ZERO laf of held | Alcoholvrije wijnen

Op zoek naar een wijn zonder alcohol die wél smaakt? Dat is precies mijn missie voordat ik dit stukje met jullie ga delen. Wel in perspectief, want eerlijk is eerlijk; misschien is het gewoon niet mogelijk om een wijn naar wijn te laten smaken als ze de alcohol verwijderen. Of, toch wel? 

Of je nu op zoek bent naar een smaakvolle wijn zonder alcohol omdat je een avondje de BOB bent, een dry month (dry January in aantocht) hebt ingelast, zwanger of simpelweg nieuwsgierig bent, ik ga voor je op onderzoek uit.

Hoe leuk als je met Kerstmis en tijdens de jaarwisseling iets smaakvols op tafel kunt zetten en gewoon naar huis kunt rijden, of iets verrassends cadeau kunt geven! Misschien heeft je ‘normaal’ beschonken schoonmoeder wel helemaal niks door? Dan is deze missie zéker geslaagd! 😉

Technieken om alcohol te verwijderen

Tot voor kort werd de alcohol achteraf uit de wijn gefilterd, door het toepassen van omgekeerde osmose. Doordat dit op hoge temperaturen wordt toegepast, verdwijnen er aroma’s bijna net zo hard als de alcohol. En dus tast het het karakter van de wijn aan. NOHO! 

Een nieuwe techniek verwijdert de alcohol door de wijn in etappes vacuüm te trekken. Op deze lagere temperaturen behoud je veel meer van de aroma’s.

Selectie van het proefpanel

Samen met zwangere vriendin Rozalinde, wijnliefhebber ten top met Italië als favoriet wijnland, ga ik met een nuchtere blik aan de slag! 

We proeven in totaal 2 mousserende wijnen, 1 witte en 2 rode wijnen. Nouja, wijnen.. volgens Europese regelgeving, mag alcoholvrije wijn officieel geen wijn genoemd worden.

In de wijnwinkels merk je dat het geven van advies omtrent alcoholvrije wijnen nog in de kinderschoenen staat. We gaan op ons gevoel af en kiezen voor een mix van druivensoorten. We geven de ‘wijnen’ hieronder het label laf, drinkbaar of held.

☆ Faber White, Alcohol free. Mousserend. (Gall & Gall en AH €5,49)

We hebben het idee dat we SPA fruit voor onze neus hebben staan; appel heeft de overhand, korte bubbel in je mond. Conclusie; LAF.

Het alcoholpercentage in deze fles is 0,5%. Alcoholvrij mag volgens Europese wetgeving tot 0,5% alcohol bevatten. 

☆ Pas Du Tout Mousseux sans alcool. Mousserend. (Grape District €8,49)

Druiven; Airen, Ugni Blanc en Chardonnay. 

Nu komen we ergens! Deze mousserende wijn uit de Provence is niet mierzoet en heeft een aangename stevige bubbel met een bloemig karakter. Conclusie; HELD

De fles bevat 0,2% alcohol. Vruchtensappen kunnen van nature 1% bevatten.

☆ Faber, Sauvignon Blanc. (Gall & Gall €5,69)

In je glas lijkt water te zitten in plaats van ‘wijn’. Een aromatisch glas zoals je van een Sauvignon Blanc verwacht. Een fris appeltje, lychee en gras in de geur. Valt vrij zoet op je tong met smaken van steenfruit. Over de geur zijn we enthousiast, de smaak neigt toch weer naar ranja. Conclusie; DRINKBAAR

☆ Barrels & Drums, Merlot. (Gall & Gall €5,99)

Kersen en druiven met een boers karakter. Het mondgevoel is aangenaam, de afdronk valt tegen. Geen verkeerde keuze. Conclusie; DRINKBAAR. 

☆ Natureo Torres, Syrah. (Gall & Gall €7,99)

In de geur doet deze wijn ons denken aan een Mona toetje (kwark). In smaak erg rijp met bosvruchten. De afdronk is weer minimaal. Jammer, stiekem meer gehoopt van het familiebedrijf Torres uit Spanje (Penedes). Conclusie; LAF. 

Conclusie alcoholvrije wijnen

Onze suikerspiegel IS flink gestegen tijdens het proeven. We komen tot de conclusie dat Pas du Tout DE HELD van de proeverij is! De alcoholvrije wijnen verschillen behoorlijk in geur & smaak van elkaar, het loont dus verschillende ‘wijnen’ uit te proberen. 

Nu ben ik het echt zat.  

Ciao, Leonie

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

3 Reacties

  1. Citaat “Het alcoholpercentage in deze fles is 0,5%. Alcoholvrij mag volgens Europese wetgeving tot 0,5% alcohol bevatten”. Conclusie is dat wettelijk gezien Alcohol vrije wijn dus Alcohol mag bevatten en ook daadwerkelijk bevat. Toch iets om op te slaan en rekening mee te houden voor (toekomstige) BOBjes en Zwangeren:}

    1. Waar! Wil je helemaal geen alcohol drinken? let dan echt op 0,0% op de fles. Kijk ook maar eens op het etiket van een bierflesje. Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *