Blind daten met Valpolicella | Italië

Wat schenk jij op je eerste date? Het gerucht gaat dat wijn uit de beroemde streek Valpolicella voor een ‘succes avondje’ zorgt bij je eerste afspraakje. Sexy hoor! De ‘top 25 meest gedronken wijnen’ op Vivino, je weet wel die wijnapp, geeft een indicatie dat wijnen uit deze streek steeds meer gedronken worden in Nederland. Tijd om dit gebied in de heuvels ten noorden van Verona, ten oosten van het Gardameer eens goed uit te pluizen. Con amore!

Serego Alighieri
Serego Alighieri

Valpolicella; letterlijk de ‘valley of cellars’, wat verwijst naar de vele wijnkelders in de heuvels boven Verona. De afkorting CRM krijgt hier een Romeinse betekenis; Corvina, Rondinella, Molinara. Deze druiven, samen met de Corvinone en Oseleta staan aangeplant in deze DOC en zorgen voor verschillende stijlen Valpolicella. Voor ieder wat wils?

Om jullie een goed beeld te geven van de verschillende stijlen Valpolicella bezoek ik het wijnbedrijf Serego Alighieri van MASI (in handen van de familie Boscaini). Wereldwijd heeft MASI een wijnbar en vier wijnboerderijen met een jaarlijkse productie van 4,2 miljoen flessen. Ook in Argentinië wordt MASI vertegenwoordigd vanuit Mendoza. (lees de post ‘Machtig Mendoza’).
Dit oudste wijnbedrijf van de regio is gevestigd in een historisch Venetiaans pand en ligt net buiten het dorpje Sant’Ambrogio di Valpolicella. De villa is nog steeds in handen van de familie van Dante Alighieri; hij heeft destijds deze villa gekocht als buitenverblijf. Helemaal niet zo verkeerd. Draagt een glas Valpolicella bij aan een reis van de hel naar het paradijs?

Proeverij Serego alighieri
Proeverij Serego Alighieri

Het grote ijzeren hek gaat open. We hebben een rondleiding met proeverij op afspraak (anders dan bijvoorbeeld in Zuid Afrika, dien je in Italië veelal een afspraak te maken met het desbetreffende wijnhuis). Samen met een intieme groep, van laten we zeggen gezellige Amerikanen, worden we eerst lekker gemaakt tussen de omringde wijngaarden en de villa, waar je bovendien kan overnachten. Vittoria, onze wijngids, vertelt vol passie over de familie Alighieri en de verschillende technieken van wijn maken. Praten over wijn is leuk, maar als we naderhand op de proefveranda zitten, kan het feest pas echt beginnen!

De eerste stijl Valpolicella is de Valpolicella Classico (superiore). Deze wijn bevat voornamelijk Corvina voor de body, Rondinella voor wat zoetheid en maximaal 15% Molinara voor de frisheid. De Oseleta, die kan worden toegevoegd geeft de wijn iets groens en kruidigs. De aroma’s van kersen en een licht bittere afdronk kenmerken deze stijl. Classico geeft enkel aan dat deze wijn uit het kerngebied van de DOC komt. Staat er superiore op het etiket dan wil dit zeggen dat deze wijn 1% meer alcohol heeft dan het voorgeschreven minimum.

De tweede stijl is de Valpolicella Ripasso, dat letterlijk repasseren betekent. De fermentatie wordt namelijk herhaald. Door deze tweede fermentatie (gisting) tussen de schillen van een Amarone en een Recioto stijgt het alcohol gehalte en heeft het karakter van deze wijn een combinatie van de ‘gewone’ Valpolicella en de zoete variant. Deze komt later aan bod.

Bamboe matten
Bamboematten

De derde stijl is de Amarone della Valpolicella, gemaakt van druiven die gedroogd zijn op bamboe. Deze stijl heeft meer fruit en een oxidatief karakter. Het is een droge wijn met een groot bewaarpotentieel. De naam Amarone komt van het ‘amaro’, wat bitter betekent. Het is dus geen verrassing dat deze bitters aanwezig zijn in de smaak. Amarone della Valpolicella mag zich scharen in het rijtje van de grote jongens van Italië, zoals de Brunello en de Barolo; het is namelijk een aardig kostbare en stevige wijn. Om dan te bedenken dat deze wijn eigenlijk een ‘foutje’ was..

Tijdens de rondleiding mogen we de plek aanschouwen waar de bovengenoemde druiven vier maanden te drogen worden gelegd. De rekken, gemaakt van bamboe, liggen in de herfst vol; 1 rek bevat 100 kg druiven, waarvan gemiddeld 2,5 kg gebruikt wordt om 1 liter wijn te produceren (normaal is deze verhouding 1 kg – 1 liter). Een deel van de druiven is aangetast door botrytis (edele rotting); deze schimmel levert een mooie zoetheid op en dit komt de smaak dus ten goede.

Enoteca della Valpolicella
Enoteca della Valpolicella

Valpolicella Recioto is een zoete variant, ook gemaakt van de gedroogde druiven. De fermentatie van deze druiven wordt eerder gestopt, waardoor het suikergehalte van de druiven hoger is. Het karakter van de Recioto doet mij aan port denken. Best wel vol en veel. Oké, kom maar door met die kaasplank.

Hoe mooi dat een wijn in zoveel verschillende stijlen gemaakt wordt. Laat je eens flink onderdompelen. Mijn persoonlijke favoriet is de Amarone della Valpolicella. Minimaal 3 jaar houtrijping én gedroogde druiven maken het een ontzettend bijzondere wijn. Het hout voor de rijping bestaat bij Serego Alighieri gedeeltelijk uit lokaal kersenhout! Dit geeft een bepaalde frisheid aan de wijn. (de wijnen van MASI worden enkel gerijpt op Frans eiken). Je geduld wordt wel op de proef gesteld, want de wijnen zullen mooier worden naarmate ze flink ouderen. Al moet ik zeggen dat ik ook heel nieuwsgierig ben hoe de Valpolicella Classico zich in 2 tot 3 jaar zal gaan ontwikkelen.

Als we naderhand aan tafel zitten bij Enoteca della Valpolicella in Negrar (tip!) voor de lunch, voel ik me zeer bevoorrecht. Hier worden de gerechten afgestemd op de wijnen; de één na de andere mooie lokale wijn komt voorbij. Ugolini is een nieuwe jonge wijnmaker, best wel gedurfd in deze markt. Dat de ‘Ragú di mama’ een goede match is met zowel de Valpolicella Classico als de Amarone zal je misschien niet verbazen met stevige kruidige tomaten en truffel. Wel doet dat de zalm met polenta, een traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van maismeel.
We sluiten af met een bezoek aan Cantina Monte Santoccio hoog in de heuvels. Wat een selectie aan wijnen heeft Nicola Ferrari. Hij staakt zijn werkzaamheden ‘gewoon’ even om ons buiten op het terras op zijn gemakje alles te laten proeven…

Valpolicella, ‘Val de privilegio’ als je het aan mij vraagt. Zo, nu ga ik me inschrijven op een datingsite!

Ciao, Leonie

Clever Tastings at home

1. Tommassi Valpolicella Classico
Adviesprijs Euro 9,99
DrankDozijn.nl

Tommassi Valpolicella Superior
Prijsadvies Euro 8,50
DrankDozijn.nl


Tommassi Valpolicella Ripasso
Adviesprijs Euro 17,95
DrankDozijn.nl

Tommassi Amarone della Valpolicella
Adviesprijs Euro 39,95
DrankDozijn.nl

2. Serego Alighieri (onderdeel MASI)
Vaio Amaron, Amarone Classico
Wijnslijterij, prijsindicatie 58,95

3. MASI

Campofiorin Ripasso
Gall&Gall, prijsindicatie 16,99

Costasera Amarone Classico 2011
Gall&Gall, prijsindicatie 22,99

Costasera Amarone 2011
Gall&Gall, prijsindicatie 38,99

Monte Santoccio Amarone
Monte Santoccio Amarone

4. Monte Santoccio
Valpolicella Classico Superiore 2013
Glandorf&Thijs Amsterdam, prijsindicatie 13,95

Valpolicella Ripasso 2012
Glandorf&thijs Amsterdam, prijsindicatie 19,95

Amarone della Valpolicella 2010
Glandorf&Thijs Amsterdam, prijsidicatie 42,50

Over de schrijfsterLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *