Magic of bubbles Festival | De Kaap

Ieder jaar begin december staat Franschhoek in het teken van bubbels. Naast het Huguenot Monument met schitterende bergen en wijnhuizen in de omgeving, bevindt zich het Magic of bubbles, Cap Classique & Champagne Festival. Wijnhuizen uit Franschhoek, Stellenbosch, Paarl, Constantia en Robertson Valley verzamelen zich met de beste flessen Cap Classique. Dé ultieme kans om samen met een vliegvriendin (ja, zo heet dat bij KLM) deze Kaapse Vonkelwijnen te proeven tot de bubbels uit onze oren komen! Om zo ook voor jou de lekkerste fles te kunnen adviseren voor de feestdagen. Baie vervelend.
DSC06730

Franschhoek bruist

Grote gezinnen en vriendengroepen voegen zich lachend samen om aan lange tafels te genieten van het mooie aanbod aan bubbels; Cap Classique en Champagne. Iedereen gehuld in zwart en wit volgens het thema met een ‘touch of bling’, afgemaakt met een sjieke hoed. Het voelt een beetje als in een ouderwetse film, totdat ik de DJ de zwoele klanken van Shakira hoor draaien en de menigte losgaat op de dansvloer.

DSC06727

Bekende wijnhuizen als Graham Beck, La MotteSimonsig en Boschendal staan gretig te schenken voor het enthousiaste en dorstige publiek. De nog volle tegoedkaart om te kunnen proeven, brandt in mijn tas; bij binnenkomst gekregen samen met een mooie flute. Aanvallen! Met een glaasje eerste bubbels slenteren we over het terrein en kijken onze ogen uit naar het aanbod. Opvallend na een rondje proeven is de bubbel van Steenberg; namelijk dat deze gemaakt is van de druif Sauvignon Blanc. Een MCC, afkorting van Méthode Cap Classique, is normaliter gemaakt van voornamelijk Chardonnay en  Pinot Noir. Deze wijn behoort dan ook tot de categorie mousserende wijnen. Met een heerlijk groen en fris karakter is dit erg leuk voor de afwisseling in je mond. Je snapt het, deze is mee naar huis gegaan. Net zoals de Cap Classique van wijnhuis Bon Courage uit de Robertson Valley, een kleine 1,5 uur rijden van Franschhoek. Deze wijn heeft een mooie fijne sprankelende bubbel met een lange finish. Ok, ik geef toe, de man die hem inschenkt mag er ook wezen.

3 dinge maak die lewe de moeite werd; sjokolade, wijn en vriende. Soos jij.

Uiteraard wordt er op dit festival ook volop gegeten. Wijnhuizen als Grande Provence en Haute Cabrière laten je kennismaken met hun menu. De chocolade en oesters ontbreken zeker niet! Een voor ons nieuwe combinatie proeven we bij wijnhuis La Motte met een glas Brut in de ene hand en een lolly in de andere. Deze zoetigheid is gemaakt van schuim met een hazelnoot smaak. Een leuke match en eerlijk is eerlijk; een lolly eten gaat me iets gemakkelijker af dan het slurpen van een oester. Beide lustopwekkend?

DSC06747

Culinair knallen

Sinds een aantal jaar ben ik groot fan van de wijnen uit de Kaap. De prijs-kwaliteit is hoe dan ook fantastisch en de gerechten die daarbij geserveerd worden bij de wijnhuizen zijn om je vingers bij af te likken. Wat een niveau zetten de chefs hier neer! Mocht je de kans hebben om naar de Kaap te gaan in december (houd de werelddeal weken van KLM in de gaten) breng dan zeker een bezoek aan dit festival. Laat een klein plekje over in je koffer voor de mousserende wijn die de meeste indruk heeft gemaakt om thuis open te knallen tijdens de jaarwisseling. Nou ja knallen… eigenlijk sissen. Dat waren bij mij 3 flessen, ik kon namelijk niet kiezen. We laten het Festival of Bubbles achter ons en lopen zingend het dorp Franschhoek in om ons te verlekkeren aan een traditionele Bobotie.

Geseënde Kersfees en ‘n gelukkige nuwjaar!

Ciao, Leonie

Clever tastings

MCC staat voor Méthode Cap Classique, in het leven geroepen in Zuid Afrika omdat de benaming Champagne enkel gebruikt mag worden voor bubbels uit die streek. Een MCC is ook op traditionele manier gemaakt met een tweede vergisting in de fles met een rijping van 1,5 tot 3 jaar. De naam Cap Classique komt van het woord ‘cap’ wat capsule betekent. Deze capsule houdt de kurk van de fles vast.

Tip 1. Steenberg sparkling – Steenberg Constantia Valley.
Groen en fris in de neus met tonen van groene vijg en lychee. Fijne bubbel met tonen van ananas. Druif; 100% Sauvignon Blanc.
In Nederland nog niet te koop in verband met primeur. Als alternatief wel te koop is de Steenberg 1682 Chardonnay Brut via o.a. Uvinum.nl (prijsindicatie Euro 20,76).

Tip 2. Graham Beck Brut Non Vintage – Graham Beck Robertson Valley.
Methode Cap Classique. Lichte tonen van toast in de neus, soepele bubbel met tonen van groene frisse vruchten. Druiven; Pinot Noir en Chardonnay.
Te koop via o.a. Uvinum.nl (prijsindicatie Euro 17,76).

Tip 3. Jacques Bruere Brut Reserve – Bon Courage Robertson Valley.
Steenfruit in de neus met tonen van noten en toast in de smaak met een klein botertje. Frisse lange afdronk. Druiven; 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay.
Te koop via o.a. dressmywijn.nl (prijsindicatie Euro 14,83).

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

2 Reacties

    1. Hallo dorstige Pinot H,
      Kijk, dat is een goed teken! (tenminste..) Bedankt voor je suggestie met het artikel over wijn aan boord. Deze week zal ik mijn smaakervaring aan boord met jullie delen.
      Ciao, Leonie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *