Bewust thuis genieten | wilde rosé editie

Thuis zomeren in september en oktober; de Nederlandse zomer lijkt sinds een aantal jaren met een paar maanden te zijn verlengd. Olé! Deze wilde rosé selectie wil ik je hoe dan ook niet onthouden na de bewuste (duurzame) witte en rode huiswijnen tips in een eerdere blogpost. Ik gaf het al een keer eerder aan, I tend to forget rosé, maar vanaf nu wordt het leven nóg smaakvoller voor je! Weg met rosé clichés, het wijnloket is geopend voor duurzame rosé om thuis van te smullen.

Waar mag een huiswijn aan voldoen?

Rosé dus. Heb jij er stiekem vooroordelen over? De hippe rosé wijnen zoals AIX (Aix-en-Provence) hebben we niet voor je geproefd. Zo, dat is alvast uit de weg. Wat hebben we wel voor je geproefd? Zo bewust mogelijke gemaakte rosé wijnen (in wijngaard en wijnkelder), puur (met zo min mogelijk toevoegingen), die toegankelijk en tevens geschikt zijn als een lichte eetbegeleider en bij voorkeur onder een tientje zodat het je nieuwe huiswijn kan worden.

De uitdaging is een pure en bewust gemaakte rosé huiswijn vinden, al dan niet met een biologisch(dynamisch) keurmerk, wel met een duurzame visie en bij voorkeur onder een tientje.

Kleur bekennen

De kleur van de rosé schijnt heel bepalend te zijn voor je voorkeur en keuze en schijnt tevens af te hangen van de trend die overwaait vanuit Frankrijk, en dan voornamelijk uit de Franse Rivièra.

Bij ons op tafel staan proefflessen rosé met tinten van zalm tot dieper oranjerood. Uiteraard hangt de kleur ook samen met de stijl van de rosé; namelijk hoe langer de schilweking, hoe anders het kleurverloop, mede afhankelijk van het druivensoort die ervoor gebruikt is. Je kunt je voorstellen dat de schil van een mourvèdre een heel ander resultaat geeft, dan de schil van bijvoorbeeld een tempranillo.

Buchette del vino

Het wijnloket

Klop, klop! Wist je dat er in Italië iedere dag honderden muurloketten openen voor glazen en flessen wijn? Thuis heb ik dus ook een aantal keren aangeklopt bij een wereldwijd loket en hieronder deel ik daar de resultaten van.

Het wijnloket – buchette del vino

Meerdere horecabedrijven in Florence overhandigen de gasten hun wijn door een luik in de muur om aan de ‘social distance’ te voldoen.

In de 17e eeuw was het wijnloket in de muur veel in gebruik om de verspreiding van gevaarlijke ziektes te voorkomen. Om een tweede bestelling te doen moest men vroeger op de deur kloppen, waarna een hand door het luik verscheen om de alcoholische versnapering te overhandigen.

Volgens een Italiaanse krant zijn er inmiddels in Florence 150 wijnloketten in gebruik.  (bron: wijnplein & buchette del vino)

Huiswijn suggesties rosé

Lunaria Ramoro Pinot Grigio Rosé (Italië)

Aardbeien vullen je mond, net als de geur van framboos snoepjes. Ben je fan van een licht oxidatieve stijl (zoals sherry) met gisttonen en ben je nieuwsgierig naar een glas rosé gemaakt van Pinot Grigio? Klop dan even aan bij dit Italiaans wijnloket!

Biodynamisch keurmerk DEMETER.

Bodegas Azul y Garanza Rosa (Spanje)

Een rijpere stijl rosé die me doet denken aan aanmaaklimonade, maar dan een met wat meer pit. Met andere woorden, deze rosé drinkt gemakkelijk weg. Niet gek ook als je indenkt dat de wijngaarden met tempranillo en garnacha tegen de woestijn van warm Navarra liggen. In de nacht koelt het flink af, wat de druiven hun frisheid doet behouden.

❤ Nastreven van een mooie biodiversiteit met een ligging tegen de woestijn aan, een minimaal gebruik van sulfiet met een ‘we care for biodiversity’ en een ‘organic’ label.

Bojador Rosé (Portugal)

De dames Silvia en Sofia van Vasco Wijn (lees het volledige interview met deze jonge onderneemsters) selecteren zelf met zorg de wijnen voor hun Portugese wijn assortiment. De rosé is sinds kort toegevoegd aan de populaire Bojador lijn uit de Alentejo. Wat kun je verwachten? Een zwoele doch droge stijl rosé van lokale druivenrassen aragonez en touriga nacional. Aroma’s van bloemen en perzik vullen je neus en mond. Scherpte op de tong bij de afdronk.

❤ Wijnboer Pedro Ribeiro gebruikt zo min mogelijk (toegevoegd) sulfiet bij het wijn maken.

avoriete Rosé
Dassemus Wilde rosé (NL) Biologisch, 2019
(biodynamisch in wording)
Geweldige kleur! Het trekt je aandacht samen met het eigenzinnige etiket. Belangstelling voor de natuur is in en rondom deze wijngaard 100%. Spontaan vergist met druiven van Cabernet Jura en Cabernet Cantor (hybriden druivenrassen) die voor tannine, een ‘bite’, zorgen. Fruit en kruidigheid wisselen elkaar af; een rosé met structuur en een mysterieus karakter.

Zorg dat je deze wijngaard in eigen land niet aan je voorbij laat gaan!

❤ Met wilde gisten gefermenteerd en een biologisch keurmerk.

Waterkloof Circumstance Mourvèdre Rose (Zuid Afrika – Stellenbosch)

Licht zalm roze; het uiterlijk van een eerder genoemde Franse Rivièra rosé. De mourvèdre druif geeft framboos en rijpe peer met mooie zuren. (dankzij de hoogte van de wijngaard en, baie dankie, wind vanuit de baai van False Bay). De prijs van deze rosé ligt gemiddeld iets hoger dan de overige geproefde flessen en dat proef je terug. Een mooie tegenhanger van de eerder genoemde AIX rosé!

Waterkloof is een voorbeeld voor vele wijnbedrijven in Zuid Afrika. Smakelijk duurzaam!

❤ Een biodynamische wijn met wilde gisten gefermenteerd.

Het Nederlands wijnloket mag wat mij betreft bij jou thuis geopend worden om heerlijke glazen duurzame wilde rosé doorheen te geven! Vind je ook niet? Super leuk en gezellig natuurlijk zo’n vrolijk stukje over rosé wijnen. De volgende keer ga ik de diepte wat meer opzoeken. Hoe zijn de huidige omstandigheden en uitdagingen in en rondom de wijngaard in Zuid Afrika? Het leven fluctueert.

Ciao, Leonie

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

7 Reacties

  1. Mooi dat van die “Wijnloketten”! Nooit eerder van gehoord. Ik ken wel de speakeasies uit de Amerikaanse (VS) droogleggingsgeschiedenis. Lijkt hetzelfde maar is dus net even anders.! Lekkere frisse rosé wijnen, en ook voor mannen begrijp ik.:}

  2. Oeehh, een tegenhanger voor die uit de Franse Rivièra?! Nu weet je dat je mijn aandacht hebt! 😉 En die ene van de wijnboer hier om de hoek? Die drink ik graag een keer als jullie huiswijn! X

    1. Klop, klop! Klop even op de link, en gij zult vinden miss Anneloes. Stuk voor stuk zijn ze zó verschillend van elkaar. Echt een mooi stelletje. Rosé all day! (voor de echte fans!) Ciao, Leonie alias Cork and Clever

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *