Oh oh Oporto | Port stijlen

Oporto. Deze stad, gelegen in het noorden van Portugal, heeft meerdere jaren ‘Best European Destination’ op haar naam staan. Enerzijds zegt dat natuurlijk iets over de potentie van deze stad, anderzijds kan het ondertussen overspoeld worden door toeristen. Lurkend aan versterkte wijn, ook wel Port genoemd. Mijn nieuwsgierigheid wint het bijna altijd. Het is een heerlijke tijd voor een glaasje Port. Vorige maand zijn we de rijpende Port gaan ruiken en proeven in de kelders van beroemde PortLodges aan de overzijde van de Douro rivier in Vila Nova de Gaia!

Vila Nova de Gaia

De ‘nieuwe’ stad tegenover (O)porto, waar wereldberoemde Porthuizen zich al in de 17e eeuw vestigde, veelal onder de Engelse vlag. Waar nu voornamelijk toeristen over de rivier vervoerd worden als haringen in een ton; waren dit vroeger de vaten Port vanuit het dieper gelegen Cima Corgo, Baixa Corgo en de Douro Supérior. Hier staan de wijnstokken zelf aangeplant bij de wijnhuizen, de quintas, tegen de stijle hellingen rondom rivier de Douro.

Een aantal Porthuizen, de lodges, biedt een rondleiding aan met een aansluitende proeverij. Wil je je kennis van het proces rondom Portwijn opfrissen of heb je überhaupt nog geen helder beeld van het maken van deze versterkte wijnen, dan raad ik je aan in ieder geval een bezoek te brengen aan Taylor’s. Tip; Neem lekker de kabelbaan naar beneden!

De tour door het prestigieuze Porthuis maak je zelf met een o.a. Nederlands sprekende stem die uit je audio systeempje komt. Stap voor stap ga je door het proces; van de druivensoorten die gebruikt worden voor het maken van Port, naar de tradities in de wijngaard zoals het stampen van druiven, tot het vervoer ervan en de rijping van de verschillende stijlen in de lodges van Vila Nova de Gaia.

Tevens is het leuk om een lodge binnen te lopen in handen van een Portugees en hier een persoonlijke rondleiding te doen. Nu je een soort van basiskennis hebt opgedaan, is het verhaal een stuk helderder. Wij deden dit bij Ramos Pinto met een aansluitende proeverij in de lodge. Niet verkeerd.

Ik kan me voorstellen dat je door de druiven, het vat niet meer ziet als je een fles Port wilt kopen; ik zal de verschillende stijlen Port daarom hieronder toelichten.

Port stijlen

Witte Port
Leuk als aperitief omdat deze stijl over het algemeen jong en fris gedronken wordt. De witte Port kan zowel in zoete als droge stijl gemaakt worden. De druiven die gebruikt kunnen worden zijn lokale soorten als Donzelinho branco, Sercial, Folgasão, Gouveio branco, Malvasia Fina, Rabigato branco, Viosinho en Verdelho. 

De Port die wij na de rondleiding proefden, was een White Chip Dry van Taylor’s. 

De druiven die voornamelijk voor de rode Port gebruikt worden zijn; Touriga Nacional, Touriga Francesa en Tinta Barroca. 

Ruby Port
Jong & fruitig, met een paars/rood uiterlijk.

Het rijpingsproces vindt zo’n 2 jaar plaats in grote houten vaten. Deze geven door de grootte minder smaak af, waardoor het fruitige karakter goed behouden wordt.

Tawny Port
Gerijptere stijl met een oranje/ bruin uiterlijk.

Het rijpingsproces van zo’n 2 tot 7 jaar vindt plaats in kleinere houten vaten, waar meer zuurstof bij kan komen. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van de wijn en dus ook op de smaak, die complexer is. Je kan bijvoorbeeld denken aan nootachtige tonen zoals amandelen.

Afhankelijk van de ‘rijpingsstijl’ zie je op een Tawny Port 10, 20 of 30 jaar op de fles staan. Dit hoeft niet de daadwerkelijke rijpingsperiode te zijn; het is een gemiddelde van een blend.

LBVLate Bottle Vintage
Een Port gemaakt als een Ruby Port die langer op vat rijpt (zo’n 5 jaar) voordat het de fles in gaat.

Vintage Port
Een Port van een heel specifiek jaar. Enkel bij een heel goed oogstjaar, wordt deze geproduceerd. Na 2 jaar op hout, minimaal 10 jaar op fles gerijpt.

Houd er rekening mee dat je deze Port even laat ademen en decanteren is ook geen overbodige luxe!

Een bezoek aan Porto is een aanrader in het voor- en najaar. Voor een wijnliefhebber is het een múst! De Douro vallei en de Portlodges lonken…

Voel je je comportabel genoeg om een mooie Port uit te zoeken?

Ciao, Leonie

Clever info

Heb je wel eens in je leven druiven gestampt? Wat is het een apart gevoel om die schillen en sap door je tenen te laten glijden!! Een traditie in de Douro om dit in en groot bad, de Lagar, te doen met 2 rijen van mannen en vrouwen tegenover elkaar. Conditie vereist want dit gaat wel een uurtje of 5 door!?

Wil je dit een keer meemaken?
2 maal op een zaterdag in september kun je kaartjes kopen voor het Grape Harvest Festival; een treinreis langs de Douro richting Pinhão, inclusief bezoek aan een wijnhuis met het zelf oogsten en stampen van druiven. Écht een beleving!

Porthuizen met rondleiding bezocht;
Taylor’s (UK)
Ramos Pinto (PT)

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *