Wijn van Nederlandse bodem ontdekken | Nederlandse Wijnfeesten 2016

Heb jij wel eens een glas wijn gedronken van Nederlandse bodem? Anders wordt het in 2016 tijd om daar verandering in te brengen! Producten van eigen bodem spreken aan. De positieve ontwikkelingen rondom de Nederlandse wijngaard, zoals de toenemende ervaring, het ontwikkelen van nieuwe druivenrassen en klimaatveranderingen maken wijnbouw steeds beter mogelijk in ons kikkerlandje. De ideale breedtegraad om wijn te verbouwen, tussen 30 en 50 graden NB en ZB, schuift steeds meer op naar het noorden, omdat de gemiddelde temperatuur  stijgt. Zie jij jezelf al zitten met een fatsoenlijk glas Limburgse wijn aan de zonnige Zeeuwse kust?
20150926_180058
Nederlandse Wijnfeesten Van Ditshuizen

In voornamelijk Gelderland, Overijssel, Limburg en Zeeland wordt sinds jaren geëxperimenteerd met druivenrassen om de Nederlandse wijn op de kaart te zetten. De wijnmakers gaan voornamelijk aan de slag met hybride druivenrassen. Dit is een kruising tussen een ouderplant Vitis Vinifera, het Europese druivenras, en een ander ras zoals Vitis Riparia of Vitis Labrusca. Deze laatste twee hebben een Amerikaanse oorsprong. De keuze voor het gebruik van deze hybride rassen is de geschiktheid in ons klimaat. Met ons redelijk natte en vochtige klimaat aarden deze rassen tot nu toe beter dan druiven van het Vitis Vinifera ras, zoals bijvoorbeeld de welbekende Chardonnay of Sauvignon Blanc.  Hierbij is de schimmelresistentie zeer van belang. Je komt namen tegen in de wijngaard waarvan ik ze, tot op de open dag van de Nederlandse wijngaarden, niet eerder had gehoord. Wat dacht je van Souvignier Gris, Regent, Pinotin, Solaris en de Johanniter.

Het gros van de Nederlandse wijnproductie is witte wijn. Kenmerkend is de lichte, fruitige smaak met veelal groene tonen. Regent is momenteel het belangrijkste ras voor de productie van rode wijn. Afhankelijk van wat de wijnmaker voor ogen heeft, kom je ook aan je trekken als je van een stevige rode wijn houdt.

Nederlandse Wijnfeesten | De Colonjes

Wordt het ondertussen al tijd om een glas Nederlandse wijn te gaan proeven? Dan is er niets leuker dan de Nederlandse Wijnfeesten in Groesbeek te ervaren. Hier fietste ik afgelopen nazomer met vrienden van wijnhuis naar wijnhuis. Op het centrale plein in Groesbeek vind je een streekmarkt met muziek, workshops en niet te vergeten een wedstrijd vatrollen (mijn vriendinnen deden stoer mee als enige meidenteam!). Een kijkje nemen in de wijngaard met de mogelijkheid om alles te proeven is een ontzettend leuke manier om kennis te maken met wijn van eigen bodem. Mocht september je nog iets te lang duren, kun je zelf een bezoek brengen aan de wijnhuizen (soms op afspraak).

Het gastronomisch initiatief Maastricht Culinair zet de wijnen van de Apostelhoeve in het zonnetje. Houd de website in de gaten voor culinaire evenementen of breng een bezoek aan Maastricht, waar de wijnen van de Apostelhoeve op de kaart staan van menig restaurant. Of wat dacht je van een wandeling in Limburg combineren met de mooie wijnen van Stan Beurskens (Dé hybridekoning) van St. Martinus? Laat de klimaatveranderingen ons maar gauw een aangename zon bezorgen deze winter en komend voorjaar! Een kleine kritische noot wil ik plaatsen bij de prijs- kwaliteit verhouding van de gemiddelde Nederlandse wijn. De prijs ligt hoger vergeleken bij concurrerende wijnlanden, de kwaliteit blijft een uitdaging, maar wordt naar een hoger niveau getild. Ga zelf wijn van Nederlandse bodem ervaren!


Wijnhoeve De Kleine Schorre

De Nederlandse trots combineren in de lucht is iets wat KLM aan boord doet. Een samenwerking tussen de Apostelhoeve afgewisseld met De Kleine Schorre en KLM zorgt ervoor dat deze Nederlandse wijnen regelmatig geschonken worden in de Business Class. Onlangs is er een proefpanel samengesteld aan boord onder leiding van Sommelier Thèrese Boer. Er schijnen namelijk nogal wat smaakverschillen te zitten tussen wijn op de grond en in de lucht in een drukcabine. Ik neem zelf ook de proef op de som aan boord als passagier. Lees hier meer over in mijn volgende post. Ik ga sky high!

Ciao, Leonie

Clever recommendations
Een paar leuke aanbevelingen voor een bezoek aan de wijngaard met uiteraard een fles wijn voor thuis;

1. De Kleine Schorre te Dreischor (Zeeland). Tip; Schouwen-Duiveland Rivaner
2. Wijngaard van Ditshuizen te Groesbeek (Gelderland) Tip; Oranjewijn
3. Wijnhoeve De Colonjes te Groesbeek (Gelderland) Tip; Cuvée Colonjes
4. Wijngaard St. Martinus te Vijlen (Limburg) Tip; Johannes
5. Apostelhoeve te Maastricht (Limburg) Tip; Pinot Gris Barrique
6. Hof van Twente te Bentelo (Overijssel) Tip; dessertwijn Solaris.

De eigenaren van het Hof van Twente hebben zich sinds kort ook in een landhuis op Curaçao gevestigd. Lees mijn post Wijnplantage Curaçao over de nieuwe wijngaard op dit zonnige Antilliaanse eiland met alle uitdagingen van dien.

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

5 Reacties

 1. In de omgeving van Breda ken ik 3 adressen:
  – Domein de Linie in Made (www.delinie.nl): één van de eerste pioniers en inmiddels een gevestigde naam
  – Domaine d’Heerstaayen in Strijbeek (www.heerstaayen.com)
  – Wijngaard Dassemus in Chaam (www.dassemus.nl)

  De eerste is de meest bekende en de laatste twee zijn op fiets-afstand van Ulvenhout.

  1. Hallo Toon,
   Klinkt als een goed plan! De Brabantse wijn wil ik als Brabantse natuurlijk voor geen goud missen. Of gaan we de grens over? Heb je een paar suggesties voor me?
   Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *