Een wijnreis met lef | Vasco Wijn

Dames Silvia en Sofia staan aan het roer van hun prille Portugese ontdekkingsreis in wijn, Vasco Wijn genaamd. De ambitieuze kletskoppen met een Zuid Europese oogopslag hebben een enorm grote liefde voor Portugese wijnen van kleine wijnboeren. Trotseren ze samen ‘stormen’ in het ondernemerschap, zoals ontdekkingsreiziger Da Gama dat op zee deed? We ontmoeten elkaar in een appelgaard voor een bourgondische picknick mét proeverij. We proeven hier samen de laatste biologische wijnvangst van Vasco Wijn. Voor deze middag wanen we ons in het buitenland. Zelfs een beetje in de Alentejo, waar het gras geel zou zijn en de appelgaard een olijfgaard.

Silvia en Sofia van Vasco Wijn

Wat hebben we nodig voor deze heerlijke middag? Wat dacht je van een picknickmand met kleed. Check! Vol lekkernijen om van te watertanden. Check! Laat dit maar aan Silvia en Sofia over; Galega olijven, blikjes sardientjes (ken jij ze met die leuke gekleurde thema’s op de voorkant voor toeristen zoals ik?) met toast én uiteraard een mooie fles Portugese wijn!

Portugees DNA

Dat er Portugese wortels in hun DNA zitten, blijkt wel als mij overheerlijke homemade pastel de bacalhão, voorgeschoteld wordt door Silvia; geboren in Nederland met familie wortels in Lissabon en de Algarve. Ze komt lachend met een kurkentrekker aanlopen, geleend van de nabij gelegen boerderij Vroeg (te Bunnik).

Je snapt wel dat ik me op onze ontmoeting verheugd heb, want als #proefmonster keur ik maar al te graag samen de nieuwe biologische wijnen die aan het Vasco Wijn assortiment worden toegevoegd. Tenminste, als ze vanmiddag in de smaak vallen. De wijnen van Bojador (spreek uit boe-sja-dor) van wijnmaker Pedro Ribeiro uit de Alentejo lonken.

#proefmonster

Ondernemen met lef

De ideeën vloeien bijna nog rijkelijker dan de wijn. Waar dit Vasco Wijn avontuur een aantal maanden geleden van start is gegaan met het geven van een wijnworkshop, is er ondertussen een volledige webshop gebouwd en kun je hierop naast losse flessen ook wijnproeverij boxen bestellen inclusief een pro-pakket. Een wat? Een mini cursus wijn proeven waarmee je stap voor stap ervaart hoe je een wijn kunt leren (her)kennen en waarderen! Een échte Portugese ontdekkingsreis dus.

Ik ben eigenlijk meer een loner, maar ik vertrouw Silvia voor 200%.

Sofia Pinheiro de Oliveira

De dames maken voor het eerst kennis met elkaar via Instagram, heel eigentijds. De klik die er onderling is, voel je. Een mooie synergie in dit prille wijnbedrijf. Sofia, geboren in Nederland en met familie wortels in Batalha, importeert al een aantal jaren Portugese wijnen en sluit naast deze wijnen ook Silvia compleet in haar hart. En ja, stormen horen bij het ondernemerschap. Never waste a good crisis, want het heeft onze creativiteit goed aangewakkerd, aldus Silvia.

Biologische wijnvangst

Samen willen de dames Portugese wijn van kleinere wijnboeren met een (duurzame) visie op de Nederlandse (proef)tafel krijgen. De meeste Portugese wijnen worden namelijk in de regio zelf opgedronken. “Het is voor hen als water bij het eten”, zoals Silvia het mooi omschrijft. Dat Portugal een wijnland is met veel tradities en (praktische) gebruiken die van generatie op generatie worden doorgegeven, blijkt wel uit het feit dat biologisch boeren meer uitzondering dan regel is. Biologisch-dynamisch is echt (nog) een ver-van-mijn-terroir-show.

Het is éxtra bijzonder dus dat de nieuwste wijnaanwinsten van Bojador wél op een biologische manier gemaakt zijn. Waarom hebben deze wijnen eigenlijk geen biologisch keurmerk? Heel simpel; Pedro Ribeiro steekt zijn geld liever in de kwaliteit van de wijn zelf. Een keurmerk is voor kleine(re) wijnboeren een enorme kostenpost. De flessen hebben overigens wel een ‘kurkmerk’; Portugal is immers de grootste producent van (natuur)kurk!

Proost op verbinding!

Na een inspirerend gesprek over ondernemerschap, dromen en verbinding, klinken we onze glazen met de witte wijn van Bojador! De verhalen die achter deze wijnen schuil gaan, verklap ik hier echter niet. Het is té leuk om ze zelf te gaan ontdekken

proost op de toekomst

In de toekomst zal duurzaamheid een nóg grotere rol gaan spelen, daar zijn beiden het meteen over eens. Wanneer er nieuwe pareltjes ontdekt gaan worden in Portugal heeft een wijn uit schone en vruchtbare grond zeker de voorkeur! Een biologische wijnvangst is hierin een heel mooi streven. Wat het voornaamste is, is dat een wijn past bij Vasco Wijn; wijnen met een verhaal, of zelfs met gedicht (!) op het etiket zoals bij Bojador. De ambitie van Silvia en Sofia is grenzeloos met een flinke portie lef, zelfvertrouwen en overtuigingskracht kan ik je vertellen!

Onder het mom van “Today we wear wine” (er hangt ineens een wijnglas bedel uit eigen webshop aan mijn steeltje!) proosten we nog een keer, maar nu met de rosé in ons glas. De lokale druiven touriga nacional en aragonez vullen ons glas. De zuiverheid die Pedro heeft weten te behouden in het heetste gebied van Portugal is zeer verfrissend!

Verdict; de witte Bojador is wel/ is niet door de keuring! (stiekem had de rosé de dames al eerder weten te overtuigen, de rode opvolgend) en bestaat uit de lokale druiven alvarinho, antão vaz en arinto. Nu voelt de selectie Bojador voor de dames écht compleet.

De nieuwste wijnvangst Bojador

Wil jij ook zo heerlijk borrelen? Ik mag je via Cork and Clever 10% korting geven op alle losse flessen in de webshop en op alle wijnproeverij boxen (losse flessen vanaf 3 stuks, mogen 3 verschillende zijn) Mooi meegenomen. Gebruik de code Cork10! en maak zelf een mooie mix & match! Zoek daar nog een bijzonder plekje in de Nederlandse natuur bij uit, waar je je kleedje kunt uitspreiden en ga ervoor, cabeca de queijo!

Ciao, Leonie


Clever info

Wil je toch weten hoe ik de biologsiche wijnvangst van Bojador ervaren heb? Lees het op Cork and Clever!

De Bojador wijnen zijn verkrijgbaar in de webshop in een variatie van 3 verschillende flessen wijn. De Bojador picknick Borrelbox bestaat uit lokale delicatessen uit Portugal (ja, die met de olijven & sardientjes!) inclusief een fles Bojador rood. Ben je extra proefgierig? Dan is de wijnproeverij box iets voor jou, want deze krijg je compleet met wijnbeschrijvingen, een kaart vol beschreven aroma’s en een aromazon om je woordenschat rondom wijn uit te breiden!

Een leuk weetje..
Bestel je 2 wijnproeverij boxen? Dan maak je meteen kennis met één van de charmante dames via een online wijnworkshop! Cadeautje toch?

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

4 Reacties

  1. Hallo Leonie, met veel interesse lees ik jouw verslagen over je avontuurlijke wijnreizen, ben best wel een beetje jaloers… Maar mijn avontuurlijke wijnreizen liggen reeds enige tijd achter me. Laat even weten of je geïnteresseerd bent in wijnboeken: Wijn Stuart Walton, De goede wijnen van Rhône en Franse Zuiden Hubrecht Duijker,Vignes et Vins de France, Flammarion, RenéPoulain et Louis Jaquelin. Ik ben mijn wijnboeken aan het opruimen. Hoor graag van je.

    1. Hallo Harry, wat super lief! ik besef me dat er ondertussen wat tijd overheen is gegaan. Mocht je nog niet alles hebben opgeruimd dan is dit mijn vraag; is de info nog actueel of een soort van collectors item? (‘Hubrecht’ heb ik in m’n wijn opvoeding meegekregen van mijn vader). Dankjewel dat je aan me denkt hiervoor en ik vind het hoe dan ook mooi om te weten dat je met me op wijnreis bent! Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *