Portugees haantje de voorste | Lissabon

Als ik zeg dat ik een stad ken waarin je heerlijk kunt slenteren over de sfeervolle mozaïek tegels, je neer kunt ploffen in de oude stad met uitzicht op de Taag én waar de lokale keuken je zeer zal verrassen? Het zal je niet verbazen dat ik ook een mooie wijnbestemming noem; Lissabon! Terwijl de hele wereld zich richt op de Olympische Spelen in het Portugees sprekende Brazilië, nemen wij ondertussen een kijkje in de keuken van de Portugese wijnen; maak je klaar voor een sprint naar de slijterij. Of naar Schiphol natuurlijk.

Op een lentedag loop ik door de Bairro Alto, de mooie oude stad van Lissabon. Restaurants met menukaarten in verschillende talen met plaatjes probeer ik te vermijden. Daarmee schuifel ik de grotere mooie pleinen voorbij, totdat twee Portugese jongens op straat me naar een café ‘Noobai’ leiden. Een laagdrempelig en op schuine hellingen gelegen tent met een groot terras in de buitenlucht inclusief een wijd uitzicht op de Rio Tejo (de Taag). “Grande”!

Lissabon
Lissabon

Een ‘Vinha do Mouro’ staat in no time tussen de tapas op tafel met een net zo golvend etiket als de Rio Tejo erachter. Deze fles zit vol met lokale Portugese druiven en wel de Aragonês, Trincadeira en Alicante Bouschet (en een beetje Cabernet Sauvignon). Bij het nemen van de eerste slok trekken mijn wangen samen; er zitten veel meer zuren in dan ik in eerste instantie had verwacht! Eigenlijk komt dit wel overeen met de industriële haven beneden ons. Daarna laat ik de wijn nog een keer vol door mijn mond rollen en geef hem wat lucht. De industrie vervaagt plots en wordt weer vervangen door de mooie lichtval dat deze zonsondergang over de Rio ons brengt. De smaak van bramen en aangename pepers lijken de overhand te nemen in deze rode wijn uit de Alentejo.

Vinha Regional Alentejano is de trots van zuid-oost Portugal. In het hoger gelegen Estremoz wordt deze wijn in bodemrijke schist grond stevig en mineralig. Mijn eerste kennismaking met Portugese wijn in het land zelf is een feit. En dat meteen met een wijn uit het ‘Californië van Portugal’.

Al eeuwen is Portugal gericht op de zeevaart en dus ook op de handel van hun traditionele wijnen. Voornamelijk de Engelsen zijn sindsdien dol op Madeira wijnen en Port. Vanaf de toetreding aan de Europese Unie is er fors geïnvesteerd in de wijnbouw. Het land verbouwt verrassende en diverse wijnen van lokale druiven met een eigen karakter als de Alvarinho, Arinto en Bual voor witte wijnen en Touriga Franca, Touriga Nacional en Tinta Roriz (een synoniem voor de Tempranillo) voor de rode variant. Om maar een handjevol druiven te noemen. De diversiteit in aanbod komt voornamelijk door het grote verschil in bodem en klimaat in het land, het hebben en gebruiken van unieke inheemse druivensoorten en de eeuwenoude traditionele wijnbouw gecombineerd met moderne technieken. De beroemde frisse en groene Vinho Verde uit het noorden is totaal verschillend van bijvoorbeeld een Sercial van het zeer zuidelijk gelegen Portugese eiland Madeira. Deze witte wijn is beendroog (droogste soort Madeira) en aromatisch.

Galo de Barcelos
Galo de Barcelos

De wetgeving van de Portugese wijnen bestaat uit Vinho de mesa, tafelwijn, Vinho Regional, of ook wel IGP Indicação Geográfica Protegida en Denominação de Origem Controlada (DOC). DOC zijn veelal de wijnen van superieure kwaliteit en moeten ook voldoen aan strenge eisen omtrent druivensoort, rijping en het ondergaan van proeven. Zo’n 31 gebieden voldoen aan deze DOC status, waarvan de bekendste van noord naar zuid Vinho VerdeDouro, Dão, Bairrada en Alentejo zijn.

Knoop nog één ding goed in je oren voordat je een keuze maakt bij de slijter, op de wijnkaart of als je een Quinta (een wijnbedrijf) bezoekt; Garrafeira wil zeggen: het beste (in uiting) dat het huis maakt met een minimale rijping van 30 maanden voor rode wijnen en een minimale rijping van 12 maanden voor witte wijnen. Deze liggen vaker in kelders te wachten op goede vrienden en familie, maar ook jij wilt wel eens haantje de voorste zijn! Een Portugees haantje wel te verstaan. Zet de sprint maar in!

Ciao, Leonie

Clever Buyings

1.
De wijn, Vinha do Mouro, die ik in Lissabon gedronken heb is te koop via http://shop.desmaakboutique.nl/nl/vinha-do-mouro-tinto.html.
Druiven; Trincadeira, Aragonês, Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon
Aardige zuren, mineralig, opvoeding in roestvrije tanks.
Adviesprijs Euro 10,95

2. Altano Douro
Druiven; Tinta Franca, Tinta Roriz (Tempranillo)
Een volle, kruidige en rijpe wijn.
Gall & Gall (adviesprijs Euro 7,59)

3. Meia Pipa ‘Vinho Branco’
Druiven; Arinto, Moscatel, Fernão Pires
Fris en bloemig.
Gall & Gall (adviesprijs 5,49)

4. Quinta dos currais Reserva 2001 (DOC Baira)
Druiven; Touriga Nacional, Aragonês, Castelâo
Frans eiken 12 maanden, zachte tannines.
Storms Heyhuysen/ Nederweert (adviesprijs Euro 8,75)

Clever suggestions Lisbon

Om een completer beeld te krijgen van de Portugese Douro wijnen en de Porto regio, beroemd natuurlijk om zijn port, kun je in Lissabon een bezoek brengen aan het ‘Instituto dos Vinhos do Douro e Porto’.

Ginjinha Lissabon
Ginjinha Lissabon

Een aanrader (dit is ook al meer dan 60 jaar een traditie onder airline crew) is het nemen van een kersenlikeurtje, ginjinha genaamd. De kersenpit spuug je na het proosten en opeten van het vruchtvlees traditioneel weer uit. Zorg ervoor dat je ver spuugt maar je buurman net iets verder laat spugen; de winnaar geeft namelijk een rondje! Bomjardim, een eettentje om de hoek van het grote plein en Rua portas de Santo Antao, krijgt nog regelmatig KLM crew over de vloer omdat de kip met frietjes nog steeds lekker smaken en herinneringen losmaakt toen er nog via Lissabon naar Caracas gevlogen werd. Nét voor mijn tijd. 😉

Noobai Café is een leuke tent voor koffie, brunch, tapas en natuurlijk voor een cocktail of een goede fles wijn. Gelegen in de Rua de Santa Catarina naast het panoramisch uitzicht Miradoura de Santa Catarina.

De meest aangename tijd om Lissabon te bezoeken is tijdens de maanden mei, juni in het voorjaar en september en oktober in het najaar. Het weer is dan gematigd warm en mocht je de grote toeristenstroom willen vermijden, ondervang je dit ook meteen. Mocht je Lissabon combineren met de kust, houd er dan rekening mee dat vooral augustus een hele drukke maand is. KLM vliegt dagelijks vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Lissabon.

Bronnen; Wikipedia, WSET via Wijnstudio

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

5 Reacties

  1. Weer een pure beleving. Mooi hoe je je ervaringen omschrijft en hoe intens je kunt genieten van lekkere wijnen. Helemaal geen straf dat er regelmatig een fles in de koffer mee naar huis gaat.

  2. Wat een mooi verhaal weer Leonie over een prachtige stad. Een van de dingen die ik me het beste herinner van Lissabon zijn de bordjes bij vrijwel elke tent waar op stond “hoje caracois”. We wisten niet wat het was tot we de caracois te eten kregen: een enorm bord vol met hele kleine slakjes, met een tandestoker eruit te friemelen. Was wél lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *