

Het lijkt me een hele grote uitdaging om goede natuurwijn op de markt te brengen. De wijnboer moet heel secuur te werk gaan waarbij hygiëne, geduld en een grote portie ervaring een vereiste zijn. De druiven dienen rijp en schoon te zijn met een goede zuurbalans (ph waarde).  “Kijk om je heen, het bewijs dat het goed én lekker kan staat hier. We werken met boeren die zo min mogelijk zwavel gebruiken. Wordt zwavel bijvoorbeeld bij de botteling van de fles wel gebruikt, worden deze flessen 2 jaar weggelegd zodat deze zwavel af kan breken”. Het woord ‘spanning’ komt vaker terug deze middag. Zonder spanning, geen plek op de planken bij Vleck.

Het merendeel van het assortiment komt uit Frankrijk, al zie je ook steeds meer natuurwijnen uit Spanje en Italië. Er is slechts een kleine oplage van natuurwijnen. Soms is het letterlijk vechten om dozen. Grote concurrenten die de wijn importeren zitten voornamelijk in de UK, Scandinavië, USA en Japan. Deze laatste is geen verrassing met haar zeer schone eetcultuur.

‘Natural wine is not new; it is what wine always was, and yet, somehow today it has become a rarity.’

Natuurwijnen nemen toe in populariteit. Gezondheid speelt een steeds grotere rol in ieders leven. Wil jij niet weten waar de fles vandaan komt en wat erin zit? Kijk maar naar de reacties na het item over de ingrediëntenlijst in wijn in het programma de Keuringsdienst van Waarde. “Veel mensen waren geschrokken en reageerden zelfs een beetje verontwaardigd. Ze komen onze winkel binnen en hebben meer behoefte aan een natuurproduct”.
Bij het toevoegen van (teveel) sulfiet in een wijn kan dit hoofdpijn, misselijkheid en allergische reacties veroorzaken lees ik later in een artikel over wijn. Die hoofdpijn komt me lichtelijk bekend voor.

20160309_165751Mijn ervaring met natuurwijn staat nog wankel en in alle eerlijkheid hebben de smaken van eerder gedronken flessen mij nog niet volledig kunnen overtuigen. “Met welke natuurwijn, zowel wit als rood, denk je het enthousiasme van mij en van mijn lezers te kunnen wekken”? Arjen lijkt bijna een beetje verbaasd te zijn door mijn vraag. Kiezen? Hij kan geen keuze maken en wilt het liefst badderen in al zijn wijnen!

Als we een kleine smaaktest doen om het verschil tussen een wijn met weinig toegevoegd sulfiet en eentje zonder toegevoegd sulfiet te proeven, geeft Arjen aan dat hij een wijn zonder toegevoegd sulfiet veel ‘breder’ vindt. De finish, de afdronk, is intens. Arjen kijkt ondertussen op zijn wijn app of het een goed tijdstip en/ of een goede dag is om wijn te drinken. Eigenlijk niet is de uitkomst.. Er zit niks anders op dan nóg een keer aan te schuiven en een paar flessen wijn mee naar huis te nemen.

Wat voor proeverijen & evenementen kunnen we binnenkort verwachten bij Vleck? “Zo’n 7 keer per jaar houden we proeverijen; ‘Meet the Winemaker’ genoemd. In samenwerking met Het Gastmaal hebben we leuke thema avonden; onlangs rosé met Valentine’s Day inclusief de mogelijkheid om te proeven van een vat Beaujolais Primeur. Personeel van zowel Vleck als Het Gastmaal proeven overigens alles wat ze schenken; uit eigen ervaring adviseren is natuurlijk een vereiste”. Aanstaande zondagmiddag 17 april is er een open proeverij met wijnen die niet op de kaart staan bij Het Gastmaal. Binnenkort is het tijd voor asperges met passende wijnen, er komt een pubquiz en ook zijn er avonden met live muziek. Bij Vleck zelf komen regelmatig de wijnboeren over de vloer tijdens het eerder genoemde ‘meet the winemaker’. Volop kans om én de wijn te proeven én de passie van de boer zelf te beleven. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een uniek contactmoment is.

20160309_170829Waarom natuurwijn drinken? Het is onder andere een kwestie van een omslag in je gewoontes denk ik. Het is een ideologie en uiteraard een kwestie van smaak. Waarom of, of? Ik hou het liever op én, én om mijn blik naar wijnen in de wereld open te houden. Al moet ik zeggen dat ik vanavond beter een natuurwijn kan openen voor een stapavondje met vriendinnen; het scheelt je namelijk een dosis hoofdpijn de volgende dag. Een fietstochtje langs Vleck hierbij opgeteld, is dubbel zo gezond! De keuze is aan jou.

Ciao, Leonie

ps. Deze tip wil ik je niet ontnemen; drink je natuurwijn vers. Drink de fles het liefst dezelfde dag na opening op; de inhoud gaat achteruit door de blootstelling aan lucht. Ook een onaangebroken natuurwijn kan je niet onbeperkt bewaren, afhankelijk van de structuur van de wijn. Gewoon van genieten dus!

Clever wine shop
Vleck Utrecht
Blauwkapelseweg 17
3572 KB Utrecht

Vleck Amsterdam
Eerste Helmersstraat 63 HS
1054 DC Amsterdam

De wijnen van Vleck zijn sindskort online te bestellen via de shop. Tevens zijn de wijnen onder andere te vinden op de wijnkaart bij Restaurant de Vaartsche Rijn te Utrecht.

Clever tastings
Poggio Argentiera, Vini dei Angeli
Toscana Rosso, Toscana, Italia
Sangiovese, Ciliegiolo, Syrah. 2013
Prijsindicatie Euro 7,50

Bodega Puelles “rioja”
Guerilla-wijn, lekker zonder etiket (goede prijs/ kwaliteit verhouding)
Rioja, Spanje
Tempranillo. 2013
Prijsindicatie Euro 7,50

Persoonlijke tip!
Trebbiolo Rosso van wijnhuis La Stoppa. (Barbera, Bonarda 2013)
Inspirerend om te luisteren naar eigenaresse Elena, ‘Grande Dame’ in de natuurlijke wijnwereld, tijdens ‘Meet the Winemaker’. Een heerlijke stevige wijn!


Bronnen; vleck.nl, sjakes.com, anderewijn.nl, neleman.org.

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *