Machtig Mendoza | Argentinië

Als een droom die uitkomt! De natuur is hier zo ongelooflijk mooi; aan de ene kant het robuuste Andesgebergte met nog een paar gletsjers in zicht, aan de andere kant de uitloop in de Argentijnse Pampas met Bodegas omringt door wijngaarden. Welkom in Mendoza! Magazine Winelife en Perswijn hebben me al zo vaak lekker gemaakt met mooie teksten en foto’s, nu heb ik de kans om dit met eigen ogen te gaan zien, proeven en ontdekken!

Een spoorwegverbinding met Buenos Aires maakte eind 19e eeuw een einde aan de geïsoleerde ligging in dit Westen van Argentinië. Het gebied rondom Mendoza is uitgegroeid tot de provincie met de grootste wijnproductie van het land, dankzij de ideale ligging op hellingen in de hoogte, waardoor hoge temperaturen worden vermeden. De Malbec en Bonarda groeien hier in een perfect klimaat en passen tevens perfect bij de steak die we voor ogen hebben. In de minderheid groeit hier de witte Torrontés; tijdens mijn proefexamen geen favoriet, maar wel zeer herkenbaar met aromatische bloemige tonen.

In het vroege ochtendgloren vertrekken mijn vriend Roy en ik vanuit Buenos Aires naar Mendoza met Aerolineas Argentinas, een partner van KLM. Er is volop plek voor ons aan boord! Nog geen 2 uur later staan we met een zogenoemde ‘remis’ te onderhandelen op de airport voor een chauffeur die de hele dag bij ons blijft in Valle de Uco. Hier hebben we een mooie route in ons hoofd langs een aantal toonaangevende bodegas, de wijnhuizen in deze streek. De zon staat al brandend aan de hemel rond 8.30 uur als we met chauffeur Miguel op pad gaan. Als we langs Mendoza stad rijden, zien we dat zélfs Mcdonald’s en Malbec hand in hand gaan; waar in de wereld zie je een reclame voor Big Mac met een fles Malbec!?

Dat het zondagochtend is, weten we meteen bij onze eerste stop, Bodega Norton. Beetje bij beetje druppelt het personeel binnen. De jongens van het restaurant bieden ons een koffie aan, met stip de lekkerste kop tot nu toe! We staan lekker in de zon te wachten met opzwepende Colombiaans muziek; stilstaan lukt niet. Als de deuren uiteindelijk opengaan, verwelkomt Zaida ons vriendelijk met kleine oogjes met een sparkling wine van Pinot Noir en Chardonnay. Gretig drinken we deze flute op om vervolgens verrast te worden door de overgang naar de Quorum 3; een blend van Malbec, Petit Verdot en Tannat. Stevig! Deze wijn bevat druiven van 3 verschillende wijnjaren. Onze blikken hoeven elkaar alleen maar te kruisen; deze unieke en heerlijke blend gaat mee naar huis.

Bodega NortonWist jij dat Norton, ja die ken je vast van onze Appie, gerund wordt door de Swarovski familie? Ze bezitten 5 boerderijen met een diversiteit van 18 soorten druiven met export in meer dan 60 landen; over een imperium gesproken.

Domaine BousquetNaturally elegant wines. Domaine Bousquet, bekend om de combinatie van Franse en Argentijnse wijntradities, heeft wijds uitzicht op de wijngaard en de Andes, ondertussen gehuld in een deken van wolken. Het heeft hier wel iets weg van de mooie wijnlanden rondom Kaapstad. We schuiven aan op het terras voor een 4-gangen menu met begeleidende organische wijnen. We beginnen met een blend van Torrontés en Chardonnay 2014. De Pinot Noir Reserve uit 2014 blijft mij het meeste bij; de zalm met een currysesam en limoen mousse is er mooi bij door de zuurgraad van beide. De Malbec reserve 2012 is een inkoppertje naast de steak. Dit is ‘gewoon’ goed. Cool, een Malbec als dessertwijn. Een chocolademousse, dulce de leche (een beroemde karamelpasta uit Latijns-Amerika) met mintijs maken het af. Over cool gesproken; hoewel het hier overdag tegen de 30 (of zelfs 40) graden kan zijn, daalt de temperatuur hier fors in de nacht door de hoogte. Mooi voor de rijping van de druiven. Dit resulteert in meer aroma’s, mooi voor ons!

We rijden verder de Valle de Uco in. Bodega Salentein doemt op. Hier verheug ik me heel erg op naar aanleiding van een mooie fles Single Vineyard Malbec die ik eerder cadeau heb gekregen van mijn lief.
De oprichter van deze indrukwekkend moderne en kruisvormige bodega ken je wellicht; De Nederlandse familie Pon, importeur van automerk Volkswagen runt deze Bodega en zijn hier dan ook maandelijks te vinden.
Bodega SalenteinDe architectuur van deze Bodega is zoals velen in deze vallei zeer imposant; strak en modern, met een kruisvormig gebouw inclusief kunsthal en toonaangevend restaurant in dezelfde sferen. Het doet een beetje afstandelijk aan.
We sluiten ons aan bij een groep voor een rondleiding, inclusief proeverij. Ondanks de commerciële opzet, geeft onze gids Lara een enthousiaste rondleiding met de gelegenheid om door de schitterende wijnkelders te lopen en tussen de rijpende wijnen mét piano 3 wijnen te proeven van de duurste lijn; Primus. De Chardonnay, Pinot Noir en Malbec bezorgen ons een zeer tevreden, maar ook licht gevoel in ons hoofd na alle (voornamelijk bijgeschonken) wijnen tijdens de lunch. Het feit dat we ons op grote hoogte begeven, 1300 tot 1500 meter boven zeeniveau, draagt hier vast aan bij. Ahum.
DSC06947Als we Lara naderhand apart spreken van de groep, vertelt ze dat Salentein heel ver gaat voor haar klant. Elke rondleiding moet goed zijn en de bezoekers ‘happy’ maken. Mocht dit niet het geval zijn, zorgen ze voor een nieuwe ervaring. Zolang wijnmakers Jose Galante, met bijnaam Pepe, en Jorge Cabez mooie wijnen blijven maken, hoor je ons niet klagen! We kopen een paar flessen Malbec in de winkel en vallen onderweg naar onze Bed & Breakfast in slaap bij Miguel op de achterbank. Hier aangekomen maken we uiteindelijk nog lokaal gebrouwen bier in de ‘beergarden’ soldaat, drinkend uit grote jampotten. De zon zakt achter de Andes, onze oogleden doen mee.

In de Uco Vallei gebruikt men smeltwater van de Andes om de wijngaarden te irrigeren, hoe puur! De puurheid van wijn. Daar laat ik me de volgende keer door onderdompelen met natuurwijn bij Vleck te Utrecht, met eigenaar Arjen Miedema aan het woord.

Ciao, Leonie

Clever tastings & visits
1. Bodega Norton, Luján de Cuyo, Mendoza.
Norton Cosecha Especial, Brut Rosé. Pinot Noir & Chardonnay.
Quorum III. 20% Malbec, 60% Petit Verdot & 20% Tannat (2007, 2011, 2010).

2. Domaine Bousquet, Tupungato, Mendoza.
Premium Torrontés & Chardonnay (2014).
Reserve Pinot Noir (2014).
Reserve Malbec (2012).
Malbec Dulce (2014).

3. Bodega Salentein, Tupungato, Mendoza.
Primus Chardonnay (2013).
Primus Pinot Noir (2014).
Primus Malbec (2013)

De wijnen van Salentein zijn te vinden bij verschillende speciaalzaken zoals Verbunt Wijnkopers en online op Salentein Wijn Shop. Salentein in Nederland bezoeken? Landgoed Salentein met restaurant De Salentein en Portillo Bar Bodega te Nijkerk.

Wil jij ook de beroemde overheerlijke dulce de leche karamelpasta uit Latijns-Amerika proeven? Kijk dan meteen op Lo Mejor!

OverLeonie

CORK ϕ CLEVER is een wijnblog met de focus op biologische en biodynamische gemaakte wijnen. Schrijfster Leonie, gefascineerd door maancycli, reist de wereld over om mooie wijnplekken onder je de aandacht te brengen met respect voor de natuur en eigen lichaam.

3 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *