Bosche bellen proeven | Wijnbars Den Bosch

Afgelopen weekend heb ik samen met mijn wijnclub ‘De Pinot’s’ 3 wijnbarren in Den Bosch bezocht die in de top 10 van Nederland staan. Eéntje is vorige week zelfs uitgeroepen tot Wijnbar van het jaar! Vorig jaar mocht Wijn bij Stijn al de aanmoedigingsprijs van de jury ontvangen. Hier willen we meer van weten; dat gaat naar Den Bosch toe, zoete lieve Gerritje! Vul die Bosche bellen Dirk, Dirk en Stijn.

20171108_173336

Wijnlokaal 073

Een warm welkom bij dit wijnlokaal dat een samenwerking heeft met de Chileen Cono Sur (je kent het vast wel van het logo met de fiets) en wijnimporteur LFE.
We kiezen voor een wineflight van 5 halve glazen. Blind proeven in dit geval. Na een kleine waarschuwing over de verwendheid van onze wijnclub komt Dirk met een gave opener; een Riesling 2013 uit de Bicicleta serie. De petrol zit er duidelijk in. Door de entourage lijkt het wel alsof je in de wijngaard zit van het zuidelijker gelegen wijngebied van Chili, Biobio.

20171117_204029

We vliegen verder door de wijnen met een Chardonnay van Domaine du Tariquet uit de Gasgogne (2014). Een zoetere verrassing tussendoor is de Premières Grives van hetzelfde Domaine gemaakt van de druif Gros Manseng. Het schijnt dat deze in de Franse clubs zeer populair is onder de jeugd.

20171117_205841

De rode rakkers bij dit proeflokaal; een Amerikaanse Pinot Noir uit de Noble Collection Montererey (2014), Een Rhône wijn Fonte Santé uit Gigondas (2014) en met als afsluiter een mooi glaasje small barrel SMV Bellingham (2013). We werden hier flink op het verkeerde Franse been gezet door de mooie geur van garrigue en de klassieke combinatie van Syrah, Mourvedre en Viognier. Het is een Zuid Afrikaan uit Paarl. Baie lekker!

20171021_174110

Bij Dirk

Dit wordt een pure wijnbeleving want elkaar verstaan doen we amper. Hippe deuntjes knallen uit de muziekboxen (waar ik stiekem niet op stil kan blijven staan, zeker niet na de mooie bellen bij 073). Het is immers vrijdagavond. Er komt een fles Pinot Noir van Tama Anakena op tafel en de Chileense boeren stallucht komt je tegemoet. Aangenaam. De smaak in mijn mond valt tegen. Nouja, we kunnen deze wijnbar in ieder geval óf op het lijstje zetten of afstrepen.  Houd je van volle rijpe jongens zoals een zuid Italiaanse Primitivo? Zeker gaan! (deze bar staat onder ons nu ook wel bekend als de ‘Primitivo bar’).

20171117_211128_001

Wijn bij Stijn

De grande finale. En hoe! We knallen binnen met een mooie Riesling van Martin Müllen (Trabener Würzgarten) uit de Moezel en een gaaf glas Bourgogne van Fernand & Laurent Pillot; Tavannes uit Pommard. Een plank vol lekkers erbij (Ja, truffelkroketten!) en we zijn de Primitivo allang vergeten. Stijn schenkt onze glazen vol en straalt daarbij. Terecht. Zijn bar is afgelopen week uitgeroepen tot wijnbar van het jaar!

20171117_233149
20171118_002507

Tevreden stap ik op mijn fiets, wetende dat de wijnclub genoten heeft van deze Bosche avond. Over de app wordt er een top 3 geopperd. Ontdek de Bosche bellen zelf in deze Brabantse stad! (gouden tip; mocht je begin februari gaan, neem dan een sjaal met de kleuren rood- wit- geel mee).

Tot zover Oeteldonk.

Ciao, Leonie

Clever info

Waar moet je zijn in Den Bosch?

Wijnlokaal 073; ridderstraat 3B
Bij Dirk; verwerstraat 55
Wijn bij Stijn; kruisstraat 35

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *