Het is volle maan als ik in het vliegtuig stap richting Kaapstad om een bezoek te brengen aan Waterkloof Wines. Ga ik deze maanfase bij mezelf en de ruim 300 passagiers voelen? Een bepaalde energie onderling misschien? Dit klinkt een beetje zweverig. Toch schijnt de stand van de maan ons te beïnvloeden in de dingen die we doen en de beslissingen die we nemen. Zo ook bij Waterkloof Wines waar de stand van de maan bepalend is voor wanneer te snoeien en oogsten. Biodynamische wijn in the picture!
Waterkloof Wines
Met wat hellingproef uitdagingen (lees 3 vrouwen in een auto met de slappelach van lol én angst) arriveren we boven op Schaapenberg. Het uitzicht op False Bay is subliem en bij het uitstappen voel ik de koele wind op mijn armen van de zee beneden ons.
Waterkloof hoort bij het wijngebied Stellenbosch, maar False Bay lijkt dichterbij te liggen. Hier om de hoek ligt niet voor niets ook het wijnhuis Vergelegen. De buurman produceert de wijnen van Skaap Wines. Het is hier koeler dan in andere delen van Stellenbosch. We zitten zo’n 300 meter boven de zeespiegel. Mijn hart maakt een sprongetje, dit zou frisse wijnen met aardige zuren kunnen opleveren!
We worden opgewacht door Christiaan, hij is wijnboer en onze tour guide vanmiddag. Vóór Waterkloof heeft hij in een ‘conventionele wijngaard‘ ervaring opgedaan. Zijn schoonvader heeft hem door Waterkloof aan te kopen een kans gegeven om een hele andere manier van wijn maken te omarmen. Namelijk met het maken van biologische en biodynamische wijnen. En dat doet hij! Voor deze boer en surfdude is het tegenwoordig heel normaal en nodig om de maanstanden bij te houden op de biodynamische kalender. De maan genereert immers eb en vloed en heeft ook een grote impact op de sapstromen van planten.
Wijn safari
We rijden met Christiaan langs de wijngaarden, de stallen en het stuk land waar kruiden groeien voor de ‘herbal teas’ (tisanes) . Deze homeopathische mengsels bevorderen de groei van de druiven door positieve krachten in de bodem te brengen.
Het is hier een beestenboel met paarden, varkens en schapen! Je ziet regelmatig paard en ploeg voorbij komen in de wijngaard in plaats van een tractor.
Christiaan vertelt dat de complexiteit van de wijn verhoogd wordt door een grote diversiteit aan planten tussen de wijnstokken te laten groeien. Als je niet beter zou weten, denk je wellicht dat ze er nog niet aan toe zijn gekomen om onkruid te wieden. Lekker wild dus!
Na de safari van Christiaan, duiken we de lounge in om te gaan proeven en lopen we vervolgens door de wijnkelder waar wijnmaakster Nadia Barnard aan het roer staat.
Eerlijk is eerlijk, ik snap het volledige verhaal van biodynamische landbouw nog niet. Wel heb ik er weer veel van opgestoken om op Cork and Clever (@corkandclever) met jullie te delen.
Bewust eigenwijs
Lekker eigenwijs wijn maken is wel iets wat bij Waterkloof Wines past; zoals een Sauvignon Blanc op hout opvoeden en unieke blends maken. En dat met minimale interventie. Zoals ze het zelf mooi zeggen; ‘we monitor, we do not dictate’.
Vandaag is het precies weer volle maan (12 november). Zullen we een glaasje wijn van Waterkloof inschenken en op een warm wollig kleedje (jaja, nep en biologisch) voor het haardvuur gaan liggen in het mooie maanlicht? Oh, vergeet natuurlijk niet even op je maankalender (of app) te kijken of het wel een geschikte dag is om wijn te drinken! Proest.
Ciao, Leonie
Clever Tastings
De wijnen van Waterkloof Wines kun je in Nederland bij Siersma Wijnadvies bestellen. Je hebt de keuze uit verschillende ranges; False Bay (druiven uit de regio), Revenant, Seriously Cool, Circumstance en Circle of Life. De laatste twee ranges zijn volledig volgens de biodynamische visie gemaakt.
Tip! Ben je op zoek naar een unieke wijn naast de welbekende Chenin Blanc uit Zuid Afrika? De 100% Cinsault is voor mij een mooie afspiegeling van een nieuwe koelere stijl monocépage uit de Kaap (weetje: Pinotage is een kloon van Pinot Noir met Cinsault).
[…] volgende keer neem ik je mee op reis naar een biodynamisch wijnbedrijf Waterkloof Wines in de buurt van Stellenbosch om weer wat antwoorden te […]
[…] Waterkloof is een voorbeeld voor vele wijnbedrijven in Zuid Afrika. Smakelijk duurzaam! […]
[…] de afgelopen maanden heb ik Waterkloof Wines regelmatig gevolgd tijdens de live Instagram sessies van wijnmaakster Nadia en wijnboer Christiaan. […]
[…] Wil je meer weten over Waterkloof Wines (wijnbedrijf van de False Bay Slow Chenin en Old school Syrah) Op mijn blog vind je de achtergrond […]
[…] zelf een aantal biodynamische wijnhuizen bezocht te hebben (waaronder Waterkloof Wines in Zuid Afrika!) wil ik er steeds meer over weten en nóg meer proeven. Zogauw ik weer richting de […]
Wat een interessant artikel Ms. Clever!! Zeker nog veel te ontdekken en proeven in deze bijzondere wereld van wijn maken.. can’t wait ? xx
Ja precies! Dat maakt het helemaal gaaf, samen ontdekken en proeven
Er is nog zoveeeeel moois om uit te vinden..! Ciao, Cork & Clever