Een oase van woestijnwijn | Namibië

In de afgelopen jaren heb ik aardig wat bijzondere wijnen mogen drinken en in sommige gevallen ook de wijngaard kunnen aanschouwen op verrassende plekken. Wijn uit Curaçao, Israël en Indonesië komen in me op… Toen ik met mijn vriend een vakantie boekte richting Windhoek, Namibië, was ik me dan ook nog niet bewust van wijnbouw in dit voornamelijk met woestijn bedekte land. Hoe is het mogelijk dat zelfs hier de liefde voor wijn wordt omgezet in iets drinkbaars?

Tijdens de daling richting Windhoek zie ik weidse droge vlakten. Sommige gevuld met zout, afgewisseld met savanne. Het landschap intrigeert me. Aan wijnbouw heb ik op dat moment nog geen seconde gedacht. Wel aan goede flessen wijn uit Zuid Afrika die je hier overal schijnt te kunnen drinken.

Vier wijnbedrijven wagen zich aan wijn maken in Namibië. De bekendste zijn Nauras en Kristall Kellerei; tevens het oudste wijnhuis van Namibië. Na 10 dagen door dit prachtige land met een four-wheel-drive te hebben gereden, brengen we een bezoek aan dit laatste wijnhuis.

Na uren in onze met modder bedekte Ranger te hebben gereden, (we komen standaard na zonsondergang aan bij een camping voor de overnachting, want wat zijn het een afstanden in dit land!) komen we aan bij Kristall Kellerei te Omaruru. De naam klinkt Duits. Juist! De geschiedenis van Namibië ligt voor een gedeelte in Duitse handen. Ik begin al een beetje de link te begrijpen tussen wijn en Namibië. Vanaf 1990 is deze Kellerei in Namibisch-Duitse handen, met in 1994 de 1e oogst.

We krijgen een rondleiding van Christine, ze is sinds een aantal jaren betrokken bij het wijnbedrijf en staat voornamelijk in contact met klanten en toeristen die langs rijden. Ze vertelt dat het nog steeds experimenteren is met gepaste druiven voor dit klimaat; een poging om Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon te verbouwen is bijvoorbeeld eerder mislukt.

De bodem in de wijngaard bestaat voornamelijk uit zand met een granieten onder bodem. Deze laatste laat het water niet gemakkelijk door. Gelukkig maar, want irrigatie is hier een uitdaging met het dagelijkse watertekort. De Omaruru rivier staat al een hele poos droog.

De wijnranken staan naast een veld vol met ‘prickly pears’ (woestijn cactussen). Naast wijn, wordt hier namelijk ook gedestilleerde drank gemaakt om rond te komen. Er wordt schnapps gemaakt van weggegooid fruit. Grappa en Gin zijn tevens bijproducten en doen het internationaal erg goed.

Franse bezoekers krijgen het nog moeilijk tijdens een bezichtiging in de ‘kelder’ waar de wijn gefermenteerd wordt. Ook ik moest even slikken. Naast een aantal steel tanks, maken ze gebruik van een nieuw soort ‘houten vat’; van plastic.(!) Deze is gevuld met Tinta Barroca 2018 en is gemengd met houten staven. Deze nieuwe wijnwereld heeft duidelijk andere wetten. Eigen wetten?

Op het gezellige terras in de tuin proeven we twee witte en een rode wijn. Er wordt met kleine flesjes van 0,5 liter gewerkt, omdat de wijn in verhouding kostbaar is en omdat de markt waarop ze zich richten voornamelijk toeristen met beperkte bagageruimte betreft. That makes sense!

De witte wijn is gemaakt van Colombard; deze druif vind je ook terug in de warmere gebieden in Zuid Frankrijk. Het jaar 2016 is zoet in de neus en lijkt licht geoxideerd met een finish van amandelen. Dit jaar is beduidend frisser dan 2017 en heeft een klein bittertje. Het doet me aan een Oloroso sherry denken. De 2017 is chemisch in de neus (petrol geur) en voornamelijk de alcohol overheerst. Jammer.

De rode wijn, ‘Paradise Flycatcher’ genoemd, wordt gemaakt van een port druif Tinta Barocca. Er zijn slechts 72 flesjes van deze wijn gebotteld. Het jaar 2017 ruikt naar rijpe pruim en doet me in mijn mond denken aan balsamico en dropjes. Een korte finish bij zoveel zout in de mond is niet altijd een straf. Malbec en Mourvèdre staan momenteel nieuw aangeplant. Nog een aantal jaren geduld voor het resultaat. Hoopgevender?

Met een flesje Colombard 2016 en Namib gin in onze backpack, verlaten we dit wijnhuis. De zon gaat al bijna onder… ik schnapp niet hoe we het elke keer weer voor elkaar krijgen!

Ciao, Leonie

Clever info

Kristall Kellerei
Omaruru River, Omaruru via C33 (volg de aanwijsborden voor de Kellerei)

Wijn Festival in Juni!

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *