Op jacht naar wijn | Nederland

De maanden oktober en november staan vooral in het teken van herfstige proeverijen, wijnevenementen met een stevige knipoog naar het wildseizoen en de feestdagen, en niet te vergeten van de aankomst van de Beaujolais primeur. Waar wild gegeten wordt, wordt ook wild wijn gedronken! Waar kunnen we aanschuiven bij haardvuur voor een robuuste schotel met vlees en natuurlijk een stevige Barolo? Bij jou thuis, want met deze handleiding kan je zelf op jacht naar wijn!

Vrijwel elke goede wijnkoperij bij jou in de buurt heeft komende maand een proeverij of evenement. Zorg dat je van de partij bent en schrijf je in (vaak gratis of tegen een kleine vergoeding) om die heerlijke wijn af te schieten voor thuis. De beste tip om mee te beginnen; laat je vooral niet gek maken door allerlei wijnpraatjes en volg vooral jouw persoonlijke smaak.

Het is fijn om te weten waar je op kunt letten om erachter te komen hoe de kwaliteit van de wijn is en, belangrijker nog, of deze jou aanspreekt. Trek iets leuks en zeker ook comfortabels aan; een proeverij is meteen een goed moment om te netwerken. Hoge hakken raad ik uit eigen ervaring af.. geen commentaar.

Daar sta je dan aan de proeftafel. Begin bij het uiterlijk van de wijn. De kleur verraadt voornamelijk iets over de druivensoort en de leeftijd van de wijn. Hoe paarser een wijn, hoe jonger een wijn. Hoe bruiner een wijn, hoe ouder een wijn.

Hierna volgt de reuk van de wijn. Hou je neus dichtbij het glas en doe dit nog een keer nadat je flink gewalst hebt. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat er meer aroma’s vrijkomen. Te denken valt aan fruit, bloemen & kruiden, dierlijke en aardse tonen. Als hulpmiddel om de geur (en smaak) te benoemen, kan je gebruik maken van de aromazon.

Tijd om te gaan proeven! Laat de wijn soepel door je mond rollen en voeg à la Ilja Gort wat zuurstof toe in je mond. Bij het beoordelen van een wijn vraag je jezelf een aantal dingen af; proef ik een droge of zoete wijn, hoeveel zuren zitten er in deze wijn, vallen de tannines op (bij een rode wijn), hoe is het mondgevoel, welke smaakaroma’s proef ik en hoe ervaar ik de afdronk? Een wijn met kwaliteit heeft een aangenaam lange afdronk, hier hangt meestal wel een prijskaartje aan. Laat je zeker niet afschrikken, in elke prijsklasse heb je mooie wijnen. Allemaal afhankelijk van waar jij naar op zoek bent natuurlijk.

Wine makes every meal an occasion, every table more elegant, every day more civilized (Andre Simon)

Doorslikken of uitspugen? De spuugbak is iets waar ik nog steeds niet aan kan wennen. Wel werd dit tijdens mijn wijncursussen aangeraden. Zelf ben ik van mening dat als je een wijn doorslikt je de wijn beter kan beoordelen. De afdronk van de wijn is vaak heel plezierig en die wil ik zeker niet missen. Mocht je minder wijn willen drinken of je wilt via de ‘professionele’ manier proeven, kan je dus gebruik maken van de zogenoemde kwispedoor.

Het aanbod is vaak enorm op een proeverij, want dit is hét visitekaartje. Hoe kan je nu nog onthouden wat je van wijn nummer 1 vond? Maak notities voor jezelf met de geur- en smaakeigenschappen die jou opvallen. Opschrijven welke associatie jij persoonlijk bij die wijn hebt, is ook een manier. Een systematische volgorde kan je helpen om alle facetten aan bod te laten komen. Begin dus met het uiterlijk van de wijn, dan de geur in de neus en de smaken in de mond en trek uiteindelijk een conclusie. Zelf heb ik altijd een little black book in mijn tas zitten, je weet tenslotte maar nooit wanneer je tegen een interessante wijn aanloopt.

Tijd voor de praktijk! Elke zaterdag zijn er proeverijen in het wijnmuseum te Arnhem bij Robbers & van van den Hoogen. Leerzaam en lekker tegelijk. Een aantal bekende wijnwinkels met regelmatig proeverijen in verschillende steden zijn Henri BloemGrapedistrict en Petit Clos. Houd de website in de gaten voor inschrijvingen. Andere aanraders, door het publiek van wijnvakblad Perswijn gekozen, zijn Thiessen Wijnkoopers in Maastricht en degoudenton.nl. Zij zijn verkozen tot wijnwinkel en wijnwebwinkel van 2014. De uitslag van de wijn(web)winkel van 2015 zal in het voorjaar van 2016 bekend gemaakt worden. Hieronder volgt nog een keer een overzicht met een aantal leuke proeverijen en evenementen die in je agenda kunnen. Clever dates;

Rest mij enkel nog te zeggen; ga op jacht en geniet wild!

Ciao, Leonie

Mocht dit bericht je aanspreken, overweeg het te delen op Facebook, Twitter en LinkedIn hieronder.

Over de schrijfsterLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

1 Reactie

  1. Goede en leuke uitleg over de methodes van het proeven! Kan een wijntje zeker waarderen, maar nu weet ik tenminste waar ik op kan letten. Thnxs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *