Geschreven door: Leonie
30 september 2021

Wijnweek in het vat bij

Domaine Lachat Beaujolais

Terug naar het blogoverzicht.
Wijnweek in het vat bij

Er zit een wijnweek in het vat voor wijnliefhebbers die zowel zin hebben in een vakantie als een wijnfeestje in de Beaujolais. Vier het bourgondische leven in een wijnboerderij met eigen gemaakte biologische wijnen, wijnen uit de beroemde omgeving én de Beaujolais Nouveau! Laat de wijnweek bij Domaine Lachat nou precies vallen rondom het uitbrengen van deze fruitige ‘slurpwijn’ in november. Puur toeval?

Wat valt er allemaal te beleven rondom de wijnboerderij van wijnboeren Anne en Thijs? Ik neem je mee naar de smakelijke wijnweek van afgelopen juni…

Wijnboerderij

Met de wolken in onze nek hijgend, arriveren we bij het wijndomein Domaine Lachat in Régnié, een gemeente van de Beaujolais. Je kunt de prachtig omgebouwde boerderij niet missen door een enorme plataan boom en de bekende schommel, die je terugvindt op het wijnetiket van de fles Gamay Régnié. Bojo Mojo is aan, welkom in de Beaujolais! Hier mogen we de komende dagen onze tijd doorbrengen tijdens de georganiseerde Wijn|Week.

Wijnboerderij Domaine Lachat in Régnié
Wijnboerderij Domaine Lachat in Régnié

Een primeur voor het Nederlandse stel Anne en Thijs, om wijnliefhebbers zoals jij kennis te laten maken met de eigen omringende wijngaarden en een aantal wijngaarden in de nabijgelegen Crus. Er zijn nogal wat vooroordelen over de wijn en dit gebied. Maar zijn ze ook waar? 

Ik ga-may

Wijn is deze week letterlijk de rode draad (98% Gamay / 2% Chardonnay) in een ontspannen setting waarbij je verblijft in een eigen appartement van alle gemakken voorzien. Hier kun je in de ochtend heerlijk de gordijnen open slaan met zicht op de omringende wijngaarden. Waar je je ook even heerlijk terug kunt trekken.

 

Compleet in stijl en als een geheugensteuntje, dragen we de 10 Crus op ons Cork and Clever t-shirt [ voor de Bojo fan, stuur me een DM voor een exemplaar! ] De geur in de ‘cave’ verklapt de aanwezigheid van rijpende flessen wijn. Op deze plek proosten we op een mooie week samen met de andere wijn liefhebbende gasten!

Wijngaard Domaine Chapel in stijl met onze Beaujolais t-shirts
Anne en Thijs in eigen wijngaard aan de slag

Wijn|dag 1

We openen s ochtends de gordijnen en kijken uit over de wijngaarden. Met dit ruime uitzicht lijkt het wel alsof elke vierkante meter van onze aarde bedekt met is met wijnstokken. Wishful thinking?

 

Een klassiek Frans ontbijtje staat ons op te wachten. Een goede basis voordat we een wandeling gaan maken. Elke dag staat er wel iets verrassends of zelfgemaakt door Anne op de ontbijttafel. Heerlijk lui opstaan dus.

 

We hobbelen samen door de eigen wijngaarden en luisteren naar alle mooie verhalen en ervaringen van Anne als beginnend wijnboerin. Het is eind juni als we dit doen en zien dat de fruit set van de druiven begint. Gamay is uiteraard goed vertegenwoordigd en voor de liefhebber van Chardonnay kan ik je vertellen dat deze dit jaar voor het eerst geoogst wordt. De oogst van 2021 is, as I type, aan de gang! (september 2021)

 

Als je denkt dat Anne en Thijs alleen hun eigen wijn schenken, heb je het mis. We maken meteen kennis met verschillende gebieden en stijlen. Eén ding hebben de wijnen gemeen; de druiven zijn onbespoten. Er zijn geen pesticiden en chemicaliën aan te pas gekomen in de wijngaard. Puur genieten! Als Thijs vervolgens aan komt lopen met een heerlijk gegrilde ‘poulet’ van de bbq, weten we zeker dat het slow cooking hier de manier van leven is. 

Wijnleven

Tussen de wijnstokken door zie je volop bloemen en kruiden, zo bevordert de klaver bijvoorbeeld het stikstofgehalte. Leuk weetje: naast een stikstofbindende functie te hebben, kunnen klavers ook bijdragen aan biodiversiteit in de wijngaard. 

 

Het is mooi om met eigen ogen te zien en te horen hoe de natuur zelf herstellend is en zorgt voor een eigen ecosysteem. De grootste uitdaging? Meeldauw. Zeker in zo'n vochtig en slecht te voorspellen jaar als 2021. 

 

Als we de geheimen in de wijnschuur tussen de vezel tanks hebben mogen aanschouwen, is het alweer tijd om aan te vallen. Een lunch aan het privé zwembad met een zelfgemaakte quiche van biologische groenten uit eigen moestuin, begeleid door een fruitig glas gamay. Smullen! We kletsen nog even na over werkzaamheden en tradities rondom het wijn maken. Het is niet zomaar een hobby. Wijn maken is je leven!

De middag vullen we met een proeverij bij Chateau Thivin in Brouilly, een nabij gelegen CRU.
Mocht je net zoals ik eerst het vooroordeel hebben dat een Beaujolais áltijd jong gedronken moet worden, heb ik dit tijdens de proeverij anders ervaren. Beaujolais wijnen met bewaarpotentieel bestaan! Via Mont de Brouilly rijden we slingerend omhoog naar het kerkje, Notre-Dame aux Raisins, waar wijnboeren samen komen om een gebedje te schieten voor een mooie oogst. Gamay-men.  

Verse lunch van de boerderij
Verse lunch van de boerderij

Wijn|dag 2

We starten de dag vandaag met een ontbijtje in de zon aan de picknicktafel. Het thema van vandaag! Hier heb ik me enorm op verheugd. Een picknick in de wijngaard van de Amerikaanse Sommelier Michelle Smith Chapel van Domaine Chapel. Hun onbespoten wijnen zijn een combinatie van een avontuurlijke New Yorkse met een bourgondische Fransman? Er staat voor elk wat wils op tafel, nadat we een hele off road tocht hebben afgelegd om op deze unieke plek te komen.  

Michele en Anne tijdens de CRU proeverij
Michele en Anne tijdens de CRU proeverij

We proeven hier maar liefst alle 10 de CRUS uit de Beaujolais! Ik hoop hierin duidelijke verschillen te ruiken en te proeven door de verscheidenheid in bodem, de hoogte van de wijngaard, de kelder technieken en natuurlijk liefde. Grappig, we hebben ook allemaal een andere favoriet na deze proeverij! Het uitzicht richting het dal vanuit deze wijngaard in Fleurie is subliem… 

Apéro

Einde van de middag is het in Frankrijk een goede gewoonte om te proosten tijdens de apéro. Dit doen we dan ook in het zonnetje rondom de boerderij. De avond sluiten we af bij het favoriete restaurant van Anne en Thijs (ik verklap lekker niet welke) en hier bestellen we een beroemde fles uit Morgon, namelijk van Domaine Lapierre. De rode draad ben ik ondertussen wel kwijt. ;-)   

Proosten met een favoriete CRU
Proosten met een favoriete CRU

Wijn|dag 3

Alhoewel wij na het ontbijtje in de cave alweer richting Nederland vertrekken, zullen de anderen wijnliefhebbers nog even blijven. Er staat een nieuwe dag vol verrassingen en ontspanning te wachten.. 

 

Met een persoonlijk beschreven fles ‘Rookie’, gevuld met Gamay, verlaten wij het platteland en zoeven de Route du Soleil op om na een uurtje of zeven thuis te komen met veel nieuwe ervaringen. Heerlijk om te verbinden met zulke fijne mensen én wijnen. 

Direct uit het vat

“Dit wil ik ook ervaren en pik meteen de Beaujolais Nouveau (feestjes) mee”!

 

Vanaf NU kan ook jij een plekje bemachtigen in de wijnboerderij van Anne en Thijs. In de week van 15 tot en met 20 november 2021 kun je 6 volle dagen aansluiten bij deze Bourgondische Wijnweek rondom de Beaujolais Nouveau en genieten van de wijnfeestjes en de heerlijke omgeving rondom de wijnboerderij. Geef je hier op of stel je vragen en logeer in één van de heerlijk authentieke maar luxe appartementen van Anne en Thijs en de jongens en wie weet proef jij als eerste wijn uit het vat van 2021!   

 

‘Living the good life’ is slechts een understatement.

 

Ciao, Leonie

Clever info

Anne en Thijs 
Domaine Lachat
Régnié-Durette 
domainelachat@gmail.com

Wil je alvast een glas Gamay van Domaine Lachat 2020 in Nederland voor|proeven? 
Dan kun je hier terecht zolang de beperkte voorraad nog niet opgedronken is door andere liefhebbers! Pieksman | Amsterdam Chenin Chenin | Amsterdam Vino Vero | Den Haag 

Delen: