Q&A met Lenny Haanen | Taste of Tuscany

Het gros van de Toscaanse wijnboeren heeft geen benul van het nieuwe ‘World Wine Town’, dat zich sinds dit jaar in de Bolgheri heeft gevestigd. En terecht. Hier gaat het leven op het platteland met een een Italiaans tempo én temperament door.
Zo ook voor Lenny Haanen. Een jonge ambitieuze Nederlandse die zich tegenwoordig burger mag noemen van het dorpje Montefollonico in Toscane. Eigenlijk per toeval. De plattelandsmentaliteit heeft haar hier gehouden. Nu zo’n jaar later organiseert Lenny reizen en delicatessen-tours in het authentieke stukje Toscane rondom Montalcino en Montepulciano onder de naam ‘Taste of Tuscany’. Indeed, dé plek waar de druiven voor de Brunello di Montalcino en de Vino Nobile de Montepulciano gepland staan! Tijd om Lenny eens een q&a voor te leggen over al dit lekkers en te horen wat ze ons te bieden heeft…

IMG-20160711-WA0002

1. Welke Italiaanse gewoontes heb je binnen het jaar overgenomen? 

I love ‘fare aperitivo’!!! Eerst even ergens wat drinken, klein hapje erbij en daarna nog uitgebreid gaan eten. Geweldig! Eerlijk is eerlijk.. een hele avond in het teken van eten en drinken. What’s not to love about that?!

Ook zal ik niet gauw ‘zomaar’ een glas wijn bestellen om te drinken. Bij wijn hoort nou eenmaal iets te eten. Bijvoorbeeld een klein, maar oh zo heerlijk, plankje met wat pecorino, prosciutto en salami. Perfetto!

Trouwens, mijn rijstijl is ook behoorlijk aangepast. (Lacht). Ja! Ik kan best door voor een Italiaanse!

2. Wat is jouw favo culinaire spot rondom Montefollonico?

Moet ik echt een keuze maken? Kleine familierestaurantjes of de restaurants in agriturismi vind ik echt het allerleukst om naar toe te gaan. Het draait hier niet om fancy, het is heel authentiek. En dat is precies waar ik van houd. Cacio e pepe (pasta klaargemaakt in de pecorino-kaas) van 13 Gobbi in Montefollonico kan ik iedereen aanraden!

IMG_3498

3. Welke wijn ligt er bij jou in de wijnkelder?

Kijk, ik heb natuurlijk heel veel geluk! Ik woon in een streek waar heel veel bijzondere wijnen geproduceerd worden. Dit dorpje ligt slechts 10 minuutjes van Montepulciano dat bekend staat om de Vino Nobile di Montepulciano en een half uurtje rijden  van Montalcino. Wereldberoemd om de Rosso di Montalcino en natuurlijk dé Brunello. Beide wijnen zijn gemaakt van de Sangiovese druif, bekend als top begeleider van eten door zijn zuren en aardig stevige tannines.

Het liefst koop ik wijn direct bij de lokale wijnboer. Met trots krijg je meteen het verhaal achter de wijn te horen van de wijnboer! Ja, in het Italiaans. (Lenny is goed op weg om de Italiaanse taal volledig machtig te worden).

Onlangs heb ik een fles Sant’Antimo van Tenuta Collosorbo open getrokken (die overigens ook hele fijne Brunello produceert) en een Nobile di Montepulciano Riserva van wijngaard Salcheto. Daarnaast is ons piepkleine dorpje Montefollonico bekend om z’n Vin Santo. Een echte aanrader!

IMG_3352

4. Wat is volgens jou het ultieme Toscane gevoel…

Het ultieme Toscane gevoel is voor mij op zoek gaan naar nieuwe plekjes. Elke keer word ik weer verrast door de schoonheid van een plek en de gastvrijheid van de mensen. Als ik dan weer 2,5 kilometer op een zandpad moet rijden (zie je me al gaan in mijn Opel? De Fiat 500 staat nog op de wishlist!) voordat ik op plaats van bestemming ben en dan verbluft wordt door de omgeving, gastvrijheid en keuken, daar word ik echt helemaal happy van!

Dit ultieme Toscane gevoel wil ik graag delen! Jullie meenemen naar ‘nonna’ Paola en met haar gaan koken, of wijn proeven met lokale wijnboer Flavio, of truffels zoeken met Giuseppe. Jullie meenemen naar dat zandpad van 2,5 kilometer lang.. weg van de gebaande paden.

IMG_2403

Wil je een kijkje nemen in het heerlijke ‘Toscaanse leven’ van Lenny? Volg haar via de facebookpagina ‘Taste of Tuscany’ of bekijk haar persoonlijke profiel ‘lennyhaanen’ op Instagram. Ben je toevallig in de buurt en kan je geen keuze maken tussen de wijnboeren of een trattoría? Vraag (gratis) advies aan deze lokale fijnproever!

Speciaal voor alle trouwe Cork & Clever lezers biedt Lenny nu 10% korting aan op haar delicatessen-tour van 3 dagen voor komend najaar. (‘Clever info’ vind je hieronder). Stuur een mailtje of laat een berichtje achter op de website en vernoem Cork & Clever. Buona vacanza!!!

Ciao, Leonie

Clever info

3-daagse delicatessen-tour (verschillende data mogelijk, ook op maat)
Drie volle dagen genieten van al het heerlijks dat Toscane te bieden heeft waarbij wijn, kaas, en pasta centraal staan! Kijk op http://tasteoftuscany.nl/ om in de stemming te komen.
Of wat dacht je van een schilderweekend of een Brunello dagtocht?

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *