Maagdelijk Málaga | Citytrip

We boeken een Airbnb in de zuidelijkste provincie van Spanje; Andalusië. Hier gaan we even die heerlijke zuidelijke sferen opsnuiven; op naar Málaga! Een citytrip samen met mijn bestie, zoals ze dat zelf altijd mooi noemt, waarmee ik altijd uren op een terras kan zitten en alles wil uitproberen wat er op de kaart staat in deze stad! We pikken per toeval ook nog hét zomerfeest van het jaar mee; Noche de San Juan.

Casa de vinos Malagueña; Gorki
De vrijdagmiddag borrel gaat van start! We luiden het weekend samen in met een koud glas Cava. Dé mousserende wijn van Spanje; op een traditionele manier gemaakt, net zoals Champagne.

Deze bestie is tevens mijn Spaanse tolk tijdens deze citytrip. Als ik een poging doe heeft het Spaans hoe dan ook een Italiaans accent.
De lokale Verdejo bij Gorki is een prima wijn. Iemand vroeg me laatst of ik goede wijnen in Málaga gedronken heb; de sfeer doet zoveel rondom de wijn dat prima eigenlijk een understatement is met zoveel galante Spaanse obers om je heen!?

El Pimpi
We vervolgen deze zwoele avond bij El Pimpi; aanrader op élke website of gids die je open trekt. Toch heeft het nog steeds zijn charme niet verloren. Het is een enorm gebouw vol gangen en trappen met achterin een terras in de tuin. We bemachtigen twee krukken aan de bar.

Bij een glas Ribera Del Duero, voornamelijk bestaande uit de druif Tempranillo, bestellen we een groot bord gefrituurde visjes; pescaíto frito. De rode wijn is erg stevig. Wellicht niet de meest ‘nette’ wijn/spijscombinatie, maar wijn vraagt nou eenmaal om eten. Punt.

Voel je de wijn al aardig hangen en is het mooi geweest voor de avond? Dan krijg je onverwacht bij het vragen om ‘la cuenta’ nog een cadeautje van de ober; een Málaga Virgen Px. Letterlijk een maagd.
Het is een zoete wijn uit de wijnkelders van Bodegas Málaga Virgen met herkomstaanduiding Málaga, Pedro Ximénez. Gemaakt van Palomino en Moscatel druiventrossen. Afgekort dus PX. Oxidatief en de smaak van amandelen. We zijn op de eerste avond ontmaagd.

Mercado central de Atarazanas
Van winkelen krijg je hoe dan ook trek. Voor de zaterdagmiddag borrel is er een ideale plek om je lekkers bij elkaar te scharrelen; de overdekte mercado! Wil je het eten en drinken meteen nuttigen? Aan de rand van de hal staan wat terrasjes van de eetstalletjes zelf.

Met een fles Cava onder de arm en een goed gevulde tas met manchego, Ibérico ham en boquerones, begeven wij ons naar het dakterras van de Airbnb. Ansjovis is het symbool van de stad; symbolisch laat ik het volle vette zoute visje in mijn mond glijden…

La Taberna Del Pintxo
Later op de avond tijd voor Spaanse tapas? Nou ja, in dit geval eigenlijk Pintxos, origineel uit Baskenland in het Noorden van Spanje. Je bestelt niet, je neemt als de ober met schalen langs komt, of zoekt wat lekkers uit in de vitrine.

Onze favorieten zijn het broodje met tomaat en ansjovis, boquerones, én croquetas caseras, gevulde kroketten, het liefst met kabeljauw. Daar hebben we altijd al een goede band mee. (bestie is garnalenkroketten guru).

Welke wijn drinken we hierbij? Lokaal met lokaal! Een Txakoli (uitspraak Tjakoli) is een witte licht mousserende wijn met hoge zuren en weinig alcohol.

Op het einde van de avond is het stokjes tellen; die als een soort mikado op onze tafel liggen. De rekening blijft een grap hier in Zuid Spanje.

Noche de San Juan
In de nacht van 23 op 24 juni vieren de Spanjaarden dat de zomer terug is. Wat een toeval! Wat wordt er voornamelijk gedronken door de locals op het strand? Simpel. Sangria en San Miguel bier. Kleedje en koelbox mee en gaan! DJ Niels “Ven Zend” (tja, toch weer een Nederlander.) draait zomerse deuntjes waarop wij met onze blote voeten in het zand staan te dansen.

Traditioneel zijn er verschillende rituelen rondom deze feestnacht. We hebben bijvoorbeeld onze gezichten in zee gewassen en mochten niet in een spiegel kijken voor een jaar lang schoonheid. Dat schijnt beter te werken dan een jaar lang dure zalfjes smeren!?

Op de laatste dag van onze citytrip maken we een mooie wandeling in de tuinen van het Alacazaba Teatro Romano met een wijds uitzicht over de haven van Málaga.

Tip; huur een fiets bij één van de vele fietsverhuur bedrijfjes en ga lekker langs de kust cruisen. Een leuke badplaats om naar toe te fietsen is Pedregalejo. Hier hangen de visjes, espigones, vers op een stokje boven het vuur.

Antigua Casa De Guardia
Natuurlijk brengen we ook een bezoekje aan de oudste wijnzaak van Málaga.
Grote vaten sherry, van beendroog tot een zoete stroperige PX, staan opgesteld achter een lange houten bar. De ober, bijna net zo antiek, schrijft je bestelling op de bar met een krijtje.

Wat heeft Málaga wat Vught niet heeft? Oké dan wordt dit stukje te lang. We nemen de ervaringen mee naar huis en komen als echte Malagueñas op Eindhoven Airport aan. Onze maagdelijkheid verloren.

Ciao, Leonie

Clever info

De door ons bezochte tentjes nog even voor je op een rijtje;
Gorki; Calle Strachan 6
El Pimpi; Calle Granada, 62 y Calle Alcazabilla
Mercado central de Atarazanas; calle Atarazanas
La Taberna Del Pintxo; Calle Alarcón Luján 12
Antigua Casa de Guardia; Alameda Principal 18

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

  1. Ooooooohhh wat een super leuke blog!! Het brengt me gelijk weer terug naar onze super toffe trip in Malaga.. wat was het heerlijk! Volgende jaar weer, toch? ? besitos xxxx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *