Wijnplantage Curaçao | deel 2

Waar een droom 3 jaar geleden in vervulling ging voor wijnmakers Ilse en Roelof Visscher om een wijnbedrijf te beginnen op Curaçao, is deze nu gestrand in een nachtmerrie. De wijnplantage die door middel van eigen investeringen en fondsen met veel enthousiasme is opgezet, moet na de eerste oogsten helaas alweer afscheid nemen van het eiland. Anderhalf jaar geleden nam ik er zelf een kijkje. Toen middenin de ontdekkingsfase. Terug op het eiland, ligt het wijnbedrijf met bed & breakfast er verdrietig verlaten bij.

Begin 2014 gaan Ilse en Roelof met zuslief Hermien en haar man Marc een grote uitdaging aan; wijn verbouwen op het tropische eiland Curaçao. Dat het geen gemakkelijke keuze is, maakt het opbouwen van deze wijnplantage inclusief accommodatie alleen nog maar mooier. Ze hebben ruim 8 jaar ervaring in de wijnbouw in Nederland, onder andere bekend van het Hof van Twente in Bentelo. Hier op Curaçao verwachtten ze door het grote aantal zonuren meerdere veelbelovende oogsten per jaar.

DSC_1573

Midden oktober 2016 wordt na vele obstakels rondom de wijnbouw en het Curaçaose ondernemersklimaat, de allereerste wijn van Curaçaose bodem gepresenteerd! Het moet een hele bijzondere avond geweest zijn op het landgoed.. ‘The first wine harvest party’ trok vele wijnliefhebbers, horeca ondernemers en vrienden van dit initiatief; mede mogelijk gemaakt door crowd funding. Dit na vele andere mooie wijnavonden die wekelijks op de winery georganiseerd werden. Ik stel me ze zo een beetje voor; zittend op de porch (het buitenterras) met een goed glas wijn in je hand, een tropisch briesje door je haar en klanken van een steelband op de achtergrond.

DSC_1601

Dan komt er slecht nieuws vanuit de Curaçao Airport Holding (CAH). Er schijnt iets niet goed te zijn met vergunningen rondom de plek waar de winery gevestigd is. Onduidelijkheid alom. Er schijnen teveel vogels aangetrokken te worden door de wijnactiviteiten. Heeft men wellicht een andere bestemming voor ogen op deze plek? Er zit niks anders op dan het verwerken van de eerste en misschien wel de laatste oogsten op dit eiland..

DSC_1577

Natuurlijk ben ik niet voor niks op het eiland en MOET ik deze eerste wijn van de Antillen proeven! The Wine Factory schijnt nog een aantal flessen te hebben en we proeven hier voor het eerst de rode variant ‘Dushi Kóra’, de ‘Dushi rosé’ en de witte ‘Dushi Blanku’. Voor de zoetekauw is er de ‘Sweet Blanku’.

De rode wijn staat al een paar dagen open, dus de oxidatie is al redelijk opgetreden. De geur van vol fruit van bramen en kersen komt mijn glas uit. De stijl lijkt op een Beaujolais zonder de zuren. Voor mij persoonlijk iets te veel rijpe snoepjes. De witte ‘dushi’ smaakt me echt beter; ik proef voornamelijk citrusvruchten met een redelijke zuurgraad, gemaakt van de druiven Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Colombard. Gaaf! Nu is Curaçao voor mijn gevoel nog completer. Al is het voor korte duur. De prijzen van deze flessen liegen er overigens niet om, nu er geen toekomstige oogsten lijken te volgen. (49 Antilliaanse Guldens komt ongeveer neer op 25 Euro per fles).

De onderzoeksfase van deze Tukkers is ondertussen weer gestart.. Komt er in de toekomst een winery op Aruba of Bonaire?

Ciao, Leonie

Ps. Voor belangstellenden; de documentaire ‘Wijn op Curaçao’ wordt binnenkort aangeboden voor vertoning op het Nederlands Filmfestival in Utrecht en/of IDFA in 2017.

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

  1. Spannend een winery op de Antillen. Beter de winery op Bonaire of Aruba verder weg van het vliegveld vestigen, of natuurlijk eerst de gevestigde orde op die eilanden uitnodigen voor harvest partys:}

    1. Klinkt alsof je er ervaring mee hebt, Martin. wellicht de belastingdienst ook uitnodigen? (Incl oudgedienden) 😉
      Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *