Zorg dat je niet droog staat | Zuid Afrika

Leestijd | 4 minuten

De liefde voor Zuid Afrika en wel specifiek voor de Zuid Afrikaanse wijnbouw zit diep bij velen. De schitterende wine estates rondom de Kaap stralen altijd een groot gevoel van gastvrijheid uit. Er staat momenteel veel op het spel voor de wijnboeren. Een terugkomend verbod op de verkoop van alcohol en de uitvoer ervan kan wijnboerderijen zelfs nekken. Ik ga in gesprek met een wijnmaakster uit Stellenbosch, een Nederlandse eigenaar van een wijnboerderij in Breedekloof en een wijnimporteur van Afrikaanse wijnen in Nederland. Ik schets een beeld van deze uitdagende situatie. Er is droogte met een dubbele betekenis.

Overleven op zich is geen nieuw fenomeen voor wijnboeren in Zuid Afrika. Denk aan droogte, watertekorten, bosbranden, plunderingen en soms zelfs beroving van iemands leven. Een alcoholverbod en het stopzetten van de wijnexport is dit wél.

Het lijkt erop dat de export van wijn weer langzaam op gang is gekomen. De verkoop van wijn (alcohol) in het land zelf ligt nog steeds plat. Dit heeft als doel het immuunsysteem van de bevolking hoog te houden en de ‘social distancing’ beter te reguleren.

Nadia Langenegger | Waterkloof Wine Estate (Stellenbosch)

In de afgelopen maanden heb ik Waterkloof Wines regelmatig gevolgd tijdens de live Instagram sessies van wijnmaakster Nadia en wijnboer Christiaan. Via dit medium kunnen ze toch verbinden met klanten en wijnliefhebbers. Op beeld een proeverij geven van de bijzonder mooi gemaakte wijnen van Waterkloof Wines te Stellenbosch; een wijnboerderij met gedeeltelijk biodynamische wijnbouw (biologisch-dynamische wijn).

Nadia Langenegger

Kersverse moeder Nadia vertelt dat toen de lockdown begon, ze geen enkele fles wijn mochten verkopen en uitvoeren. Toen dit eenmaal wel weer mocht, was er in de haven een gebrek aan mankracht of was deze volledig gesloten, omdat de werkers het virus konden verspreiden. Lokaal mocht er wel weer (tijdelijk) wijn verkocht worden. Dit ging voor een tijdje op en af en je kunt je vast wel voorstellen wat dit met de wijnsector doet.

Overleven met een overschot

Nadia geeft aan dat wijnboeren in de buurt het ook heel moeilijk hebben deze afgelopen maanden; personeel op straat hebben moeten zetten of zelfs compleet hun deuren hebben moeten sluiten. Dit sneeuwbaleffect is nog niet ten einde.

Veel Kaapse wijnbedrijven zitten met een overschot in wijn. Er worden hierdoor geen druiven ingekocht bij andere boeren, die hier wel van afhankelijk zijn voor de oogst in ons voorjaar 2021. Deze realiteit is op zijn zachts gezegd baie uitdagend.

Graag sluit Nadia af met een positieve noot. Wat Waterkloof Wines tot nu toe heel erg geholpen heeft en mogelijk een nekslag kan doen voorkomen? De wereldwijde steun en de mogelijkheid om via Zoom bij velen in de woonkamer een wijnproeverij te kunnen geven. Je snapt dat ook ik op dinsdagen vaak ben aangeschoven, want de urgentie was te voelen. Elke promotie en steun via social media maakt verschil.

Leonie bij Waterkloof Wines

Er ligt momenteel veel wijn te rusten en zich te ontwikkelen in een stalen, betonnen of houten behuizing van de adembenemende wijnkelder van Waterkloof, terwijl de wereld er omheen in gevecht is om te overleven.

Nadia kan niet wachten om iedereen te kunnen verwelkomen op de boerderij en de nieuwe wijnen van 2020 te kunnen laten proeven. En wij met haar!

Paul Leeuwerik | Olifantsberg Family Vineyards (Breedkloof)

Paul Leeuwerik en ik ontmoeten elkaar op het landgoed de Marienwaerdt te Beesd. Hier zet hij samen met Udo Göebel van WineMatters een proeverij van zijn eigen wijnen Olifantsberg neer. Paul heeft jaren met hulp aan de wijn ‘getimmerd’ en met resultaat! Waar Udo eerder de selectie niet wilde opnemen in het portfolio van WineMatters, staat hij nu met groot enthousiasme (en snelheid) de wijnen te presenteren samen met Paul.

Paul Leeuwerik & Leonie

Na het proeven van een mooie selectie chenin blanc, nieuwe frisse stijl pinotage (persoonlijke tip!) en een aantal spraakmakende Rhône blends, kletsen we nog even na.

De focus van Paul en zijn team ligt op duurzame wijnbouw met minimale interventie. Hij is enorm blij met de komst van Elizma Visser, de jonge gepassioneerde en getalenteerde wijnmaakster in zijn bedrijf. Dat proef je! Paul heeft zich inmiddels ontfermd over haar man, eerder wijnmaker bij de buurman. Het zijn lastige tijden.

Udo kun je een Zuid Afrikaanse wijngoeroe noemen. Zijn WineMatters bestaat deze week maar liefst 14 jaar (gefeliciteerd!). Hij is importeur van puur Zuid Afrika wijnen. Regelmatig brengen collega’s van mij hem aan boord een lekker glaasje als hij op weg is naar contacten in de wijnlanden rondom Kaapstad. Dat is nu wel even anders.

Leonie & Pardon Taguzu

Pardon Taguzu | African Wines (Scheveningen)

Pardon Taguzu en ik ontmoetten elkaar op Wine Professional 2018. Wat een heerlijk gesprek voeren we met een flinke portie humor en een unieke selectie wijnen uit verschillende streken in Afrika.

Pardon benadrukt dat de Zuid Afrikaanse wijnindustrie een zeer moeilijke tijd tegemoet gaat en waardeert elke vorm van steun. Wij zijn nie de moeilijkste nie, toch?

Ik wil je uitnodigen om door mooie Zuid Afrikaanse wijnen in huis te halen de wijnboeren in Zuid Afrika een flinke boost te geven. Met welke wijnen? Een paar mooie suggesties heb ik je hierboven gegeven. Link je door naar African Wines dan krijg je nu 15% korting met de code SAVESAWINES2020.

Zorg dat je niet droog staat deze herfst. Gesondheid allemaal!

Ciao, Leonie

 

 

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *