Wijn uit episch Israël

In de epische stad Tel Aviv ga ik op zoek naar leuke wijnen uit eigen land, Israël! Jawel, al heeft deze stad wellicht een negatieve bijklank (dankjewel, media), het tegendeel heb ik ervaren. Landen als Kroatië en Israël worden steeds meer ontdekt als wijnland. In 2018 zul jij deze wijnen vast een keer tegen gaan komen op de wijnkaart! Zijn deze wijnen een beetje koosjer?

20171129_164655

Avenue Rothschild

De naam alleen al! Daar slenter je als wijnliefhebber maar al te graag overheen, lijkt me. Ik tref hier een leuke mix van koffietentjes (tip; Boutique café), inspirerende eettentjes en terrasjes aan met uitgelaten genieters. Is dit nu Israël uit de media? Ja! Ook.

De naam ‘Rothschild’ is natuurlijk geen toeval; pas in de 19e eeuw werd de productie van wijn dankzij Baron Rothschild (van hét Chateau Lafite-Rothschild in Bordeaux) op gang geholpen door te investeren in viticultuur en vinificatie.

20171129_172518

Een koosjere zaak

We gaan een ‘stukje’ terug in de geschiedenis. Al eeuwen voordat Baron Rothschild zich met het wijn maken kwam bemoeien, speelde wijn in Israël al een rol in het dagelijkse leven. De wijnstok was namelijk één van de zeven beloftes voor het Joodse volk. Het drinken van wijn, druivenbloed, zorgde er namelijk voor dat de mens God beter zou leren kennen en begrijpen. Interessant…

Wat houdt een koosjere wijn in? Deze wijn is volgens de Joodse wetten gemaakt. Hierbij moet je denken aan een alternatief voor dierlijke mest voor de druiven en geen gebruik van dierlijke eiwitten tijdens het klaringsproces. Zo’n 15% van de totale wijnproductie in Israël wordt op koosjere wijze geproduceerd.

Ik heb een koosjere fles wijn weten te bemachtigen in een Staatsslijterij in Tel Aviv. Proef ik verschil? Deze Viognier uit Jerusalem komt één dezer weken voorbij op instagram met de uitkomst!

20171129_160417

Op het terras bestellen we op aanraden van de barvrouw een fles Gris de Marselan van wijnhuis Recanati. Deze intense rosé komt uit Galilea; het meest noordelijk gelegen wijngebied in Israël. Bekend om zijn kwalitatieve wijnen door onder andere de hoge ligging (koel en droog) en het verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De aroma’s van de druiven kunnen zich hierdoor langzaam ontwikkelen. De rosé die we drinken vind ik te vergelijken met een mooie Provence rosé; droog en pittig.

20171129_162644

Andere wijngebieden in Israël, van noord naar zuid, zijn Shomron, Samson, Judea en Negev. Een uitdaging in dit laatste wijngebied is de droogte in de Negevwoestijn. Irrigatie is hier een múst.

Tijd om wijnen uit Israël wat meer op de kaart te zetten! Ook in Nederland kun je kennis maken met een uitgebreid aanbod. Zo geeft Wijnbox.nl je de keuze uit maar liefst 30 flessen wijn.

Wellicht verkleed ik me komend weekend tijdens carnaval wel als Noach; de eerste bekende wijnmaker in de Bijbel.

Ciao, Leonie

Clever info

In Nederland op zoek naar een (koosjere) wijn uit Israël? Wijnbox.nl heeft een enorm mooi aanbod, in zowel wit als rood.

Adresjes in Tel Aviv rondom Avenue Rothschild;
* Boutique Café, Rothschild 8
* Café/ restaurant (rosé), Rothschild 12
* Staatsslijterij, Herzlstreet 3

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *