Zonder blikken of blozen 2017 in!

Voor het terugblikken op het afgelopen jaar ben ik nu officieel 11 dagen te laat; toch wil ik nog even aanhalen dat ik blij ben dat we de blauwe wijn achter ons kunnen laten. Aan deze ‘Blues’ hype, ja zo noem ik het, lijkt een einde gekomen te zijn. Wat veel boeiender is, is wat we de komende tijd in 2017 kunnen verwachten in de wijnwinkels, wijnbarretjes en waar wij als wijnliefhebbers blij van worden. Waar komt onze wijn vandaan, wat zit er precies in mijn glas? Het verhaal achter de wijn ontwikkelt zich verder; de emotie tijdens het drinken wordt steeds groter.. (slik) Draagt wijn uit blik hier ook aan bij?

dsc03083

Jij als wijnliefhebber krijgt meer macht. Dat is één ding wat zeker is. In welke branche is het woord ‘customize’ nog weg te denken! Wijn drinken wordt persoonlijker; door middel van een (online) smaakprofiel krijg je een wijnbox toegestuurd die hierop aansluit. Samen met het abonnement op Donald Duck, wordt jouw wijn thuisgestuurd. Heerlijk gemakkelijk toch?
In deze box vind je binnenkort niet alleen klassieke wijnen uit de Oude wereld en uit de reeds ontdekte landen in Oost Europa zoals Libanon en Servië, maar ook wijn uit China, Japan en India. Misschien loopt het niet meteen zo’n vaart, maar als het aan deze nieuwe wijnlanden ligt wel!

Zijn deze wijnen dan ook biologisch, biodynamisch of vallen ze onder de noemer natuurwijn? Met wijnen uit China weet je dit maar nooit, want het gegeven is dat er nog steeds meer Bordeaux wijn geëxporteerd wordt uit China, dan dat er binnenkomt. Wie onlangs de documentaire “Sour grapes” gezien heeft, wordt zwetend wakker in bed omdat de ‘Lafite Rothschild’ in de wijnkelder een te mooi label heeft in vergelijking met het jaartal dat erop staat!?

dsc02410

Hoe dan ook, de trend van biologisch, biodynamisch en natuurwijn zal zich voortzetten, omdat de wijnconsument gezondheid en ‘feelgood’ steeds belangrijker vindt.

Dit brengt me meteen op het punt waarop ik mijn wijnpassie meerdere malen heb afgezworen; de alcohol in de wijn. Het alcoholpercentage wordt ideaal gezien laag gehouden om zowel gezondheidsredenen als smaak, maar een te warm jaar kan roet in het eten gooien. 

De wijn uit Zuid Afrika die nu in de kelders ligt te wachten of net al is uitgegeven van het jaar 2016 heeft veel alcohol (veelal rond of boven de 13,5 %) door een heel warm (zeg gerust heet) jaar en zal hierdoor ook eerder aangezuurd worden, omdat natuurlijke zuren teveel ontbreken. Jammer. Landen van het zuidelijk halfrond waar dit alcoholpercentage beter in de hand gehouden is in 2016 zijn Argentinië en Chili.

dsc05755

Mooie ontwikkelingen zijn de positieve weersomstandigheden voor het verbouwen van wijn in Nederland (denk aan De Kleine Schorre in Zeeland, wijn uit de Achterhoek en Groesbeek!) dat de bubbeltax omlaag is gegaan sinds januari 2017, er steeds meer wijn per glas geschonken wordt in de Nederlandse barren en dat er steeds ‘nieuwe’ druiven (her)ontdekt worden.

Denk aan bijvoorbeeld de Spaanse witte wijn druif Godello en de zeldzame rode wijn druif Trepat. Deze druiven zijn er om te gaan proeven! (de aroma’s kauw ik je niet voor). Tel hier nog bij op dat wijn-spijs niet gekker kan (chef en sommelier houd er alsjeblieft wel rekening mee dat een kunstwerk van smaken niet per definitie lekkerder is) met als dessert een ijsje van de Grenache druif.

Dit zijn redenen temeer waarom mijn wijnpassie na die portie hoofdpijn door de alcohol altijd weer opnieuw begint op te spelen! Aanstaand weekend ga ik met vrienden voor het eerst aan een Wijn-Spijs Wandeling deelnemen in het altijd gezellige Breda. Eens kijken of er een biodynamische Godello uit China op tafel komt… geniet heel veel van 2017!!!

Ciao, Leonie

Ps. Wijnen in blik van Winestar (voor in de minibar of in de picknickmand gok ik) staren me aan. Ook zo’n nieuwe verpakkingstrend die inspeelt op lichter vervoer en gebruiksgemak. Drink ik deze ook zonder blikken of blozen op? Mijn verdict vind je binnenkort op Twitter.

Bronnen; Elsevier, Vinissima, Wijnexpert, WINO, Perswijn      

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *