VrijmiBio in de wijngaard | Dassemus Nederland

Dingen uitproberen, ervan leren en weer opnieuw uitvinden is iets wat Ron Langeveld, eigenaar van de Nederlandse Wijngaard Dassemus, in alle rust dagelijks doet. Al ruim 15 jaar. Hij heeft vaten met ervaring rondom het maken van biologische wijn. Het imago van IT’er zoekt nieuwe uitdaging is er ondertussen wel vanaf. We spreken elkaar op een zomerse vrijdagmiddag tijdens een ontzettend mooie wandeling over de 100% biologische Brabantse wijngaard. Een uniek inkijkje over hoe je zonder te spuiten en door geen of weinig sulfiet te gebruiken, zuivere wijnen neer kunt zetten. Dit platform is all yours Ron!

Wijngaard Dassemus is uit liefde voor de moestuin en de natuur er omheen te Chaam geboren. Geen vooropgezet plan dus. De natuur heeft hier het heft in handen, begeleidt door Ron en zijn team van wijnexperts zoals Simon Woolf (Oranjewijn revolutionair en auteur van ‘The Amber Revolution’) en de heren van Daxivin, Marnix en Niels. En ook hier geldt: achter een sterke man staat een sterke(re) vrouw, Monique genaamd.

De pipowagen op de foto hierboven neemt trouwens ook een belangrijke plaats in, want hierin hebben Ron en Monique elk weekend gelogeerd om te zaaien wat ze nu kunnen oogsten. Daar wil je toch ook een keertje in logeren!?

“Hoe kun je bijna biologisch werken? Je bent als wijnboer wel, óf niet biologisch. Je bent toch ook niet bijna zwanger?”
Ron Langeveld

Kruidendokter

Even to the point. Hoe kun je voor de volle 100% biologisch werken in een klimaat als het onze? De twee V’s zijn de grootste uitdagingen; denk vocht en vorst.

Heb jij ooit van de code VB32-7 gehoord? Door met een resistent druivenras (een hybride) te werken dat geschikt is in deze specifieke omgeving, is één van de antwoorden. Als de hybride slaagt, krijgt het beestje een échte naam.

Rondom de resistente druivenstokken worden stimulerende kruiden en planten gezaaid zoals mosterd en boekweit. Er wordt een omgeving gecreëerd met veel biodiversiteit, waarin de natuur vanzelf benodigdheden aantrekt en oplost. Een soort natuurlijke ‘war zone’ zoals Ron het mooi omschrijft. Dus ook de vijand wordt geëlimineerd. Al blijft er 1 vijand van de druiven bestaan en dat is een ree die we onderweg tegenkomen…

Ron is begonnen met veel verschillende druivenrassen en is bij een aantal van hen tot de conclusie gekomen dat deze het alleen redden als er gespoten gaat worden. Deze druivenrassen zijn gedurende de jaren verwijderd, want ook een beetje spuiten is niet biologisch. Dit zijn keuzes die jaren in beslag kunnen nemen tot er weer geplant en geoogst kan worden. Geduld is in de wijngaard een héle schone zaak!

Over the moon

Nadat we samen (zo blij als een kind) slootje hebben gesprongen, komen we in een soort nieuwe wereld terecht. De toekomst van Wijngaard Dassemus ligt voor ons. Een perceel vol bloemen, kruiden en vlinders… om over een paar jaar te kunnen gebruiken voor nieuwe druivenstokken. Ik heb meteen even verstoppertje gespeeld in dit veld. Zó mooi!

Over toekomstplannen gesproken! Dassemus is hard op weg om zich naast biologisch, ook te certificeren voor DEMETER; het keurmerk voor biologisch-dynamische wijnen. De daredevil! (mijn hart maakt een sprongetje).

Op de vraag waar Ron verder veel energie van krijgt is het antwoord kort maar bondig: in alle rust tussen de planten werken en daar lekker met zijn handen in wroeten.

Oranjewijn

We lopen uiteindelijk de boeren wijnkelder in vol stalen tanks, vaten en apparatuur om te bottelen en.. een ei! De oranjewijn (een witte wijn met weking van schillen zoals met een rode wijn gebeurt) heeft hier gedeeltelijk in gefermenteerd. Mooi spul en het resultaat is kun je gaan proeven in de oranjewijn! #newrelease2019

Het effect is zoals de kruiken van klei (qvevri) die volgens de eeuwenoude traditie in Georgië gebruikt worden: kleine beetjes zuurstof worden doorgelaten, maar het geeft geen smaak af, zoals een eiken vat dat wel doet.

“Een uur lang roeren in water aangevuld met het koehoorn preparaat (voor biodynamische wijnbouw) totdat het volledig is ingetrokken, is bijna meditatief.”
Ron Langeveld

Hoe is het mogelijk om zulke zuivere wijnen op de markt te brengen volledig biologisch en ook zonder zwavel en koper toevoegingen? Zoals ze in andere Europese landen wel mogen gebruiken. In ieder geval met veel liefde en geduld. Leven met de flow?

Het gevoel van hoop overheerst als ik de wijngaard verlaat met onder iedere arm een fles wijn. De proefnotities van deze beroemde Oranjewijn en de wilde rosé komen terug op mijn Instagram tijdlijn.

De vrijmibio is van start gegaan! #bewustgenieten

Ciao, Leonie


Clever tips

Wil jij ervaring opdoen in de Nederlandse wijngaard? Ron kan in september goed je hulp gebruiken rondom de oogst. Neem daarvoor even contact met hem op. En neem lekker je tentje mee!

Tevens komen er gedurende het jaar internationale studenten logeren in de pipowagen om mee te draaien. The lucky basterds of ook wel WWOOF’ers: World Wide Opportunities on Organic Farms.

Wil je de wijnen van Wijngaard Dassemus proeven? Een bezoek brengen aan de wijngaard zelf in de mooie omgeving van Chaam is de leukste optie. Breng je een bezoek aan de dichtbij gelegen stad Breda? Dan kun je de wijn bestellen bij een favoriet tentje (ook wat betreft koffie, ontbijt en lunch!) Yirga! 🙂

Voor de regio Amsterdam en ook online, kun je terecht bij wijnpartner Daxivin (Marnix en Niels).

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

7 Reacties

    1. Jouw achterbuurman maakt mooie dingen miss Aarts. Even wennen misschien, de smaak van natuurwijn, maar leuk om je wijnhorizon te verbreden, toch? Ciao, Leonie

    1. Dankjewel Mirjam; een mooi gebied om te verkennen en dan even langs de wijnboer! Geef even een seintje als je die kant op gaat, de oranjewijn is bijzonder goed 🙂 Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *