Wijn van Bali, namasté | Indonesië

Kokospalmen, bananenbomen, rijstvelden, diverse kruiden en specerijen zoals cacao, kaneel en  koffiebonen. Ik bevind me op Bali en zie deze rijke vegetatie volop vanaf mijn mountainbike rondom vulkaan Batur (niet te verwarren met de actieve vulkaan Agung) richting Ubud. De tamtam heeft me laten weten dat er wijn wordt verbouwd op dit eiland. Waar bevinden zich deze druivenstokken dan en wat maakt het mogelijk om hier wijn te verbouwen?

20170902_170345

Tussen de surfers, met in de éne hand een board en in de andere een flesje Bintang bier, vind ik een plek in Canggu (West Bali) waar lokale flessen wijn worden verkocht. Er is dus inderdaad wijnbouw op Bali! Nou moet ik eerlijk bekennen dat deze tropische temperaturen mij ook eerder naar zo’n koud flesje doen hunkeren dan naar een fles Cabernet Sauvignon. Ook de prijzen liegen er niet om in de enkele bar die wel wijn op de kaart heeft staan. Oké, met mijn backpack budget kom ik niet in alle fancy tentjes.

Er blijken twee grote wijnbedrijven op Bali gevestigd te zijn; Plaga en Hatten. De eerste relatief jonge onderneming importeert druiven (most) van Chili, West Australië en Europa, de fermentatie van de druiven vindt wel degelijk op Bali plaats.

20170916_080757

Hatten heeft wijngaarden in Noord Bali, dichtbij de kust en is in 2017 benoemd tot ‘winery of the year’ door Asian Wine Review. Hier groeien op 34,5 hectare lokale druiven zoals Propolinggo Biru, een Franse tafeldruif Alphonse-Lavallée en de Belgia met veel blootstelling aan zon, de koelte van de oceaan en een vulkanische bodem. Een pergola systeem (zie foto onder blogpost) zorgt ervoor dat de druiven beschermd worden tegen de zon. In deze tropische omstandigheden  kan er elke 120 dagen geoogst worden. Wauw!

20170917_141854

Met 20 jaar ervaring streeft Hatten, een volledig Balinees familiebedrijf, ernaar om een positief aandeel te brengen in de ontwikkeling van Bali en de natuur. Dit lijkt me een goede uitdaging en ook wel degelijk hard nodig als ik zie hoe inwoners met het eiland omgaan. Plastic afval lijkt me vooral een groot probleem. Voor een deel van de bevolking is het overleven, milieu heeft (nog) geen prioriteit.

20170920_191337

Het wijnbloed stroomt waar het niet gaan kan en uit nieuwsgierigheid bestel ik aan de bar een goed koud glas Sauvignon Blanc van wijnbedrijf Plaga, bij het ontbreken van Hatten. De stijl doet me denken aan een Sauvignon Blanc uit Zuid Afrika. Fris en groen zoals je verwacht, maar geen ‘groenten van Hak’ zoals een Nieuw Zeelander kan hebben vol tonen van asperge. Heb ik toch mooi een nieuw wijn(ei)land ontdekt! Jammer genoeg is deze wijn nog niet in Nederland te verkrijgen. De zuren zijn overigens lang niet zo mooi als in het koelere Europa, maar wat wil je. Een leuke Nieuwe-Wereldwijn. Met mijn uitzicht hier op mooie surfdudes, komt de spanning vanzelf… Namasté.

Ciao, Leonie

pergola
Pergola

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

3 Reacties

  1. Gisteren een ijskoude Hatten rood geprobeerd bij mijn nasi campur. Misschien kwam het door het goede gezelschap en al heb ik een glas omgegooid…….vond ‘m verrassend lekker!

    1. Mooi. Zowel het verrassende als de wijn omgooien 😉
      Wat is jouw associatie Jeroen? Vond je m te vergelijken met een Beaujolais Nouveau?
      Fijne dag! Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *