Planeta, per favore! | Sicilië

Heb jij al een reisbestemming in je hoofd voor dit voor- of najaar? Twijfel niet langer en ga naar Sicilië! Een eiland vol Griekse, Arabische en Normandische invloeden, een geweldig (di)verse keuken, het mediterrane klimaat is heerlijk én je hebt er de familie Planeta. Dé wijnfamilie van Sicilië. Het lijkt bijna alsof ik voor een reisorganisatie werk, of zelfs voor de maffia. Mja, ik ben ook ooit aangetrokken door de sfeer die dit eiland over zich heen heeft en neem jullie daarom graag mee op reis langs de karakteristieke wijnboerderijen van Planeta. De verhalen komen vanzelf.

DSC05209

Wat een rijkdom heeft Planeta, in alle facetten van het woord. Vijf verschillende wijnboerderijen, verdeeld over dit enorme eiland; Menfi, Vittoria, Noto, Etna en Milazzo. Je zou je hele reis hieraan kunnen wijden. Elke kant van dit eiland heeft zijn eigen sfeer, keuken en dialect. Als je dacht een goed woordje Italiaans te kunnen spreken? De taal van wijn is gemakkelijker.

We beginnen deze wijnreis in het Zuidoosten van Sicilië. Verborgen tussen de heuvels en aan een meer bij het dorp Sambuca di Sicilia ligt de oorspronkelijke boerderij van Planeta; Ulmo genaamd. Bij het zien van deze authentieke boerderij zou je niet vermoeden dat Planeta zo’n groot aandeel in de wijnproductie heeft. Ook de proeverij met aansluitende wandeling in de wijngaard is zo persoonlijk dat je er wel enthousiast van moet worden. Ik heb er voortaan een gevoel bij als ik een fles ‘La Segreta’ bij Gall&Gall in de winkel koop en opdrink. Wijn is immers een verhaal, een emotie.

In de buurt van Menfi, waar tevens een ‘cantina’ Dispensa van Planeta gevestigd is, kun je verblijven in een

DSC05300

agriturismo zoals Baglio Vecchio (Castelvetrano); een van oorsprong boerenbedrijf dat nu dienst doet als knus verblijf voor toeristen. Wil je in de sferen van Planeta blijven? Combineer dan een bezoek aan het wijnbedrijf met een verblijf bij La Forestería.

Een echte aanrader in deze omgeving is een bezoek aan de zogenoemde ‘naked chef’ van Sicilië; Da Vittorio in Porto Palo aan de kust. Wat deze chef op tafel kan zetten is grandioos. Alleen de mosselen al als voorgerecht zijn om je vingers bij af te likken. De wijnkaart is om net zo van te smullen. (Tip; wijnen van wijnhuis Donnafugata, ook te bezoeken in Marsala)

DSC05353

We vervolgen onze reis via de Zuidkust van Sicilië. Onderweg naar het tweede wijnhuis van Planeta in Vittoria is een ruime stop bij de ‘Scala dei Turchi’ meer dan de moeite waard. De witte krijtrotsen, waarop je kan zonnen, monden uit in zee. Wil je je huid een oppepper geven? Pak wat klei van de bodem en smeer je lichaam er lekker mee in!

Ook mag je de stad Agrigento niet overslaan, het is één groot museum vol Griekse oudheden in de vallei van de tempels; ‘Valle de Templi’. In de avonden kan je er lekker struinen, winkelen en een aperitief drinken. ‘Fare aperitivo’ zoals de eilandbewoners dat doen.

In Vittoria staat een grote wijnboerderij, Dorilli genaamd, met zowel een luxe als landelijke uitstraling. De familie Planeta heeft hier de boerderij herbouwd en het dient nu ook als verblijf voor bezoekers, tussen de opnieuw aangeplantten wijngaarden. Als je door de wijngaard loopt, valt het zonlicht op de donkerrode aarde, de cerasuolo. Betoverend mooi! Daar denken de Nero D’avola en Frappato druiven die hier groeien net zo over.

It’s s new way of thinking about the journey through Sicily; after Menfi, Vittoria, then Noto, then Etna, then Milazzo. Not a random route, but one strongly linked to the variety of countryside, to the winds, to the character of the people and thus of their wine…’ (Diego Planeta)

Beroemd op het eiland, en daarom soms overspoeld door toeristen, is het barokstadje Noto. Het derde wijnhuis van Planeta ligt hier in de glooiende heuvels; omringd door olijfbomen en amandelbomen. De naam van het wijnhuis van de familie Planeta ‘Buonivini’ zegt op zichzelf al genoeg. Het water loopt me in de mond bij het schrijven van dit stuk.

DSC05551


In deze omgeving voelt de Nero d’avola druif zich het beste thuis, samen met de Moscato. Niet voor niets ligt hier ook het dorpje Avola. Een culinair bezoekje waard bij Enoteca Avola voor een goede proeverij van lokale producten.

Het is hier heerlijk om in de heuvels te touren; bij de meeste wijnhuizen ben je meer dan welkom en een frisse duik in zee op het heetst van de dag is een aangename verkoeling, bijvoorbeeld bij een verborgen strandje in het natuurgebied ‘Vendicari’. Mocht je langs Pacchino rijden, proef dan de heerlijke zoete tomaatjes.

DSC00562

Nu we inmiddels aan de Oostkant van Sicilië zijn beland, kun je op een heldere dag de Etna al vanuit de verte zien liggen. We rijden via de erg leuke stad Syracuse, en dan voornamelijk het oude centrum Ortigia, richting deze enorme en actiefste vulkaan van Europa.

DSC00776

De vierde wijnboerderij van Planeta, Sciaranuova, ligt in dit grillige maar oh zo vruchtbare gebied bij het dorpje Castiglione di Sicilia. De lokale druiven Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio en de Carricante zijn zeer geschikt in dit terroir; een vulkanische bodem. Rondom de Etna is mijn liefde voor Nerello Mascalese geboren; een unieke druif met een hoop mineraliteit, stevigheid en aardig wat fruit. Proef het zelf!

Een dagtocht langs de Etna brengt je langs Santa Venerina, een klein gehucht tegen de vulkaanhelling aan. Mocht je een slaapplek zoeken met een subliem zicht op de Etna? Verblijf dan in Tenuta San Michele, een agriturismo; waar tevens wijnbedrijf Murgo gevestigd is (zie foto). Je hoeft hier in de avonden niet meer de auto te pakken. Bij de agriturismo zit een restaurant, waar ze je elke dag opnieuw verrassen met lokale specialiteiten en gastvrijheid. Kom maar door met die antipasti, primi, secondi, dolci… mét bijpassende wijnen van Murgo! (tip; Etna Rosso, een glaasje Murgo Extra Brut om de eetlust op te wekken).

Om deze wijnreis compleet te maken, brengen we een bezoek aan de vijfde en nieuwste wijnboerderij van Planeta in Capo Milazzo. Op dit schiereiland ligt het wijnhuis Baronia, omringt door olijfbomen. De Nero d’avola en Nocera staan hier in een rijke leemgrond, samen met nieuw geïntroduceerde inheemse druivensoorten; Vitraruolo, Lucignola en Catanesa Nera. De eerste twee vormen een DOC Mamertino; samen met Taormino vormde Mamertino de top van de Siciliaanse wijnbouw in de Romeinse tijd. Voor de andere druiven zullen we nog een keer terug moeten komen, het is nog een experiment.

Via Catania, op weg naar de airport, is deze wijnreis in het teken van Planeta dan echt tot een einde gekomen. Gelukkig heb ik een extra koffer om in te checken want van al dat lekkers van Sicilië wil je thuis natuurlijk ook nog genieten. Een aantal wijnen kun je gelukkig ook in Nederland kopen. Zorg altijd dat je voldoende bubbeltjesplastic in je tas hebt zitten, zo kunnen de lokale parels goed ingepakt met je mee om thuis met je vrienden en familie te delen. Immers geldt; Chi mangia solo crepa solo…  Dit zal toch ook wel voor wijn gelden?

Ciao, Leonie

Ps. Mijn Italiaanse honger is nog lang niet gestild. Binnenkort ga ik de Piemonte & Veneto ontdekken!

Clever travel & wine suggestions 

Om deze (wijn)route te volgen, is het handig om heen op Trapani te vliegen en terug via Catania. Een auto huren is een must en deze kan tegen een ‘one way fee’ op de andere airport ingeleverd worden.
De mooiste tijd om te reizen naar Sicilië is in het voor- en naseizoen, dit in verband met de hitte in de zomer, drukte van toeristen en de vakanties van Italianen zelf waardoor niet alles open is.

De wijnen van Planeta zijn in Nederland te koop bij Gall&Gall. De ‘La Segreta’ serie biedt een Chardonnay, een Nero d’avola met Syrah en een Nerello Mascalese (!). De ‘Planeta’ serie biedt een Nero d’avola, een Merlot en een Syrah.
Nieuwsgierig geworden naar een Etna Rosso van Murgo? Kijk dan op Uvinum. Salute!

Bronnen: Planeta.it, 100% Sicilië reisgids.

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

3 Reacties

  1. Superleuke post Leonie! Wat heb je de Siciliaanse sfeer mooi omschreven, zo heb ik t ook ervaren daar. Ik geloof zeker dat er een gezegde moet bestaan “chi bevi solo chi crepi solo” jammer dat ik je blog post nu lees, want ik heb vorig jr op datzelfde plekje aan de voet van Sambuca gestaan, onwetend over deze heerlijke wijngaard 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *