Pinotage en jij kruisen elkaar | Kaapstad

Wat een ‘weekendje’ Kaapstad niet allemaal voor moois kan brengen! In ieder geval een bezoek aan, naar mijn mening, de leukste markt van de Kaap bij The Old Biscuit Mill in Woodstock. Een opkomende buurt met creatievelingen, goede koffietentjes, bierbrouwerijen en ja hoe kan het ook anders, ‘wyn’. Hier struin je lekker tussen zowel lokalen als toeristen en zit je vervolgens op een hooibaal naar een lokaal bandje te kijken met een glas pinotage in je hand. Ik zal niet met clichés gaan strooien over vergeten druiven, maar misschien is dit er wel eentje; de pinotage. Wanneer heb jij voor het laatst een goede pinotage gedronken?

dsc06687

Pinotage is een blauwe druivensoort met geschiedenis; geboren te Zuid Afrika in 1925 op de Universiteit van Stellenbosch. Al werd er in de tijd van de Nederlandse VOC, Verenigde Oost-Indische Compagnie, al wijn verbouwd in de Kaap. Napoleon was dol op de Vin de Constance uit Constantia. De omstandigheden om wijn te verbouwen hier aan de Zuid-West kust zijn erg aantrekkelijk; een Middellandse zee klimaat met voldoende zon en een goede wind, de Cape doctor, vanuit de oceaan. Ga je meer het binnenland in, wordt het al gauw te heet en te droog.

Wist jij dat pinotage een kruising is tussen pinot noir en cinsault? Deze laatste is in Zuid Afrika meer bekend als hermitage; vernoemd naar de beroemde AC in de Noordelijke Rhône. Die Fransen ontloop je ook nergens he.
Deze druif is vroeg rijp, heeft een hoog rendement en in je neus en mond vind je tonen van banaan, kers en aardbei. Heel verleidelijk wordt deze druif na rijping met tonen van leer. De tijd van de bulk pinotage maakt steeds meer plaats voor exemplaren van hogere kwaliteit.

dsc07415

Wil je een pinotage proeven die één van de beste uit de Kaap wordt genoemd, haal dan een fles van het volgende wijnhuis. Of wellicht ga je zelf richting de Kaap? Het wijnhuis Aaldering ligt in Devon Valley te Stellenbosch. Ik snap wel dat het jaren geleden kriebelde bij dit Nederlandse koppel om juist hier wijn te gaan verbouwen! Dit in oud-Hollandse stijl gebouwde wijnhuis ligt tussen de mooie zonnige hellingen inclusief een wijds uitzicht over de vallei in. Deze hoogte en de juiste ligging zorgen voor kwalitatief mooie wijnen. Wil je na de rondleiding en het proeven even lekker je ogen dicht doen? De romantische accommodatie biedt plek voor een aantal stellen…

dsc07419

De pinotage van Marianne en Fons Aaldering, wordt regelmatig in de Business Class van KLM geschonken. Heel grappig is ook de pinotage blanc; erg uniek in zijn soort omdat er dus een witte wijn van pinotage druiven is gemaakt. Ook is er een pinotage rosé, maar wat ik nu écht bedoel met een mooi exemplaar in zijn soort is de pinotage met houtopvoeding. Het liefst ééntje die al wat jaartjes ervaring heeft, want dit is een wijn met potentie. Deze wijn heeft 22 maanden houtopvoeding gehad, zowel op nieuwe als gebruikte vaten. De vanille en houttonen komen mooi samen met zachte tannines.

De gehele wijnrange wordt met veel geduld uitgeschonken als we op de bonnefooi aankomen met een groep van 10 man. De wijn smaakt ons prima om 11.00 uur in de ochtend! Een beetje melig word je er wel van. Zo fijn, amper tijdverschil. Soms moet je een beetje geluk hebben; er lag nog 1 fles pinotage uit 2009 (volgens de ‘Platter guide’ een zeer goed jaar) in de wijnkelders te wachten op een eigenaar. Me, me, me!

Ciao, Leonie

Ps 1. Vergeet de ‘boerewors’ niet.

Clever Buyings in The Netherlands

dsc07413

1. Pinotage Blanc
Perfectewijn.nl (adviesprijs 18,95)

2. Pinotage Rosé
Perfectewijn.nl (adviesprijs 16,95)

3. Aaldering Lady M Pinotage
Perfectewijn.nl (adviesprijs 16,95)

3.Aaldering Pinotage
Perfectewijn.nl (adviesprijs 21,95)

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *